nedeľa, 1 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Nezaradené

Môže kávová dužina pomôcť s obnovou lesov?

Ladislav Király Od Ladislav Király
4. apríla 2021
kávová dužina a zalesňovanie

Vie kávová dužina pomôcť so zalesňovaním? Práve na toto si posvietili vedci v jednej z aktuálnych štúdií...

Share on FacebookShare on Twitter

Nová štúdia ukázala, že káva môže pomôcť s obnovou lesného porastu. Konkrétne kávová dužina, ktorá je po spracovaní kávy zväčša vyhadzovaná a nevyužívaná. Ak sa však vhodne využije, môže byť enormne prospešná.

Na štúdii, ktorej výsledky boli uverejnené v magazíne Ecological Solutions and Evidence publikovanom Britskou ekologickou spoločnosťou, sa podieľali vedci z Zürichu a z Havajskej Univerzity. Tí na zničený pozemok v Kostarike o rozlohe 35 x 40 metrov vysypali značné množstvo odpadovej kávovej dužiny. Vedľa toho vytýčili rovnako veľký pozemok, s ktorým neskôr výsledky porovnávali.

Dužina tvorí 45 percent kávového odpadu

Dužina je vonkajšia časť kávovej čerešne v angličtine označovaná ako „pulp“. V článku zasvätenom spracovaniu kávy sme sa detailnejšie venovali aj procesu zvanému „pulping“, pri ktorom sa zrno zbavuje dužiny. Celkovo pri ňom čerešňu zbavujeme až približne 45 percent biomasy.

Ročne na svete dopestujeme obrovské množstvo kávy, takže takéhoto odpadu je približne 10 miliónov ton. Nie je to s ním jednoduché, pretože ak nie je zlikvidovaný vhodne, môže spôsobiť poškodenie pôdy a vodných zdrojov. Spomínaná štúdia však ukázala, že tento odpad vôbec netreba znehodnocovať a zbavovať sa ho. Môže mať totiž veľmi pozitívny vplyv v oblastiach, ktoré boli umelo odlesnené.

Z hrubej vrstvy dužiny je „malý les“

„Výsledky boli neskutočné,“ povedala autorka štúdie Dr. Rebecca Coleová. „Oblasť, na ktorú bola vysypaná hrubá vrstva kávovej dužiny, sa za dva roky zmenila na malý les, zatiaľ čo na kontrolnom pozemku naďalej dominovali nepôvodné pastevné trávy.“

Tím do polmetrovej vrstvy kávovej dužiny počas dvoch rokov vôbec nezasahoval. Keď sa potom na miesto vrátil, ukázalo sa, že oblasť ošetrená kávou, bola zarastená na 80 percent. Neošetrená oblasť vykazovala len 20-percentné množstvo porastu. Nuž a v „dužinovej zóne“ bol porast v priemere štyrikrát vyšší, ako na kontrolnom pozemku.

Dužina zničila invazívne trávy

Rozhodujúca skutočnosť spočívala podľa všetkého v tom, že hrubá vrstva kávovej dužiny pomohla zlikvidovať invazívne trávy. Tie sú natoľko agresívne, že stromom nedovolia zakoreniť sa. Ich ústup sa však postaral o to, že stromy sa dokázali zakoreniť a rásť. Semená mal na miesto priviať vietor, prípadne ho priniesli zvieratá a uchytili sa veľmi rýchlo.

štúdia s kávovou dužinou
A: čerstvo vysypaná vrstva kávovej dužiny B: kontrolná vzorka dva roky po zahájení štúdie C: miesto, kde bola pred dvoma rokmi vysypaná kávová dužina D: letecký pohľad na obe plochy – dole je pozemok s kávovou dužinou. (Foto: R. Zahawi)

Ďalšie pozitívum sa týkalo toho, že po dvoch rokoch sa v ošetrenej oblasti výrazne zvýšili hladiny rôznych živín vrátane uhlíka, dusíka alebo fosforu. Takisto ide o mimoriadne sľubné zistenie, pretože v umelo odlesnených oblastiach je pôda často v tragickej kondícii.

Win-win situácia

Výskumníci okrem spomínaných živín pozorovali aj množstvo rôznych druhov organizmov, ktoré sa v pôde nachádzajú, veľkosť drevnatých kmeňov a porast skúmali aj pohľadom z dronov. Všetko vyznelo mimoriadne pozitívne, avšak dôležitý bude aj vývoj v ďalších rokoch, ktorý je zatiaľ neznámy.

„Táto prípadová štúdia naznačuje, že vedľajšie poľnohospodárske produkty je na zničených tropických územiach možné využiť na urýchlenie obnovy lesov,“ pokračovala Coleová. „Spracovanie týchto vedľajších produktov spôsobuje poľnohospodárskemu priemyslu dodatočné náklady, ale takéto využitie na obnovu môže pomôcť s dosiahnutím globálnych cieľov týkajúcich sa zalesňovania. Tento scenár by mohol byť win-win.“

Kostarika prišla o tri štvrtiny lesov

Odpadová kávová dužina je k dispozícii zväčša práve v miestach, ktoré nevyhnutne potrebujú obnovu lesov. Využitie tejto stratégie by podľa autorov štúdie mohlo výrazne pomôcť s naplnením cieľov, ktoré boli stanovené napríklad v Parížskej dohode z roku 2015.

Dodajme, že štúdia bola vykonaná v okrese Coto Brus nachádzajúcom sa v južnej časti Kostariky. Kávovú dužinu vedci vysypali na území bývalej kávovej farmy, kde bol pred jej založením les. Krajina prešla v 50. rokoch minulého storočia veľmi intenzívnym odlesňovaním a dnes má len približne štvrtinu pôvodného množstva lesov.

Potrebné sú ďalšie štúdie

„Táto štúdia bola vykonaná len na jednom mieste, takže potrebujeme absolvovať ďalšie testy a potom uvidíme, či táto stratégia funguje aj vo viacerých rôznych podmienkach. Nuž a merania, o ktoré sa teraz delíme, zachytávajú len prvé dva roky. Až dlhodobejšie monitorovanie nám ukáže, aký vplyv mala kávová dužina na dotknutú pôdu a vegetáciu v priebehu dlhšieho časového obdobia. Nuž a dodatočné testy ukážu aj to, či toto aplikovanie kávovej dužiny nemá aj nejaké negatívne dopady.“

Jedna z nevýhodu určite spočíva v tom, že dužinu je možné umiestňovať zväčša len na relatívne ploché a dostupné miesta, odkiaľ ju nezmyjú silné dažde. „Túto štúdiu by sme radi rozšírili aj o ďalšie zničené oblasti. Koncept by sme okrem toho chceli otestovať aj s inými typmi vedľajších produktov poľnohospodárstva, ktoré sa nevyužívajú, napríklad s kôrou z pomarančov.“

„Dúfame, že naša štúdia bude odrazovým mostíkom pre ostatných výskumníkov a pre iné druhy priemyslu, aby sa pozreli na to, ako môžu svoju produkciu využiť efektívnejšie a ako ju môžu prepojiť s globálnymi snahami o obnovu,“ dodala Rebecca Coleová.

0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: ekológiakávová dužina
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Frišná káva - pražiareň kávy v Detve

Frišná káva: Detvianska nálož výberovej kvality a čerstvosti

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    ManGoGo od Aurelica Coffee

    ManGoGo od Aurelica Coffee: Káva, ktorá zmení Liptov na tropický raj

    30. mája 2025
    Future Coffee Dubai - espresso

    Káva od exota Kewina Futura: Rozporuplné dojmy, ale aj zaujímavé chute

    30. mája 2025
    Nicaragua Finca la Huella Limoncillo od BeCafé - turbo shot

    Turbo shot espresso: Čo to je, ako ho pripraviť a ako chutí na výberovke od Be:Café

    29. mája 2025
    Václav Faltus na vreciach s kávou

    Václav Faltus zo Zlatého Zrnka: Bál som sa, že po vašej recenzii skrachujeme, dnes som za ňu vďačný

    30. mája 2025
    Colombia El Diviso a Venezuela Rivero Family od Barista Roasters - espresso

    Espresso novinky od Barista Roasters: Funky Venezuela a Kolumbia od svetoznámeho producenta 

    28. mája 2025
    Stanislav Cibuľa

    Kávový kurz u trojnásobného majstra Slovenska: Škola Baristu formovala aj majstra sveta

    27. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    ManGoGo od Aurelica Coffee

    ManGoGo od Aurelica Coffee: Káva, ktorá zmení Liptov na tropický raj

    30. mája 2025
    Future Coffee Dubai - espresso

    Káva od exota Kewina Futura: Rozporuplné dojmy, ale aj zaujímavé chute

    30. mája 2025
    Nicaragua Finca la Huella Limoncillo od BeCafé - turbo shot

    Turbo shot espresso: Čo to je, ako ho pripraviť a ako chutí na výberovke od Be:Café

    29. mája 2025
    Václav Faltus na vreciach s kávou

    Václav Faltus zo Zlatého Zrnka: Bál som sa, že po vašej recenzii skrachujeme, dnes som za ňu vďačný

    30. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL