nedeľa, 16 novembra, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Domov Zaujímavosti o káve

Naturálne spracovaná káva: Ako pohár plný čučoriedok

Ladislav Király Od Ladislav Király
26. mája 2021
naturálne spracovaná káva - sušenie na afrických posteliach

Naturálne spracovaná káva má svoje jedinečné čaro. Ak sa tak ešte nestalo, určite by ste ju mali ochutnať. (Foto: @WineAndGarden/Twitter)

Share on FacebookShare on Twitter

Káva je ovocie pripomínajúce čerešňu. Zrnko je obalené dužinou, o ktorú v priebehu spracovania príde a ďalšiu cestu smerom do pražiarne a k finálnemu konzumentovi absolvuje samostatne. Dnes vám prezradíme, aká to je naturálne spracovaná káva a čím vás zaujme.

Veľmi pekný blog v tejto súvislosti napísala Tantri Wijaová, ktorá ho publikovala na Seattle Times. Naturálky majú podľa nej neskutočnú arómu a neuveriteľné chuťové vlastnosti. Stačí prečítanie niekoľkých jej viet a človek okamžite dostane chuť pripraviť si naturálne spracovanú kávu.

Aká je to naturálne spracovaná káva?

Podrobnej analýze tejto metódy sme sa venovali v článku „Metódy spracovania kávy“, pri ktorom nám asistoval šéf vietnamskej farmy nachádzajúcej sa pod horou Lang Biang Marián Takáč. Naturálna metóda spracovania kávy sa označuje aj ako suchá a ide pri nej o to, že kávová čerešňa sa suší v celku, teda aj s dužinou.

Vhodná je pre oblasti, kde je v čase zberu teplo, kde je nízka vlhkosť vzduchu a samozrejme aj tam, kde je nedostatok vody – posledný menovaný aspekt totiž vylučuje možnosť mokrej metódy spracovania kávy. „Ešte pred desiatimi rokmi bola naturálna káva v rámci výberovej scény považovaná za podradnú,“ povedal Marián pre Blog o káve. „V dnešnej dobe sa však teší čoraz väčšej popularite.“

naturálne spracovaná káva - sušenie na patiu
Foto: @KarinChykaliuk/Twitter

Ako plný pohár čučoriedok

Naturálna káva oslovila aj skôr spomínanú autorku publikovaného príspevku. „Tá vôňa ma úplne dostala,“ napísala Wijaová. „Zvyčajne je to tak, že šálka kávy vonia možno po niečom pečenom, prípadne ju cítiť až spáleninou. Toto však bolo niečo iné, šálka voňala ako čučoriedky.“

„A nie slabo ako čučoriedky, nie pripomínajúc čučoriedky, ale ako plný pohár pomletých čučoriedok prerobených na horúcu a tmavú tekutinu. Presvedčená o tom, že môj nápoj musel byť s niečím zriedený, prípadne mi priniesli niečo určené nejakému dieťaťu, som to skúsila ochutnať. Chutilo to ako káva, výdatná, jemná, svojim sofistikovaným spôsobom ovocná, ktorá mi pripomínala viac víno ako limonádu.“

Naturálne spracovaná káva vonia celkom inak

Po ochutnaní sa musela baristu opýtať, čo to vlastne dostala. V odpovedi prišli tajomné tri slová: „Naturálne spracovaná káva.“ Ako sme spomínali, je to káva, ktorá sa suší spolu s dužinou a z nej prevezme rôzne ovocné tóny. „Horúčava má na ovocie očakávaný dopad: rozkladá sa, mäkne, dokonca začne fermentovať a napokon sa zošúverí,“ skonštatovala Wijaová pripomínajúc, že až potom sa odstráni dužina a káva je exportovaná tradične vo forme zelených zrniek.

Tu už pokračuje rovnako, ako ostatné kávy. Ale: „Vonia celkom, celkom odlišne. Keď sa nadýchnete vône suchých zelených zŕn, budú voňať možno ako jahodový džem, možno ako marhule a možno ako banány… Proces praženia tieto arómy len podporí a zvýrazní. Zatiaľ čo pri bežných balíkoch kávy tretej vlny sú ‚tasting notes‘ do istej miery mätúce, keď na balíčku naturálne spracovanej kávy uvidíte „jahodový džem, figy, a vanilka“, tak väčšinou vás tieto vône zasiahnu hneď v okamihu, ako balík otvoríte.“

naturálne spracovaná káva, sušenie kávových čerešní
Foto: @KauCoffeeMill/Twitter

Mozog si môže myslieť, že nápoj bol umelo ochutený

„Naturálne spracované kávy v skutočnosti nechutia ovocne. Ak si zapcháte nos, tak váš jazyk nemusí nevyhnutne spozorovať nejakú jahodovosť. Nebude to také, ako keď zjete skutočnú jahodu, prípadne nejakú jahodovú sladkosť. Ale vôňa je veľmi výraznou súčasťou celkovej chute a platí to hlavne pri káve. Váš mozog si dokonca môže myslieť, že nápoj bol umelo ochutený.“

Po prvej ochutnávke takejto kávy, ku ktorej prišlo ešte pred mnohými rokmi, si autorka myslela, že skutočne bola ochutená. Neskôr však uznala, že sa mýlila. „Následne som v jednej pražiarni niekoľko rokov pracovala ako manažér veľkoobchodného predaja a videla som, že zrná k nám prichádzajú zelené, potom sú upražené a následne zabalené – často dokonca mnou. A môžem vás uistiť v tom, že medzi vyložením z kamióna a doručením do vašej šálky ostali v pôvodnom stave,“ dodala Tantri Wijaová.

Kde sa dá kúpiť naturálne spracovaná káva?

Bez okolkov priznáme, že my v Blogu o káve sme naturálnymi kávami rovnako očarení. Nie všetky sú rovnako dobré a kvalitné, nie všetky zanechávajú stopercentne ovocný dojem, ale vždy ide aj o odrodu, miesto dopestovania a dokonca aj o ročník. V jednom roku môže byť káva dokonalá, v druhom bude možno o niečo horšia.

Naturálne spracované kávy nájdete aj v ponuke eshopu s kávou coffeein.sk.

0x Super článok
Zľavové kódy

Štítky: metódy spracovania kávynaturálne spracovaná káva
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

ĎALŠÍ ČLÁNOK
káva ako hnojivo na paradajky

Káva ako hnojivo na paradajky: Skvelý krok alebo fáma?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Colombia Monteblanco Marakuja Fermentation od READY AFTER

Marakujová káva Kolumbia Monteblanco od READY AFTER: Tropická bomba na espresso aj filter 

13. novembra 2025
Filip Lörinc - Golden Roaster

Ako sa z obyčajného chlapca z Rožňavy stal najlepší pražiar kávy

12. novembra 2025
Costa Rica Corazon de Jesus od Coffeeinu

Costa Rica Corazon de Jesus: Bomba od Coffeeinu, ktorá vybuchla na sociálnych sieťach

12. novembra 2025
Brasil Santos Cerrado od READY AFTER - príprava espressa

Top ponuka: Kilo Brazílie zo slovenskej pražiarne za 21,53 €

11. novembra 2025
Blog o káve

Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

Naše sociálne siete

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

ZNAČKY

aeropress Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Barista Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

TOP ČLÁNKY

Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Colombia Monteblanco Marakuja Fermentation od READY AFTER

Marakujová káva Kolumbia Monteblanco od READY AFTER: Tropická bomba na espresso aj filter 

13. novembra 2025
Filip Lörinc - Golden Roaster

Ako sa z obyčajného chlapca z Rožňavy stal najlepší pražiar kávy

12. novembra 2025
  • Cenník
  • Ochrana osobných údajov
  • Štatút

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
{title} {title} {title}
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL