
Espresso by malo mať 35 mililitrov. Takáto poučka k nám dlhé roky prichádzala z Talianska, ale realita takáto vôbec nemusí byť. Keď si kávu pripravujete na svojom automatickom kávovare, zamýšľali ste sa niekedy nad tým, koľko vody stroj použije? Keďže plnoautomatické kávovary De’Longhi ponúkajú možnosť zmeny množstva vody použitej pri extrakcii, tak sme to vyskúšali. Použili sme model De’Longhi Rivelia.
Platí, že množstvo vody, ktoré kávovar pri extrakcii použije, dramaticky mení chuť, telo aj intenzitu espressa. Stačí príliš málo alebo príliš veľa vody a espresso nemusí byť chutné. Takže koľko vody je vlastne tak akurát, ako objem vody ovplyvňuje extrakciu a ako ho využiť na prípravu dokonalého espressa?
Inteligentná De’Longhi Rivelia ako dokonalý príklad
V tomto teste sme pracovali s jedným z najnovších prírastkov do rodiny plnoautomatických kávovarov od značky De’Longhi – De’Longhi Rivelia. Rivelia poslúžil ako modelový stroj, no množstvo vody použitej pri extrakcii espressa môžete upravovať pri všetkých plnoautomatických modeloch od tejto značky.

Pre kávovar De’Longhi Rivelia sú predvolené a nastaviteľné hodnoty množstva vody pri príprave espressa nasledovné:
Predvolené množstvo vody pre espresso: 40 ml
Rozsah nastaviteľného množstva vody: 20 – 180 ml
Vďaka veľkému rozsahu objemu vody, v ktorom sa pri nastavovaní espressa môžete pohybovať, máte takmer úplne rozviazané ruky. Chuť a textúru espressa vďaka tomu môžete vyladiť doslova do detailov. Ako sa však tento parameter upravuje?
Na kávovare De’Longhi Rivelia môžete množstvo vody pri extrakcii espressa upraviť prostredníctvom funkcie “my” alebo manuálneho nastavenia osobného profilu.

Postup je nasledovný:
1. Zvoľte profil, pre ktorý chcete nastaviť vlastné množstvo vody.
2. Stlačte osobné nastavenia nápoja (napr. espresso).
3. Stlačte tlačidlo “my” a potom „Začať“.
4. Ak chcete upraviť silu kávy, nastavte intenzitu alebo použite funkciu “Bean Adapt”.
5. Spustite extrakciu. Počas výdaja sledujte progresívnu lištu na displeji.
6. Keď dosiahnete požadované množstvo vody, stlačte “Stop”.
7. Uložte nové nastavenie pre daný profil.

Táto hodnota zostane uložená pre zvolený profil, takže pri ďalšej príprave espressa sa automaticky použije nastavené množstvo vody.
Ako množstvo vody zmení espresso?
Teraz už viete, že predvolené množstvo vody pre kávovar De’Longhi Rivelia je 40ml. Viete aj to, v akom rozmedzí ho môžete upravovať a dokonca aj akým spôsobom. Ako sa však tieto úpravy premietnu do finálneho espressa a ako s nimi pracovať?
Vplyv množstva vody na extrakciu espressa
Množstvo vody použité pri príprave espressa ovplyvňuje celý priebeh extrakcie, čo sa prejavuje na viacerých výsledných parametroch nápoja. Pri znižovaní alebo zvyšovaní objemu vody dochádza k zmenám v intenzite chutí, komplexnosti chutí a textúre nápoja.

1. Intenzita chuti
Menej vody → Intenzívnejšia a koncentrovanejšia chuť.
Viac vody → Jemnejšia a menej koncentrovaná chuť.
Voda pôsobí ako rozpúšťadlo, ktoré zo zrniečok kávy vyťahuje chute a arómy. Menší objem vody kávu nariedi menej a väčší zase viac. Ak sa vám zdá vaše espresso príliš “slabé” a nevýrazné, určite zmenšite objem vody. Naopak, ak sú jeho chute príliš výrazné a ostré, viac vody ich pomôže nariediť a spríjemniť ich intenzitu.
2. Extrakcia rozpustných látok a komplexnosť chutí
Menej vody → Kratšia extrakcia, extrahujú sa hlavne prvotné chuťové zložky (acidita a sladkosť).
Viac vody → Dlhšia extrakcia, z kávy sa uvoľňuje viac horkých a trieslovinových látok.
Množstvo vody nevplýva len na intenzitu chutí ale aj na to, akým spôsobom sa extrahujú. Menší objem vody kávou pretečie za kratší čas. Vďaka tomu z kávy vyextrahujete hlavne ľahšie rozpustné látky, a teda kyseliny a cukry. Triesloviny a látky zodpovedné za vznik horkosti sa extrahujú ťažšie, čo môžete dosiahnuť pomocou väčšieho objemu vody.

Z toho vyplýva: Ak je na vás espresso príliš acidné, môže mu pomôcť väčší objem vody. Ak je naopak príliš horké, vyskúšajte menšie množstvo vody.
3. Telo a textúra espressa
Menej vody → Hustejšia, krémovejšia textúra a plné telo.
Viac vody → Ľahšia, redšia textúra a ľahšie telo.
Objem vody nevplýva len na intenzitu a rozloženie chutí, ale aj na pocit, ktorý káva zanecháva na jazyku. V kávovom svete tento pocit najlepšie vystihujú slová “telo nápoja” a jeho “textúra”. To, aké telo by espresso malo mať, sa nedá povedať úplne univerzálne. Každá káva je iná, inak vypestovaná, spracovaná a upražená. Niektorej sa hodí plné telo a krémová textúra, iná má prirodzene ľahšie telo a vodovejšiu textúru.
Množstvom vody však viete ovplyvniť aj tento senzorický vnem. Menší objem vody produkuje espresso s plnším telom a hustejšou textúrou. Väčší objem zasa odľahčí telo a zjemní textúru. Vo výsledku však záleží len a len na vás, ako “plné” espresso preferujete.

Všetko je prepojené
Nezabúdajte na to, že všetky parametre sú úzko prepojené. Zmena objemu vody ovplyvňuje espresso komplexne. Ak preferujete plné a bohaté chute, menšie množstvo vody vám poskytne intenzívnejší zážitok a plnšie telo, no môže viesť k ostrejšej a nepríjemnej acidite. Ak hľadáte jemnejšiu a menej koncentrovanú chuť, zvoľte väčší objem vody. V takomto prípade však prídete o textúru a telo.
Schválne, skúšali ste meniť objem vody na svojom plnoautomatickom kávovare? Ak nie, teraz už viete ako na to. De’Longhi Rivelia, ale aj ostatné plnoautomatické kávovary od značky De’Longhi, vám túto zmenu umožňujú. Aj espresso z “automatu” tak môže byť plné a intenzívne ako z vašej obľúbenej kaviarne.