pondelok, 12 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Nezaradené

Nevyhadzujte kávový odpad, pomôže vám schudnúť, vraví austrálsky vedec

Ladislav Király Od Ladislav Király
5. júna 2020
Kávový grunt v papierovom filtri

Takto vyzerá zostatková káva v papierovom filtri. Podľa pána Lindsayho Browna by sme ju nemuseli vyhodiť, ale ak ju budeme konzumovať, pomôže nám schudnúť.

Share on FacebookShare on Twitter

Výsledkom prípravy kávy nie je len chutný nápoj, ktorý nás nakopne a dodá nám energiu. Na druhej strane vznikne aj odpad označovaný ako kávový grunt, teda pomleté a vyextrahované zrná. Denne ich na celom svete pribúdajú tisícky a tisícky ton.

Niekto ich možno zmyje v umývadle, čo vzhľadom na hrozbu upchatia odtoku rozhodne neodporúčame, niekto ich spláchne do záchoda, niekto ich spolu s filtrom vyhodí do klasického odpadu a mohli by sme pokračovať. Každý má svoje spôsoby, ale dôsledok je zväčša rovnaký: tvoríme odpad. Kávový grunt nepotrebujeme a hľadáme cesty, ako sa ho zbaviť.

Rôzne využitie kávového gruntu…

Kávovému gruntu sme už na Blogu o káve venovali celú rubriku. Keď ju v rýchlosti prebehnete, tak uvidíte, že tento kávový odpad sa využíva napríklad na výrobu biopaliva, ale okrem toho sa z neho vyrábajú aj mikiny alebo tenisky. Využívať sa však dá aj v rámci kávového peelingu, môže sa kompostovať, no a po novom to vyzerá tak, že by nám mohol pomôcť aj s chudnutím.

Svetlo sveta totiž uzreli výsledky štúdie výskumníkov z austrálskej University of Southern Queensland (USQ), ktorí sa kávovému gruntu venovali takmer sedem rokov. Skúmali jeho potenciál ako funkčnej potraviny, ale aj ako jedla, ktoré môže pomôcť predchádzať chorobe, prípadne ju liečiť.

Konzumovanie kávového gruntu pomáha chudnúť

Nuž a profesor Lindsay Brown vyrukoval so záverom, že jedenie kávového odpadu môže pomôcť s kontrolovaním obezity, aj keď, ako sám priznáva, výskum nebol vykonaný na ľuďoch. Testy prebiehali na potkaních samcoch, ktorí mali počas štyroch mesiacov nasadenú diétu s veľkým množstvom sacharidov a tukov. Tá bola následne počas záverečných ôsmich týždňov doplnená o päť percent kávového odpadu.

„Potkany dostávali veľa fruktózy, kondenzovaného mlieka či nasýtených tukov a výsledok bol taký, že boli obézne, mali poruchy glukózovej tolerancie, ako aj poškodenia kardiovaskulárneho systému a pečene,“ uviedol Brown, ktorého slová cituje austrálska stránka abc.net. „Všetky tieto veci sa rovnako dejú aj u ľudí.“

Zlepšenie prišlo po ôsmich týždňoch

„Avšak keď sme im dali kávový grunt, spozorovali sme, že po ôsmich týždňoch sa tlak krvi začal vracať do normálu, koncentrácia glukózy v krvi sa takisto začala vracať do normálu a začala sa zlepšovať aj situácia týkajúca sa stučnenia pečene (steatózy, pozn. autora). Okrem toho sme pozorovali aj črevné mikroorganizmy a to, ako to všetko koreluje s redukciou obezity, zlepšením glukózovej tolerancie a systolického (horného) krvného tlaku.“

Profesor Brown dospel k záveru, že konzumovanie kávového gruntu môže pomôcť s udržiavaním váhy, ale aj s kontrolovaním rizika vzniku cukrovky, infarktu či srdcových chorôb. A aj keď oficiálne testy na ľuďoch neprebehli, odborník vraj všetko odskúšal aspoň na sebe.

„Keď si každé ráno spravíte kávu, pozbierate grunt, vysušíte ho počas jednej či dvoch hodín v rúre na 60 stupňoch a následne lyžičku pridáte do prípravy muffina alebo chleba, tak je to fajn. Ja som to využíval pri robení chleba, ale dá sa to využiť aj pri muffinoch alebo koláčoch, kdekoľvek. Pochopiteľne, že zmenu nespozorujete zo dňa na deň, avšak je pravdepodobné, že z hľadiska dlhšieho časového obdobia obmedzíte svoju obezitu a zlepšíte tlak krvi.“

Výživová poradkyňa zatiaľ brzdí nadšenie

Dietológovia a výživoví poradcovia však zatiaľ nie sú rovnako nadšení. „Výskum je zaujímavý, ale ešte je príliš skoro,“ povedala Clare Collinsová, ktorá je profesorkou na University of Newcastle. „Síce to dáva zmysel, ale na základe štúdie potkanov nemôžete povedať, aké dávky kávového gruntu by boli odporúčané pre človeka. Skôr, ako si začnete kávový odpad odkladať a dávať ho do ovsenej kaše, radšej by som si počkala na testy na ľuďoch.“

Chudnutie a súčasné obmedzenie tvorby odpadu

Brown má zo všetkého dobrý pocit a okrem toho pripomenul aj ďalšiu výhodu, ktorú by tento počin priniesol. „Len v samotnom Sydney sa za rok vyprodukuje viac ako 3 000 ton takéhoto odpadu. Je teda vzrušujúce uvedomiť si, že na jednej strane zabránime tomu, aby odpad putoval na skládky, no a na druhej strane nám to môže pomôcť so zdraviu prospešnejšími životnými rozhodnutiami,“ prihlásil sa o slovo profesor Brown.

Vzápätí potvrdil, že hľadá potrebné financie na to, aby tieto skutočnosti začal preverovať aj na ľuďoch. „Štúdie na ľuďoch sú drahé, ale ak nás niekto chce financovať, tak do toho pôjdeme. Sú to totiž ozaj vzrušujúce veci,“ dodal Lindsay Brown, ktorého závery boli publikované v americkej publikácii venovanej biomedickej vede označenej ako FASEB Journal.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: káva a chudnutiekáva na chudnutiekávový gruntkávový odpad
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Rýchle vychladenie cold brew kávy

Snapchiller: Rýchle schladenie kávy, ktoré jej ponechá optimálne vlastnosti

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL