nedeľa, 11 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Kávové trendy sociálnych sietí

Národné menu: Popradská káva so žinčicou

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
27. novembra 2023
Popradská káva so žinčicou - žinčičíno
Share on FacebookShare on Twitter

Na Slovensku sa po nedávnych voľbách začali diať zásadné zmeny. Jedným z doterajších vrcholov bol okamih, keď nemenovaný politik z nemenovanej strany vytiahol z rukáva prevratný nápad: Národné menu. Človek s problematickým slovosledom a milovník bozkávania všetkého od Aleny Zs. až po výložky, ho chcel aplikovať v reštauráciách. My si však kladieme zásadnú otázku: Čo ak prídu na rad aj kaviarne? Čo sa bude v národnom kaviarenskom menu nachádzať?

Verte či nie, keď sme túto otázku položili našim vášnivým followerom na sociálnych sieťach, vyhrala to Popradská káva so žinčicou. “V národnom menu nemôže chýbať Popradská káva,” stálo v prvej správe od čitateľa Andreja, na ktorú nadviazala followerka Danka: “Podľa mňa to musí byť káva so žinčicou. To by bolo to pravé pronárodné maškrtenie.” A bolo jasno. Doslova vsjo jasno!

žinčičíno - Popradská káva so žinčicou

Ikonické ingrediencie

Neváhali sme, tieto dve doslova ikonické ingrediencie sme dali dokopy a vzniklo žinčičíno. Žinčičíno je prepojenie pravej slovenskej kávy, Popradskej kávy, a daru zneseného zo slovenských salašov, žinčice. Akékoľvek podobnosti s talianskym kapučínom sú čisto náhodné a irelevantné. Žinčičíno je rýdzo slovenské. Na Slovensku vzniklo a odnikiaľ neprišlo. 

Popradskú kávu Crema Espresso sme mali v talóne ešte od recenzie, v ktorej dostala 10 bodov z 50. Žinčicu sme chceli získať z okolia Očovej, kde v obkolesení medveďov žijú najroduvernejší Slováci, lež nepodarilo sa. Zakúpili sme si ju napokon v sieti Fresh, ale teší nás, že pochádza z lokálnej farmy zvanej Loišov Dvor.

“Ej bisťu, to bude labúžo,” precedili sme popod fúzy a pustili sme sa do prípravy Popradskej kávy so žinčicou, a.k.a. žinčičína.

Gazdovská ovčia žinčica - Fresh

Recept na prípravu žinčičína

Základom každého žinčičína je stopercentná arabika vypestovaná na tatranských svahoch, prípadne objavená niekde v ich blízkosti. Tieto podmienky spĺňa jedine spomínaná Crema Espresso od Popradskej. V kombinácii s národniarskou pýchou zvanou žinčica vznikne neuveriteľný ľudový nakopávač.

Príprava žinčičína je jednoduchá a pozostáva z troch krokov:

  1. Do šálky, inak určenej na prípravu kapučína, predom pripravte single shot espressa. Pardón, jazyk sa nám zmotau. Po správnosti ešte raz: do šálky si pripravte malé pressko. 
  2. Žinčicu poriadne pretrepte, nalejte do kanvičky určenej pre napeňovanie mlieka a napeňte. Tryska “pressovaru” vytvorí v žinčici krásnu makropenu doplnenú o hrudkovitú štruktúru srvátky. Keby zbojník Pacho vlastnil takýto “pressostroj”, dávno by na frndžalicu zabudol.
  3. V tomto kroku nastane skutočná praslovanská mágia. Napenenú žinčicu nalejte do malého presska a ako pravý národniar (za zvukov národnej piesne, ideálne hymny) nakreslite na vrch srdce. Srdce vyjadruje lásku k národu a národnému menu. Legendy hovoria, že tým najväčším a najpravejším roduverným Slovákom sa pri kreslení latte artu na povrchu žinčičína namiesto srdca vytvorí dvojkríž a tri kopčeky.
napeňovanie žinčice

Lakocinka

Len si predstavte to prepojenie a súhru chutí. Popradská káva dodá žinčičínu chute dreva tatranských stromov, hnedozeme slovenských lesov a pneumatík vyrobených v Púchove. Žinčica kávu zasa obohatí o štruktúru čerstvého ovčieho mlieka, hrudiek srvátky, vôňu pasienkov a stáda oviec. 

Pred očami sa vám premietne obraz pastiera ženúceho stádo oviec rozkvitnutou lúkou. Okolo stáda pobehujú pastierske psy a obďaleč stojí v národnom kroji odetá ministerka kultúry. Z diaľky začnete rozoznávať známu melódiu, ktorú cvengocú zvončeky upevnené na krkoch ovečiek. Chytíte sa za srdce a spustíte: “Nad Tatrou sa blýska, hromy…”

Také je žinčičíno. Pilier slovenského národného menu. 

Popradská káva so žinčicou

Zo zákulisia príprav žinčičína

Teraz vážne. Napeňovať žinčicu na novučičkom kávovare La Marzocco GS3 AV bol pre nás ozaj obrovský úlet. Nemali sme absolútne žiadne očakávania, ale na naše prekvapenie sa žinčica dala napeniť tak, aby bola použiteľná pre prípravu kapučína. 

Samozrejme, dokonalú štruktúru mikropeny zo žinčice jednoducho nedostanete. Hrudky srvátky v pene do istej miery ostanú a bublinky nerozbijete natoľko, aby v kapučíne neboli viditeľné. Aj napriek tomu nás výsledok veľmi milo prekvapil, avšak len po technickej stránke. 

Chuť žinčičína je neopísateľne nepríjemná. Žinčica a káva sa chuťovo bijú a neladia. Pre vlastnú bezpečnosť a rovnako tak pre bezpečnosť kávovaru žinčičíno radšej neskúšajte. To už radšej to “vedierko”, teda dvojité presso s mliekom, ktoré autor geniálneho nápadu týkajúceho sa národného menu s láskou pravidelne popíja.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Ladislav Király-kávový bloger (@ladislavkiraly)


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: kávové nápoje
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
Doraz Takoj - espresso - titulná fotka

Recenzia Doraz TAKOJ: Skríženie kávy s tokajským vínom? Mňam!

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL