Spôsoby prípravy

Koťogo: Legenda, ktorá formovala kávovú kultúru

Doma ho má takmer každý a patrí medzi legendárne nástroje, ktoré pomáhajú s prípravou kávy. Koťogo, prípadne moka kanvica, je na svete od roku 1933, keď ho vyvinul taliansky inžinier menom Alfonso Bialetti. Vtedy ani len netušil, že pod jeho rukami vznikla jedna z hlavných značiek talianskej kávovej kultúry. Jednoduchý systém, hliníkové prevedenie a bakelitová rúčka.

Káva zažila v priebehu dvadsiateho storočia značný boom. Najskôr bola určená len pre vyvolených a vychutnávali si ju zväčša bohatší ľudia, ktorí sa k nej vedeli dostať, avšak postupom času prenikla doslova medzi všetky vrstvy obyvateľstva. Nuž a spolu s ňou sa to darilo aj koťogu, ktoré si získalo veľkú obľubu hlavne v Európe a v Latinskej Amerike.

Koťogo ako výhodná alternatíva prípravy kávy

Neskôr ho do istej miery vytlačili mnohé iné alternatívy, pretože kávu si vieme pripravovať veľkým množstvom rôznych spôsobov od espressa cez moccamaster, chemex, french press, aeropress a mohli by sme pokračovať. Aj tak si však zachovalo značnú popularitu a nachádza sa takmer v každej domácnosti.

ýhodou koťoga je aj skutočnosť, že k dispozícii je v mnohých veľkostiach. Zakúpiť si viete maličké na tri šálky kávy, ale aj veľké na dvanásť šálok. V niektorých obchodoch sú pritom k dispozícii za menej ako desať eur, aj keď v tejto cenovej relácii to môžu byť menej kvalitné produkty, ktoré by sme neodporúčali.

Koťogo, moka kanvica

Na trhu je mnoho rôznych koťogo-značiek

Moka kanvice majú mnoho rôznych variantov, napríklad Brikka a Mukka Express takisto od Bialettiho, pričom táto spoločnosť vyrobila aj oceľové kanvice ako Musa, Class a Venus. Výrobou podobných produktov je známa aj talianska spoločnosť Alessi, avšak napríklad aj Cuisinox.

Ďalší taliansky výrobca Serafino Zani vyrábal moka kanvice označené ako Finlandia, ale napríklad aj Mach, Thema či Genesis. Nuž a aby toho nebolo málo, ďalšia z talianskych spoločností Vev Viganò vyrobila celý produktový rad so značkami ako Kontessa, Itaca, Vespress či Carioca.

Ako funguje koťogo?

Takto by sme mohli pokračovať veľmi dlho, pretože podobných značiek je obrovské množstvo. Všetky sú však založené na rovnakom princípe: do spodnej nádoby sa naleje voda, ktorá sa po zohriatí premení na paru, tá následne vodu pretlačí nahor cez sitko s mletou kávou a do hornej nádoby sa vyextrahuje finálny produkt. V jednoduchosti je krása.

Správny názov tohto zariadenia by mal byť moka kanvica, ale v mnohých končinách Slovenska je zaužívané nami spomínané označenie „koťogo“, čo je takisto určitá odnož pôvodnej Bialettiho kanvice.

Vyrobená bola v Maďarsku a volala sa „kotyogó“, čo v preklade znamená niečo ako „bublotať“, ale aj „odkvapkávať“, prípadne „prekvapkávať“. Slovo kotyogó v podstate opisuje charakteristický zvuk, ktorý počuť pri pretláčaní kávy do hornej nádoby.

Kde si kúpiť moka kanvicu?

Viacero typov moka kanvíc je k dispozícii aj na eshope našich partnerov z Casa del Caffé. „V každej talianskej domácnosti nájdete aspoň jeden kúsok moka kávovaru,“ píše sa na casadelcaffe.sk. „Dôvodom je správne spojenie dizajnu a praktickosti. Moka kávovar sa ľahko používa, je odolný, bezpečný a dostupný. No predovšetkým dokáže zaistiť ten správny pôžitok z lahodnej kávy v domácich podmienkach.“

Tento zdroj dodáva aj ďalšie informácie o produkte Alfonsa Bialettiho: „Hliníkovú kanvičku stvárnil v súlade s dobovým vkusom a v osemuholníkovom tvarovaní či bakelitovej rúčke zachytil prvky štýlu art déco.“

Video prípravy kávy v koťogu:

Značky
Zobraz viac

Podobné články

8 Comments

  1. Pekný deň prajem. Článok zľahka načrtol tému koťoga/moka kanvičky. Mňa zaujíma či sa odporúča horúca voda na prípravu? Alebo či sa odporúča zatlačiť kávu temperom?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close