sobota, 10 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Predstavujeme nové kávy

Nicaragua La Coquimba od Ready After: Káva sladká ako marcipán

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
1. júna 2024
Nicaragua La Coquimba
Share on FacebookShare on Twitter

Sladké ako marcipán. Presne také je espresso pripravené z novinky od Ready After. Najnovšia káva, ktorú do svojho portfólia zaradila pražiareň z Bošian, pochádza zo stredoamerickej Nikaraguy. Volá sa Nicaragua La Coquimba.

Môj tip: na eshope readyafter.sk môžete s kódom BLOGOKAVE10 nakupovať výhodnejšie.

V blízkosti mesta Ocotal sa nachádza farma La Coquimba, ktorej šéfuje Ener Elias Rodas. Zozbieranú úrodu pravidelne nosí do spracovateľskej stanice Cafetos de Segovia, kde sú kávovníkové čerešne spracované. 

Nicaragua La Coquimba od Ready After

Neľahký osud Marthy a Any

Vieme aj to, že stanicu Cafetos de Segovia vedú dve sestry Martha a Ana, ktorých rodina si už na svojej kávovej ceste kadečo preskákala. V rokoch 1975 až 1979 zasiahla celú Nikaraguu revolúcia a nestabilita v krajine donútila rodinu emigrovať do USA. Keď sa po šiestich rokoch zo Spojených štátov amerických vrátili, prišli o všetko: štát im medzitým odobral rodinný dom i okolité kávovníkové farmy.

Dom sa im napokon podarilo dostať späť, ale farmy s rozlohou približne 70 hektárov veru nie. Martha a Ana sa v roku 2015 rozhodli založiť spracovateľskú stanicu, ktorá zbiera úrodu od malých okolitých farmárov a spracúva ju. Cieľom stanice bolo pozdvihnúť zisk farmárov z ich úrody. Z mesta sa tak nevyváža nespracovaný produkt nižšej hodnoty, ale hotové a spracované kávové zrno. 

Nicaragua La Coquimba od Ready After - zrná

Neustály progres 

Martha a Ana rok čo rok napredovali. V roku 2020 dokonca postavili skleníky určené pre pestovanie experimentálnych odrôd kávovníka. Dnes spracovávajú kávu od 47 okolitých farmárov a počas sezóny zamestnávajú až tridsať ľudí. V období vrcholnej úrody do stanice farmári prinesú až trinásť ton kávovníkových čerešní denne.

Spracovanie kávy Nikaragua Las Coquimba

Drvivú väčšinu kávy na stanici spracúvajú mokrou metódou a výnimkou nie je ani lot od farmára Enera Eliasa Rodasa, ktorý napražila pražiareň Ready After. Po tom, čo kávu Ener a jeho zamestnanci pozbierajú, je zanesená do stanice Cafetos de Segovia. V stanici je premývaná, a teda zbavená semenných obalov. 

Nicaragua La Coquimba od Ready After - pred prípravou espressa

Po premytí káva prirodzene fermentuje po dobu 18 až 24 hodín a následne sa znova premyje. Po druhom premytí sa káva suší na vyvýšených terasách pokrytých sieťkou. Sušenie prebieha v tieni za pravidelného prehrabávania. Mimochodom, kávy z Cafetos de Segovia sa každoročne umiestňujú na popredných priečkach nikaragujskej súťaže Cup of Excellence.

Láska na prvé ochutnanie

Vďaka spolupráci Enera Eliasa Rodasa s Marthou a Anou z Cafetos de Segovia vznikla káva, ktorú si pražiareň Ready After vybrala hneď po prvej ochutnávke. Otec a syn Meliškovci jej následne nastavili také praženie, ktoré kávu robí vhodnou pre prípravu na espresso.

Nicaragua La Coquimba od Ready After - pretekanie espressa

Ako vnemy zanechalo espresso?

Keď som kávu prvýkrát nastavoval, vryla sa mi do pamäti výrazná mandľová vôňa. Mandle sa z arómy preniesli aj do chuti. V chuti espressa som pociťoval výraznú sladkosť pripomínajúcu marcipán. Okrem marcipánovej sladkosti obsahovala káva taktiež jemnú aciditu. Na mojej vode sa acidita prejavila vo forme višní. V dochuti som zase nachádzal sladkú mliečnu čokoládu a štipku korenistosti.

Nikaraguu La Coquimba by som radil na akúsi pomyselnú hranicu medzi výrazne ovocnými espressami a sladšími espressami s nižšou aciditou. Káva vám ponúkne okrem kopca sladkosti aj príjemnú višňovú ovocnosť. Espresso je skvelé samo o sebe, ale rovnako dobre vynikne aj v mliečnych nápojoch.

hotové espresso z kávy Nicaragua La Coquimba od Ready After

Príjemný espresso roast

Nicaragua La Coquimba od Ready After je vo výsledku veľmi príjemný espresso roast. V šálke kávy je cítiť výborne odvedenú prácu farmára Enera Eliasa Rodasa, spracovateliek Marthy a Any i pražiarne Ready After. 

Čo na túto kávu hovoríte vy? Budeme radi, keď nám v komentároch zanecháte vaše dojmy. Ako ste si ju pripravovali a ako vám chutila? Keď si ju budete kupovať, využite na readyafter.sk zľavový kód BLOGOKAVE10 a niečo ušetríte.

Na záver musím dodať, že zdieľanie univerzálnych receptov na espresso je veľmi náročné. Keď sa však chcete poradiť ohľadom prípravy, neváhajte mi napísať na môj instagramový účet @chlorofilip. Rád pomôžem.

Nicaragua La Coquimba - Ready After - espresso


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Ready After Coffee
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
experimentálne spracovanie kávy

Čo najviac ovplyvňuje chuť kávy ako suroviny? Podľa odborníka sú to dve veci...

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL