Tehotenstvo

Naštrbia závery novej štúdie pohľad na príjem kofeínu v tehotenstve?

Eshop s kávou

Otázkou, či je v tehotenstve vhodné požívať kávu, respektíve prijímať kofeín, sa zaoberalo už množstvo štúdií. Výsledky boli zväčša pozitívne a otvorene sa hovorí o tom, že približne 200 miligramov kofeínu denne je v pohode, no závery aktuálnej štúdie to tak celkom nepotvrdili.

Môže za to islandská Reykjavická Univerzita a profesor psychológie Jack James, ktorý stál za závermi štúdie publikovanými v BMJ Evidence-Based Medicine Journal. Ten tvrdí, že neexistuje žiadne „bezpečné“ množstvo kofeínu a nech ho žena prijme akokoľvek málo, môže to viesť k nízkej pôrodnej hmotnosti novorodenca, prípadne k potratu alebo dokonca k narodeniu mŕtveho plodu.

Prináša kofeín v tehotenstve negatíva?

Základom celého rozruchu je skutočnosť, že Jack James a jeho ľudia rozanalyzovali dáta z 37 rôznych štúdií, ktoré boli vykonané od roku 2000 a ktoré sa venovali tehotným ženám a spotrebe kofeínu. K tomu pridali aj informácie z ďalších 11 odborných článkov publikovaných od roku 1998 a výsledok má byť zrejmý: neexistuje žiadne bezpečné množstvo kofeínu.

„Vedecké dôkazy z pôvodných pozorovacích štúdií a meta-analýz nám dodali presvedčivé potvrdenie zvýšeného rizika spôsobeného materskou spotrebou kofeínu pri minimálne piatich negatívnych stavoch tehotenstva: potrat, narodenie mŕtveho plodu, nízka váha pri narodení alebo nízka váha na vek plodu, akútna detská leukémia a detská nadváha, prípadne obezita,“ stojí v publikovanom texte štúdie.

Viacero štúdií odhalilo prepojenie kofeínu a potratov

Autori si všimli, že osem z deviatich štúdií odhalilo prepojenie medzi príjmom kofeínu a potratmi, no a aby toho nebolo málo, ukázalo sa aj to, že po dvadsiatich týždňoch tehotenstva existuje omnoho vyššie riziko narodenia mŕtveho plodu. Vraj až päťkrát vyššie.

Jedna zo štúdií, ktoré James a spol. skúmali, hovorila aj o 28-percentnom náraste rizika predčasného pôrodu, pričom tri zo šiestich štúdií spozorovali výrazný nárast počtu prípadov akútnej detskej leukémie.

„Dôkazy, ktoré v súčasnosti máme, nepodporujú tvrdenia o akejkoľvek bezpečnej úrovni príjmu kofeínu v tehotenskom období,“ napísal James vo svojej správe. „Kumulatívne vedecké dôkazy podporujú radu pre tehotné ženy, ako aj pre ženy, ktoré tehotenstvo plánujú, že kofeínu by sa mali vyhnúť.“

James nehovorí len o káve…

Toto všetko sa netýka len kávy, ale aj iných výrobkov, ktoré obsahujú kofeín. James vo svojej správe v tejto súvislosti dodal ešte pár tvrdých slov. „Je všeobecne akceptované, že chronické vystavovanie chemikáliám počas tehotenstva je dôvodom na obavu,“ poznamenal. „A keď je touto chemikáliou kofeín, celosvetovo konzumovaná návyková látka žiadnej nutričnej hodnoty, tak je to dôvod na závažnú výstrahu.“

Náš tip: Ak vás detailnejšie zaujíma, koľko kofeínu obsahuje káva a iné produkty, kliknite si na článok „Koľko kofeínu obsahuje káva?

Svetoví odborníci nesúhlasia

Tieto riadky mohli vyznieť odstrašujúco, ale až také zlé to nie je. Existuje množstvo iných výskumov a štúdií, podľa ktorých je malá dávka kofeínu v poriadku aj počas tehotenstva. Telo ženy ho v tomto období odbúrava ťažšie a pomalšie, takže to netreba prehnať, no na druhej strane sa netreba ani ničoho báť. Tých 200 miligramov, prípadne dve šálky kávy denne, sú OK.

Na výsledky štúdie Jacka Jamesa okamžite zareagovalo viacero lekárov. Pre CNN sa vyjadril doktor Christopher Zahn, ktorý je viceprezidentom tréningových aktivít organizácie ACOG (American College of Obstetricians and Gynecologists) sídliacej v americkom Washingtone.

„Naše odporúčania ostávajú rovnaké, a to znamená, že mierna spotreba kofeínu, teda menej ako 200 miligramov denne, nie je výrazným faktorom vplývajúcim na potraty, prípadne na predčasné pôrody,“ uviedol Zahn.

200 mg kofeínu denne je naďalej v poriadku

Rovnako to pritom vníma aj hovorkyňa britskej RCOG (Royal College of Obstetricians and Gynaecologists) doktorka Daghni Rajasingamová: „Odporučenie obmedziť príjem kofeínu na 200 miligramov denne, čo je ekvivalent dvoch pohárov instantnej kávy, naďalej platí. Tieto nové závery nie sú silnejšie, ako všetky ostatné dôkazy, vďaka ktorým sme sa dostali k záveru, že určité malé množstvo prijatého kofeínu je bezpečné pre väčšinu tehotných žien.“

Nuž a v súlade s odporúčaniami ACOG a RCOG sú aj odporúčania Medzinárodnej zdravotníckej organizácie (WHO). „Pre tehotné ženy s vysokou dennou dávkou prijatého kofeínu, čo je viac ako 300 miligramov, sa odporúča zníženie dennej dávky príjmu kofeínu, a to v záujme toho, aby sa znížilo riziko potratu, prípadne nízkej pôrodnej váhy novorodencov,“ konštatuje WHO.

Majú pozorovacie štúdie vôbec váhu?

Jamesova správa je kritizovaná aj preto, lebo nebola založená na žiadnom novom výskume, ale ide len o extrakciu zo 48 predchádzajúcich štúdií a článkov. Išlo pritom len o „pozorovacie“ štúdie, pri ktorých boli dotknuté ženy spovedané pomocou dotazníkov a spätne. Mohli teda uviesť čokoľvek a nie je to považované za výskum s presvedčivou výpovednou hodnotou.

„Je dobre známe, že ľudia, ktorí utrpeli nepríjemný dôsledok, si s väčšou pravdepodobnosťou spomínajú a pravdepodobne aj preháňajú vystavenie niečomu,“ uviedol Alex Polyakov z University of Melbourne pre austrálsky zdroj The New Daily. „Nie je teda prekvapujúce, že ženy, ktorých tehotenstvo nedopadlo dobre, si budú s väčšou pravdepodobnosťou vybavovať správanie, ktoré k tomu mohlo prispieť. A spotreba kofeínu patrí do tejto skupiny.“

Prehnané panikárenie

Rovnaká stránka cituje aj Luka Grzeskowiaka z University of Adelaide, podľa ktorého boli závery štúdie „prehnane panikárske a nekonzistentné s dôkazmi.“ Sám trvá na tom, že 200 až 300 miligramov kofeínu denne počas tehotenstva je v poriadku.

„S tehotenstvom je spojené veľké množstvo pre a proti, no a posledná vec, ktorú potrebujeme, je vytváranie zbytočnej nervozity,“ pokračoval. „Podľa mňa by ženy mali byť ubezpečené v tom, že aj počas tehotenstva môžu prijímať kofeín, aj keď len v obmedzenej miere.“

Aj tak sa bojíte? Tu sú ďalšie dve možnosti…

Ak existujú ženy, ktoré sa kofeínu vzhľadom na toto všetko predsa len budú báť, dietologička Melanie McGriceová pre ne má riešenie: „Namiesto hľadania energie v káve by som odporučila skontrolovať si množstvo železa, zabezpečiť pitie adekvátneho množstva vody či dostatku spánku. No a okrem toho sa treba postarať o menšie, ale pravidelné jedlá obsahujúce sacharidy s nízkym glykemickým indexom.“

No a my okrem toho odporúčame kávu značky Cafézia, ktorá je známa tým, že po jej vypití telo metabolizuje kofeín celkom inak. Nástup účinku je omnoho príjemnejší, nedostavia sa žiadne vedľajšie príznaky ako búšenie srdca, prekyslenie organizmu, prípadne v niektorých prípadoch i sčervenanie pokožky. Cafézia je najvhodnejší variant pre ľudí s histamínovou intoleranciou, pre celiatikov, ale aj pre tehotné a dojčiace ženy.

Casa del Caffé
Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close