Zaujímavosti

Kávová kultúra: Posúvajme sa, skúšajme, objavujme

Eshop s kávou

Koľko ľudí pije kávu? Agentúra STEM/MARK pred časom vykonala prieskum, podľa ktorého sú to tri štvrtiny Slovákov a dve tretiny Čechov vo veku 15 až 60 rokov. Takže dosť veľa. Okrem toho sa ukázalo, že až 60 percent zo slovenských respondentov, ktorí odpovedali kladne, vypije okolo 15 šálok kávy týždenne, avšak 22 percent si ich dopraje až okolo 25.

Kávičkárov tu teda máme dosť a káva je z tohto pohľadu mimoriadne silný segment. Keď si to rozmeníme na drobné, tak až 82 percent slovenských kávičkárov sa pohybuje v rozmedzí od 60 do 100 šálok mesačne, prípadne ešte o niečo viac. Z celoslovenského hľadiska je to teda obrovské kvantum a s prehľadom dáme cez 100 miliónov šálok za kalendárny mesiac.

Pijete dostatočne kvalitnú kávu?

Dosť však bolo čísel, skúsme otázku položiť inak a na vec sa pozrieť z iného uhla. Koľko zo spomínaného množstva je ozaj kvalitnej kávy? Veď väčšina ľudí, ktorí sa označujú za kávičkárov, pijú niektorý z čudných instantných variantov a takmer každý siaha len po lacnej káve z bežnej predajne potravín či supermarketu.

My sme si už pred časom povedali, že hlavnou úlohou Blogu o káve musí byť posunúť človeka v pomyselnom rebríčku o niečo ďalej. Radi by sme vás naučili vychutnávať si lepšie kávy, vedieť si ich lepšie pripraviť, užiť si už aj samotné mletie a odhaľovať rôznorodosť chutí. Spraviť z neuvedomelého kávičkára erudovanejšieho a viac vás týmto všetkým „nakaziť“.

Vylezte po pomyselnom rebríku

V tejto súvislosti sme na mimoriadne zaujímavý článok narazili v magazíne Esquire. Ten zahŕňa niekoľko bodov, ktoré môžu inšpirovať ktoréhokoľvek milovníka kávy. Nuž a keď ten v dôsledku nadobudnutej vedomosti, prípadne pohľadu, vylezie po pomyselnom kávovom rebríku čo i len o jeden schodík vyššie, splnilo to účel.

„Trvalo tri roky, kým som si začala kupovať celé zrná a využívať malú kuchynskú váhu, ktorú mi kúpil ešte bývalý priateľ,“ uviedla autorka Christine Flammiová naznačujúc, že každý kávičkár potrebuje svoj čas a všetko v ňom musí do istej miery vyzrieť. U nej tento okamih prišiel počas aktuálneho karanténneho obdobia. „Čas, ktorý zvyčajne potrebujem na kráčanie do metra, teraz využívam na pozorovanie toho, ako horúca voda z hrubšie pomletých zŕn extrahuje ich chuť…“

Nevytvárajte si domnienky

Zamyslite sa nad jednoduchou situáciou. Ráno si spravíte kávu a koľkí si do nej automaticky dáte mlieko a cukor? Tak ste sa to naučili a tak ste zvyknutí. Vôbec to však nie je ideálne, pretože v tom prípade už nepijete kávu, ktorú ste si kúpili, ale celkom iný nápoj, ktorého chuťový profil je deformovaný.

„Ešte predtým, ako si do kávy pridáte mlieko alebo cukor, jednoducho ju ochutnajte ako čistú čiernu kávu,“ skonštatovala Flammiová. „Nevytvárajte si domnienku, že vám nebude chutiť. Spoznajte jej chuť, jej prvotný účinok, jej kyslosť alebo jemnosť. Všetky elementy, ktoré si všimnete a ktoré spozorujete, dokážete postupom času kontrolovať.“

Robte si poznámky

Šéf kávovej kultúry v spoločnosti Blue Bottle Coffee Michael Phillips raz povedal, že správny kávičkár by si mal vedieť zaznamenať päť hlavných poznámok, ktoré sú dôležité z pohľadu pôvodu kávy, procesu jej praženia a metódy jej prípravy: sladkosť, telo, kyslosť (aciditu), dozvuk a arómu.

Je zrejmé, že pri instantných kávach typu 3v1 v tomto smere veľké zázraky neurobíte. To už totiž v podstate ani nie je káva, len nejaká jej odnož. Preto treba podľa možností staviť na kvalitnejší a hlavne na čistý produkt, pri ktorom viete prejsť aj touto fázou procesu. Keď to zvládnete, dokážete si lepšie vyprofilovať vlastné požiadavky, budúcu objednávku si ideálnejšie prispôsobiť vlastným potrebám a v konečnom dôsledku si to všetko začať ešte viac užívať.

Spoznajte stupne praženia

Do pražiarní dorazí káva surová, teda zelená. Z exportérskej krajiny putuje v 60-kilogramových vreciach a potom je zverená do rúk pražiara, ktorý sa z nej pokúsi vykúzliť hodnotný finálny produkt. Možností je veľmi veľa a v skratke sme ich už zhrnuli v článku „Stupne praženia kávy: Od zelenej k celkom spálenej“.

Ak sa na to skúsime pozrieť celkom jednoducho: keď zrno popražíme len trochu, bude to káva svetlého typu praženia, keď jej dáme poriadne zabrať, dopracujeme sa k tmavému typu. Najskôr má veľké množstvo kofeínu, ale čím dlhšie praženie, tým je ho menej a každému napokon chutí niečo iné. Každý si svoje optimum nájde v inom spektre.

Nezabúdajte na to, čo sme pripomínali už v predchádzajúcich bodoch; kávu treba najskôr ochutnať a nemožno ju ihneď „pokaziť“ pridaním mlieka alebo cukru. V tom prípade totiž jej skutočný chuťový profil a skutočné vlastnosti určite nespoznáte. Môžete skúsiť aj viacero rôznych druhov káv, avšak mliekom a cukrom ich vnútornú krásu „prebijete“ a všetky budú omnoho podobnejšie. Nerobte to.

„Tmavé stupne praženia boli pražené najdlhšie, takže majú najmenšie množstvo kofeínu, najsilnejšiu chuť a arómu. Stredné typy praženia majú niečo z oboch extrémov a často je to správna voľba pre ľudí, ktorí začínajú spoznávať, čo majú radi,“ poznamenala Christine Flammiová, aby jedným dychom dodala, že iné stupne praženia si vyžadujú iné teploty vody.

Tmavším stupňom by radšej dopriala menej teplú vodu, svetlejším zasa naopak. „Stredné typy praženia v sebe majú z hľadiska schopnosti zvládnuť horúčavu viac flexibility,“ pripomenula Newyorkčanka. „Práve pri nich je najľahšie zvládnuť to dobre pri každom pokuse.“

Optimálna teplota vody by sa mala pohybovať od 90 do 96 stupňov Celzia a pre jej správne odmeranie je dobré mať aj špecializovaný teplomer. Ak nie je k dispozícii, kávu treba po privedení k bodu varu nechať chvíľu postáť a z pôvodnej teploty na úrovni 100 stupňov sa po pol minútke až minútke dostanete k optimu.

Ak máte automatický stroj, touto možnosťou nedisponujete. Spraví to za vás a podľa všetkého to spraví dobre, no pripravíte sa o jeden z aspektov, na ktorý by ste inak mohli mať svoj vplyv.

Spravte si kávu a venujte jej pozornosť

Uvarte si kávu. Akúkoľvek, ktorú doma máte. Ochutnajte ju. Čo pocítite ako prvé? Aký pocit budete mať po sekunde? Aký bude mať káva dozvuk? Zamýšľajte sa nad tým a pozorujte. Chutí sladko? Cítite v nej jej kyslosť? Je silná? Dokážete rozpoznať ovocné tóny, prípadne chutí skôr čokoládovo?

„Keď si začnete všímať všetky tieto súčasti, ktoré dotvárajú chuť šálky kávy, otvoríte priestor pre experimentovanie, vďaka ktorému ju budete môcť spraviť ešte lepšou,“ zdôraznila Flammiová. „Toto je skutočne niečo podobné, ako učiť sa piť víno. Keď prídete na to, že máte radi ľahkú a ovocnú chuť kávy, prípadne tmavšiu a silnejšiu, budete schopní začať si kupovať kávu, ktorá vám k tomu pasuje.“

Skúste staviť na kvalitnejšiu kávu

Ak ste doposiaľ pili obyčajnú kávu, ktorá sa vám doslova hádzala do košíka v ktoromkoľvek obchode či supermarkete, skúste sa posunúť ďalej. Možno ste na ňu za tie roky zvyknutí, ale v tom prípade prichádzate skutočne o veľa.

Skúste sa trochu poobzerať po internetových obchodoch s kávou a nejsť nevyhnutne po tom najlacnejšom. Za tieto slová sa na nás prosím nenahnevajte; dobre chápeme, že nie každý má zvyšné peniaze, avšak balíček ozaj kvalitnej kávy (250g) sa pohybuje už v sume od desiatich či dvanástich eur. Nie je to nič neprekonateľné.

Odrazu sa však posuniete do celkom iného vesmíru, veci začnete vnímať z iného pohľadu, jednoducho sa výrazne posuniete. Navyše môžete veľmi dobre podporiť miestnu pražiareň a nenosiť peniaze do veľkých sietí, ktoré ich zo Slovenska vzápätí „vyvezú“. Dobré pražiarne sú vo všetkých kútoch nášho štátu a pri objednávke cez eshop máte kávu v priebehu dňa či dvoch už aj doma.

Vylepšite metódu prípravy kávy

Ďalším krokom k zlepšeniu celkového kávového pôžitku je zapracovanie na spôsobe prípravy kávy. Mnohí sme boli možno odchovaní na moka kanvici, teda koťogu, mnohí sme našich rodičov či starých rodičov videli pripravovať si klasického turka, prípadne len zaliať instantnú kávu.

Aj tu sa však treba posúvať, pretože stáť na mieste je nuda. Treba si rozširovať obzory a vyskúšať mnoho ďalších foriem prípravy. Vyskúšajte aj filter, za pár drobných sa dá kúpiť french press, k dispozícii je napríklad aj aeropress a do módy prichádza príprava studenej kávy označovanej ako „cold brew“.

Treba experimentovať a užívať si to. „Nerobte to len tak, že si spravíte kávu a hodíte ju do chladničky,“ upozornil zakladateľ spoločnosti Grady’s Cold Brew Dave Sands. „Uvažujte o tom tak, ako keď idete na grilovačku. Kávu si pripravujte pekne citlivo a pomaly, potom ju v chladničke nechajte na celú noc.“

Neostaňte stáť na mieste. Objavujte

Či si z predchádzajúceho textu niečo odnesiete alebo nie, to je už len a len na vás. My sa vám pokúšame aspoň sprostredkovať niektoré tipy, prípadne smernice, ktorých sa viete držať alebo vám môžu pomôcť určiť cestu. Trochu na ňu posvietiť.

Kávový svet je totiž obrovský a bola by neskonalá škoda ostať niekde na jeho úplnom začiatku pri instantnej káve alebo pri stále obľúbenom turkovi. Bolo by to asi také, ako keby ste vstúpili do cudzej, doposiaľ nepoznanej krajiny a ostali stáť niekde na hranici. Nebolo by lepšie investovať ešte pár drobných a prezrieť si všetky jej tajomné zákutia? Precestovať postupne všetky miesta a objavovať? Podľa nás určite áno.

Tak neváhajte a poďte na to!

Casa del Caffé
Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close

Máte Adblock :(

Spravodajské stránky nemajú šancu prežiť bez reklamy. Preto by sme vás radi poprosili o to, aby ste si u nás vypli Adblock. Ďakujeme za pochopenie.