streda, 9 júla, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
No Result
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
No Result
View All Result
Blog o káve
No Result
View All Result
Home Zaujímavosti o káve

Nikaragua vie ponúknuť rôzne chuťové profily kávy, po stránke kvality však má čo zlepšovať

Ladislav Király by Ladislav Király
7. februára 2021
pestovanie kávy v Nikarague

Nikaragua sa spamätáva z ťažkej minulosti, zápasí s chudobou a po stránke produkcie kávy potrebuje pracovať hlavne na kvalite.

Share on FacebookShare on Twitter

Nikaragua je malý štát v Strednej Amerike. Rozlohou je asi 2,5-krát väčší ako Slovensko a má len 6,5 milióna obyvateľov, no na svetovom kávovom trhu patrí medzi silných hráčov. V roku 2019 bola Nikaragua dvanástym najväčším exportérom kávovníkových zŕn na svete.

Nikaragua leží v oblasti, kde je pestovanie kávy populárne. Na severe hraničí s Hondurasom a ďaleko nie sú ani Salvádor s Guatemalou, smerom na juh nasledujú Kostarika, Panama a Kolumbia.

Keď sa pozrieme hlboko do histórie, káva sa v Nikarague vo väčšom pestovala od roku 1850 a o dvadsať rokov neskôr už bola jej najväčším vývozným artiklom, pričom túto pozíciu si udržala celých sto rokov.

Káva je pre Nikaraguu dôležitá

A aj dnes, v roku 2021 platí, že káva je kľúčovou exportnou komoditou. V kávovom sektore v krajine pracuje viac ako 330 000 ľudí, čo je približne 5 percent populácie, ale na druhej strane až 15 percent všetkých pracovných síl. V roku 2018 vyprodukovali 2 272 807 vriec kávy, čo je vyše 136 000 ton.

Nikaragua je pomerne chudobná krajina a štvrtina zamestnaných zarába v prepočte menej ako 244 eur mesačne, polovica obyvateľstva je pod sumou 431 eur. Na bežnej komoditnej káve sa v súčasnosti veľa zarobiť nedá, avšak chudobným ľuďom to stačí. Nuž a tí, ktorí chcú zarobiť viac, venujú veľké úsilie zvyšovaniu kvality produkcie.

Vzdelávanie a kvalita idú ruka v ruke

Zaujímavý materiál, vďaka ktorému sa dá lepšie pochopiť nikaragujská kávová pestovateľská realita, priniesla stránka Perfect Daily Grind, ktorá vyspovedala country managera Caravela Coffee (veľká spoločnosť pomáhajúca s exportom kávy) Williama Ortiza a producenta kávy na farme Finca Santa Teresa v regióne Nueva Segovia Silvia Sancheza.

„Keď sme sem prišli prvýkrát, tak producenti mali veľmi málo možností, ako predávať svoju kávu,“ povedal William Ortiz. „Množstvo staníc pre spracovanie kávy bolo obmedzené a producenti mali veľmi biedny prístup k vzdelávaniu. Avšak od okamihu, ako sme sem prišli, sme hrdí na to, že sme sa stali súčasťou kvalitatívneho rastu nikaragujskej kávovej komunity.“

Nikaragua má za sebou pomerne náročné obdobie spojené s politickými a ekonomickými krízami, ktoré viedlo tak k politickým, ako aj sociálnym nepokojom. Podľa Silvia Sancheza to malo nepríjemné dôsledky: „Nikaragujskí producenti kávy produkovali svoje kávy jednoducho, predávali ich len lokálne a za veľmi nízke ceny, no a takmer vôbec nedbali na kvalitu.“

zber kávy v Nikarague
Zber kávy v Nikarague. (Foto: drinkwize/Twitter)

Čím je charakteristická nikaragujská káva?

Káva z tohto regiónu je často spájaná s výraznou aciditou, jemným telom a okrem toho aj s kvetinovými, citrusovými a čokoládovými tónmi. Avšak krajina ako taká je rozmanitá, jej jednotlivé časti majú svojskú mikroklímu a aj káva je všade iná.

William napríklad prezradil, že v regióne Jinotega je mierna kyslosť, kvetinové chuťové tóny, ale v káve cítiť aj žlté ovocie, pričom v regióne Nueva Segovia to môže byť niečo úplne iné.

„Moje kávy sú celkom iné, ako to, čo je považované za normálny nikaragujský profil,“ skonštatoval Silvio Sanchez. „Sú veľmi delikátne a florálne, pretože si dávame mimoriadne záležať na výžive a rovnako aj na spracovaní.“

Horské oblasti sú kvalitatívne vpredu

V posledných rokoch začala kvalita produkcie kávy v Nikarague výrazne rásť, ale niektoré regióny ešte mierne zaostávajú. Tie, ktoré ležia vo vyšších nadmorských výškach, začali vyššiu kvalitu produkovať o niečo skôr, tí ostatní ešte majú čo doháňať.

„Farmy, ktoré sa nachádzajú v nižšej nadmorskej výške, majú väčšie problémy s rôznymi chorobami, ale aj so sušením,“ poznamenal William Ortiz. „Ak je však všetko dôkladne kontrolované, tak aj v nižšie položených regiónoch ako Jinotega a Matagalpa existuje veľký potenciál pre zvýšenie kvality. Spoločnosť Caravela do týchto záležitostí výrazne investovala.“

Populárne variety, ktoré sa v Nikarague pestujú, sú podobné tým, ktoré nájdeme aj v ďalších stredoamerických krajinách. Ide napríklad o Marogogipe, Pacamara, Bourbon, Catuai, Geisha či Pacas. Väčšina z nich zvládne rôzne mikroklimatické podmienky.

Po washed sa o slovo hlási i natural

V krajine bolo dlhodobo populárne hlavne mokré spracovanie kávy (washed), avšak v poslednej dobe na scénu čoraz výraznejšie nastupuje aj suché (natural). „Ja som sa výrazne koncentroval na naturálne spracovanie, keďže mi prinášalo fajn výsledky a veľmi unikátny a sladký profil,“ prezradil Silvio Sanchez.

Ako sme spomínali, Nikaragua je dvanástym najväčším producentom kávy na svete, avšak kávovníky nájdeme zväčša len v malej časti krajiny, konkrétne v regiónoch Esteli, Jinotega, Madriz, Matagalpa a Nueva Segovia.

pestovanie kávy v Nikarague
Nikaragua je z oboch strán lemovaná morským pobrežím. Z hľadiska pestovania kávy to v krajine vyzerá asi takto… (čím zelenšie, tým viac produkcie) Zdroj foto: mareterracoffee.com

Najťažšie to má Jinotega

Spomínaný Sanchez pôsobí v nadmorských výškach viac ako 1 500 metrov nad morom, čo mu mimoriadne vyhovuje: „Vďaka tomu nie sme tak ovplyvnení výkyvmi počasia a ani horúčavou. Nižšie položené oblasti s tým majú väčšie problémy.“

Na niečo takéto vraj dopláca hlavne Jinotega, kde sú kávovníkové stromy náchylnejšie na rôzne choroby a neponúkajú natoľko komplexné chuťové profily. Avšak ak farmári venujú pozornosť detailom, tak aj v týchto oblastiach dokážu vyprodukovať kvalitu.

„Vo vyššie položených regiónoch dominuje kvalita pred kvantitou, no v tých nižšie umiestnených je to stále opačne, takže sa orientujú hlavne na kvantitu a nie kvalitu,“ poznamenal Ortiz, podľa ktorého existuje aj ďalší problém: „Spracovateľské stanice mnohokrát prevezmú kávu vysokej kvality, ale slabou kontrolou kvality a tým, že niektorým procesom nevenujú dostatok pozornosti, ju zničia.“

Farmári potrebujú pomoc

Mnohí producenti sú chudobní a nemajú peniaze napríklad na to, aby si nakúpili kvalitné africké postele, prípadne ďalšiu výbavu. Kávu takto nedokážu sušiť a musia ju čím skôr predať. Kvôli tomu sa zbytočne pripravujú o veľa peňazí, ale nie je ľahké zmeniť to.

Práve v tomto smere môže dôležitú rolu zohrať napríklad Caravela Coffee, prípadne ďalšie spoločnosti. Tie musia nájsť peniaze na to, aby farmárom pomohli zdvihnúť kvalitu produkcie, z čoho by v konečnom dôsledku ťažili všetky strany.

Ak sa to podarí, Nikaraguu môže v kávovom biznise čakať veľmi svetlá budúcnosť. Napomôcť by tomu mala ozaj výhodná mikroklíma, ale rozhodujúce bude práve to, či sa farmári dokážu pustiť do kvalitnejšej produkcie. Práve tá je totiž zárukou rastu.

Ochutnajte kávu z Nikaraguy

Dodajme, že kávu z regiónu Matagalpa aktuálne nájdete aj na eshope Blogu o káve. Nikaragua Matagalpa je v balíku označenom ako Espresso Pack.

0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Tags: Nikaragua
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Next Post
príprava kávy cez Hario V60

Hario V60: Ako držia teplotu jednotlivé druhy materiálu?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Uncategorized @sk
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    supermarketové kávy na poličke v obchode

    Prečo svetoznáme značky neprodukujú takú kvalitnú kávu ako malé pražiarne?

    8. júla 2025
    tím Verticcio

    Mega zľavy na kávu a darčeky k objednávkam: Verticcio oslavuje 10 rokov

    8. júla 2025
    Jednoducho káva od Goriffee - príprava espressa na La Marzocco

    Jednoducho káva: Pražiareň Goriffee nasadila espresso zmes za 7 €

    4. júla 2025
    Barista Roasters - akcia - espresso za euro

    Výberové espresso za 1 €: Taký je júl v kaviarňach Barista Roasters v Lučenci

    4. júla 2025
    Idylika - produkty siete Me Gusta

    Pražiareň Idylika nie je len o Martine – jej kamenné obchody nájdete aj v Žiline vo VOYAGE a Rajeckých Tepliciach v PENSIONE RELISH

    3. júla 2025
    Summertime Coffee od READY AFTER - espresso

    Summertime Coffee: Pražiareň READY AFTER predstavila nový letný hit

    4. júla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Uncategorized @sk
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger Marián Takáč mlynček na kávu pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    supermarketové kávy na poličke v obchode

    Prečo svetoznáme značky neprodukujú takú kvalitnú kávu ako malé pražiarne?

    8. júla 2025
    tím Verticcio

    Mega zľavy na kávu a darčeky k objednávkam: Verticcio oslavuje 10 rokov

    8. júla 2025
    Jednoducho káva od Goriffee - príprava espressa na La Marzocco

    Jednoducho káva: Pražiareň Goriffee nasadila espresso zmes za 7 €

    4. júla 2025
    Barista Roasters - akcia - espresso za euro

    Výberové espresso za 1 €: Taký je júl v kaviarňach Barista Roasters v Lučenci

    4. júla 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    No Result
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL