Druhy kávových nápojov

Flat white: Čo je to a ako ho správne pripraviť?

V ponuke kaviarní sa často objavuje niekoľko drinkov s cudzojazyčným pomenovaním. Jedným z nich je flat white. Ide o je jeden z najobľúbenejších kávových nápojov, no pre množstvo ľudí je stále veľkou neznámou. Čo to ten flat white vlastne je, z čoho sa skladá a ako si ho jednoducho pripravíte aj doma?

Čo je to flat white?

Flat white je druh kávového nápoja skladajúci sa z dvojitého espressa a napeneného mlieka. Je to veľmi jednoduchý drink, ktorý obľubujú kávičkári na celom svete. Prirovnať by sa dal k výraznejšiemu a “viac kávovému” kapučínu. Celkový objem nápoja je podobný kapučínu, čo znamená, že sa väčšinou pohybuje v rozmedzí 120 až 180 ml. Objem sa však môže líšiť naprieč kaviarňami. 

Náš tip: definície ďalších kávových nápojov nájdete v rubrike „Druhy kávových nápojov„.

flat white pred flavor wheel

História

Nie je úplne jasné, odkiaľ flat white pochádza. Najčastejšie sa môžete stretnúť s názorom, že je to nápoj z Austrálie a Nového Zélandu. Ukazuje sa, že je nemennou súčasťou austrálskej kávovej kultúry už od 80. rokov 20. storočia. 

Jedným z pravdepodobných tvorcov flat white je austrálsky barista Alan Preston, ktorý do ponuky svojej kaviarne drink zaradil v polovici 80. rokov. Podával ho v podobe dvojitého espressa s napeneným mliekom a veľmi malou dávkou mliečnej peny. Pôvodne sa drink podával bez akéhoľkovek latte artu. 

Na druhej strane, barista Fraser McInnes z Nového Zélandu tvrdí, že „flatko“ vzniklo vďaka jeho chybe. Pri pokuse urobiť cappuccino z nízkotučného mlieka sa mu nepodarilo našľahať mlieko do požadovanej mikropeny. Drink údajne odniesol zákazníkovi so slovami: “Sorry, it’s a flat white!”

Nech už to teda bolo akokoľvek, sme radi že tento drink vznikol a môžeme si ho užívať aj v našich lokálnych specialty kaviarňach. 

flat white

Charakteristika flat white

Flat white je charakteristický nielen vyššou dávkou kofeínu, ktorú obsahuje vďaka dvojitému espressu, ale taktiež aj malým množstvom mliečnej peny. Pena by nemala mať viac ako 0,5 cm. 

Práve vďaka väčšiemu objemu kávy v nápoji v ňom môžete ľahšie rozoznávať jednotlivé chuťové nuansy kávy. Mlieko ich neprebije tak jednoducho, ako to je v prípade latte či cappuccina.  

latte art na flat white

Flat white, cappuccino alebo cortado? 

Aj vám sa občas miešajú jednotlivé názvy týchto veľmi podobných kávových nápojov? Nebojte sa, takýchto ľudí je viac.

Rozdiel medzi jednotlivými nápojmi je v prvom rade v objeme espressa, ktoré sa v ňom nachádza. Kým cappuccino pozostáva zo single shotu espressa, flat white obsahuje dvojité espresso. 

Rozdiel je aj v celkovom objeme nápoja a jeho pomeroch. Pomer espresso:mlieko je v prípade flat white cca 1:3, čo znamená cca 40 ml espressa a 100 až 120 ml mlieka. V prípade cappuccina to je cca 18 ml espressa a 150 až 180 ml mlieka, čo je cca 1:8. Cortado je objemovo menšie, čo znamená že obsahuje single shot espressa (cca 18g) a 40 až 60 ml mlieka. Pomer je teda približne 1:2 až 1:3.

Spomínané nápoje sa líšia aj v spôsobe podávania. Kým cappuccino dostanete v keramickej nižšej šálke, cortado a „flatko“ by mali byť podávané v sklenených priehľadných pohároch. Nie je to však pravidlo, oba nápoje môžete dostať aj v keramickej šálke, avšak mala by byť vyššia a užšia ako v prípade cappuccina. 

pohár na flat white

Akú kávu zvoliť?

Ako ste sa mohli dočítať vyššie, flat white sa skladá len z double espressa a mlieka. Obe suroviny však musia byť v čo najvyššej kvalite, aby chuť vášho finálneho nápoja naozaj vynikla. 

Vo všeobecnosti platí presvedčenie, že k mlieku sa najlepšie hodia sladké, čokoládovo-orieškové kávy. Nie je tomu inak ani v prípade tohto kávovo-mliečneho drinku. Takýmto typom káv nič nepokazíte. 

Keď však máte chuť experimentovať, odporúčame vyskúšať aj ovocnejšie a acidnejšie, prípadne svetlejšie pražené kávy. Vo flat white sa nestratí ich charakteristická chuť a jemná ovocnosť mierne osvieži a obzvláštni vašu šálku (alebo pohár) kávy. 

Colombia Ortíz od Coffeein

My sme pri príprave flat white siahli po káve z pražiarne Coffeein. Colombia Ortíz nás zaujala svojou vybalansovanosťou. Ovocné tóny červeného ovocia dopĺňa korenistosť a sladkosť karamelovej lízanky. Vo flat white sa Colombia Ortíz nestráca, práve naopak. Vďaka mlieku ešte viac vyniká sladkosť, ktorá pripomína karamelový milkshake. 

Náš tip: pri nákupe na coffeein.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

Colombia Ortíz od Coffeeinu

Návod na prípravu

  1. Pripravte dvojité espresso. Svoje obľúbené zrnká hoďte do mlynčeka, kávu pomeľte do páky a vložte do hlavy kávovaru. Návod na najlepšie double espresso nájdete TU.
  2. Doppio prelejte do svojho obľúbeného pohára. 
  3. Do konvičky nalejte mlieko a napeňte ho do požadovanej konzistencie. Keďže vo flatku by ste nemali mať príliš veľa peny, odporúčame mlieko napustiť menším množstvom vzduchu. 
  4. Mlieko pomaly nalejte do pohára s kávou. Latte art je jednoznačne vítaný – výsledný nápoj bude nielen chutiť, ale aj vyzerať omnoho lepšie.
Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close