piatok, 13 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Spôsoby prípravy

Najlacnejší dripper na svete: Lievik IKEA UPPFYLLD stojí len 50 centov

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
12. februára 2025
lievik IKEA UPPFYLLD a Colombia Caturra 86 od AlterNativ
Share on FacebookShare on Twitter

V indonézskom národnom kole majstrovstiev v príprave filtrovanej kávy (Brewers Cup) sa udiala zaujímavá vec. Súťažiaci Amadeo Yurcel sa do finálovej šestice dostal s pomocou netradičného drippera: kávu filtroval cez lievik z reťazca IKEA.

Úspech s takto neortodoxným prístupom spustil medzi kávovými nadšencami vlnu záujmu. Môže byť z lievika IKEA UPPFYLLD, ktorý u nás stojí len 50 centov, skutočne plnohodnotný dripper? Otestoval som ho na káve zo slovenskej pražiarne Alter-Nativ – Kolumbia Caturra 86.

lievik IKEA UPPFYLLD

Tak trochu recesia

Amadeo spolu so svojim tímom použitie lievika veľmi dobre vysvetlili v príspevkoch na sociálnych sieťach. Na kávovú scénu neustále prichádzajú nové a nové modely dripperov, ktoré však často stoja niekoľko desiatok eur. 

Indonézski baristi na to nie vždy majú a podľa ich slov vrážajú do príslušenstva značnú časť svojho príjmu len preto, aby sa mohli zúčastniť baristických súťaží. No a pri prechádzke obchodným domom IKEA vznikol nápad, ktorý hraničí s recesiou. 

lievik IKEA UPPFYLLD - pohľad zhora

Lievik IKEA UPPFYLLD sa svojim tvarom podobá na dripper s názvom UFO. Má takmer 70-stupňový sklon stien a je vyrobený z plastu, ktorý by mal zvládnuť teplotu až 100 stupňov Celzia a je vhodný na prácu s potravinami. Prečo by sa teda z obyčajného 50-centového lievika nemohol stať víťazný dripper? 

Vhodné filtračné papiere

Ako som spomínal vyššie, sklon stien lievika IKEA UPPFYLLD je približne 70 stupňov. Oproti najčastejšie používanému dripperu Hario V60 (so 60-stupňovým sklonom), je tak mierne plytší a širší. 

lievik IKEA UPPFYLLD a filtračný papier

Papiere do “véšesťdesiatky” doň nesedia ideálne, a preto máte dve možnosti. Buď použiť skladacie papiere od značky Sibarist alebo filtračný papier vhodný pre drippre s plochým dnom o veľkosti 155 (podľa Kalita Wave 155). Ja som mal pri teste po ruke práve papiere pre Kalita Wave 155, ktoré do IKEA UPPFYLLD sadli ako uliate.

Kolumbia Caturra 86 od Alter-Nativ

Ak máte správny filtračný papier, nič vám nebráni v premene lievika na dripper. Vezmite svoju obľúbenú kávu a hor sa do prípravy. Ja som použil výbornú Kolumbiu od pražiarne Alter-Nativ. 

lievik IKEA UPPFYLLD - mletá káva v lieviku

Odrodu caturra vypestovali farmári z farmy Terra Verde v regióne Huila. Následne ju spracovali plne premytou metódou a v Alter-Nativ upražili svetlo – na filter. V chuťovom profile by malo byť ovocie physalis, cukrová trstina a bobuľové plody. 

Môj tip: pri nákupe na eshope avcoffee.sk použite zľavový kód BLOGOKAVE10.

Väčší uhol sklonu stien predurčuje IKEA UPPFYLLD pre vyššie vstupné dávky kávy. Preto som pri príprave využil až 20 gramov kávy. Ak by ste chceli tento pokus zopakovať, prikladám vám detailný recept pre prípravu.

lievik IKEA UPPFYLLD - zalievanie kávy

Recept Caturra 86 IKEA UPPFYLLD

20 gramov kávy 
24 klikov Comandante (stredná hrúbka mletia)
300 ml prefiltrovanej vody (92 stupňov Celzia)

Nálevy:

0:00-0:30 60 ml (krúživý nálev a zamiešanie)
0:30-1:00 do 160 ml (krúživý nálev)
1:00-1:15 do 220 ml (krúživý nálev)
1:15-1:30 do 300 ml (krúživý nálev)
Výsledný čas extrakcie cca 2:25

lievik IKEA UPPFYLLD - hotová káva

Plnohodnotný dripper

IKEA UPPFYLLD sa absolútne nijak nelíši od väčšiny dripperov určených na prípravu kávy. Káva, ktorú som z neho ochutnal, je sladká, vyvážená a komplexná. Vo výslednom nápoji som skutočne našiel bobuľové ovocie, sladkosť trstinového cukru a štipku jablčnej acidity. 

Či už chcete ušetriť alebo ste sa rozhodli experimentovať, lievik IKEA UPPFYLLD prehlasujem za plnohodnotný dripper a neviem sa dočkať, kedy ho využijem znovu. A aby som nezabudol, prípravu Kolumbie Caturra 86 od Alter-Nativ som zachytil aj na videu:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Ladislav Király-kávový bloger (@ladislavkiraly)

Kávu Kolumbia Caturra 86, ale aj mnoho ďalších zaujímavých kúskov, nájdete na eshope www.avcoffee.sk. Pri nákupe použite zľavový kód BLOGOKAVE10 a ušetríte.

0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: príprava kávy
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
barometer na kávovare DeLonghi

Ako dostať ručičku barometra na espresso strojoch De’Longhi do optimálnej zóny?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    12. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    Zlaté Zrnko Vietnam Zanya - espresso

    Zlaté Zrnko nasadilo kávu od slovenského farmára: Vietnam Zanya Natural

    9. júna 2025
    Ty Kokos z pražiarne Aurelica - hotová káva v dekantéri

    Ty Kokos! od Aurelica Coffee: Tyčinka Margot alebo káva?

    10. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    12. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL