piatok, 13 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Zaujímavosti o káve

Môže sa káva pokaziť?

Ladislav Király Od Ladislav Király
23. mája 2024
Test starej kávy po záruke - môže sa káva pokaziť?

Toto je káva pripravená zo štvorročných zŕn. Zaujíma vás, či je vôbec "pitná"? Otestovali sme to.

Share on FacebookShare on Twitter

Kúpite si kávu a s veľkou pravdepodobnosťou ju v priebehu niekoľkých dní vypijete. Vychutnáte si ju, naplno si ju užijete a hotovo. Ale čo ak tých balení dostanete viac, prípadne sa vám niektoré zapotroší a jednoducho na neho zabudnete? Môže sa káva pokaziť? Dá sa piť káva po záruke?

Všeobecný trend je zrejmý; kávu treba vypiť čo najskôr po upražení, pretože vtedy má najlepšie vlastnosti. Niektoré kvalitné obaly ju udržia v takmer stopercentnej forme aj pomerne dlho, no tu sa už nájdu fajnšmekri, podľa ktorých to napríklad po niekoľkých mesiacoch už nie je ono. A asi majú pravdu.

Náš tip: kupujte čerstvú kávu zo slovenských pražiarní, kliknite sem a nájdete zľavové kódy.

Káva vydrží veľmi dlho

Je jasné, že včasným vypitím kávy nič nepokazíte. Ale môžete niečo pokaziť tým, ak na ňu zabudnete? Môže sa káva pokaziť? Dá sa piť káva po záruke? Niektoré produkty spadajúce do kuchynskej oblasti musíme spotrebovať veľmi rýchlo, ale na káve predsa len nebadať takmer žiadne znaky starnutia. A verte či nie, viacero zdrojov sa zhoduje na tom, že káva je v poriadku aj po veľmi dlhej dobe.

„Káva, či už vo forme celého zrna, pomletého, prípadne už v šálke, obsahuje niekoľko tisícok rôznych zložiek vrátane uhľohydrátov, aminokyselín či lipidov,“ píše stránka hilinecoffee.com. „Plynutím času tieto zmesi podliehajú fyzickým a chemickým zmenám, upravuje sa ich aróma a rovnako i chuť tak surového materiálu, ako aj finálneho produktu.“

Trvanlivosť kávy ťažko presne vymedziť

OK, to je v poriadku a je to aj celkom zrejmé. Chuť sa bude mierne meniť, ale môže sa káva pokaziť? Zdroje sa zhodujú na tom, že môže. Ale po poriadne dlhom čase, ktorý paušálne nevieme vymedziť. Predsa len je to prírodný produkt, ktorý musí nejakým spôsobom starnúť, prípadne sa rozkladať.

„To, ako dlho káva vydrží, závisí od formy, v akej je a rovnako aj od toho, kde je skladovaná a ako je skladovaná. Ak vám ide o chuť, tak najlepšie spravíte, ak ju budete skladovať vo vzduchotesnom obale na chladnom, suchom a tmavom mieste.“

Instantná káva vraj vydrží aj dvadsať rokov

„Ak je skladovaná takto, dokáže i mletá káva vydržať o niekoľko mesiacov dlhšie, ako je jej finálny dátum spotreby, zrnková aj deväť mesiacov po termíne a instantná i dvadsať rokov,“ konštatuje spomínaný zdroj, podľa ktorého by boli tieto časové okamihy v prípade uskladnenia kávy v mrazničke ešte predĺžené, ale to by už nebolo ono.

Mráz by mohol celkom zničiť jej chuťový profil a už by ste dokázali pripraviť len fádny a nezaujímavý nápoj.

Dobre skladovaná káva sa vraj nepokazí

Nad tým, či sa káva môže pokaziť, sa zamýšľal aj Michael Shewmake z Atlas Coffee Clubu. „Odpoveď je nie, káva sa v skutočnosti nepokazí,“ tvrdí vo svojom blogu. „No ak by mletá káva, prípadne zrná navlhli, tak áno, pokazia sa a už by ich nebolo možné použiť.“

„Káva je suché balené jedlo a podobne, ako pri väčšine suchých tovarov, neexistuje žiadny pevne stanovený dátum finálnej spotreby,“ pokračoval Shewmake, podľa ktorého treba dbať len na správne skladovanie. Teda podľa možností o niečo nižšia, ako izbová teplota, tma a sucho, prípadne dóza na uskladnenie kávy.

Stará káva po záruke stráca ideálne vlastnosti

Spomínaný odborník však vzápätí priniesol aj „zlé správy“. Káva sa po dátume spotreby podľa neho predsa len môže znehodnocovať „a ak nebola skladovaná správne, stráca svoju vôňu a čerstvosť. Milovníci kávy si pritom veľmi zakladajú práve na kvalite, čerstvosti a chuti.“

Nič teda netreba preháňať a kávu podľa možnosti spotrebovať čo najskôr. Tým určite nič nepokazíte. My sme sa na vec pozerali ozaj extrémne, veď načo by si niekto nechával kávu tak dlho? Nemá to žiadny význam a treba ju vypiť čo najskôr.

Trvanlivosť kávy riešil aj web „doesitgobad.com“

Aby sme problém posúdili ešte lepšie, prezreli sme mnoho ďalších internetových zdrojov. Zaujímavá je stránka doesitgobad.com, čo v preklade znamená „pokazí sa to?“ Jej autori sa venujú práve otázke toho, čo ako dlho vydrží.

Pri káve sa zhodujú na tom, čo sme už spomenuli. Ak je skladovaná v suchu a v tme, zvládne toho veľmi veľa. „Avšak ak sú zrná skladované až príliš dlho, zvyknú strácať svoju chuť a arómu, a to v tom prípade, že sú vo vzduchotesnom obale,“ konštatuje autor Marcin Skrzypiec. „To znamená, že čím skôr upražené zrná využijete, tým lepšia káva bude.“

Bežný človek možno rozdiel ani nepocíti

„Pre optimálnu sviežosť väčšina zdrojov odporúča spotrebovanie zŕn skladovaných v komore do jedného mesiaca a v mrazničke do troch až šiestich mesiacov. Ale ako som spomenul, tieto termíny sa týkajú len zachovania špičkovej kvality. Ak nie ste najväčší kávový snob, tak asi nespozorujete rozdiel medzi zrnami, ktoré boli upražené pred mesiacom a pred pol rokom, prípadne rokom.“

„Každé balenie zrnkovej kávy by malo mať dátum, ktorý indikuje, do kedy ostane v najvyššej kvalite. Zrná by však mali byť bezpečné aj celé mesiace, prípadne roky po danom dátume. Ak ste ich teda skladovali správne,“ dodal Skrzypiec.

0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: káva po záruketest kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
káva a klimatické zmeny, robusta

Nová štúdia tvrdí, že ani robusta nie je odolná voči otepľovaniu

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    12. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    Zlaté Zrnko Vietnam Zanya - espresso

    Zlaté Zrnko nasadilo kávu od slovenského farmára: Vietnam Zanya Natural

    9. júna 2025
    Ty Kokos z pražiarne Aurelica - hotová káva v dekantéri

    Ty Kokos! od Aurelica Coffee: Tyčinka Margot alebo káva?

    10. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    12. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL