Kávovary

Najčastejšie chyby pri príprave espressa

Správna príprava espressa vôbec nie je jednoduchá. Každý z nás občas urobí chybu a výsledné espresso jednoducho nechutí tak, ako by mohlo. V spolupráci s popredným výrobcom domácich kávovarov De’Longhi sme si pre vás preto pripravili zoznam najčastejších chýb, ktorých sa dopúšťate pri príprave espressa.

Ani najlepší kávovar chyby neodpúšťa

Ľudský faktor je jednou z najzásadnejších premenných, ktoré vplývajú na chuť espressa. Či už vlastníte lacný “budgetový” kávovar a mlynček, alebo ste do svojej výbavy investovali tisíce eur, bez skúseností a vedomostí sa nezaobídete. 

Značka De’Longhi má vo svojom repertoári širokú ponuku mašín, ktoré dokážu pripraviť skvelé espresso. Na tú správnu cestu ich však musíte naviesť práve vy. Poďme sa spoločne pozrieť na to, čomu by ste sa mali vyvarovať a na čo by ste si mali dávať najväčší pozor.

De'Longhi La Specialista Maestro
De’Longhi La Specialista Maestro.

Nevhodná káva

Jednou z najčastejších chýb pri príprave espressa je výber nesprávnej kávy. Káva, ktorú zvolíte, by mala byť pražená na espresso. Ak ste začiatočník, vyvarujte sa kávam praženým na filter. Kávy pražené na espresso sú ľahšie extrahovateľné a oveľa viac “user-friendly”. Preto odporúčame, aby ste na príliš svetlé kávy počkali do okamihu, kým nenaberiete viac skúseností.

Príliš čerstvá alebo príliš stará káva

Druhá podmienka, ktorú by mal váš balíček kávy spĺňať, je správna doba od praženia. Kávu nepripravujte ani príliš čerstvú, ani príliš starú a zvetranú. Káva, ktorá po pražení dostatočne dlho neodstála, obsahuje vysokú koncentráciu oxidu uhličitého nabúravajúceho extrakciu. Preto radšej chvíľu počkajte a nechajte káve čas. 

Na druhej strane káva, ktorá bola upražená niekoľko mesiacov či rokov dozadu, má svoje dobré časy za sebou. Za ten čas stratila svoju kvalitu, chute i arómu. Svoje espresso by ste mali v ideálnom prípade pripravovať z kávy starej niekoľko týždňov (aspoň dva až tri týždne) a maximálne niekoľko mesiacov (tri až štyri). V tomto okne dosiahnete najchutnejšie výsledky, ktoré vás určite potešia.

chyby pri príprave espressa - stará káva
Môžete mať kávu z renomovanej pražiarne, ale keď vám už rok a pol stojí na poličke, bude zvetraná.

Vopred namletá káva

Najhoršia káva, ktorú si môžete vybrať, je vopred namletá káva. Po tom, čo kávu nameliete, začne extrémne rýchlo zvetrávať a degradovať. Už po niekoľkých dňoch tak stratí absolútne všetko chutné a voňavé, čo by v sebe v prípade, že by nebola pomletá, udržala týždne až mesiace. 

Väčšina espresso strojov, ktoré De’Longhi vyrába, v sebe ukrýva vstavané mlynčeky. Tie vám zrnká pomelú tesne pred prípravou, vďaka čomu si budete môcť užiť všetky želané chute a arómy.

Nesprávna hrúbka mletia

Okrem toho, že by ste svoju kávu mali mlieť až tesne pred prípravou, by ste ju mali mlieť správne. Hrúbka mletia je asi najpodstatnejšou premennou, ktorá do veľkej miery ovplyvňuje chuť vašej kávy. 

Keď vlastníte stroj De’Longhi, určite ste si všimli, že jeho mlynček disponuje stupnicou s nastaviteľnou hrúbkou mletia. Tá označuje interval od najjemnejšieho nastavenia až po to najhrubšie. Hrúbka mletia v praxi predstavuje to, na aké malé či veľké čiastočky mlecie kamene rozdrvia jednotlivé zrnká kávy. 

Veľkosť čiastočiek následne ovplyvní to, ako dobre do seba v páke zapadnú a aký odpor budú klásť prechádzajúcej vode. Ak bude mletie príliš hrubé, voda pákou pretečie veľmi rýchlo. Keď kávu naopak nameliete veľmi najemno, voda potečie pomaly a dokonca sa môže stať, že nepretečie vôbec. 

Ak teda chcete, aby espresso u vás doma chutilo tak dobre ako v kaviarni, začnite upravovať hrúbku mletia. Každá káva si vyžaduje iný stupeň mletia, nebojte sa skúšať a prestavovať. 

Určite sa vám už stalo, že espresso tieklo potokom alebo ledva kvapkalo. V takom prípade nezúfajte a prestavte mlynček. Uvidíte, pomôže to.

chyby pri príprave espressa - nesprávna hrúbka mletia
Toto je na prípravu espressa veľmi hrubé mletie. Kávu treba mlieť jemnejšie.

Tampovanie

Počas prípravy espressa horúca voda pod určitým tlakom preteká mletou kávou. V záujme toho, aby ste dosiahli požadovaný tlak, musíte kávu v páke utlačiť. Tento proces sa v angličtine nazýva “tamping” a vykonáva sa pomocou “tampera”. 

Tamper je jednoduchý nástroj pripomínajúci závažie s rúčkou v tvare, ktorý sedí otvoru na vašej páke (konkrétne jej sitku). Pomocou tampera spomedzi namletých čiastočiek kávy vytlačíte vzduch a minimalizujete objem vzduchových priestorov medzi nimi. Tamping napomáha rovnomernému prietoku vody vedúcemu k rovnomernej extrakcii. 

Okolo tampingu sa často vedú dlhé debaty a zložité diskusie. Vo svojej podstate je však veľmi jednoduchý. Pomocou tampera by ste kávu mali utlačiť tak, aby ste jej plochu zarovnali a dosiahli čo najvodorovnejší povrch. Preto sa snažte tlačiť čo najrovnejšie a vyvarovať sa príliš nerovnému tampovaniu. 

Nemusíte tlačiť silno. Káva na začiatku povolí a budete cítiť, ako sa jej objem zmenšuje. V určitom bode vás však ďalej nepustí. Vtedy môžete prestať tlačiť. Aj keby ste celé dni trávili v posilňovni, viac ju už neutlačíte. Nemusíte vykonávať žiadne otáčavé pohyby ani zbytočnú mágiu. Jednoducho zatlačte na kávu tak, aby bol jej povrch vodorovný a máte hotovo.

V prípade, že sa tampingu bojíte, niektoré pákové kávovary od De’Longhi v sebe majú zabudovanú technológiu automatického tampingu.

O tampovanie sa samozrejme nemusíte starať ani pri plnoautomatických kávovaroch.

chyby pri príprave espressa - nesprávne tampovanie
Ukážka nesprávneho tampovania.

Nesprávne množstvo kávy v páke

Koľko kávy treba namlieť do páky tak aby bolo espresso chutné? Každé sitko, ktoré sa v kávovare nachádza, má určitú optimálnu kapacitu. Keď používate dvojité sitko, najčastejšie sa stretnete s 15, 16 či 18 gramami. Sitká pre jeden shot espressa sa zvyčajne pohybujú okolo objemu 7 až 8 gramov. 

Sitko by ste nemali prepĺňať a ani poddimenzovať. Keď sitko preplníte, páka vám do hlavy kávovaru nemusí vôbec sadnúť alebo tak môžete narušiť kávový puk. Sitko s príliš malým množstvom kávy bude zasa vodou napĺňané agresívne, puk sa môže porušiť a extrakcia kávy tak nemusí byť rovnomerná. 

Pre správne naplnenie sitka máte dve možnosti. Prvou je nastavenie parametra DOSE, ktorý ovplyvňuje množstvo mlynčekom namletej kávy. Nastavte ho tak, aby káva v sitku po utampovaní siahala po rysku, ktorá je vo vnútri sitka dobre viditeľná a znázorňuje optimálne množstvo kávy. Druhým spôsobom je váženie si kávy pomocou baristickej váhy. Tá vám pomôže s lepším prehľadom o tom, koľko kávy váš mlynček namlel a či toto množstvo melie konzistentne v priebehu viacerých shotov. 

Pre začiatok vám určite postačí prvá možnosť, no ak sa chcete do prípravy espressa ponoriť hlbšie, baristickej váhe sa nevyhnete.

Nesprávne “brew ratio”

Veľmi častá chyba, ktorá nastáva pri príprave espressa, je spojená s vodou pretekajúcou cez kávu. Espresso by malo byť hutné, krémovité a plné chutí. Keď cez mletú kávu preženiete veľké množstvo vody, jej chute a textúra sa nariedia a výsledný nápoj nebude mať “gule”. 

Množstvo použitej vody môžete pri všetkých pákových strojoch od De’Longhi s mlynčekom upravovať v nastaveniach. Následne si hmotnosť výsledného nápoja môžete overiť použitím baristickej váhy. Nápoj by mal vážiť približne dva až trikrát viac ako káva, z ktorej ho pripravujete. 

Keď toto množstvo presiahnete, espresso bude pravdepodobne príliš vodnaté a chuťovo prázdne. Espresso pripravené zo správneho množstva vody bude chutiť lepšie v čistej forme a rovnako aj v mliečnych nápojoch. V tých sa chuť kávy prejaví v oveľa väčšej a príjemnejšej intenzite.

Pomer kávy a vody použitej pri príprave sa odborne označuje ako “brew ratio”.

chyby pri príprave espressa - príliš veľká dávka kávy
Keď urobíte zo 7 gramov kávy nápoj s výsledným objemom 50 ml, tak to nebude OK.

Kvalita vody

Zabúdať by ste nemali ani na zloženie vody. Voda funguje ako rozpúšťadlo, ktoré z kávy doluje jej chute a vône. Nemala by byť veľmi tvrdá, ale ani veľmi mäkká. Rovnako by nemala obsahovať veľmi veľa železa či chlóru. Nevhodná voda je jedným z dôvodov, prečo vaša káva nechutí dobre. 

Riešením je filtrácia vody, prípadne jej zmäkčovanie. Zmäkčovač vody umiestnite priamo do zásobníka kávovaru a pravidelne ho vymieňajte. Ak chcete, vodu upravujte ešte pred jej naliatim do zásobníka. Pomôcť môže klasická filtračná kanvica, ktorá je navyše cenovo dostupná.

Čistota, pol života

Poslednou a pre vaše zdravie najdôležitejšou chybou je zanedbávanie čistoty. Kávovar si vyžaduje precíznu a pravidelnú starostlivosť. Keď svoj kávovar nečistíte poriadne, káva bude chutiť nepríjemne a navyše ohrozíte aj svoje zdravie. 

Vlhké a teplé prostredie kávovaru je ideálnym miestom pre vznik choroboplodných zárodkov. Plesne a baktérie, ktoré sa v zanedbanom kávovare množia, sa dostanú aj do vašej šálky a spolu s espressom do vášho tela. 

Na chuti espressa sa títo škodcovia odzrkadlia hlavne v podobe nepríjemnej dochute. Preto pravidelne čistite útroby aj povrchy kávovaru. Pri strojoch De’Longhi je veľmi účinné a súčasne extrémne jednoduché čistenie sparovacej jednotky označovanej aj ako jednotka vyluhovača.

Hygiene kávovarov napomáhajú aj čistiace tablety, ktoré zvnútra spotrebičov spoľahlivo odstránia zvyšky kávových zŕn a olejov. Kávovarom tak pomôžu zachovať výkon varenia i energetickú účinnosť.

De’Longhi a ich kávovary sú špičkou na trhu domácich espresso strojov. Ani napriek tomu vám však chyby neodpustia neodpustia. Veríme, že aj vďaka tomuto článku sa od tohto okamihu mnohým vyhnete a vaša káva bude chutnejšia a zdravšia. Nezabúdajte sa z chýb poučiť a premýšľať nad nimi. Len tak sa v príprave espressa posuniete na vyššiu úroveň.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Back to top button
Close
Close