KávovaryZaujímavosti o káve

Najväčšie chyby pri domácej príprave kávy v kávovare

Nikto učený z neba nespadol. Tento citát pripisovaný poľskému básnikovi Julianovi Tuwimovi pasuje aj k téme, ktorú chceme rozpitvať v tomto článku. Hovorí o tom, že získanie každej zručnosti si vyžaduje čas, tréning a potrebné vedomosti. Kým sa tak stane, človek zväčša urobí množstvo chýb, ktorým by sa pri spätnom pohľade rád vyhol. A aké sú najväčšie chyby pri domácej príprave kávy v kávovare?

Presne takúto otázku sme si položili spolu s našimi partnermi zo spoločnosti De’Longhi a trpezlivo sme na ňu hľadali odpovede. K reakciám sme prostredníctvom našich kont na Instagrame (@ladislavkiraly a @blogokave) vyzvali aj vás a dopracovali sme sa k ucelenému a veríme, že i hodnotnému návodu. Prečítajte si ho.

Toto sú najväčšie chyby pri domácej príprave kávy v kávovare.

Nemáte nastavené správne mletie

Správne nastavenie mletia je pre znalcov úplná samozrejmosť, pre radového kávičkára však patália. Drvivá väčšina ľudí nevie, ako si má nastaviť mletie a čo by tým vlastne mala dosiahnuť, takže mlynček je v mnohých domácnostiach dlhodobo zakonzervovaný na rovnakej hodnote. Nie je jednoduché správne to vysvetliť, ale pomôže napríklad pozorovanie prúdu pretekajúcej kávy. Ak vám kávovar vydá espresso veľmi rýchlo, napríklad za desať sekúnd, určite stavte na jemnejšie mletie. Ak naopak káva takmer ani netečie a kávovar sa s jej vydaním „trápi“, prejdite k hrubšiemu. Optimálna extrakcia by mala trvať niekde v rozmedzí 25 až 35 sekúnd. Tému sme detailnejšie rozpitvali v článku o brew ratio, ktorý vám určite pomôže.

De'Longhi Dinamica ECAM370.70.SB
Kávovar De’Longhi Dinamica Plus ECAM370.70.SB ponúka až 13 možností hrubosti mletia. Dokážete si ju nastaviť jednoduchým otočením kolieska.

Nemáte k dispozícii čerstvú kávu

Tento problém je možné rozdeliť do niekoľkých bodov, pretože káva môže svoju čerstvosť stratiť viacerými spôsobmi. Jednak môže ísť o problém s kupovaním lacnejšej komoditnej kávy, pri ktorej ani neviete, kedy bola pražená. Pri supermarketových kávach sa veľmi často stáva, že dlho stoja v rôznych skladoch a napokon si pár týždňov alebo mesiacov môžu postáť aj na pulte v predajni. Káva za ten čas jednoducho zvetrá a keďže na obale nevidíte dátum praženia, vlastne ani neviete, na čom ste. Ďalší problém je v tom, že si síce kúpite čerstvú kávu, ale neskladujete ju správne, prípadne ju otvoríte a nevypijete v priebehu niekoľkých dní.

Jednou z častých chýb je aj nasypanie veľkého množstva kávy do násypníka mlynčeka. Zbytočne ju tak vystavíte kyslíku, ktorý ju ničí. Prečo si nenasypať len toľko, koľko v daný deň vypijete? Kávu inak skladujte na suchom mieste pri izbovej teplote, ideálne v balíčku zatvorenom hermetickým zipsom. Ak teda chcete pocítiť nejaké jej chuťové vlastnosti a dopracovať sa k potrebnému pôžitku. A aby sme nezabudli, veľkým problémom je aj kupovanie mletej kávy. Tá je totiž už dávno zvetraná a takejto závažnej chybe sa určite vyhnite.

Neudržiavate dostatočnú hygienu kávovaru

V našej ankete, ktorej výsledky prikladáme dole pod článkom, ste hygienu medzi problémami týkajúcimi sa domácej prípravy kávy v kávovare prehlasovali dokonca na druhé miesto. A mali ste pravdu, pretože kávovar patrí medzi miesta s najväčším výskytom baktérií v domácnosti. Tie sa v teple a vlhku vytvárajú veľmi ľahko a v automatických kávovaroch sa veľmi často zbiera aj pleseň. Preto je dôležité nečistiť ich len zvonku, ale aj zvnútra.

Jeden zo starých prieskumov hovoril o tom, že kávovar je z hľadiska výskytu baktérií štvrtým najznečistenejším miestom v domácnosti – pred ním boli len hubka alebo špongia na umývanie riadu, pohár na odkladanie zubnej kefky a miska pre pokrm domácich miláčikov. Na 10 centimetrov štvorcových pripadá v kávovare až 50 585 mikroorganizmov. A verte tomu, že keď cez tieto miesta preteká káva, na finálnej chuti to budete cítiť. V tomto vlastne spočíva veľká nevýhoda automatického kávovaru oproti pákovému. Do útrob pákového stroja sa totiž nič nedostáva a udržiavanie hygieny je omnoho jednoduchšie. Na záver ešte jedna vec: nezabúdajte ani na pravidelné odvápňovanie kávovaru.

Náš tip: Ak máte kávovar značky De’Longhi, pre jeho správnu údržbu používajte vždy len originálne produkty De’Longhi ako odvápňovač či vodný filter.

Neuvedomujete si dôležitosť vody

Keď si klasické espresso „rozmeníte na drobné“, prídete na to, že je takmer výlučne tvorené vodou. Podiel vody v espresse predstavuje vyše 90 percent a je teda absolútne jasné, že voda je mimoriadne dôležitá. Úplným základom by mala byť aspoň bežná filtrácia, ktorá vodu zbaví nečistôt prichádzajúcich z potrubí. Ak sa však chcete dopracovať k ešte kvalitnejšej vode, mali by ste zájsť ešte ďalej a upravovať napríklad aj tvrdosť vody. Celá táto oblasť je veda sama o sebe a najlepšie spravíte vtedy, ak stavíte na pomoc odborníkov. Tí vám pomôžu zhodnotiť vodu vo vašej domácnosti a odporučiť riešenie.

Výrobca kávovarov De’Longhi vám vie pomôcť vodným filtrom, ktorý jednoducho vložíte do nádobky s vodou. Dvakrát sterilizovaný filter s iónomeničovými živicami a aktívnym uhlím pomáha bojovať proti vodnému kameňu, čo vedie k lepšej kvalite kávy a predĺženiu životnosti kávovarov. Súčasne tak zlepšíte výkon vášho stroja.

Nemáte nastavenú správnu teplotu vody

Nie všetky kávovary ponúkajú možnosť nastavovania teploty vody, ale ak áno, určite sa s týmto nastavením pohrajte. Zrno svetlejšie praženej kávy je všeobecne tvrdšie a hustejšie, takže sa extrahuje o niečo ťažšie. Aj preto sa pri slabšie praženej káve zvykne osvedčiť používanie vyššej teploty vody. Naopak, pri tmavších „roastoch“ môžete ísť do nižšej teploty. Tá by mala byť postačujúca na to, aby z nich dostala maximum. Pri hraní sa s teplotami určite myslite aj na predhriatie príslušenstva. Kávovary sú v tomto smere rôzne: niektoré dokážu veľmi dobre ohriať aj samotnú páku a rovnako tak porcelánové šálky, ktoré môžete mať položené navrchu.

Pri niektorých potrebujete cez páku raz alebo dvakrát prehnať horúcu vodu, aby sa páka optimálne predhriala a šálky si ohriať samostatne. Nasledujúca rada síce nebude príliš efektívna ani ekologická, ale pri automatickom kávovare je dobré prvú pripravenú kávu vyliať. Vďaka tomu sa útroby stroja prečistia od kávového gruntu a nečistôt, ktoré tam mohli stáť už dlhšie a súčasne sa všetko predhreje.

De'Longhi Primadonna Soul
Plnoautomatický kávovar PrimaDonna Soul ECAM610.75.MB ponúka tri možnosti nastavenia teploty vody.

Nekupujete si kvalitnú kávu

Nech to vyznie akokoľvek tvrdo, je to tak. V našich končinách z rôznych príčin dominuje predaj nekvalitných káv, ktoré neponúkajú takmer žiadne chuťové tóny. Teda s výnimkou horkosti. Jednak za to môže dlhoročný zvyk, podľa ktorého káva má byť horká a jednak bohužiaľ aj naša finančná situácia: nemôžeme si dovoliť kupovať kvalitné kávy doslova s rodokmeňom, ktoré vedia potešiť parádnou chuťovou rozmanitosťou. Sú totiž drahšie.

Problém je hlavne v tom, že v bežných obchodoch a supermarketoch sa na dobrú kávu naraziť takmer nedá. Je nutné kupovať ju v špecializovaných predajniach, výberových kaviarňach alebo v eshopoch, čo je pre mnohých kávičkárov stále bariéra. My však veríme, že na cestu kvalitnej kávy postupne zlomíme každého z vás. Veľmi si želáme, aby ste raz objavili jej čaro, silu a aby ste začali objavovať nekonečný svet chutí a tónov, ktoré ponúka. A možno by bolo lepšie vymeniť kvantitu za striedmosť. Nekupovať obrovské množstvá nekvalitných káv a doslova sa nimi nalievať. Čo tak siahnuť po kvalite, ale naučiť sa vychutnávať ju?

Nedostatočne experimentujete

Dať mletú kávu na dno tridsaťročnej Duritky, zaliať horúcou vodou a proces opakovať každý deň, celý život. Toto je krátka ilustrácia toho, čo by ste určite nemali robiť. Keď sa zakonzervujete v jednom jedinom opakujúcom sa procese prípravy kávy, ochudobníte sa o množstvo krás, ktoré káva dokáže ponúkať. Od toho klasického turka sa rýchlo prenesme ku kávovarom, pretože presne o nich je tento článok: experimentujte s nimi.

Skúšajte rôzne kávy, rôzne hrúbky mletia, rôzne množstvo kávy v pomere k rôznemu množstvu vody – ak tieto možnosti samozrejme váš kávovar ponúka. Skúšajte absolútne všetko. Vyskúšajte aj všetky možné nápoje, ktoré váš kávovar dokáže pripraviť, vyskúšajte rôzne techniky penenia mlieka. Poobjavujte podľa možností všetko a príďte na to, čo je ako šité na mieru presne pre vás. A vzhľadom na to, že na trhu je obrovské množstvo rôznych káv a len na Slovensku máme viac ako stovku pražiarní, vám môžeme garantovať, že nudiť sa určite nebudete a svoj kávový život povýšite na celkom novú úroveň.

DeLonghi La Specialista Maestro
Ak túžite experimentovať, stavte na rad kávovarov La Specialista od De’Longhi. La Specialista Maestro alebo La Specialista Prestigio ponúkajú baristické ovládanie a možnosť skúšať aj latte art.

Aké sú najväčšie chyby pri domácej príprave kávy v kávovare podľa vás?

Ako sme spomínali už v úvode článku, s otázkou týkajúcou sa najčastejších chýb pri príprave kávy sme oslovili aj vás, našich čitateľov. A nie formou jednoduchej ankety, ale absolútne bez akýchkoľvek indícií. Museli ste si nájsť chvíľku, zamyslieť sa a napísať nám. O to viac nás teší celkový počet 170 hlasov, ktoré sme v takomto nie jednoduchom prieskume vyzbierali.

Napokon to dopadlo takto:

38 hlasov – zlé nastavenie mletia/rovnaké nastavenie mletia na všetky kávy

29 hlasov – nedostatočná údržba, hygiena kávovaru a nedostatočné odvápňovanie

25 hlasov – nefiltrovanie vody/odstatá voda/tvrdá voda

15 hlasov – absencia nahriatia kávovaru a príslušenstva, napríklad šálok, páky

12 hlasov – nesprávny čas/dĺžka extrakcie/pomer kávy a vody/brew ratio

11 hlasov – stará, zvetraná, dlho otvorená káva, zle uskladnená káva/veľa kávy v zásobníku

10 hlasov – nesprávne množstvo kávy/gramáž, absencia váženia

10 hlasov – nekvalitná káva

6 hlasov – nekvalitný kávovar alebo mlynček

5 hlasov – šikmé, slabé alebo zlé utláčanie kávy, channeling

Menej ako 5 hlasov – zlá teplota vody, nevyklepnutie páky, ponechanie kávy v páke a jej „zapečenie“, nedomletie starého nastavenia mlynčeka, nevedomosť pri nastavovaní kávovaru, neskúšanie nových vecí, nevychutnávanie si kávy v pokoji.

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close