Mozart od Barista Roasters: Skvelá komplexná a funky káva, ale aj odhalenie nočnej mory
Barista Roasters je pražiareň so sídlom v Lučenci. Vedie ju Miroslav Boltvan, ktorý sa v kávovom svete pohybuje už dlhé roky a neustále presviedča o tom, že v pražení kávy patrí medzi slovenskú špičku. Pri recenzii jeho kávy Costa Rica Canet Musician Series Mozart sme však našli aj chyby, ktoré mu zbytočne kazia meno a niektorých kupujúcich možno odrádzajú.
Veď posúďte sami: na webe baristaroasters.sk je káva označená ako Kostarica Canet Musican Sieres Mozart, čo sú hneď tri chyby. Niekoľko podobných chybičiek je aj na obale kávy, v popise na webe stojí „bohada sladkosť“ a translatorom preložené spracovanie kávy prinieslo aj vetu „jedinečné procesy chovu medu na farme sú pomenované po slávnych hudobníkoch“, pričom tie slová „chovu medu“ v origináli označovali názov spracovania „raisin honey“.
Hlavná otázka tejto recenzie je jasná. Dokáže kvalita kávy vyvážiť alebo zatieniť zbytočné preklepy, strojové preklady či typografické nedostatky? My sme nechceli len kritizovať a sympatickej pražiarni sme navrhli riešenie. Viac sa dozviete v článku.
Vitajte pri recenzii kávy Costa Rica Canet Musician Series Mozart z pražiarne Barista Roasters praženej na filter.
Náš tip: na eshope baristaroasters.sk nájdete aj verziu kávy pražená na espresso. Pri jej kúpe využite zľavový kód BLOGOKAVE10.
Bodovanie
V bodovaní Blogu o káve môže každá káva získať maximálne 50 bodov. Celkovo 25 z nich majú právo udeliť baristi Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), desať šéfko Blogu o káve (@ladislavkiraly), päť udelíme na základe vašich odporúčaní spoločne za dizajn obalov a po päť bodov môže káva získať za transparentnosť (či poznáme jej presný pôvod a zloženie) a za pomer cena/kvalita.
Baristi Gabriela Drenková a Filip Lörinc 22,5/25
Zrná
V pestrofarebnom balíčku nachádzame rovnomerne svetlo napražené zrná s nízkym obsahom defektov. Na zrnkách sa kde-tu objavujú tmavšie škvrnky, ktorých pôvod by sa dal pripísať experimentálnemu spracovaniu kávy.
Aróma
Vôňa kávy je jednou z najväčších predností Kostariky Canet. Aróma je intenzívna a zaujímavá už aj pred namletím. Namletie však aromatický zážitok znásobuje. Vo vôni cítime najmä citrónovú trávu, ktorá je hlavným aromatickým prvkom počas celej prípravy a ochutnávky kávy. Okrem nej vo vôni nachádzame aj množstvo citrusového ovocia, čerešne a jemnú sladkosť mliečnej čokolády.
Cupping
Vysoká kvalita zrna a svetlé praženie má za následok postupný vývoj chutí kávy. Za horúca a tepla boli najvýraznejšie čerešne a čokoláda, pričom spolu vytvárali pocit, že jeme dezert Mon Chéri. Chladnutím sa zvyšovala ovocnosť a acidita kávy. Do popredia sa predierala spomínaná citrónová tráva spolu s červeným hroznom a jemnými náznakmi fermentácie. Štruktúra kávy na jazyku je veľmi hladká a telo stredne ťažké. V dochuti na jazyku ostávala citrónová tráva a náznak kakaa.
Filter
Chute, ktoré sme objavili na cuppingu, sa vo veľkej miere premietli aj do filtrovanej kávy. Zrno je plné chutí, a preto sme pri príprave filtra zvolili väčší pomer vody ku káve. V chuti sa striedal čerešňový dezert, citrónová tráva a červené hrozno. Za tepla všetky chuťové vnemy vytvárali príjemný balans.
Celkový dojem
Kostarika od Barista Roasters je bezpochyby kvalitnou výberovou kávou, ktorá vám ponúkne komplexné chute s funky podtónom. Filter z nej je sladký a ovocný s výraznou arómou citrónovej trávy, ktorá je pre túto kávu charakteristická.
Bodovanie: aróma 5 – acidita 4,5 – telo 4,5 – dochuť 4 – celkový dojem 4,5.
Ladislav Király 8/10
Pri pohľade na obal tejto kávy ma najskôr zaujalo podľa mňa chybné označenie Kosta Rica. Buď by sme to mali nechať v originále Costa Rica alebo potom poslovenčiť ako Kostarika. Nepôsobí to úplne optimálne a predpokladám, že niekoho by to mohlo odradiť, ktovie.
Na kávu som sa v každom prípade extrémne tešil. Ide o sériu káv, ktorú tvoria Bach, Chopin a Mozart – v abecednom poradí. Chopin je mimoriadne dobrý a Miroslav Boltvan, ktorý je pražiarom a majiteľom Barista Roasters, tvrdí, že jemu zo vzoriek najviac chutil práve Mozart. Bude teda ešte lepší ako Chopin?
Brutálne sladká vôňa
Na prvý dojem spojený s otvorením balíčka sa vždy veľmi teším. Tentoraz bol hlavne o doslova brutálne sladkej vôni. Okrem toho ma zaujala aj skutočnosť, že aj keď ide o svetlo praženú kávu na filter, tak zrná majú tmavšiu hnedú farbu, ako by som čakal. Ale toto s nimi vie spraviť experimentálne spracovanie.
Celkovo išlo o veľmi pekné a rovnomerne napražené zrná. Mali aj podobnú veľkosť, ale keďže ide o jednu jedinú odrodu žltý catuaí, je to aj pochopiteľné. Vzhľadom na extrémne výraznú sladkú vôňu som sa nevedel dočkať ďalšej fázy prípravy. Pri mletí a zalievaní sa mi tieto vnemy len potvrdili a dokonca sa znásobili.
Citrónová tráva
Bola to neskutočná nálož príjemnej vône všetkého možného ovocia. O ochutnávke platí niečo veľmi podobné: osobne som veľmi výrazne cítil citrónovú trávu, ktorá je uvedená aj v chuťovom profile na obale. Na druhej strane som však pomerne výrazne cítil aj akési chute fermentácie, ktoré mi až tak nesadli. Po upravení pomeru káva:voda z 1:15 na 1:17 sa to mierne zlepšilo.
U mňa to bolo napokon tak, že vôňa mi sadla úplne extrémne, ale chuť už o niečo menej. Výborná káva, len nie úplne v súlade s mojimi chuťovými preferenciami. A o najvyšších bodoch už rozhodujú často práve tie.
Dávam 8 bodov.
Transparentnosť 4/5
O káve vieme, že je to stopercentná arabika (1 bod), ktorá pochádza z Kostariky (1 bod). Známa je aj varieta Yellow Catuaí (1 bod) a poznáme aj spôsob spracovania Raisin Honey (1 bod), aj keď na obale je uvedený s preklepom ako Risin Honey.
Ani na obale a ani na webovej stránke však nevieme nájsť informácie o konkrétnej farme alebo spracovateľskej stanici, prípadne meno farmára. A keďže aj toto je podmienka udelenia jedného bodu, celkovo ich môžeme udeliť len 4.
Pomer cena/kvalita 4,5/5
Za 200-gramové balenie tejto kávy zaplatíte na eshope baristaroasters.sk 16,50€. Nie je to zlá cena a ako sme už neraz spomenuli, nechceme pražiarne tlačiť k umelému znižovaniu ceny, no za plný počet to byť nemôže. Coffeein predával kávu z rovnakej série za 15€/200 gramov a chutila nám ešte o niečo viac.
Dizajn obalu 5/5
Na prvý pohľad je zrejmé, že obal bol vytvorený za pomoci AI a niektorým z vás to vadilo. Prišlo nám viacero kritických správ, medzi ktorými bola aj takáto: „Ja si nič, čomu pomáhala AI, nekúpim.“
AI sa týkalo množstvo reakcií, niektoré upozorňovali aj na „hroznú typografiu s chybou“, či na „zlú gramatiku“, prípadne „nepáči sa mi keď sa prekrývajú informácie o káve s dizajnom/obrázkom“ a v jednej správe sme našli aj slovo „gýč“.
Nič to však nemení na tom, že napriek tomuto všetkému hlasovalo najviac z vás (39,8%) za 5 bodov. Ďalších 25% z vás bolo za 4 body, 13,6% za 3 body, 11,4% za dva body, 5,7% za jeden bod a 4,5 percenta za nulu. Zdá sa teda, že využitie AI nemusí príliš uškodiť. Práve naopak, ak by si pražiareň obal navrhovala sama, možno by 5 bodov ani nezískala.
Hlasovanie o dizajne obalu tradične prebieha na instagramovom konte @blogokave. Dajte follow a nabudúce hlasujte aj vy.
Celkové hodnotenie 44/50
Záver
Celkovo musíme skonštatovať, že z pražiarne Barista Roasters sme dostali vynikajúcu kávu spĺňajúcu aj najprísnejšie kvalitatívne kritériá. Bodové zrážky boli absolútne minimálne a celkový súčet 44 bodov je fantastický.
Veľkým mínusom tejto pražiarne sú preklepy a chybičky či už na obale, ale aj na webovej stránke. Mnohým z vás navyše vadila aj pomoc AI, prípadne zlá čitateľnosť textu na obale.
„Tie preklepy sú moja večná nočná mora,“ zareagoval majiteľ pražiarne Miroslav Boltvan v rozhovore pre Blog o káve. „Čo sa týka AI, beriem, že niektorým ľuďom sa to nemusí páčiť, ale pre mňa je to veľká pomoc, uľahčenie práce a zníženie nákladov. A na obal dostávame aj obrovské množstvo pozitívnych ohlasov.“
Po stránke preklepov sme pražiarni navrhli pomoc. Vždy pred uvedením novej kávy sme v redakcii Blogu o káve pripravení skontrolovať predpripravený popis a až potom pôjde do tlače. Veríme, že to bude fungovať a pražiarni to pomôže spraviť malý krôčik vpred. Kvalita produkovanej kávy si to totiž zaslúži.