sobota, 14 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Multiplikačný efekt a kaviarne: Ako pomôžeme naštartovaniu ekonomiky?

Ladislav Király Od Ladislav Király
18. marca 2021
Multiplikačný efekt a kaviarne

Kaviarne a multiplikačný efekt, respektíve návod, ako poriadne naštartovať ekonomiku. Odborník David Kálmán nám vysvetlil, o čo tu vlastne ide a ako na to... (Foto: PxFuel)

Share on FacebookShare on Twitter

V podstate celá Európa v týchto dňoch funguje v karanténnom režime. Niekde je prísnejší, inde menej, ale v zásade všade platí, že reštauračné a kaviarenské podniky sú zatvorené. Zákazník si nemôže prísť len tak sadnúť na kávu a debatovať. Jedlo je za prísnych hygienických podmienok možné vziať si aspoň so sebou, ale je pochopiteľné, že z hľadiska obratu ide o zlomok toho, na čo boli prevádzkari zvyknutí.

Zaujímavá myšlienka prišla v tejto súvislosti z Veľkej Británie. Tamojším parlamentom sa šíri návrh člena Snemovne lordov Jitesha Kishorekumara Gadhiu (Konzervatívna strana) a šéfa nadnárodnej farmaceutickej spoločnosti GlaxoSmithKline Sira Jonathana Symondsa. Tí navrhujú, že ako jedny z prvých prevádzok by mali byť otvorené tie, ktoré majú „najväčší multiplikačný efekt a minimálne hroziace riziká“.

Ako porozumieť výrazu „multiplikačný efekt“?

Doslova hovorili hlavne o otvorení kaviarní, reštaurácií, ale aj o odblokovaní trhu s nehnuteľnosťami. Lord Gadhia je investičný bankár a na vec sa pozerá hlavne z pohľadu ekonóma. Keď spomínal multiplikačný efekt, myslel na starú známu teóriu lorda Keynesa. Ten hovoril, že každý prírastok investícií vedie k päťnásobnému zvýšeniu celkových príjmov a rovnako aj HDP.

Rozmeňme si to na drobné: John Maynard Keynes naznačoval, že ak v niektorom z obchodov minieme jedno euro a obchod ho následne minie na vyplatenie zamestnanca, prípadne na zakúpenie ďalšieho tovaru a doplnenie skladových zásob, v zásade to euro „multiplikuje“, teda znásobí alebo rozmnoží. A to až päťkrát.

Je multiplikačný efekt reálny aj v dnešnej dobe?

Funguje to tak aj dnes? Môžeme predpokladať, že ak sa otvoria kaviarne a minieme v nich 5 eur, pomôžeme domácej ekonomike sumou 25 eur? Nie je to veľmi zjednodušené? Sú tieto teórie v dnešnej dobe vôbec platné? Rozhodli sme sa osloviť ekonomického odborníka, krízového manažéra a biznis poradcu Davida Kálmána, ktorý publikuje napríklad aj pre renomovaný magazín Forbes. Ako to teda je?

„S kolegami sme na túto tému viackrát debatovali a náš záver je taký, že multiplikácia ako taká bola definovaná v inej dobe,“ uviedol Kálmán v rozhovore pre Blog o káve. „Najväčší problém je v tom, že ekonomika bola v tom čase o vnútornej spotrebe. Niekto mal reštauráciu a suroviny bral od okolitých farmárov. Na tomto princípe to bolo všetko postavené.“

Globálna ekonomika situáciu zmenila

Situácia sa však zmenila a v dnešnej globálnej ekonomike sa na veci musíme pozerať inak. Myslieť si, že všetko sa znásobí päťkrát, by bolo príliš optimistické. „Mnohí majitelia kaviarní či reštaurácií dnes nakupujú v rôznych veľkých nadnárodných sieťach ako Metro, Tesco, prípadne ktorékoľvek ďalšie. Dá sa teda povedať, že multiplikačný efekt ako taký už funguje len v učebniciach.“

Určite sa však vieme zhodnúť na tom, že otvorenie reštaurácií a kaviarní by ekonomike ako takej pomohlo, nie? „Určite áno,“ usmial sa D. Kálmán. „Určite by to na ekonomiku malo pozitívnejší dopad, ako keď sú zatvorené. Multiplikácia však hovorí o tom, že ak do ich kás pritečie 100 eur, tak v konečnom dôsledku sa minie 500. A to bohužiaľ nie je príliš reálne.“

Čo spraviť pre podporu multiplikačného efektu?

Jedným z odporučení, ktorým by sme sa mali riadiť, je teda to, že ak vlastníme napríklad kaviarenskú prevádzku, nemali by sme nakupovať vo veľkých sieťach, ale podľa možností u malých podnikateľov priamo z našej oblasti. Káva sa na Slovensku a ani v celej Európe vôbec nepestuje, takže veľké zázraky nenarobíme, avšak lepšie, ako si ju kúpiť v Metre, je staviť na niektorú lokálnu pražiareň. Aj to je krok správnym smerom.

„Ak chce majiteľ kaviarne pomôcť ekonomike s opätovným naštartovaním, tak peniaze, ktoré od zákazníkov získa, by mal minúť u ďalších malých a stredných podnikateľov zo svojej krajiny. Napríklad zákusky a koláče by mal nakúpiť u podnikateľa, ktorí sídli ‚za rohom‘, pečivo v pekárni, ktorá susedí s jeho prevádzkou, mlieko by malo pochádzať z mliekarne fungujúcej v jeho meste a podobne. Takto ostanú dane u nás doma, peniaze sa dostanú k zamestnancom týchto podnikateľov a roztočí sa kolotoč, z ktorého napokon všetci profitujeme,“ dodal David Kálmán.

PS: Davida Kálmána môžete sledovať na sociálnej sieti LinkedIn.

0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: kaviarnekoronavírus
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Kelly Rowland v klipe COFFEE

Nová pesnička o káve: Kelly Rowland, sexi klip a „COFFEE“ (VIDEO)

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Veves Organic Cafe od Roba Pappa - espresso

    Káva od Roba Pappa prekvapila: Vykazuje minimum defektov, napražila ju slovenská pražiareň

    13. júna 2025
    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    13. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    Zlaté Zrnko Vietnam Zanya - espresso

    Zlaté Zrnko nasadilo kávu od slovenského farmára: Vietnam Zanya Natural

    9. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Veves Organic Cafe od Roba Pappa - espresso

    Káva od Roba Pappa prekvapila: Vykazuje minimum defektov, napražila ju slovenská pražiareň

    13. júna 2025
    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    13. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL