utorok, 18 novembra, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Domov Exkluzívne

Náš test: Z ktorého mlieka si pripravíte najlepšie cappuccino?

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
5. októbra 2023
z ktorého mlieka si pripravíš najchutnejšie cappuccino
Share on FacebookShare on Twitter

Ktoré bežne dostupné mlieko sa najviac hodí do cappuccina? Ktorý obchodný reťazec ponúka mlieko najvyššej kvality? Zvíťazia klasické kravské mlieka alebo sa im vyrovnajú aj ich alternatívy? Odpovede na tieto ale aj mnohé ďalšie otázky sa dozviete v našom teste. Z ktorého mlieka si pripravíte najlepšie cappuccino?

Nový De’Longhi La Specialista Maestro

Bežne dostupné mlieka som testoval na kávovare značky De’Longhi. Model La Specialista Maestro je vlajkovou loďou spomedzi pákových kávovarov značky De’Longhi. Známy výrobca len nedávno predstavil vynovenú verziu, ktorá okrem iného dokáže extrahovať kávu za studena. V domácom pákovom kávovare tak pripravíte okrem chutného espressa a mliečnych nápojov napríklad aj cold brew.

Tip: Ak vás La Specialista Maestro zaujal, podrobili sme ho detailnému testu a testu prípravy cold brew. Články nájdete pod názvami “Náš test: Čo ponúka zbrusu nový De’Longhi La Specialista Maestro?” a “La Specialista Maestro: Ako De’Longhi heklo prípravu cold brew”.

cappuccino a DeLonghi La Specialista Maestro

Schopnosť napeňovania La Specialista Maestro

La Specialista Maestro disponuje dvoma systémami napeňovania. Automatickým a manuálnym. Pomocou automatického systému vám samo La Specialista Maestro pripraví chutné mliečne nápoje. Vy len jednoducho vyberiete požadovaný nápoj a stlačíte tlačidlo prípravy. Druhou možnosťou (tou zábavnejšou) je manuálne napeňovanie pomocou parnej trysky. Vďaka parnej tryske budete schopní dosiahnuť krásnu štruktúru mikropeny. Mikropena je  základom pre latte art a estetický vzhľad nápoja. Tryska La Specialista Maestro ponúka dostatočný výkon na to, aby ste dosiahli skvelé a chutné cappuccino alebo iné mliečne kávové drinky. Avšak pozor, správne napeňovanie mlieka si vyžaduje tréning a zručnosti. 

Tip: Techniku napeňovania sme rozobrali v článku s názvom “Ako správne napeniť mlieko do kávy?”

napeňovanie mlieka na DeLonghi La Specialista Maestro

Veľký mliečny súboj

Po niekoľkých podnetoch z vašich radov som sa rozhodol posvietiť si na bežne dostupné mlieka rôznych značiek. Do súboja mliek sme zapojili päť klasických kravské mlieka piatich značiek z rozličných obchodných reťazcov a tri alternatívne mlieka troch značiek. Cieľ bol jednoduchý: nájsť mlieko, vďaka ktorému si pochutnám na tom najlepšom cappuccine. Každé mlieko som ochutnal trikrát – prvýkrát za studena, druhýkrát po napenení a napokon v spojení s espressom, čoho výsledkom je cappuccino. Do hodnotenia som okrem chuti zaradil aj dva dôležité faktory: 

  1. Akú štruktúru dokáže mlieko vytvoriť a ako dobre sa s ním pracuje. 
  2. Ako jednoducho prebieha kreslenie použitím daného mlieka.

Všetkých osem mliek som niekoľkokrát otestoval. Popri tom som ochutnal značné množstvo cappuccín. Doma to radšej neskúšajte. Môj žalúdok pri teste mierne protestoval ;).

DeLonghi La Specialista Maestro - napenené mlieko

Výsledkom testovania bolo osem cappuccín, z ktorých každé reprezentovalo jednotlivé značky a typy mliek.

Zoznam zapojených mliek a alternatívnych mliek:

  1. Tami – Tatranské mlieko plnotučné
  2. Pilos – Mlieko plnotučné
  3. K-Classic – Plnotučné mlieko
  4. Tesco – Čerstvé plnotučné mlieko
  5. Rajo – Barista plnotučné mlieko
  6. Vemondo – Bio organic oat (ovsený nápoj)
  7. K-Classic – Barista hafer drink (ovsený nápoj)
  8. Oatly – Oat drink (ovsený nápoj)
cappuccino - šálky Loveramics

Ako mlieka dopadli?

1. Tami – Tatranské mlieko plnotučné

Mlieko od Tami predstavuje absolútny štandard toho, čo od plnotučného trvanlivého mlieka zo supermarketu očakávam. S mliekom sa pracovalo na jednotku. Štruktúra, ktorú mlieko dosahovalo, bola hustá, smotanová, na jazyku pôsobila veľmi príjemne a plno. Chuť mlieka by však mohla byť lepšia. Oproti niektorým iným mliekam, mlieko od Tami mierne zaostávalo v sladkosti. V cappuccine nechalo veľmi pekne vyniknúť chute kávy, no sladkosť cappuccina mohla byť vyššia. Pri správnom napenení sa s mliekom kreslilo výborne. V latte arte tak Tami nijako vážne nezaostávalo.

Body:
Štruktúra 9/10
Latte art 9/10
Chuť 8/10

Tami - Tatranské mlieko plnotučné - cappuccino

2. Pilos – Mlieko plnotučné

Značka Pilos predstavuje značku mliečnych výrobkov reťazca Lidl. Plnotučné mlieko od Pilos znovu naplnilo základné požiadavky pre prípravu kvalitného cappuccina. Napeňovanie na tryske prebiehalo hladko. Výsledná štruktúra bola krásne zamatová a hustá. Oproti mlieku Tami vynikalo vyššou sladkosťou. Cappuccino tak ponúklo okrem chutí kávy aj výraznú mliečnu sladkosť. Čo sa týka latte artu, s mliekom sa pracovalo vynikajúco, vzory vytváralo veľmi pekne. Posledným plusom je doba, po ktorú si mlieko udržalo štruktúru mikropeny. Po tom, čo som cappuccino odložil bokom, veľmi dlho nedegradovalo. Aj vďaka tomu získava bodík naviac v hodnotení štruktúry.  

Body:
Štruktúra 10/10
Latte art 10/10
Chuť 9/10

Pilos - mlieko čerstvé plnotučné - cappuccino

3. K-Classic – Plnotučné mlieko

Mlieko značky K-Classic, ktorá patrí nemeckému obchodnému reťazcu Kaufland, obstálo v teste veľmi podobne ako mlieko značky Pilos. Vo všetkých kategóriách sa správalo prakticky identicky ako mlieko Pilos. Po detailnejšom preskúmaní etikety som zistil, že mlieko pre K-Classic a Pilos vyrába jeden a ten istý výrobca. Oboje mlieka si tak odo mňa vyslúžili identické ohodnotenie.

Body:
Štruktúra 10/10
Latte art 10/10
Chuť 9/10

K-Classic - plnotučné mlieko - cappuccino

4. Tesco – Čerstvé plnotučné mlieko

Mlieko od reťazca Tesco som podrobil úplne rovnakej skúške. Napeňovanie prebiehalo zľahka. Štruktúra, ktorú mlieko vytváralo, bola zamatová a smotanová. Chuťovo však pôsobilo prázdnejšie ako dvojica mliek Pilos a K-Classic. Sladkosť mlieka bola citeľne nižšia, porovnateľná s mliekom Tami. Čo sa týka kreslenia, vďaka veľmi dobrej tryske La Specialista Maestro som s mliekom z Tesca dokázal nakresliť fakt pekné obrazce. Za najväčšiu slabinu mlieka teda považujem jeho chuť, ktorá je však stále príjemná a sladká.

Body:
Štruktúra 10/10
Latte art 10/10
Chuť 8/10

Tesco - čerstvé plnotučné mlieko

5. Rajo – Barista plnotučné mlieko

Jediné z kravských mliek v našom teste, ktoré nesie prívlastok baristické, vyrába slovenská firma Rajo. Práca s Rajo Barista prebieha hladko, mlieko vytvára dokonalú smotanovú až jogurtovú štruktúru. Kreslenie je rovnako jednoduché ako napeňovanie. Za najsilnejšiu stránku Rajo Barista však pokladám jeho chuť. Cappuccino, ale aj samotné mlieko, ponúklo spomedzi testovaných mliek najvyššiu sladkosť. To sa samozrejme odzrkadlilo na jeho bodovom hodnotení. Ako jediné mlieko v teste si odo mňa vyslúžilo plný počet bodov v každej kategórii. Skvelý produkt nielen pre baristov.

Body:
Štruktúra 10/10
Latte Art 10/10
Chuť 10/10

Rajo - Barista - plnotučné mlieko - cappuccino

6. Vemondo – Bio organic oat (ovsený nápoj)

Prvý z mliečnych alternatív zapojených do testu, je ovsený nápoj od značky supermarketu Lidl – Vemondo. Vemondo zastrešuje vegánske a vegetariánske produkty siete Lidl. Ovsený nápoj Vemondo predstavuje najlacnejšiu mliečnu alternatívu v tomto súboji. Cena sa odrazila aj vo výslednej kvalite. Nápoj nie je nijako špecificky určený pre baristické účely, čo som jasne pociťoval aj pri práci. Nápoj má nízku tepelnú kapacitu, je pomerne vodový a riedky. To malo za následok krátky časový úsek, počas ktorého som mal možnosť mlieko naplniť. Štruktúra, ktorú sa mi pomocou trysky podarilo vytvoriť, bola vodnatejšia. Vzduchové bublinky v tomto mlieku boli o čosi väčšie ako pri kravských mliekach. Aj napriek nedostatkom v štruktúre sa mi do cappuccina podarilo nakresliť obrazec podobný tulipánu.

Tu by som chcel pochváliť kávovar La Specialista Maestro, ktorý sa s nebaristickým ovseným mliekom pekne popasoval. Avšak ani zďaleka sa mi nepodarilo nakresliť také obrazce ako v ostatných prípadoch. Mikropena navyše strácala štruktúru pomerne rýchlo. Najmenej zdarne sa ovsený nápoj Vemondo popasoval s kategóriou chuti. Sám o sebe chutil relatívne príjemne. Spojenie s kávou však hodnotím veľmi negatívne. Chute kávy a ovseného nápoja sa bili, v chuti cappuccina bolo cítiť nepríjemnú slanosť a cappuccino tak skončilo v dreze.

Body:
Štruktúra 4/10
Latte art 4/10
Chuť 3/10

Vemondo - bio organic oat - cappuccino

7. K-Classic – Barista hafer drink (ovsený nápoj)

Mliečna alternatíva od Kauflandu ako prvá nesie prívlastok “baristický”. Je teda určená pre napeňovanie a kombinovanie s kávou. Napeňovanie bolo oproti nápoju Vemondo citeľne ľahšie a jednoduchšie. Nápoj mi poskytol viac času na dostatočné napenenie a vytvoril krajšiu štruktúru mikropeny. Úspešnejšie bolo aj jeho využitie pri latte arte. V porovnaní s kravskými mliekami sa pri kreslení správal ovsený nápoj trošičku inak. Pre pohodlné kreslenie si vyžadoval väčší objem vzduchu, a tým pádom väčší objem peny. Vďaka kvalitnej tryske La Specialista Maestro to nebol žiadny problém a výsledky boli skvelé. Štruktúra mikropeny sa v cappuccine udržala oveľa dlhšie ako v prípade Vemondo. Kameň úrazu nastal pri ochutnaní. Chuťovo to jednoducho nebolo ono. Cappuccino obsahovalo zvláštnu slanosť. Chute kávy a mliečnej alternatívy sa bili, no nie tak dramaticky ako v predošlom prípade. Od baristickej alternatívy by som očakával lepšie vyladenie chutí.

Body:
Štruktúra 7/10
Latte art 7/10
Chuť 5/10

K-Classic - Barista Hafer Drink - cappuccino

8. Oatly – Oat drink (ovsený nápoj)

Posledným zápasníkom mliečneho súboja je ovsená alternatíva mlieka od firmy Oatly. Ovsený nápoj od Oatly má svoju cenovku posadenú vyššie ako všetci ostatní účastníci testu. Oplatí sa do neho investovať? Pri napeňovaní som pociťoval rozdiel oproti kravským mliekam. Správnou technikou som však dokázal dosiahnuť konzistentne kvalitnú štruktúru mikropeny. V cappuccine pôsobilo Oatly ľahšie ako kravské mlieka, no štruktúru malo zamatovú a príjemnú. Kreslenie s Oatly je porovnateľné s kravskými mliekami. Oproti ostatným alternatívnym mliekam vyniká Oatly v chuti. Chuťovo je Oatly neskutočne dobre vyladené. S kávou ladí extrémne dobre. V mlieku necítiť ani náznak slanosti, je sladké a príjemné. Navyše, vďaka ľahšej štruktúre nenechá cappuccino z Oatly ťaživý pocit na žalúdku, ktorý sa môže objaviť po vypití cappuccina z kravského mlieka.

Body:
Štruktúra 9/10
Latte art 9/10
Chuť 9/10

Oatly - oat drink - cappuccino

La Specialista Maestro a dvaja mliečni víťazi

Na moje prekvapenie sa mi podarilo zo všetkých ôsmich mliek vyčarovať celkom kvalitné cappuccina. S La Specialista Maestro sa mi pracovalo veľmi dobre aj pri menej kvalitných alternatívnych mliekach.

Súboj má dvoch víťazov. Spomedzi kravských mliek si najlepšie počínalo mlieka Rajo Barista. Medzi kravskými mliekami, ktoré som do testu vybral boli relatívne malé rozdiely, no Rajo barista ponúklo najkomplexnejší a najsladší chuťový zážitok.

Bitku alternatívnych mliek vyhráva ovsený nápoj od Oatly. Oatly poskytlo kvalitnú štruktúru, jednoduché kreslenie a skvelú chuť. Hlavne po chuťovej stránke strčilo svojich súperov do vrecka. V porovnaní s kravskými mliekami ide hlavne o subjektívne preferencie. Oatly vytvára ľahšie cappuccina, ktoré sa zdajú byť rýchlejšie stráviteľné a menej zasycujúce. Kravské mlieka zasa ponúkajú plnú a hustú štruktúru a množstvo sladkosti. Osobne si v kaviarni rád dám aj jednu, aj druhú alternatívu.

Tak čo? Ktoré mlieko máte najradšej vy? Máte rovnaký názor ako ja, alebo sa so mnou nezhodujete? Máte iných mliečnych favoritov? Budem rád ak sa o nich so mnou podelíte v komentároch. 

DeLonghi La Specialista Maestro - cappuccino v šálkach Loveramics

Náš tip: pri príprave cappuccina používajte kvalitnú kávu, tuto nájdete zľavové kódy do remeselných pražiarní.

1x Super článok
Zľavové kódy

Štítky: cappuccino
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

ĎALŠÍ ČLÁNOK
Aurelica - Colombia Nestor Lasso

Recenzia: Aurelica napražila absolútny úlet, Kolumbia od Nestora Lassa je z iného sveta

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Colombia Monteblanco Marakuja Fermentation od READY AFTER

Marakujová káva Kolumbia Monteblanco od READY AFTER: Tropická bomba na espresso aj filter 

13. novembra 2025
Filip Lörinc - Golden Roaster

Ako sa z obyčajného chlapca z Rožňavy stal najlepší pražiar kávy

12. novembra 2025
Blog o káve

Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

Naše sociálne siete

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

ZNAČKY

Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Barista Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee instantná káva jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

TOP ČLÁNKY

Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
  • Cenník
  • Ochrana osobných údajov
  • Štatút

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
{title} {title} {title}
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL