pondelok, 12 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Nastavovanie mlynčeka v kaviarni: Zbytočnosť alebo nutnosť?

Ladislav Király Od Ladislav Király
5. apríla 2022
nastavovanie mlynčeka v kaviarni
Share on FacebookShare on Twitter

Ako často si doma nastavujete mlynček? Robíte tak vôbec? Alebo je od kúpy kávovaru stále na trojke a pre istotu sa ho nedotýkate? Každý túto tému vníma inak. Menej vášnivému a málo znalému kávičkárovi je to možno jedno, uvedomelejší milovník kávy si dá záležať. Ako sa na nastavovanie mlynčeka v kaviarni pozerá odborník?

Narábanie s mlynčekom je veľmi komplexná téma, čo nám v rozhovore potvrdil aj majiteľ trenčianskej kaviarne True Brew Coffee Bar. Jeho baristi sa s mlynčekom musia hrať pravidelne a dolaďovať ho. Inak by to nebolo ono.

Nastavovanie mlynčeka je na popredných miestach

„Dobrý barista vie, že nastavenie mlynčekov je popri všetkých povinnostiach, ktoré súvisia s otvorením prevádzky, na popredných miestach,“ povedal Ľubomír Bobák v rozhovore pre Blog o káve. „To samozrejme hovoríme o mlynčekoch na espresso. Mlynčeky na filter sú kapitola sama o sebe; ich nastavenie sa mení nielen v závislosti od kávy, ale napríklad aj od receptu.“

Ak sa barista po voľnom víkende v pondelok do práce vráti s tým, že „v piatok bolo espresso dobré a netreba teda nič meniť“, je to obrovská chyba. Kaviareň, ktorá chce ponúkať výnimočnú kávu, by ho ihneď mala upozorniť.

Vlastnosti kávy sa neprestajne menia

Ale prečo? „Káva totiž pracuje,“ odpovedal Ľubo. „Jej vlastnosti sa menia vzhľadom na prostredie, na jeho teplotu, na vlhkosť a podobne. Aj to je jedným z dôvodov, prečo sa káva predáva v uzatvárateľných vreckách s jednocestným ventilom.“

„Nech to vyznie akokoľvek zle, kaviareň ráno musí priniesť obeť v podobe niekoľkých odmletých gramov kávy. To všetko preto, aby boli splnené základné atribúty espressa. Ak tečie rýchlo, mletie treba nastaviť na jemnejšie – ak tečie pomaly, prípadne vôbec netečie, mletie treba nastaviť na hrubšie.“

nastavovanie mlynčeka v kaviarni True Brew

Zanedbanie mlynčeka vidieť na prvý pohľad

Ľubomír Bobák pripomenul, že ak by káva pretekala veľmi rýchlo, chutila by kyslo a nepríjemne. Ak pomaly, bola by akoby prepálená. „Nuž a zanedbanie mlynčeka je zjavné na prvý pohľad,“ skonštatoval. „Rýchlo pretečená káva nemá potrebnú crému a je bledá, vodnatá. Pomaly pretečená má na príliš hrubej créme mastné okraje, je hustá a nevonia príliš vábne.“

Náš tip: viac o tejto téme hľadajte aj v článkoch o brew ratio a o správnom mletí na espresso.

Nastavovanie mlynčeka v kaviarni nikdy nekončí

Aj keď sa laikovi môže zdať, že nastavenie mlynčeka je jednorazová záležitosť, opak je pravdou. Kvalitu kávy treba neprestajne sledovať a mlynček prispôsobovať.

„Postačí napríklad aj to, že cez deň v prevádzke stúpne teplota, prípadne sa zvýši vlhkosť vzduchu, a vlastnosti kávy sa už zmenia,“ pripomenul Ľubo. „Ak si to barista nevšimne a nezakročí, tak poobedné espresso bude chutiť celkom inak ako ranné. Nie sú to brutálne zásahy, len mikrometrické nastavenia. Ale práve takéto úkony sú pre výberovú kaviareň typické. Kvalita v každom detaile.“

Nová káva = radikálnejší zásah

Toto všetko platí aj pri zachovaní rovnakého typu kávy. Keď však do mlynčeka poputuje iný druh kávy z inej pražiarne, zásah musí byť radikálnejší. „V takomto prípade treba rátať aj so stratou niekoľkých desiatok gramov. Výsledok však stojí za to.“

„Jedným zo základných atribútov espressa je jeho konzistentnosť. V rovnakej kaviarni musí rovnaké espresso z rovnakej kávy chutiť rovnako ráno aj večer. To sa bez prvotného nastavenia mlynčeka a bez jeho kontroly dosiahnuť nedá. Pokiaľ si nie som istý kvalitou espressa, pripravím ho radšej aj na trikrát s tým, že medzi jednotlivými šálkami upravujem nastavenie mlynčeka. Radšej odmeliem niekoľko gramov kávy, kým dosiahnem požadovanú kvalitu, ale mám čisté svedomie, že zákazník dostane to najlepšie, čo mu viem ponúknuť. A zákazník to vie. Vidí to. Vráti sa, a to je pre nás tou najväčšou odmenou za našu prácu,“ dodal Ľubomír Bobák pre Blog o káve.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: mlynček na kávuTrue Brew coffee bar
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Cafepoint - Ethiopia Sidamo

Cafepoint: Aby sa slovenský kávový trh rozvinul tak, ako trh s vínami

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL