Kávové trendy sociálnych sietí

Kávový experiment: Ako štipka soli zázračne zmení espresso

Počuli ste už o tom, že štipka soli môže výrazne ovplyvniť vaše chuťové vnímanie kávy? A vôbec nie v negatívnom slova zmysle. Soľ v stopových množstvách dokáže vybalansovať defektné chute, chute spôsobené prílišnou či naopak nedostatočnou extrakciou kávy a zjemniť nepríjemnú horkosť či aciditu. Rozhodli sme sa, že to otestujeme.

Tip: Viac informácií o efekte soli v šálke kávy sme pred časom priniesli v článku venovanému téme káva so soľou.

Soľ v kávovom puku

Soľ sa ako kompenzátor nepríjemnej horkosti a acidity pridáva do kávy zväčša po jej extrakcii. Prvýkrát si sŕknete a v chuti vám niečo nesedí. Stačí kvapka soľného roztoku a nápoj môže byť zachránený. Čo sa však stane v prípade, keď soľ do kávy pridáte ešte počas extrakcie? 

Inšpirovali sme sa videom zo sociálnych sietí a pri príprave espressa sme zaexperimentovali so soľou. Poďte tento zaujímavý pokus vyskúšať spolu s nami.

Coffeein Forte - soľ v páke

Kávy od Coffeeinu

Do pokusu sme zapojili dve kávy zo slovenskej pražiarne Coffeein. Obe kávy sa nachádzajú na opačnom konci kávového spektra. Zmes arabiky a robusty (50:50) nesúca názov Forte je konzervatívnou kávou s tonou horkej čokolády a kakaa, ktoré nájdete v jej chuti. Na druhej strane, premytý Vietnam Lang Biang je svetlejšie pražená výberová arabika, v ktorej pocítite sladkú mliečnu čokoládu a množstvo bobuľového ovocia a ovocnej acidity. 

Náš tip: pri nákupe na coffeein.sk využite zľavový kód BLOGOKAVE10 a ušetríte.

soľ v páke a WDT

Štipka soli

Máte po ruke jednu z týchto káv alebo kávy im podobné? Poďte to skúsiť. Postup je skutočne jednoduchý. Oproti bežnej príprave espressa v pákovom kávovare spravíte len jednu malú zmenu. Do namletej kávy v páke pridáte štipku soli. Tú následne rovnomerne rozdistribuujte pomocou distribútora a kávu spolu so soľou utampujte. 

ihličkový distribútor WDT

Keď ihličkový distribútor doma nemáte, nič sa nedeje. Kávu so soľou zmiešajte v externej nádobe a zmes do páky nasypte už premiešanú. Pozor, so soľou to netreba preháňať. Väčšie množstvo môže mať na chuť vašej kávy negatívny vplyv. A predsa nechcete, aby vaše espresso chutilo alo slaná polievka.

distribútor Motta

Štipka soli by mala splniť jednu dôležitú úlohu. Pri tmavšej káve s obsahom robusty (ako je zmes Forte) ovplyvní vaše vnímanie horkosti. Horkosť, ktorú vnímate ako nepríjemnú, soľ zmení na oveľa príjemnejšiu a vybalansovanú. Naopak, keď u modernejších káv (ako je Vietnam Lang Biang) zápasíte s množstvom ostrej acidity, soľ aciditu zjemní a zaoblí. 

káva so soľou pripravená na extrakciu

Môže soľ skutočne pomôcť?

Zmes Forte sme pre potreby tohto experimentu najprv zámerne preextrahovali. V chuti sme okrem čokolády, kakaa a orieškov našli nepríjemnú horkosť. Tá páchala neplechu hlavne v dochuti espressa. Pri druhom pokuse sme do páky pridali štipku soli. V chuti sme pocítili až šokujúco veľké rozdiely. Horkosť akoby splynula so sladkosťou espressa a spoločne sa dopĺňali. Dochuť už ani zďaleka nesťahovala ústa a netrápila chuťové bunky.

Coffeein Forte - káva so soľou

A čo Vietnam? Kontrolné espresso sme cielene podextrahovali. V šálke sme veľmi pekne pociťovali čokoládu a černice. To neznie zle, však? Opak je pravdou. Oba chuťové prvky sa pri nesprávnej extrakcii navzájom nepekne bili. Acidita pôsobila ostro, nepríjemne a nevyvážene. Espresso so soľou aj v tomto prípade chutilo badateľne odlišne. Acidita síce pôsobila naďalej ostrejšie, ako by sme chceli, no so sladkosťou čokolády sa bila výrazne menej.

Coffeein Vietnam Lang Biang - káva so soľou

Ako to dopadlo?

Soľ v páke kávovaru skutočne funguje. Avšak aj napriek tomu vám odporúčame chuť vášho espressa napravovať hlavne zmenou receptu. Po soli siahnite hlavne vtedy, keď si už neviete dať rady. Na základe nášho pokusu sa soľ pasovala s nepríjemnou aciditou oveľa horšie ako s výraznou horkosťou. Práve horkosť zvládla napraviť veľmi presvedčivo. Štipka soli dokáže pri konzervatívne pražených kávach pozdvihnúť všetky sladké pozitívne chuťové vnemy a naopak potlačiť tie negatívne.

Celý postup prípravy espressa so soľou sme pre vás zachytili aj na videu:

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close