nedeľa, 11 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Kávovary

Najlepšie cold brew na De’Longhi Eletta Explore: Ktorá pražiareň vyhrala megatest?

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
31. mája 2023
megatest - najlepšie cold brew na DeLonghi Eletta Explore
Share on FacebookShare on Twitter

Keď ste pravidelným čitateľom nášho blogu, určite ste si všimli novinku od spoločnosti De’Longhi. Ide o plnoautomatický kávovar De’Longhi Eletta Explore, ktorý je schopný pripravovať množstvo kávových nápojov a medzi nimi aj cold brew.  My sme sa rozhodli nájsť najlepšie cold brew na De’Longhi Eletta Explore. Ktorá káva nám ho ponúkla?

Cold brew v jednoduchosti predstavuje za studena extrahovanú kávu, ktorá je u milovníka kávy neodmysliteľnou súčasťou leta. Príprava cold brew však v bežných podmienkach trvá aj niekoľko hodín. Ak neradi čakáte, Eletta Explore vám ponúka riešenie. Vďaka jemnému mletiu, prítomnosti tlaku (nie tak vysokého, ako pri príprave espressa) a pomalému prietoku chladnej vody kávovým pukom, pripraví Eletta Explore kvalitné cold brew už za niekoľko minút. Postačí do nej nasypať kávové zrná, do pohára pripraviť kocky ľadu a navoliť možnosť prípravy cold brew. 

Eletta Explore disponuje dvomi možnosťami intenzity cold brew: klasickým a intenzívnejším. Klasické cold brew pracuje s cca 11,5 gramami kávy a intenzívne až s 13 gramami. Je len na vás a vašich preferenciách, po ako veľmi koncentrovanom nápoji túžite.

Repertoár Eletty Explore však nedisponuje len klasickým cold brew. Keď máte chuť na studený mliečny drink, pripravte si mliečne nápoje na báze cold brew (napríklad Cold brew cappuccino a Cold brew Latte). Keď chcete experimentovať s inými kávovými drinkami, objavujte recepty v aplikácii Coffee Link. V takom prípade zvoľte možnosť “Cold brew to mix” a nechajte sa inšpirovať aplikáciou. A v prípade, že vás čaká dlhý deň alebo očakávate návštevu, Eletta Explore vám dokáže pripraviť aj väčšiu dávku cold brew do karafy. 

Megatest: Ktorá zo 14 pražiarní má najlepšiu kávu na cold brew?

Bolo nám jasné, že cold brew bude mať v letnom období veľký potenciál a inovatívna funkcia Eletta Explore sa môže hodiť. Slovenským pražiarňam kávy sme dali príležitosť dodať nám kávu, ktorá by mohla v teste cold brew uspieť. Prihlásilo sa ich mnoho a niektoré sme dodatočne nominovali aj my s vlastným výberom z ich ponuky. Bez ich vedomia.

Vnímali sme to takto: všetky kávy pripravíme ako cold brew a rozhodneme, ktoré nám chutia najviac. Do tohto merania síl sa zapojilo celkovo štrnásť slovenských pražiarní kávy. To pre nás znamenalo dve veci: veľa dobrej kávy a až príliš veľa kofeínu :). 

Náš tip: Podporujte slovenské pražiarne kávy. V hornom menu webu nájdete rubriku ZĽAVOVÉ KÓDY s aktuálne platnými zľavami.

cold brew na DeLonghi Eletta Explore

Ktoré pražiarne sa zapojili?

Na tomto mieste by sme radi poďakovali pražiarňam Barista Coffee Roasters, Be:Café, Coffeein, Coffia, Čierna Perla, Diamond’s Roastery, Goriffee, Hipster Coffee, INCUPLE, Kávoholik, LOT Roastery, Melody Roastery, Ready After a Severan, ktoré sa do megatestu zapojili a doručili nám svoje kávy. Vďaka nim Eletta Explore šlapala hneď niekoľko dní a my sme ochutnávali jedno cold brew za druhým.

Všetkých štrnásť káv sme testovali v intervale troch dní. Medzi každou kávou sme mlynček dostatočne vymleli, prečistili a prehnali ním niekoľko dávok novej kávy. To by malo dostatočne zabrániť kontaminácii a premiešavaniu jednotlivých vzoriek. Kávy sme testovali v náhodnom poradí s jasným cieľom zostaviť finálny rebríček a určiť najlepšiu trojicu.

Ako chutilo cold brew na Elette Explore?

Hneď na začiatku by sme radi poznamenali, že kávy, ktoré sa k nám dostali, boli na veľmi vysokej úrovni. Vo všetkých prípadoch išlo o výberové kávy pražené moderne a svetlo, tak, aby v káve vynikli jej vlastnosti nadobudnuté pri pestovaní a spracovaní. 

Eletta Explore sa s nimi popasovala veľmi dobre. Vo väčšine prípadov sme používali hrúbku mletia na stupnici 2 a klasickú intenzitu cold brew. Takto pripravené nápoje boli ovocné, plné chutí, osviežujúce a sladké. Všetky cold brew chutili veľmi dobre. Jednu pecku striedala druhá a navyše veľmi dobre extrahovaná. 

Eletta Explore si skvelo poradila s fermentovanými ale aj premytými kávami. Rovnako dobre pracovala s africkými, americkými ale aj ázijskými kávami. Preto sme sa rozhodli zaradiť všetky testované kávy do kategórie “výborné”. Napriek tomu sme spomedzi káv vybrali najlepšiu trojicu. Tá je už postavená len na osobných preferenciách.

Každej káve nižšie venujeme krátky odsek, v ktorom vám popíšeme okrem iného aj to, ako na cold brew chutila. A na záver sa dozviete, ktoré tri kávy si u nás zaslúžili miesto na pomyselných stupienkoch víťazov.

Be:Café – Coldbrew Blend vol.2

Začnime pražiarňou Be:Café. Tá stavila na blend troch káv. Konkrétne Brazil Fazenda Sertao (odroda Yellow Bourbon spracovaná naturálne), Kenya Mount Kenya Bloom Project (premyté spracovanie) a Colombia Finca la Gabriela (spracovaná naturálne a následne zrejúca v sude od rumu). Kávy boli namiešané v pomer 40/40/20. Práve 20 percent Kolumbie zrejúcej v rumovom sude dodáva tomuto blendu neskutočný šmrnc. Rum je v chuti jednoznačne prítomný, no nie je natoľko výrazný, aby prerazil čokoládu a jemnú citrusovú ovocnosť. Cold brew tak pôsobí vyvážene, ale zároveň veľmi funky.

BeCafé a DeLonghi Eletta Explore

Barista Coffee Roasters – Ethiopia Refisa Nensebo

Etiópia od Baristu z Lučenca je absolútnym opakom predošlého blendu od Be:Café. Ide o plne premyté etiópske odrody Heirloom vypestované vo vysokých nadmorských výškach. To má za následok, že cold brew pripravené z tejto kávy pôsobí ľahko, čisto a osviežujúco. V chuti nájdete množstvo kvetín a ovocnosť bobuľového ovocia.

Barista Coffee Roasters Etiópia Refisa Nensebo

Coffeein – Papua New Guinea Baroida

Reprezentant Ázie od pražiarne Coffeein pochádza z krajiny Papua Nová Guinea. Zrná odrôd Arusha, Bourbon, Mundo Novo a Typica boli vypestované v nadmorskej výške 1700 až 1900 m.n.m. a následne boli spracované naturálnou metódou. Cold brew sa vyznačovalo extrémne príjemným krémovým “mouthfeelom”. V chuti dominovala vanilka a mandarinky s čiernym čajom v pozadí. Chute pôsobili príjemne jemne a vybalansovane. Skvelá Ázia!

Coffeein Papua Nová Guinea Baroida

Coffia – Colombia El Rubi Papayo

Ďalšia ovocná pecka, tentokrát odroda Papayo vypestovaná farmárom menom Heiner Lazo a spracovaná metódou honey. Na cold brew sa Kolumbia od Coffie prejavila hlavne chuťami čerešní a gréckeho jogurtu. Čerešne a jogurt spolu vytvorili krásne osviežujúce a chuťovo plné cold brew so smotanovým telom a nekonečne sladkou dochuťou.

Coffia Kolumbia El Rubi Papayo a DeLonghi Eletta Explore

Čierna Perla – Kenya Berco

Zástupca pražiarne Čierna Perla bol vypestovaný v africkej Keni. Zrná odrôd SL28 a SL34 boli spracované premytou metódou, čo im dodáva chuťovú čistotu a jasnosť chutí. Ide o jedno z najacidnejších cold brew z nášho výberu. Pocítite v ňom citrusovú aciditu a štipku cherry paradajok (neklamem, vážne ich tam cítime a je to skvelé). Káva je osviežujúca a ľahká. Toto jednoducho chcete popíjať počas horúcich dní.

Čierna Perla Kenya Berco a DeLonghi Eletta Explore

Diamond’s Roastery – Burundi Masha Honey

Spolu s Diamond’s Roastery znovu nazrieme do Afriky. Tentokrát do Burundi, kde bola táto káva vypestovaná. Ide o odrodu Red Bourbon spracovanú metódou honey. Znovu sa jedná o pomerne acidné cold brew. Acidita je citrusová, svieža. Spolu s citrusovou aciditou je v káve hromada kvetín a štipka broskýň. Aj v tomto prípade teda očakávajte ovocné až limonádové cold brew.

Diamond’s Roastery - Burundi Masha Honey - DeLonghi Eletta Explore

Goriffee – Burundi Izuba

Ďalšie skvelé Burundi, tentokrát od chalanov z Goriffee. V tomto prípade ide taktiež o kávu odrody Bourbon, avšak spracovanú anaeróbnou fermentáciou. To dodáva cold brew akýsi funky faktor. Cold brew nápadne pripomína kolu. Dokonca sme v káve cítili aj akúsi perlivosť na stenách ústnej dutiny, čo ešte viac umocňovalo kolový zážitok. Okrem koly v káve očakávajte ovocnosť bobuľového ovocia a sladkú vanilkovú dochuť. Fakt veľmi zaujímavé a netradičné cold brew.

Goriffee Burundi Izuba a DeLonghi Eletta Explore

Hipster Coffee – Colombia

Hipster coffee je jedným z nováčikov na slovenskej kávovej scéne. Na základe zŕn, ktoré nám zaslali, však ako nováčikovia nepôsobia. Káva odrody Pink Bourbon vypestovaná farmárkou Veronicou Gaviria prešla 24-hodinovou fermentáciou a následným sušením na afrických posteliach. Fermentácia sa v káve prejavuje neskutočne výraznými tónmi perlivého vína a červeného hrozna. V tomto prípade už cold brew pripomína skôr vínny strik v lete na teraske ako samotnú kávu.

Hipster Coffee - DeLonghi Eletta Explore

INCUPLE – Ethiopia Guji Arsosala

Etiópsky heirloom od pražiarne INCUPLE pochádza z nadmorskej výšky 2200 až 2300 m.n.m. a bol spracovaný naturálnou metódou. Fakt vysoká nadmorská výška, v ktorej bola táto káva vypestovaná, jej dodáva neskutočnú komplexnosť a chuťovú vyváženosť. Cold brew pripomína sladký a vychladený jahodový jogurtový nápoj s dlhočiznou dochuťou pripomínajúcou trstinový cukor.

Incuple Etiópia Guji Arsosala a DeLonghi Eletta Explore

Kávoholik – Ethiopia Hamasho

Z farmy Hamasho nám pražiareň Kávoholik priniesla naturálny etiópsky Heirloom. Ten bol vypestovaný v nadmorskej výške 2360 m.n.m., čo rovnako ako v prípade Etiópie od INCUPLE, káve dodáva komplexnosť a sladkosť. Cold brew pripomína čierny ovocný ľadový čaj (Nestea, Lipton). Z ovocia v káve najviac dominoval bergamot a ananás. Skvelé, sladké, ovocné a čajové cold brew.

Kávoholik Etiópia Hamasho a DeLonghi Eletta Explore

LOT Roastery – Colombia Nestor Lasso

Ako nemenovaný bloger hovorí: “káva by mala pripomínať prechádzku rozkvitnutou lúkou či ovocným sadom”. Táto káva však žiadnou prechádzkou nie je. Pripomína skôr divokú jazdu športovým autom, pri ktorej nečakane napálite do trhoviska s tropickým ovocím. Cold brew vás vôbec nebude šetriť, z každej strany pocítite hromady tropického ovocia a sladkých marshmallow. Jednoducho divočina. A mimochodom ide o odrodu Red Bourbon spracovanú naturálnou metódou.

LOT Nestor Lasso Colombia a DeLonghi Eletta Explore

Melody Roastery – Colombia La Granada

(Po novom) košickú pražiareň Melody Roastery reprezentuje premytý Pink Bourbon z farmy La Granada. Cold brew z tejto Kolumbie vyniká svojou čistotou a vyváženosťou chutí. V chuti sme pociťovali hlavne slivky a fialky. Tie spolu krásne ladili, pôsobili jasne a čisto. Cold brew bolo chuťovo plné so smotanovým telom a príjemnou kvetinovou dochuťou. 

Melody Roastery Kolumbia La Granada a Eletta Explore

Ready After – Nicaragua Finca Aurora Anaerobic

Jediného zástupcu Nicaraguy spomedzi testovaných káv nám priniesla pražiareň Ready After. Odrodu Caturra vypestoval farmár Enrique Ferrufino v nadmorskej výške 1200 až 1400 m.n.m. a zrná následne spracoval metódou anaeróbnej fermentácie. V tomto prípade však fermentácia nemala za následok vznik výrazných alkoholových chutí. V cold brew dominovala chuť kandizovaného pomaranča a sladkej bielej čokolády. Nápoj pôsobil sladko a príjemne ľahko.

Ready After Nicaragua Finca Aurora a DeLonghi Eletta Explore

Severan – Ethiopia Beriso

Podobne ako Hipster Coffee, Severan predstavuje jednu z menej známych pražiarní. Severan v tomto prípade reprezentuje naturálne spracovaná Etiópia Beriso. Odrody JARC, 74110, 74112 a 74158 vypestoval farmár Belayneh Beriso, podľa ktorého káva nesie svoje meno. Ako jediná z testovaných káv je pražená ako omni roast (vhodná na prípravu espressa ale aj filtrovanej kávy). To sa mierne odráža aj v cold brew, ktoré je o čosi viac čokoládové ako ostatné kávy. Aj napriek tomu však ide o aromatický, slivkovo čokoládový nápoj, ktorý by mohol viac vyhovovať tým z vás, ktorí preferujú menej acidné kávy.

Severan Ethiopia Beriso a DeLonghi Eletta Explore

TOP 3

Ako sme spomínali, všetky kávy boli na veľmi vysokej, ale hlavne veľmi podobnej úrovni. Za každú jednu z nich by sme sa vedeli postaviť a odporučiť ju pre prípravu na De’Longhi Eletta Explore. So spomínaným kávovarom sme si užili výnimočné chuťové zážitky, ale pri troch kávach sme sa oblizovali najviac.

3. miesto OVOCNOSŤ – LOT Roastery – Colombia Nestor Lasso 

Skvelé spojenie pre dosiahnutie výbuchu tropických a ovocných chutí, ktoré vám odpália dekel.

2. miesto ŠTRUKTÚRA – Coffeein – Papua New Guinea Baroida

Papua Nová Guinea od Coffeeinu si nás získala svojou krémovou štruktúrou a vanilkovou sladkosťou doplnenou o mandarinkovú ovocnosť. 

1. miesto ČISTOTA – Melody Roastery – Colombia La Granada

Najlepšie cold brew na De’Longhi Eletta Explore nám ponúkla a víťazom sa stáva Kolumbia z pražiarne Melody Roastery. Hlavným dôvodom, prečo ju umiestňujeme tak vysoko, je jej chuťová čistota. Oproti všetkým tým ovocným bombám a búrkam chutí pôsobila premytá Kolumbia od Melody ako čistý a vyleštený diamant. Práve to nám aktuálne na cold brew pripravenom na De’Longhi Eletta Explore sadlo najviac. Jednoznačne odporúčame vyskúšať.

Avšak pozor! Prvé tri priečky považujeme za vyslovene subjektívne. Budeme radi, keď vyskúšate práve tie kávy, ktoré vám podľa popisu vyhovujú najviac a podelíte sa s nami o váš rebríček. Budeme sa tešiť na každú reakciu.

megatest cold brew s DeLonghi Eletta Explore
Podporujte slovenské pražiarne kávy. Kliknite sem a nájdete aktuálne platné zľavové kódy.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: cold brew
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
domáce cold brew od barista roasters

Čisté a ovocné chute Afriky: Domáce cold brew od Barista Roasters vás dostane

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL