nedeľa, 11 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Najlepšie a najdrahšie kávy sveta: Sú na ne Slováci pripravení?

Ladislav Király Od Ladislav Király
10. mája 2022
najlepšie a najdrahšie kávy sveta

Sú Slováci pripravení na najlepšie a najdrahšie kávy sveta? Budú ich kupovať? (Foto: ninetypluscoffee.com)

Share on FacebookShare on Twitter

Nedávno som mal možnosť otestovať doslova exkluzívnu kávu Panama Drima Zede od spoločnosti Kávoholik. Najskôr mi ju pripravili na festivale Káva Čaj Čokoláda, potom som si ju vychutnával aj doma. Na eshope je 200-gramové balenie k dispozícii za 24€. Ihneď mi napadla otázka, či sú Slováci vôbec pripravení na najlepšie a najdrahšie kávy sveta. Sú ochotní dať za ne toľko peňazí?

A to nebolo všetko. Na kavoholik.sk som našiel aj kávu menom Panama Kambera Gesha, ktorá stojí dokonca 28,80€, a to je len 150 gramov. Nedalo mi a oslovil som ich generálneho riaditeľa Jána Hoľka, od ktorého som vyzvedal zákulisné informácie. Keďže takúto drahú kávu na Slovensku nepredáva v podstate nikto, možno na ňu trh ešte nie je pripravený, alebo ako to vlastne je?

Na druhej strane existuje mnoho ľudí, ktorí sú za víno a whisky ochotní utratiť aj stovky eur. Prečo by potom nemohli uspieť kávy, ktoré stoja 20, 30, 50 alebo pokojne aj 100 eur za 200 gramov? Ako chuťovky na významné príležitosti, prípadne ako darčeky.

Je to aj o edukácii a vzdelaní? Platí, že ak budeme mať veľa uvedomelých kávičkárov, stúpne dopyt aj po takýchto luxusných produktoch? Nezodpovedaných otázok je v tejto chvíli ozaj veľa. „Ten, kto sa v káve naozaj vyzná a vie oceniť rozdiel, nemá problém s vyššou cenou ani teraz,“ povedal Ján Hoľko v rozhovore pre Blog o káve.

Celý rozhovor nájdete nižšie.

S Jánom Hoľkom som sa takto stretol na festivale Káva Čaj Čokoláda.

Do ponuky ste zaradili dve doslova exkluzívne kávy. Panama Drima Zede a Panama Kambera Gesha. Aké boli reakcie ľudí?

„Áno, povedali sme si totiž, že keď už sa máme vybrať aj touto cestou, čiže tzv. tretej vlny, nech to stojí za to. Zelenú kávu sme si v tomto prípade objednali asi z celosvetovo najznámejšej farmy Ninety Plus. Už zo samotného názvu vyplýva, že u nich v ponuke nenájdete kávu s hodnotením SCA pod 90. Širšiemu okruhu ľudí sme tieto kávy dali prvýkrát ochutnať na festivale Káva čaj čokoláda a následne na veľtrhu Danubius Gastro. Reakcie boli rôzne. Ľudia, ktorí pijú filtrované kávy bežne, si ich od nás okamžite kúpili a v rámci ochutnávky si vypýtali ešte „duplu“. Naopak zákazníci, ktorí sú zvyknutí piť zalievanú kávu alebo klasické espresso, mali pocit, že im dávame ochutnať čaj, ktorý krásne vonia. Ak to teda zhrniem, k tomuto typu káv sa musíte doslova postupne „prepiť“, pretože ich chuť je špecifická a nie každý milovník klasiky hneď zmení svoje rokmi zaužívané zvyky.“

Aký bol váš zámer pri zaradení týchto káv? Chcete značku Kávoholik posunúť aj medzi najväčších kávových fajnšmekrov a milovníkov najlepších filtrov?

„Náš zámer vychádza z nášho sloganu. Kávu pražíme srdcom pre vaše chute. Preto sme sa rozhodli, že našu ponuku vyladíme tak, aby si v nej to svoje našiel úplne každý. No a keďže o nás je známe, že sa radi od konkurencie líšime, rozhodli sme sa, že na slovenský trh prinesieme čo najlepšie a najkvalitnejšie kávy na filter. Len pre príklad poviem, že na už spomínanej farme nájdete aj kávy, ktoré stoja 10 tisíc dolárov za kilogram.“

Mňa osobne dosť mrzí, že na trhu je takýchto káv veľmi málo. Rád by som ich ochutnával častejšie – a ideálne zo slovenských pražiarní. Prečo je to podľa vás tak? Čoho sa pražiarne boja?

„Je to kombinácia ceny danej kávy a možností nášho trhu. Ten nie je až taký veľký a na druhej strane ani taký „rozmaznaný“, aby dopytoval až takéto topky. Samozrejme, nie každá pražiareň si môže dovoliť kupovať takéto drahé kávy; ak nemá 100-percentnú istotu, že ich aj predá. Menej skúsený pražiar sa môže obávať aj toho, že ak sa mu príprava takejto kávy nepodarí, tak v podstate vyhodil pár stoviek eur.“

Aké máte v tomto smere plány do budúcna? Môžeme sa tešiť aj na ďalšie podobné kávy?

„Určite áno, pretože my si na kvalitu skutočne potrpíme. Veď napokon aj preto sme zaviedli pojem kávová gramotnosť. Zameriavame sa na zvyšovanie povedomia o kvalitných kávach ale aj na zastupovanie top značiek mlynčekov a kávovarov. Sme hrdí, že po tak krátkej dobe, ako sme na trhu, sme už oficiálnym distribútorom a servisným strediskom kráľa medzi mlynčekmi – značky Mahlkönig. A rovnako veľké ciele máme aj v oblasti kávy. Chceme ponúkať naozaj top kvalitu a pripravujeme sa aj na expanziu na európsky trh. Ako a čím, to zatiaľ neprezradíme.“

Poškuľujete aj po nejakej ešte drahšej a luxusnejšej káve? Alebo na niečo také náš trh nie je pripravený?

„Áno. Ako som už spomínal, na trhu sú aj oveľa drahšie a svojim spôsobom špeciálnejšie kávy, než tie, ktoré máme v ponuke teraz. Pred Vianocami preto zákazníkom doprajeme doslova luxusné limitky.“

Hm, tak to znie zaujímavo. Pridám aj takú svoju úvahu: ceny luxusných whisky, vín alebo iných nadštandardných alkoholických nápojov sa pohybujú aj v stovkách eur za fľašu. Ľudia sú ochotní zaplatiť to a nešomrú. Pri káve sa však niektorým zdá aj tých 24€ za balíček veľa. Myslíte si, že tento pohľad môžeme v blízkej dobe zmeniť a ľudia budú ochotní dať za kávu aj 100 eur? Sú na to Slováci pripravení?

„Určite áno. Ten, kto sa v káve naozaj vyzná a vie oceniť rozdiel, nemá problém s vyššou cenou ani teraz.“

Koľko ste za kávu najviac dali vy osobne?

„Ja som si objednal práve z Ninety Plus 20-gramovú kávu, ktorá stála 300 USD. Bola naozaj výnimočná. Je to možno práve jedna z tých, ktorú prinesieme na vianočný trh pre skutočných nadšencov a labužníkov.“

Ladislav Király a Ján Hoľko


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Ján HoľkoKávoholikrozhovor
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
prečo skrachoval bratislavský coffeein

Otvorená spoveď: Prečo skrachoval bratislavský Coffeein?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL