DarčekyExkluzívne

Knihy o káve, ideálny dar pre kávičkára

Eshop s kávou

Knihy o káve by mohli jednou z vecí, ktoré vám prídu na um vo chvíli, keď zháňate darček pre nadšeného kávičkára. A možno ste ani netušili, ale na trhu ich je pomerne veľa a rozhodne je z čoho vyberať.

Ak máte známeho, ktorý miluje kávu a okrem toho rád číta, prípadne sa rád dozvedá nové veci, ste na správnom mieste; s veľkou radosťou vám pomôžeme niečo pre neho vybrať. Alebo ste tým kávičkárom a milovníkom vône kníh práve vy?

Knihy a káva podľa nás patria k sebe. Sme o tom presvedčení. Pokojne sa usadiť, spraviť si dobrú kávu, otvoriť knihu a relaxovať. Ideálny program na ktorýkoľvek deň.

Na tému sme si posvietili a preverili sme, čo všetko si viete zakúpiť v kníhkupectve MARTINUS, na BUX.SK, prípadne na PANTA RHEI. A nie je toho málo…

Dámy a páni, kávičkárky a kávičkári, predstavujeme vám najlepšie knihy o káve.

NEED FOR ESPRESSO (UNDERGROUND)

Adrián Krišák je jednou z vyrastajúcich osobností slovenského kávového sveta. Pri pohľade na názov tejto knihy by si človek možno mohol myslieť, že ide o dielo zo zahraničia, ale nie je to pravda: je to rýdzo slovenská knižka označovaná aj za „bibliu pre profesionálneho baristu“. Celkovo 113 strán s množstvom zaujímavých informácií je doplnených ilustráciami z dielne Nikolety Garajovej.

TECHNOLÓGIE VODY

Aj za týmto dielom stojí rovnaký autor, teda Adrián Krišák. V skutočnosti ide o druhý diel série Need for Espresso: Underground, ktorý sa volá Technológie vody. Vďaka tejto knižke sa dozviete veľa vecí o základnej chémii vody a rovnako aj o tom, prečo vaša káva možno nechutí tak, ako by ste si predstavovali. Kniha vznikla vďaka podpore viacerých odborníkov a vďaka spolupráci s medzinárodnými firmami venujúcimi sa filtrovaniu vody. Rozhodne odporúčame.

VELKÁ KNIHA O KÁVĚ

Autorkou tohto diela je Petra Davies Veselá, majsterka Českej republiky v príprave kávy. Táto dáma sa okrem iného zúčastňuje aj medzinárodných súťaží a vedie baristické kurzy. Veľká kniha o káve je rozšírenou a aktualizovanou verziou pôvodnej Knihy o káve, z ktorej sa predalo takmer 30 000 kusov. Zaujme aj nádhernými fotografiami, ktoré čitateľov ešte viac vtiahnu do deja a zavedú ich priamo na kávové plantáže, do pražiarní či k zaujímavým osobnostiam z odboru. Ak túžite vyskúšať nové metódy prípravy kávy a lákajú vás netradičné receptúry, neváhajte a knihu si čo najskôr obstarajte. Jej súčasťou sú dokonca aj praktické rady o tom, ako si založiť a prevádzkovať vlastný podnik.

PRI KÁVE O KÁVE A KÁVOVINÁCH

V popise tejto knihy možno tak trochu egoisticky stojí, že je to „jediná kniha o káve, ktorú budete kedy potrebovať“, pričom ide o dielo „pre kávových znalcov, ale aj bežných konzumentov“. Čitateľ sa pútavou formou zoznámi s históriou i súčasnosťou pestovania kávovníka, spracovania kávových zŕn a zahĺbi sa aj do tajomstiev praženia.

Autorom knihy je uznávaný odborník Jozef Augustín, ktorý priložil aj mnoho osvedčených receptov na kávové špeciality, ktoré si vie bežný človek doma pripraviť. Ak hľadáte knihu, ktorá vám otvorí nové obzory, prevedie vás rôznymi kútmi sveta a o jednom z najobľúbenejších nápojov sveta podá naozaj do detailov prepracovanú správu, viac nehľadajte. Toto je ona.

KÁVA NA KAŽDÝ DEŇ

Táto kniha je určená všetkým vášnivým kávičkárom, ktorí sa prostredníctvom nej dostanú k viacerým zaujímavým návodom či receptom. Autorka Anette Moldvaerová poradí ako spracovať zrná, ako si vybrať správne pomôcky a zavŕšiť to nádherným latté art.

V knihe „Káva na každý deň“ sa nachádza viac ako sto originálnych receptov. Úvod do slovenského vydania napísal barista Martin Hudák, dvojnásobný vicemajster sveta v kategórii Coffee in good spirits. Fajn knižka.

MANUÁL PRO MILOVNÍKA KÁVY

Autori Jessica Eastoová a Andreas Willhoff si posvietili na to, čo všetko obnáša príprava chutnej kávy a aké „nástroje“ sú na to potrebné. Dali si záležať a výsledok stojí za to, o čom svedčia aj ohlasy a ocenenia, ktoré kniha dostala.

Čitateľ sa dozvie viac o tom, čo všetko ovplyvňuje kvalitu kávy, jej silu či horkosť, naučí sa správne kupovať, mlieť, dávkovať i zalievať. Kniha ponúka aj prehľad rôznych mlynčekov, kávovarov, filtrov, kanvíc a ďalších pomôcok, ktoré sú k dispozícii.

Ak vás zaujíma aj to, aké druhy kávy sa pestujú, čím sa od seba odlišujú a odkiaľ sa dovážajú, tak táto kniha je určená presne pre vás. Navyše sa naučíte rozlišovať ich vlastnosti, arómy, chute i príchute. No a prídete napríklad aj nato, prečo môže byť uvarená káva príliš slabá alebo príliš horká.

Táto kniha vám prinesie množstvo odpovedí a z pitia kávy budete mať omnoho väčší pôžitok, ako doposiaľ.

MILUJI KÁVU

V lepších kaviarňach vám skúsený barista šálku ozdobí umeleckou kreáciou z mlieka, prípadne zo smotany. Ryan Soeder a Kohei Matsuno vám ako známi tvorcovia latté artu ukážu, ako podobné kúzla zvládnete aj sami; postačí vám domáci kávovar a správne vybrané suroviny. Budete si môcť nacvičiť základné techniky prípravy a začať vytvárať dokonalé obrázky. No neznie to lákavo?

LEXIKON KÁVY

Denne sa na svete vypijú viac ako dve miliardy šálok kávy, avšak väčšina z bežných zákazníkov aj tak nemá poňatie o tom, kde sa káva vlastne vzala, ako sa pestuje, ako jej plody vyzerajú, ako sa zbiera a praží. Nie každý bohužiaľ číta tento blog.

Uvedený lexikón jednoduchou formou odpovie na základné otázky zo sveta kávy. Čitateľ sa dozvie napríklad aj to, ako rozoznať arabiku od robusty, ale prečíta si aj o mnohých rôznych typoch kávových nápojov. Pomerne rýchlo sa posunie na pomyselnú vyššiu kávovú úroveň.

KÁVA – PUTOVÁNÍ ZA TAJEMSTVÍM KÁVOVÝCH SPECIALIT

Táto kniha je o kuchárskych receptoch na prípravu slaných i sladkých jedál, ktorých neoddeliteľnou prísadou je rozpustná káva Nescafé. Vydala ju práve táto spoločnosť, ktorá chcela takýmto netradičným spôsobom podporiť predaj svojich produktov.

My síce nepatríme medzi fanúšikov instantnej kávy a na tomto blogu ju neradi propagujeme, ale proti gustu žiaden dišputát. Ak takúto kávu doma máte a zvyknete ju nakupovať, spomínaná kniha je určená presne pre vás.

KÁVA JE PRO ČLOVEKA ZLATEM

Toto kávové dielo ponúka najrôznejšie príslovia, poviedky, pravdy, mýty a mnoho ďalších vecí, ktoré sa týkajú kávy. Jeho súčasťou sú aj citáty slávnych osobností z najrôznejších odborov, ktoré pitie kávy ovplyvnilo natoľko, že sa k tomuto fenoménu jednoducho museli vyjadriť. Do zbierky sa hodí.

KRÍŽOVKY: VŠETKO O KÁVE

Toto dielko je určené pre všetkých milovníkov krížoviek, ktorých tajničky ukrývajú zaujímavé a užitočné informácie o jednom z najobľúbenejších nápojov sveta, o káve. Ak si krížovkami radi vypĺňate dni, poďte do toho.

THE WORLD ATLAS OF COFFEE

Svetový atlas kávy je k dispozícii v angličtine, takže bohužiaľ nie je určený pre každého. Zaoberá sa napríklad tým, odkiaľ káva pochádza, ako je zbieraná, ako prebieha proces jej praženia, ale analyzuje napríklad aj vodu, ktorá má takisto vplyv na finálnu chuť.

Autorom je šampión-barista a uznávaný kávový expert James Hoffmann, ktorý ide krajinu za krajinou – od Bolívie po Zambiu – a identifikuje kľúčové vlastnosti a metódy, ktoré determinujú kvalitu produkcie v danej oblasti.

Celkovo sa zaoberá viac ako 35 krajinami a ak sa chcete o káve dozvedieť viac, neváhajte a knižku si kúpte. James Hoffmann je inak aktívny aj na sociálnych sieťach a jeho YouTube kanál, prípadne instagramové konto, by ste rozhodne mali poznať.

THE COFFEE DICTIONARY

The Coffee Dictionary v preklade znamená niečo ako „kávový slovník“, prípadne „kávový lexikón“. Je to kvalitná príručka kávičkára, ktorý sa dozvie viac o technike prípravy kávy, ale aj o potrebnej výbave a o odrodách.

Jej autorom je trojnásobný britský šampión medzi baristami a kávový odborník Maxwell Colonna-Dashwood. Kniha je v angličtine a ak viete po anglicky, určite neváhajte. Toto doma musíte mať.

COLD BREW COFFEE

„Cold brew“ je pomerne moderný spôsob prípravy kávy. Tá sa lúhuje pri nízkej teplote, vďaka čomu sa vytvára jemnejší a intenzívnejší chuťový profil. Kniha je zasvätená práve tejto technike. O spomínanom modernom trende sa dozviete všetko, čo potrebujete a dostanete mnoho cenných rád. Verte nám, okamžite si pôjdete spraviť svoje prvé cold brew.

Súčasťou diela je i 35 delikátnych receptov, vďaka ktorým si vytvoríte drinky od Espresso Martini až po Cold Brew Negroni – jednoducho všetko, čo vám príde na um. Knižka je určená pre fajnšmekrov, avšak podobne, ako dve predchádzajúce, aj táto je v angličtine.

Tak čo poviete? Je toho ozaj dosť. Či chcete obdariť niekoho známeho, prípadne chcete radosť spraviť sebe samému, výber je ozaj bohatý. Neváhajte a vyzbrojte sa, aby ste sa v kávovom svete dennodenne posúvali ďalej a ďalej.

Ak už niektoré zo spomínaných knižiek máte, budeme veľmi radi, ak sa o skúsenosti podelíte v diskusii pod článkom. Vďaka!

Casa del Caffé
Značky
Zobraz viac

Podobné články

Back to top button
Close
Close

Máte Adblock :(

Spravodajské stránky nemajú šancu prežiť bez reklamy. Preto by sme vás radi poprosili o to, aby ste si u nás vypli Adblock. Ďakujeme za pochopenie.