Zaujímavosti o káve

Naturálne spracovaná káva: Ako pohár plný čučoriedok

Káva je ovocie pripomínajúce čerešňu. Zrnko je obalené dužinou, o ktorú v priebehu spracovania príde a ďalšiu cestu smerom do pražiarne a k finálnemu konzumentovi absolvuje samostatne. Dnes vám prezradíme, aká to je naturálne spracovaná káva a čím vás zaujme.

Veľmi pekný blog v tejto súvislosti napísala Tantri Wijaová, ktorá ho publikovala na Seattle Times. Naturálky majú podľa nej neskutočnú arómu a neuveriteľné chuťové vlastnosti. Stačí prečítanie niekoľkých jej viet a človek okamžite dostane chuť pripraviť si naturálne spracovanú kávu.

Aká je to naturálne spracovaná káva?

Podrobnej analýze tejto metódy sme sa venovali v článku „Metódy spracovania kávy“, pri ktorom nám asistoval šéf vietnamskej farmy nachádzajúcej sa pod horou Lang Biang Marián Takáč. Naturálna metóda spracovania kávy sa označuje aj ako suchá a ide pri nej o to, že kávová čerešňa sa suší v celku, teda aj s dužinou.

Vhodná je pre oblasti, kde je v čase zberu teplo, kde je nízka vlhkosť vzduchu a samozrejme aj tam, kde je nedostatok vody – posledný menovaný aspekt totiž vylučuje možnosť mokrej metódy spracovania kávy. „Ešte pred desiatimi rokmi bola naturálna káva v rámci výberovej scény považovaná za podradnú,“ povedal Marián pre Blog o káve. „V dnešnej dobe sa však teší čoraz väčšej popularite.“

naturálne spracovaná káva - sušenie na patiu
Foto: @KarinChykaliuk/Twitter

Ako plný pohár čučoriedok

Naturálna káva oslovila aj skôr spomínanú autorku publikovaného príspevku. „Tá vôňa ma úplne dostala,“ napísala Wijaová. „Zvyčajne je to tak, že šálka kávy vonia možno po niečom pečenom, prípadne ju cítiť až spáleninou. Toto však bolo niečo iné, šálka voňala ako čučoriedky.“

„A nie slabo ako čučoriedky, nie pripomínajúc čučoriedky, ale ako plný pohár pomletých čučoriedok prerobených na horúcu a tmavú tekutinu. Presvedčená o tom, že môj nápoj musel byť s niečím zriedený, prípadne mi priniesli niečo určené nejakému dieťaťu, som to skúsila ochutnať. Chutilo to ako káva, výdatná, jemná, svojim sofistikovaným spôsobom ovocná, ktorá mi pripomínala viac víno ako limonádu.“

Naturálne spracovaná káva vonia celkom inak

Po ochutnaní sa musela baristu opýtať, čo to vlastne dostala. V odpovedi prišli tajomné tri slová: „Naturálne spracovaná káva.“ Ako sme spomínali, je to káva, ktorá sa suší spolu s dužinou a z nej prevezme rôzne ovocné tóny. „Horúčava má na ovocie očakávaný dopad: rozkladá sa, mäkne, dokonca začne fermentovať a napokon sa zošúverí,“ skonštatovala Wijaová pripomínajúc, že až potom sa odstráni dužina a káva je exportovaná tradične vo forme zelených zrniek.

Tu už pokračuje rovnako, ako ostatné kávy. Ale: „Vonia celkom, celkom odlišne. Keď sa nadýchnete vône suchých zelených zŕn, budú voňať možno ako jahodový džem, možno ako marhule a možno ako banány… Proces praženia tieto arómy len podporí a zvýrazní. Zatiaľ čo pri bežných balíkoch kávy tretej vlny sú ‚tasting notes‘ do istej miery mätúce, keď na balíčku naturálne spracovanej kávy uvidíte „jahodový džem, figy, a vanilka“, tak väčšinou vás tieto vône zasiahnu hneď v okamihu, ako balík otvoríte.“

naturálne spracovaná káva, sušenie kávových čerešní
Foto: @KauCoffeeMill/Twitter

Mozog si môže myslieť, že nápoj bol umelo ochutený

„Naturálne spracované kávy v skutočnosti nechutia ovocne. Ak si zapcháte nos, tak váš jazyk nemusí nevyhnutne spozorovať nejakú jahodovosť. Nebude to také, ako keď zjete skutočnú jahodu, prípadne nejakú jahodovú sladkosť. Ale vôňa je veľmi výraznou súčasťou celkovej chute a platí to hlavne pri káve. Váš mozog si dokonca môže myslieť, že nápoj bol umelo ochutený.“

Po prvej ochutnávke takejto kávy, ku ktorej prišlo ešte pred mnohými rokmi, si autorka myslela, že skutočne bola ochutená. Neskôr však uznala, že sa mýlila. „Následne som v jednej pražiarni niekoľko rokov pracovala ako manažér veľkoobchodného predaja a videla som, že zrná k nám prichádzajú zelené, potom sú upražené a následne zabalené – často dokonca mnou. A môžem vás uistiť v tom, že medzi vyložením z kamióna a doručením do vašej šálky ostali v pôvodnom stave,“ dodala Tantri Wijaová.

Kde sa dá kúpiť naturálne spracovaná káva?

Bez okolkov priznáme, že my v Blogu o káve sme naturálnymi kávami rovnako očarení. Nie všetky sú rovnako dobré a kvalitné, nie všetky zanechávajú stopercentne ovocný dojem, ale vždy ide aj o odrodu, miesto dopestovania a dokonca aj o ročník. V jednom roku môže byť káva dokonalá, v druhom bude možno o niečo horšia.

Naturálne spracované kávy nájdete aj v ponuke eshopu s kávou coffeein.sk.

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close