Peter Szabó z pražiarne kávy Coffeein dosiahol doposiaľ najväčší úspech svojej kariéry. Vyhral slovenský šampionát pražiarov Slovak Roasting Masters, ktorý sa v marci 2025 uskutočnil v Košiciach.
V rámci súťaže zastrešenej festivalom Káva Čaj Čokoláda dostali pražiari k dispozícii rovnakú kávu, ktorú mali napražiť najlepšie ako dokážu. Vzorku poslali do súťaže, aby sa následne hodnotili navzájom a naslepo. Po zrátaní bodov sa na prvom mieste objavilo meno Peter Szabó.
Náš tip:Coffeein práve spustil neuveriteľnú veľkonočnú akciu – kliknite TU a zistite viac.
Slovenského pražiarskeho šampióna Petra Szaba sme vyspovedali.
Ako dlho pred súťažou si dostal súťažnú kávu a aká konkrétna káva to bola?
Kávu som dostal 7. marca okolo obeda, teda dva týždne pred súťažou, a ihneď som sa pustil do jej praženia. Akurát som mal zohriatu moju malú profilovaciu pražičku, pretože som pražil iné vzorky, takže nebolo na čo čakať. Išlo o mokro spracované Mexiko s podnázvom „mad mash“ ohodnotené na 85 bodov SCA.
Vďaka textovým informáciám, ktoré si o káve dostal, vieš posúdiť, ako ju treba pražiť? Prípadne si pozrieš zrná a máš predstavu? Alebo ako to vlastne je?
Organizátor súťaže nám poslal základné informácie o káve, takže to začalo ich naštudovaním. Následne som otvoril sáčok s kávou a privoňal si k nej (to robím u každej kávy). Už prvotná aróma zelenej kávy vie prezradiť veľa o možných defektoch, ale aj čerstvosti, prípadne kvalite zrna. Jednalo sa o klasickú washedku, takže som zvolil agresívnejší profil praženia, ktorý mám na mokro spracované kávy.
Robil si pred prvým pražením aj nejakú selekciu zŕn?
Pred prvým pražením som defekty neselektoval a kávu som pražil tak, ako prišla.

Spomínal si profilovaciu pražičku. Aká konkrétna pražička to je?
Na praženie vzoriek používam ROEST, čo je malá pražička na vzorky vyrobená v Nórsku. Keďže naša hlavná pražička je 15-kilovka (na jednu várku sa na nej praží 15 kilogramov kávy, pozn. red.) a na súťaž som dostal len 5 kilogramov kávy, tak som ani nemal inú možnosť, než ju pražiť na ROESTe.
Vydaril sa ti už prvý roast?
Nie (smiech). Prvé praženie mi extrémne „crashlo“ a počas prvého cracku začala rapídne padať teplota. Toto som absolútne nečakal. Bol som presvedčený o tom, že môj profil na „washedky“ je blbuvzdorný a viac-menej (s malými úpravami) pasuje na každú mokro spracovanú kávu. Musel som sa teda začať hrať s profilom a upraviť ho tak, aby som masívny odliv energie počas prvého pukania nejak vykryl. Podarilo sa mi to asi na štvrtý či piaty pokus. Potom som už našiel profil, ktorý danej káve sedel. Následne som spravil štyri praženia od svetlejšieho po tmavšie.
Jednu z týchto vzoriek si si potom vybral na súťaž?
Súťažné praženie som robil až o dva dni neskôr, v nedeľu. Bol to krásny deň, v pražiarni som bol s priateľkou Ivkou a spoločne sme špekulovali. Ivka dvakrát vyhrala baristickú súťaž na festivale Two Coffee Champs a má ozaj skvelú senzoriku, takže mi pomáhala s výberom správneho odtieňu praženia z tých štyroch, ktoré som si pripravil.
Urobili sme cupping a vybrali správnu vzorku, pričom obaja sme sa zhodli na tej istej. Následne som si pustil hudbu a pustil sa do práce na súťažnej vzorke. Pražičku som poriadne zohrial asi piatimi inými praženiami a išiel som na to. V tomto prípade som už samozrejme spravil selekciu zeleného zrna a vybral som všetky defekty, ktoré som našiel. Po pražení som povyberal aj defekty z praženej kávy, či už quakery, mušle, prípadne iné poškodenia. Kávu som zároveň zbavil aj príliš malých a príliš veľkých zŕn.

Urobil som dve praženia po 100 gramov, pričom káva počas praženia stratila 12,2 percenta vlhkosti, takže z oboch pražení som dostal 87,8 gramu. Obe tieto várky som pomiešal, dal do šáčku a kávou ešte poriadne zatriasol – zbavil som ju tak jemnej šupiny, ktorá sa nachádza hlavne v mokro spracovaných kávach. Balíček som uzavrel a dal na tmavé miesto. Kávu som teda pražil dvanásť dní pred súťažou.
Ako prebiehala samotná súťaž? Vieš v skratke opísať pravidlá a priebeh?
Zúčastnení pražiari mali dodať minimálne sto gramov napraženej kávy. Ochutnávka prebiehala priamo na súťaži, a to formou slepého cuppingu. Vzorky sú v takomto prípade označené len kódmi, takže nikto netuší, koho kávu hodnotí. Káva sa boduje v piatich parametroch, ktorých sčítanie prinesie výsledné skóre danej kávy. Nuž a hodnotenie všetkých porotcov sa spriemeruje.
Ty si na súťaž poslal len vzorku, ale osobne si neprišiel. Nemrzí ťa to teraz?
Mali sme extrémne hektický rok 2024 a rozhodli sme sa, že v roku 2025 si dáme voľno od všetkých kávových festivalov. Milujem ich atmosféru, ale toto rozhodnutie som musel spraviť v záujme môjho a Ivkinho „work-life balance“. Okrem toho nás tento rok čaká jeden mega projekt a všetku energiu i zdroje potrebujeme tam. Viac o ňom prezradím až neskôr.
Ako dlho sa už venuješ praženiu?
Pražiť som začal ešte v roku 2013 na huky500, čo bola 500-gramová pražička. Všetko som si vtedy zapisoval manuálne na papier. V roku 2015 som prešiel na 5-kilovku zo Srbska, a to bol teda poriadny brutál. Keď išla pražička, tak bol taký hluk, že nebolo počuť ani vlastné myšlienky. Stále som ešte fungoval na štýl pero a papier + senzorika. V roku 2017 sme prešli na stroj Coffeetool z Grécka a až tam som prvýkrát uvidel proces praženia digitalizovaný vďaka displeju. Dnes pražím na 15-ke IMF, ktorá je prepojená s programom na praženie Cropster – toto je už jednoducho úplne iná liga.

Máš predstavu o tom, koľko ton kávy si za tie roky upražil?
Toto veruže neviem, lebo pri pražení sa striedam s mojím bratrancom, ktorý je náš hlavný pražiar. Ja pri všetkých kávach nastavujem profily a on potom ide podľa nich, prípadne ich podľa potreby upravuje. Ja pražím hlavne výberovky na moderné espresso a filter, pričom tieto kávy netvoria väčšinu našej produkcie. Za tých dvanásť rokov, čo pražím kávu, sú to však tak či onak desiatky ton.
Čo podľa teba toto víťazstvo spraví s Coffeeinom? Ako na to ľudia zareagujú? Očakávaš nárast predaja kávy?
Neviem či to priamo pomôže predaju kávy, ale minimálne nám to posilní značku a jej vnímanie. V marketingu sme dlhodobo pomerne silní a tento titul podľa mňa potvrdzuje, že toto všetko nie je len o marketingu, ale aj o kvalitnej práci za pražičkou. Pre našich zákazníkov je to potvrdením toho, že kávu nakupujú od najlepších a pre potenciálnych zákazníkov by to mohol byť impulz na ochutnanie našej kávy. Ktovie, možno nás niekto doposiaľ mohol mať negatívne zaškatuľkovaných, ale toto víťazstvo by mohlo tieto predstavy rozbiť. Uvidíme.
S kávou pracuješ už viac ako desať rokov. Je tento úspech akýmsi najväčším zadosťučinením v tvojej kariére? Cítiš po ňom takú vnútornú spokojnosť, že si urobil správne rozhodnutie, keď si sa do kávy pustil a že si svojim spôsobom potiahol celú slovenskú scénu nahor?
Áno. Ide o najväčší úspech v mojom profesijnom živote. Víťazstvo mi potvrdilo to, v čo verím už 16 či 17 rokov: že vytrvalou a každodennou prácou sa dá dosiahnuť všetko, čo si v živote zaumienime. Napríklad aj stať sa najlepším pražiarom kávy na Slovensku.
Na coffeein.sk aktuálne platí veľkonočná akcia ŠIBI RYBY
- pri nákupe nad 42 eur: doprava zadarmo + zaradenie do súťaže o kávovar
- pri nákupe nad 60 eur: doprava zadarmo + zaradenie do súťaže o kávovar + darček 3×50 gramov kávy
- pri nákupe nad 100 eur: doprava zadarmo + zaradenie do súťaže o kávovar + darček 3×50 gramov kávy + darček 100g orieškov + Coffeein merch
- pri nákupe nad 120 eur: doprava zadarmo + zaradenie do súťaže o kávovar + darček 3×50 gramov kávy + darček 100g orieškov + Coffeein merch + 200g kávy.
- na coffeein.sk platí zľavový kód BLOGOKAVE10
- na coffeein.sk platí garancia vrátenia peňazí.
