V indonézskom národnom kole majstrovstiev v príprave filtrovanej kávy (Brewers Cup) sa udiala zaujímavá vec. Súťažiaci Amadeo Yurcel sa do finálovej šestice dostal s pomocou netradičného drippera: kávu filtroval cez lievik z reťazca IKEA.
Úspech s takto neortodoxným prístupom spustil medzi kávovými nadšencami vlnu záujmu. Môže byť z lievika IKEA UPPFYLLD, ktorý u nás stojí len 50 centov, skutočne plnohodnotný dripper? Otestoval som ho na káve zo slovenskej pražiarne Alter-Nativ – Kolumbia Caturra 86.

Tak trochu recesia
Amadeo spolu so svojim tímom použitie lievika veľmi dobre vysvetlili v príspevkoch na sociálnych sieťach. Na kávovú scénu neustále prichádzajú nové a nové modely dripperov, ktoré však často stoja niekoľko desiatok eur.
Indonézski baristi na to nie vždy majú a podľa ich slov vrážajú do príslušenstva značnú časť svojho príjmu len preto, aby sa mohli zúčastniť baristických súťaží. No a pri prechádzke obchodným domom IKEA vznikol nápad, ktorý hraničí s recesiou.

Lievik IKEA UPPFYLLD sa svojim tvarom podobá na dripper s názvom UFO. Má takmer 70-stupňový sklon stien a je vyrobený z plastu, ktorý by mal zvládnuť teplotu až 100 stupňov Celzia a je vhodný na prácu s potravinami. Prečo by sa teda z obyčajného 50-centového lievika nemohol stať víťazný dripper?
Vhodné filtračné papiere
Ako som spomínal vyššie, sklon stien lievika IKEA UPPFYLLD je približne 70 stupňov. Oproti najčastejšie používanému dripperu Hario V60 (so 60-stupňovým sklonom), je tak mierne plytší a širší.

Papiere do “véšesťdesiatky” doň nesedia ideálne, a preto máte dve možnosti. Buď použiť skladacie papiere od značky Sibarist alebo filtračný papier vhodný pre drippre s plochým dnom o veľkosti 155 (podľa Kalita Wave 155). Ja som mal pri teste po ruke práve papiere pre Kalita Wave 155, ktoré do IKEA UPPFYLLD sadli ako uliate.
Kolumbia Caturra 86 od Alter-Nativ
Ak máte správny filtračný papier, nič vám nebráni v premene lievika na dripper. Vezmite svoju obľúbenú kávu a hor sa do prípravy. Ja som použil výbornú Kolumbiu od pražiarne Alter-Nativ.

Odrodu caturra vypestovali farmári z farmy Terra Verde v regióne Huila. Následne ju spracovali plne premytou metódou a v Alter-Nativ upražili svetlo – na filter. V chuťovom profile by malo byť ovocie physalis, cukrová trstina a bobuľové plody.
Môj tip: pri nákupe na eshope avcoffee.sk použite zľavový kód BLOGOKAVE10.
Väčší uhol sklonu stien predurčuje IKEA UPPFYLLD pre vyššie vstupné dávky kávy. Preto som pri príprave využil až 20 gramov kávy. Ak by ste chceli tento pokus zopakovať, prikladám vám detailný recept pre prípravu.

Recept Caturra 86 IKEA UPPFYLLD
20 gramov kávy
24 klikov Comandante (stredná hrúbka mletia)
300 ml prefiltrovanej vody (92 stupňov Celzia)
Nálevy:
0:00-0:30 60 ml (krúživý nálev a zamiešanie)
0:30-1:00 do 160 ml (krúživý nálev)
1:00-1:15 do 220 ml (krúživý nálev)
1:15-1:30 do 300 ml (krúživý nálev)
Výsledný čas extrakcie cca 2:25

Plnohodnotný dripper
IKEA UPPFYLLD sa absolútne nijak nelíši od väčšiny dripperov určených na prípravu kávy. Káva, ktorú som z neho ochutnal, je sladká, vyvážená a komplexná. Vo výslednom nápoji som skutočne našiel bobuľové ovocie, sladkosť trstinového cukru a štipku jablčnej acidity.
Či už chcete ušetriť alebo ste sa rozhodli experimentovať, lievik IKEA UPPFYLLD prehlasujem za plnohodnotný dripper a neviem sa dočkať, kedy ho využijem znovu. A aby som nezabudol, prípravu Kolumbie Caturra 86 od Alter-Nativ som zachytil aj na videu:
Kávu Kolumbia Caturra 86, ale aj mnoho ďalších zaujímavých kúskov, nájdete na eshope www.avcoffee.sk. Pri nákupe použite zľavový kód BLOGOKAVE10 a ušetríte.