No Normal Coffee: Ochutnali sme kávu v zubnej paste, bola to trauma
Keď sme na instagrame objavili tento bizár, museli sme ho hneď vyskúšať. Názov tejto novej podoby instantnej kávy hovorí za všetko: No Normal Coffee.
Inovatívny nápad strčiť kávu do tuby od zubnej pasty pochádza zo Švajčiarska. Za necelých 16 eur dostanete tento vegánsky kávový zázrak, z ktorého podľa výrobcu pripravíte až 20 “porcií” kávy.
Obal, teda hliníková tuba podobná tej z obľúbeného Pikaa, uvádza krajinu pôvodu kávy, z ktorej bola vyrobená, ako Kolumbiu.
“Kávová pasta, ktorú môžete zjesť alebo vypiť…”
… takto znie motto výrobku, ktorý je už na prvý pohľad trošku pochybný. Predsa len sme sa skúsili riadiť touto vetou a hneď po otvorení sme pastu ochutnali samu o sebe.
Bol to teda poriadny „zážitok“ a kým sme sa zbavili prenikavej intenzívnej chute, tak to chvíľu trvalo. Tá sa totiž z chuťových pohárikov akosi nechcela dostať.
Po odvážnom prvom kroku sme sa pustili do klasickej prípravy. Výrobcom odporúčaný pomer kávovej pasty (ďalej už len “pasty”) je 5 gramov ku 100 mililitrom vody.
Prvý pokus rozmiešať pastu vo vode obyčajnou čajovou lyžičkou zlyhal na plnej čiare. Na dne šálky sa vytvorila usadenina, ktorá sa jednoducho nechcela rozpustiť.
Zhodli sme sa na tom, že dôvodom je extrémne hustá konzistencia pripomínajúca melasu. K druhému pokusu sme si teda zvolili sofistikovaný postup miešania pomocou ručného mini peniča mlieka. Tento postup sa nám osvedčil o niečo viac.
“Delikatesa” v šálke
Prvý kávový nápoj bola jednoducho úplne obyčajná káva. Pastu sme zaliali, rozmiešali, ochutnali a vypľuli. O pôžitku sa dá hovoriť len ťažko, teda jedine, že snívate o dokonalo nechutnej instantnej káve. Dokonca ešte aj samotné estetické prevedenie nápoja pripomínalo úplnú kávovú neplechu.
Pasta však dostala druhú šancu a rozhodli sme sa pripraviť “cappuccino”, resp. nápoj, ktorý ho mal aspoň pripomínať. Pomer vody a pasty sme upravili tak, aby sme vytvorili približné espresso a šup doňho napenené mlieko. Aj keď tento pokus vyzeral o čosi gustióznejšie, o dramatickom vylepšení chute radšej pomlčím.
Dobre našľahané mlieko zjemnilo traumu
Ako som už spomenul, po ochutnaní samotnej pasty sme ostali trochu zdesení, išlo však o silný koncentrát. Po rozpustení vo vode káva pripomínala rozpustnú instantnú kávu s polievkovou lyžicou cukru. Naozaj nič moc.
Čo sa týka cappuccina, zážitok bol podobný. Dobre našľahané mlieko síce zjemnilo traumu, no zvláštne sladkú pachuť nedokázalo eliminovať. Plusom je, že horkosť bola dostatočne potlačená. To je však len slabá útecha.
Počas zoznamovania sa s pastou sa nám podarilo viackrát zamazať stôl, váhu, prsty a vlastne čokoľvek okolo. Poumývať pastu z akéhokoľvek povrchu bolo dosť náročné.
A ak sa pýtate na obsah, tak obal uvádza kávový extrakt, cukor, kávový prášok, vodu a dva rôzne zhusťovače.
Využitie kávy vo forme pasty?
Ak si kliknete na web výrobcu, nájdete mnoho obrázkov turistov pri outdoorových aktivitách, popri ktorých si pripravujú kávu z pasty. Zo samotného konceptu nie je ťažké usúdiť, že tento výrobok je určený prioritne na využitie v “sťažených podmienkach”.
Úprimne si však myslím, že existuje mnoho iných spôsobov ako si kávu pripraviť jednoducho a v rámci možností aj celkom chutne. Na kávovú pastu teda nikto nemusí byť odkázaný.
Startupy v kávovom priemysle orientujúce sa na instantnú prípravu kávy bohužiaľ nemajú veľký úspech. Utopistické predstavy inovátorov o tom, že dokážu vyrobiť chutnú, lacnú, dostupnú a udržateľnú alternatívu tohto nápoja, ktorá by ohromila svet, sa rozplývajú.
Aby som však túto ideu aj trochu obhájil, verím, že rovnaký produkt by sa dal urobiť aj s oveľa chutnejším výsledkom ako to, čo sme dnes skúšali s No Normal Coffee.