nedeľa, 11 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Nezaradené

Najlepšie knihy o káve

Ladislav Király Od Ladislav Király
10. novembra 2022
najlepšie knihy o káve

Máme pre vás zoznam najlepších kníh o káve, ktoré si viete zakúpiť na slovenskom trhu. Azda sa bude hodiť!

Share on FacebookShare on Twitter

Kniha o káve by mohla byť jednou z vecí, ktoré vám prídu na um vo chvíli, keď zháňate darček pre nadšeného kávičkára. Možno ste ani netušili, ale na trhu je kávových kníh viacero a rozhodne je z čoho vyberať. Predstavujeme vám najlepšie knihy o káve.

Ak máte známeho, ktorý miluje kávu a okrem toho rád číta, prípadne sa rád dozvedá nové veci, ste na správnom mieste. S veľkou radosťou vám pomôžeme vybrať pre neho knihu o káve. Alebo ste tým kávičkárom a milovníkom vône kníh práve vy?

Ktoré sú najlepšie knihy o káve?

Knihy a káva podľa nás patria k sebe. Sme o tom presvedčení. Pokojne sa usadiť, spraviť si dobrú kávu, otvoriť knihu a relaxovať. Kniha o káve je ideálny program na ktorýkoľvek deň.

Na tému sme si posvietili a preverili sme, čo všetko si viete zakúpiť v kníhkupectve MARTINUS, na BUX.SK, prípadne na PANTA RHEI. A kníh o káve veruže nie je málo. Dámy a páni, kávičkárky a kávičkári, Blog o káve má pre vás tipy na najlepšie knihy o káve.

NEED FOR ESPRESSO (UNDERGROUND)

Adrián Krišák je vyrastajúca osobnosť slovenského kávového sveta. Pri pohľade na názov tejto knihy by si človek možno mohol myslieť, že ide o dielo zo zahraničia, ale nie je to pravda. Je to rýdzo slovenská knižka označovaná aj za „bibliu pre profesionálneho baristu“. Celkovo 113 strán s množstvom zaujímavých informácií doplnených ilustráciami z dielne Nikolety Garajovej.

TECHNOLÓGIE VODY

Aj za týmto dielom stojí rovnaký autor, teda Adrián Krišák. V skutočnosti ide o druhý diel série Need for Espresso: Underground, ktorý sa volá Technológie vody. Vďaka tejto knižke sa dozviete veľa vecí napríklad o základnej chémii vody. Ale rovnako aj o tom, prečo vaša káva možno nechutí tak, ako by ste si predstavovali. Kniha vznikla vďaka podpore viacerých odborníkov a vďaka spolupráci s medzinárodnými firmami venujúcimi sa filtrovaniu vody. Určite si ju kúpte.

NEED FOR ESPRESSO: UNDERGROUND (Algoritmus filtrovanej kávy)

Adrian Krišák zavŕšil svoju trilógiu, ktorá je v odborných kruhoch považovaná za bibliu profesionálneho baristu. Vďaka tejto knihe sa vnoríte do skutočného sveta baristiky. Algoritmus filtrovanej kávy je prvá knižka tohto druhu v slovenskom jazyku. Čitateľovi ukáže možné riešenia formou diagramov. Chcete vedieť, ako spolu jednotlivé parametre súvisia? Vďaka tomuto dielu sa v príprave kávy posuniete o level vyššie.

FILTROVANÁ KÁVA

Ide o dielo Petry Střeleckej, ktorá v Brne založila kaviareň a pražiareň Industra Coffee. Petra získala na svetových súťažiach viacero ocenení a je aj lektorkou kávových kurzov. Vďaka tejto knihe nahliadnete pod pokrievku jej skúseností s prípravou kávy, ale dozviete sa toho omnoho viac. Tešiť sa môžete aj na kávové drinky a dezerty, ale čakajú na vás aj informácie o tom, ako spoznať dobrú kaviareň.

VELKÁ KNIHA O KÁVĚ

Autorkou tohto diela je Petra Davies Veselá, majsterka Českej republiky v príprave kávy. Táto dáma sa okrem iného zúčastňuje aj medzinárodných súťaží a vedie baristické kurzy. Veľká kniha o káve je rozšírenou a aktualizovanou verziou pôvodnej Knihy o káve, z ktorej sa predalo takmer 30 000 kusov. Právom patrí medzi najlepšie knihy o káve.

Zaujme nádhernými fotografiami, ktoré čitateľov ešte viac vtiahnu do deja. Zavedú ich priamo na kávové plantáže, do pražiarní či k zaujímavým osobnostiam z odboru. Ak túžite vyskúšať nové metódy prípravy kávy a lákajú vás netradičné receptúry, neváhajte a knihu si čo najskôr obstarajte. Jej súčasťou sú aj praktické rady o tom, ako si založiť a prevádzkovať vlastný podnik.

PRI KÁVE O KÁVE A KÁVOVINÁCH

V popise tejto knihy možno tak trochu egoisticky stojí, že je to „jediná kniha o káve, ktorú budete kedy potrebovať“, pričom ide o dielo „pre kávových znalcov, ale aj bežných konzumentov“. Čitateľ sa pútavou formou zoznámi s históriou i súčasnosťou pestovania kávovníka, spracovania kávových zŕn a zahĺbi sa aj do tajomstiev praženia.

Autorom knihy je uznávaný odborník Jozef Augustín, ktorý priložil aj mnoho osvedčených receptov na kávové špeciality. Vyskúšajte si ich doma pripraviť. Ak hľadáte knihu, ktorá vám otvorí nové obzory, prevedie vás rôznymi kútmi sveta a o jednom z najobľúbenejších nápojov sveta podá naozaj do detailov prepracovanú správu, viac nehľadajte. Toto je ona.

KÁVA NA KAŽDÝ DEŇ

Táto kniha je určená všetkým vášnivým kávičkárom, ktorí sa prostredníctvom nej dostanú k viacerým zaujímavým návodom či receptom. Autorka Anette Moldvaerová poradí ako spracovať zrná, ako si vybrať správne pomôcky a zavŕšiť to nádherným latté art.

V knihe „Káva na každý deň“ sa nachádza vyše sto originálnych receptov. Úvod do slovenského vydania napísal barista Martin Hudák, dvojnásobný vicemajster sveta v kategórii Coffee in good spirits. Fajn knižka. No a Martin Hudák mimochodom pripravuje aj kávovo-kokteilovú bibliu Spiritual Coffee.

MANUÁL PRO MILOVNÍKA KÁVY

Autori Jessica Eastoová a Andreas Willhoff si posvietili na to, čo všetko obnáša príprava chutnej kávy. Aké „nástroje“ sú na to potrebné? Dali si záležať a výsledok stojí za to, o čom svedčia aj ohlasy a ocenenia, ktoré kniha dostala.

Čitateľ sa dozvie viac o tom, čo všetko ovplyvňuje kvalitu kávy, jej silu či horkosť, naučí sa správne kupovať, mlieť, dávkovať i zalievať. Kniha ponúka aj prehľad rôznych mlynčekov, kávovarov, filtrov, kanvíc a ďalších pomôcok, ktoré sú k dispozícii.

Ak sa zaujímate aj o to, aké druhy kávy sa pestujú, čím sa od seba odlišujú a odkiaľ sa dovážajú, tak táto kniha je určená presne pre vás. Naučíte sa rozlišovať ich vlastnosti, arómy, chute i príchute. No a prídete napríklad aj nato, prečo môže byť uvarená káva príliš slabá alebo príliš horká.

Táto kniha vám prinesie množstvo odpovedí a z pitia kávy budete mať omnoho väčší pôžitok, ako doposiaľ.

MILUJI KÁVU

V lepších kaviarňach vám skúsený barista šálku ozdobí umeleckou kreáciou z mlieka, prípadne zo smotany. Ryan Soeder a Kohei Matsuno vám ako známi tvorcovia latté artu ukážu, ako podobné kúzla zvládnete aj sami. Postačí vám na to domáci kávovar a správne vybrané suroviny. Nacvičíte si základné techniky prípravy a začnete vytvárať dokonalé obrázky. No neznie to lákavo?

LEXIKON KÁVY

Denne sa na svete vypijú viac ako dve miliardy šálok kávy, avšak väčšina z bežných zákazníkov aj tak nemá poňatie o tom, kde sa káva vlastne vzala. A ani o tom, ako sa pestuje, ako jej plody vyzerajú, ako sa zbiera a praží. Nie každý bohužiaľ číta tento blog.

Uvedený lexikón jednoduchou formou odpovie na základné otázky zo sveta kávy. Čitateľ sa dozvie napríklad aj to, ako rozoznať arabiku od robusty, ale prečíta si aj o mnohých rôznych typoch kávových nápojov. Pomerne rýchlo sa posunie na pomyselnú vyššiu kávovú úroveň.

KÁVA – PUTOVÁNÍ ZA TAJEMSTVÍM KÁVOVÝCH SPECIALIT

Táto kniha je o kuchárskych receptoch na prípravu slaných i sladkých jedál, ktorých neoddeliteľnou prísadou je rozpustná káva Nescafé. Vydala ju práve táto spoločnosť, ktorá chcela takýmto netradičným spôsobom podporiť predaj svojich produktov.

My síce nepatríme medzi fanúšikov instantnej kávy a na tomto blogu ju neradi propagujeme, ale proti gustu žiaden dišputát. Ak takúto kávu doma máte a zvyknete ju nakupovať, spomínaná kniha je určená presne pre vás.

KÁVA JE PRO ČLOVEKA ZLATEM

Toto kávové dielo ponúka najrôznejšie príslovia, poviedky, pravdy, mýty a mnoho ďalších vecí, ktoré sa týkajú kávy. Jeho súčasťou sú aj citáty slávnych osobností z najrôznejších odborov, ktoré pitie kávy ovplyvnilo natoľko, že sa k tomuto fenoménu jednoducho museli vyjadriť. Do zbierky sa hodí.

KRÍŽOVKY: VŠETKO O KÁVE

Toto dielko je určené pre všetkých milovníkov krížoviek, ktorých tajničky ukrývajú zaujímavé a užitočné informácie o jednom z najobľúbenejších nápojov sveta, o káve. Ak si krížovkami radi vypĺňate dni, poďte do toho.

THE WORLD ATLAS OF COFFEE

Svetový atlas kávy je k dispozícii v angličtine, takže bohužiaľ nie je určený pre každého. Zaoberá sa napríklad tým, odkiaľ káva pochádza, ako je zbieraná, ako prebieha proces jej praženia, ale analyzuje napríklad aj vodu, ktorá má takisto vplyv na finálnu chuť.

Autorom je šampión-barista a uznávaný kávový expert James Hoffmann, ktorý ide krajinu za krajinou – od Bolívie po Zambiu – a identifikuje kľúčové vlastnosti a metódy, ktoré determinujú kvalitu produkcie v danej oblasti.

Celkovo sa zaoberá viac ako 35 krajinami a ak sa chcete o káve dozvedieť viac, neváhajte a knižku si kúpte. James Hoffmann je inak aktívny aj na sociálnych sieťach a jeho YouTube kanál, prípadne instagramové konto, by ste rozhodne mali poznať.

THE COFFEE DICTIONARY

The Coffee Dictionary v preklade znamená niečo ako „kávový slovník“, prípadne „kávový lexikón“. Je to kvalitná príručka kávičkára, ktorý sa dozvie viac o technike prípravy kávy, ale aj o potrebnej výbave a o odrodách.

Jej autorom je trojnásobný britský šampión medzi baristami a kávový odborník Maxwell Colonna-Dashwood. Kniha je v angličtine a ak viete po anglicky, určite neváhajte. Toto doma musíte mať.

COLD BREW COFFEE

„Cold brew“ je pomerne moderný spôsob prípravy kávy. Tá sa lúhuje pri nízkej teplote, vďaka čomu sa vytvára jemnejší a intenzívnejší chuťový profil. Kniha je zasvätená práve tejto technike. O spomínanom modernom trende sa dozviete všetko, čo potrebujete a dostanete mnoho cenných rád. Verte nám, okamžite si pôjdete spraviť svoje prvé cold brew.

Súčasťou diela je i 35 delikátnych receptov, vďaka ktorým si vytvoríte drinky od Espresso Martini až po Cold Brew Negroni – jednoducho všetko, čo vám príde na um. Knižka je určená pre fajnšmekrov, avšak podobne, ako dve predchádzajúce, aj táto je v angličtine.

AUDIOBLOG DOMÁCA PRÍPRAVA KÁVY

Za týmto dielom stojíme my z Blogu o káve a ide o knihu vo zvukovej podobe. Spojili sme viacerých slovenských odborníkov a priniesli sme ucelené informácie týkajúce sa domácej prípravy kávy.

Kapitoly audioblogu:

História kávy a tradičné spôsoby jej prípravy (Coffeein)
Automatický kávovar (Ready After Coffee)
Pákový kávovar (Be:Café)
Kávová gramotnosť: Základné výrazy týkajúce sa domácej prípravy kávy (Kávoholik)
Alternatívne spôsoby prípravy kávy (Coffeein)
Filtrovaná káva (Be:Café)
Výber domáceho mlynčeka (Kávoholik)
Hrúbka mletia pre jednotlivé metódy prípravy (Aurelica)
Voda (Coffeein)
Šálka na kávu (Casa del Caffé)

Tak čo poviete? Je toho ozaj dosť. Či chcete obdariť niekoho známeho, prípadne chcete radosť spraviť sebe samému, výber je ozaj bohatý. Neváhajte a vyzbrojte sa, aby ste sa v kávovom svete dennodenne posúvali ďalej a ďalej.

Ak už niektoré zo spomínaných knižiek máte, budeme veľmi radi, ak sa o skúsenosti podelíte v diskusii pod článkom. Vďaka!


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: knihy o káve
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Ebenica Coffee, Marek Fajčík

Marek Fajčík: Keď raz ochutnáš lepšiu kávu, k tej pôvodnej sa nikdy nevrátiš

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL