nedeľa, 6 júla, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
No Result
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
No Result
View All Result
Blog o káve
No Result
View All Result
Home Predstavujeme nové kávy

Nicaragua La Coquimba od Ready After: Káva sladká ako marcipán

Filip Lörinc by Filip Lörinc
1. júna 2024
Nicaragua La Coquimba
Share on FacebookShare on Twitter

Sladké ako marcipán. Presne také je espresso pripravené z novinky od Ready After. Najnovšia káva, ktorú do svojho portfólia zaradila pražiareň z Bošian, pochádza zo stredoamerickej Nikaraguy. Volá sa Nicaragua La Coquimba.

Môj tip: na eshope readyafter.sk môžete s kódom BLOGOKAVE10 nakupovať výhodnejšie.

V blízkosti mesta Ocotal sa nachádza farma La Coquimba, ktorej šéfuje Ener Elias Rodas. Zozbieranú úrodu pravidelne nosí do spracovateľskej stanice Cafetos de Segovia, kde sú kávovníkové čerešne spracované. 

Nicaragua La Coquimba od Ready After

Neľahký osud Marthy a Any

Vieme aj to, že stanicu Cafetos de Segovia vedú dve sestry Martha a Ana, ktorých rodina si už na svojej kávovej ceste kadečo preskákala. V rokoch 1975 až 1979 zasiahla celú Nikaraguu revolúcia a nestabilita v krajine donútila rodinu emigrovať do USA. Keď sa po šiestich rokoch zo Spojených štátov amerických vrátili, prišli o všetko: štát im medzitým odobral rodinný dom i okolité kávovníkové farmy.

Dom sa im napokon podarilo dostať späť, ale farmy s rozlohou približne 70 hektárov veru nie. Martha a Ana sa v roku 2015 rozhodli založiť spracovateľskú stanicu, ktorá zbiera úrodu od malých okolitých farmárov a spracúva ju. Cieľom stanice bolo pozdvihnúť zisk farmárov z ich úrody. Z mesta sa tak nevyváža nespracovaný produkt nižšej hodnoty, ale hotové a spracované kávové zrno. 

Nicaragua La Coquimba od Ready After - zrná

Neustály progres 

Martha a Ana rok čo rok napredovali. V roku 2020 dokonca postavili skleníky určené pre pestovanie experimentálnych odrôd kávovníka. Dnes spracovávajú kávu od 47 okolitých farmárov a počas sezóny zamestnávajú až tridsať ľudí. V období vrcholnej úrody do stanice farmári prinesú až trinásť ton kávovníkových čerešní denne.

Spracovanie kávy Nikaragua Las Coquimba

Drvivú väčšinu kávy na stanici spracúvajú mokrou metódou a výnimkou nie je ani lot od farmára Enera Eliasa Rodasa, ktorý napražila pražiareň Ready After. Po tom, čo kávu Ener a jeho zamestnanci pozbierajú, je zanesená do stanice Cafetos de Segovia. V stanici je premývaná, a teda zbavená semenných obalov. 

Nicaragua La Coquimba od Ready After - pred prípravou espressa

Po premytí káva prirodzene fermentuje po dobu 18 až 24 hodín a následne sa znova premyje. Po druhom premytí sa káva suší na vyvýšených terasách pokrytých sieťkou. Sušenie prebieha v tieni za pravidelného prehrabávania. Mimochodom, kávy z Cafetos de Segovia sa každoročne umiestňujú na popredných priečkach nikaragujskej súťaže Cup of Excellence.

Láska na prvé ochutnanie

Vďaka spolupráci Enera Eliasa Rodasa s Marthou a Anou z Cafetos de Segovia vznikla káva, ktorú si pražiareň Ready After vybrala hneď po prvej ochutnávke. Otec a syn Meliškovci jej následne nastavili také praženie, ktoré kávu robí vhodnou pre prípravu na espresso.

Nicaragua La Coquimba od Ready After - pretekanie espressa

Ako vnemy zanechalo espresso?

Keď som kávu prvýkrát nastavoval, vryla sa mi do pamäti výrazná mandľová vôňa. Mandle sa z arómy preniesli aj do chuti. V chuti espressa som pociťoval výraznú sladkosť pripomínajúcu marcipán. Okrem marcipánovej sladkosti obsahovala káva taktiež jemnú aciditu. Na mojej vode sa acidita prejavila vo forme višní. V dochuti som zase nachádzal sladkú mliečnu čokoládu a štipku korenistosti.

Nikaraguu La Coquimba by som radil na akúsi pomyselnú hranicu medzi výrazne ovocnými espressami a sladšími espressami s nižšou aciditou. Káva vám ponúkne okrem kopca sladkosti aj príjemnú višňovú ovocnosť. Espresso je skvelé samo o sebe, ale rovnako dobre vynikne aj v mliečnych nápojoch.

hotové espresso z kávy Nicaragua La Coquimba od Ready After

Príjemný espresso roast

Nicaragua La Coquimba od Ready After je vo výsledku veľmi príjemný espresso roast. V šálke kávy je cítiť výborne odvedenú prácu farmára Enera Eliasa Rodasa, spracovateliek Marthy a Any i pražiarne Ready After. 

Čo na túto kávu hovoríte vy? Budeme radi, keď nám v komentároch zanecháte vaše dojmy. Ako ste si ju pripravovali a ako vám chutila? Keď si ju budete kupovať, využite na readyafter.sk zľavový kód BLOGOKAVE10 a niečo ušetríte.

Na záver musím dodať, že zdieľanie univerzálnych receptov na espresso je veľmi náročné. Keď sa však chcete poradiť ohľadom prípravy, neváhajte mi napísať na môj instagramový účet @chlorofilip. Rád pomôžem.

Nicaragua La Coquimba - Ready After - espresso
0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Tags: Ready After Coffee
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Next Post
experimentálne spracovanie kávy

Čo najviac ovplyvňuje chuť kávy ako suroviny? Podľa odborníka sú to dve veci...

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Uncategorized @sk
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Jednoducho káva od Goriffee - príprava espressa na La Marzocco

    Jednoducho káva: Pražiareň Goriffee nasadila espresso zmes za 7 €

    4. júla 2025
    Barista Roasters - akcia - espresso za euro

    Výberové espresso za 1 €: Taký je júl v kaviarňach Barista Roasters v Lučenci

    4. júla 2025
    Idylika - produkty siete Me Gusta

    Pražiareň Idylika nie je len o Martine – jej kamenné obchody nájdete aj v Žiline vo VOYAGE a Rajeckých Tepliciach v PENSIONE RELISH

    3. júla 2025
    Summertime Coffee od READY AFTER - espresso

    Summertime Coffee: Pražiareň READY AFTER predstavila nový letný hit

    4. júla 2025
    Kolumbia Supernatural od Barista Roasters - nalievanie kávy do šálky

    Kolumbia Supernatural od Barista Roasters: Paranormálne supernaturálna káva plná exotiky

    1. júla 2025
    Venezuela Santa Cruz de Mora od Barista Roasters - espresso

    Top kávový tip: Obrovská hodnota od Barista Roasters za menej ako 25 €/kg

    30. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Uncategorized @sk
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger Marián Takáč mlynček na kávu pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Jednoducho káva od Goriffee - príprava espressa na La Marzocco

    Jednoducho káva: Pražiareň Goriffee nasadila espresso zmes za 7 €

    4. júla 2025
    Barista Roasters - akcia - espresso za euro

    Výberové espresso za 1 €: Taký je júl v kaviarňach Barista Roasters v Lučenci

    4. júla 2025
    Idylika - produkty siete Me Gusta

    Pražiareň Idylika nie je len o Martine – jej kamenné obchody nájdete aj v Žiline vo VOYAGE a Rajeckých Tepliciach v PENSIONE RELISH

    3. júla 2025
    Summertime Coffee od READY AFTER - espresso

    Summertime Coffee: Pražiareň READY AFTER predstavila nový letný hit

    4. júla 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    No Result
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL