pondelok, 12 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Na ktorej čerpacej stanici majú najlepšie a na ktorej najhoršie cappuccino?

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
10. septembra 2024
cappuccino na čerpacej stanici Orlen
Share on FacebookShare on Twitter

Pred niekoľkými týždňami som navštívil štyri najpopulárnejšie čerpacie stanice a hľadal som najlepšie espresso. Dopadlo to lepšie, ako som čakal a svoje poznatky som zhrnul v článku “Na ktorej pumpe majú najlepšiu kávu?” Vzápätí som si začal klásť otázku ako sú na tom benzínky s prípravou cappuccina. V hlave mi to vŕtalo natoľko, že som ich navštívil ešte raz a otestoval som ich najpredávanejší mliečny nápoj. Prekvapili rovnako ako pri espresse alebo totálne pohoreli? Poďte zistiť na ktorej pumpe majú najlepšie a na ktorej najhoršie cappuccino.

Veľký vplyv obsluhy

Do testu čerpačkových kapučín som od začiatku išiel s istými obavami. Cappuccino je nápoj, ktorý si vyžaduje starostlivú prípravu a vycibrené zručnosti obsluhy. Hneď na začiatok by som rád poznamenal, že som navštívil jednu čerpačku z každej značky, vďaka čomu môžu byť výsledky výrazne skreslené schopnosťami aktuálne prítomnej obsluhy. 

Ako ste poznamenali pri veľkom teste espress z čerpacích staníc, pumpy trpia na nekonzistentnosť v kvalite obsluhy. To, akú kávu vám na danej čerpačke pripravia, je do veľkej miery určené schopnosťami ľudí, ktorí v danej chvíli stoja za kávovarom. Výsledky testu preto berte len ako odrazový mostík k tomu, kde pravdepodobne dostanete lepšie alebo horšie cappuccino.

Potvrdenie obáv

Moje obavy z benzínkového kapučína sa do bodky potvrdili. Ani na jednej z čerpacích staníc gigantov Shell, Slovnaft, Orlen a OMV som nedostal cappuccino, ktoré by som označil za obstojné. Jednotlivé nápoje trpeli mnohými nedostatkami a ani pozitívne výsledky z predošlého testu espressa niektorým pumpám nezaručili dobrý výsledok. 

Ktoré cappuccino bolo najlepšie? Aké nedostatky som nachádzal najčastejšie? Poďte sa spolu so mnou previezť po štyroch najznámejších čerpačkách.

Môj tip: ak nechcete byť odkázaní na to, ako vám kávu pripraví niekto iný, pripravte si ju doma – na Blogu o káve vždy nájdete zľavové kódy do slovenských pražiarní kávy.

cappuccino na čerpacej stanici OMV
Cappuccino na OMV.

OMV

Prvá benzínová pumpa, na ktorej som zastavil, patrí spoločnosti OMV. Rovnako, ako na čerpačke z testu espressa, aj táto pumpa bola vybavená len automatickým kávovarom, ktorý obsluhovali zamestnanci. Cappuccino z automatického kávovaru ma vyšlo na 2,30€, čo je pomerne štandardná cena. Problém nastal, keď mi obsluha podala do ruky pohár s pripraveným nápojom. Takmer som ho neudržal. Mlieko bolo ohriate na príliš vysokú teplotu, čo v ňom spôsobuje rozpad sacharidov, enzýmov a proteínov. Kvôli tomu stráca svoju sladkú chuť a príjemnú textúru. 

Na povrchu kapučína sedela pomerne hrubá vrstva bielej peny, pod ktorou sa nachádzal zvyšok nápoja. Ak ste už niekedy pili cappuccino z kvalitnej kaviarne, určite viete, že takto by vyzerať nemalo. A ani chutiť. Vysoká teplota spôsobila, že mlieko stratilo všetky pozitívne chute a pod vrstvou peny sa ocitla horúca a vodnatá zmes espressa a mlieka. Chuť kávy sa odzrkadlila hlavne v dochuti nápoja. Na jazyku zanechávala nepríjemnú horkosť a trpkosť. 

Cappuccino z OMV ma totálne sklamalo a vďaka príliš vysokej teplote, neuspokojivej textúre a nepríjemnej pachuti si odnáša 2 body z 10. Prečo dva? Lebo bohužiaľ bude aj horšie.

cappuccino na Orlene
Cappuccino z Orlen.

Orlen

Stanica nadnárodnej poľskej firmy Orlen ma pri teste espressa neohúrila. Cappuccino však ako jediné celkom príjemne prekvapilo. Pri objednávke som sa stretol so zmätkom obsluhy, ktorá viditeľne nemala skúsenosti s prípravou mliečnych nápojov na pákovom kávovare. Zamestnanec si na pomoc zavolal skúsenejšiu kolegyňu, ktorá ho, podľa jej slov, išla na mojom kapučíne učiť prípravu. To nepoteší.

V keramickej šálke sa napokon ocitol pomerne bizarne vyzerajúci nápoj, ktorý ma vyšiel na 2,2 eura. Pena kapučína z Orlenu na hladine vytvárala kopček prevyšujúci vrchol šálky. Rovnako ako na OMV, o latte arte som mohol len snívať. Moju skepsu zahnal prvý dúšok. Cappuccino bolo citeľne chladnejšie ako to z OMV. Mlieko vďaka tomu nadobudlo príjemnú sladkosť a hutnejšiu textúru. Ani espresso v ňom nezanechávalo žiadnu pachuť. Výsledok bol ako tak vybalansovaný a sladký. 

Aj napriek všetkému, produkt Orlenu nemá šancu v porovnaní so správne pripraveným kapučínom. Udeľujem mu však pekných 5 bodov z 10.

cappuccino na čerpacej stanici Slovnaft
Cappuccino zo slovnaftky.

Slovnaft

Na Slovnaft som zavítal s nádejou, že ich hutné a konzervatívne espresso bude veľmi dobre ladiť s mliekom a dostanem podarené cappuccino. Pri menších zmätkoch s objednávkou (z mojej strany) som napokon dostal dve verzie kapučína. Jedno z automatického kávovaru a jedno z pákového, ktoré mi ochotne pripravila obsluha stanice. Káva z automatu ma stála 2,3 eura, zatiaľ čo cappuccino z páky ma vyšlo na 2,40 €. 

Keď sa mi na stole ocitli obe kapučína, uvedomil som si, že to vlastne bude veľmi zaujímavé porovnanie. Oba poháre boli naplnené takmer identicky vyzerajúcimi nápojmi. Na vrchu môžete vidieť vrstvu bielej peny, ktorá nie je premiešaná s kávou, a pod ňou zmes mlieka a espressa. Moje malé porovnanie prinieslo zaujímavé výsledky. Cappuccino z automatu mi chutilo citeľne viac. Bolo menej horúce, jeho pena mala lepšiu textúru a prekvapivo, espresso v ňom zanechávalo menšiu dávku horkosti. Na druhej strane, cappuccino z páky ma pálilo na jazyku, espresso chutilo zemito a horko a textúra nápoja bola vodnatá. Obe kapučína zaostávali aj čo sa týka objemu. Jednoducho boli príliš veľké, čo spôsobilo, že sa v nich káva takmer stratila.

Slovnaft sa tentokrát nepochlapil a ich kapučína si odnášajú 3 body z 10 (automatický kávovar) a 2 body z 10 (pákový kávovar).

cappuccino na čerpacej stanici Shell
Cappuccino zo Shell café.

Shell

Víťaz testu espress svoju pole position v pretekoch kapučín neobhájil. Tento nápoj ma na Shellke sklamal zo všetkých čerpacích staníc najviac. Obsluha najprv napenila mlieko a až následne doň napustila espresso priamo z páky. Na pákovom kávovare by mal byť správny postup presne opačný. Cappuccino zo “Shellky” ma stálo tradičných 2,20€. 

Po tom, čo som odmietol škoricu, ktorú mi chceli nasypať na vrch, som sa pustil do ochutnávky. Mlieko bolo príliš horúce, až prepálené. Espresso sa v tomto kapučíne chuťovo prejavilo asi najviac. Bohužiaľ, rezultovalo to v až neznesiteľnú horkosť, ktorá mi zaobalila celé ústa. Z tohto kapučína som bol schopný vypiť len niekoľko glgov, no jeho chuť mi v ústach ostala po zvyšok dňa. 

Shellka v tomto teste absolútne pohorela a ich kapučínu udeľujem 1 bod z 10. 

Pyrrhovo víťazstvo Orlenu

Moje príjemné prekvapenie z podarených espress naše čerpacie stanice zadupali svojimi kapučínami. Ani jeden z nápojov som nemal chuť dopiť. Považoval som to za mrhanie mojou kofeínovou kapacitou a chuťovými bunkami. Pyrrhovo víťazstvo v súboji kapučín si odnáša poľský Orlen, ktorý ako jediný ponúkol aký-taký chuťový balans.

Orlen - cappuccino
Srdečné gratulácie víťazovi.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: recenzia kávy
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
automatický kávovar De'Longhi

Prihláste sa do newslettra Blogu o káve a vyhrajte kávovar

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL