štvrtok, 22 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Zaujímavosti o káve

No Normal Coffee: Ochutnali sme kávu v zubnej paste, bola to trauma

Jakub Sobota Od Jakub Sobota
20. augusta 2024
No Normal Coffee - káva vo forme zubnej pasty
Share on FacebookShare on Twitter

Keď sme na instagrame objavili tento bizár, museli sme ho hneď vyskúšať. Názov tejto novej podoby instantnej kávy hovorí za všetko: No Normal Coffee.

Inovatívny nápad strčiť kávu do tuby od zubnej pasty pochádza zo Švajčiarska. Za necelých 16 eur dostanete tento vegánsky kávový zázrak, z ktorého podľa výrobcu pripravíte až 20 “porcií” kávy.

Obal, teda hliníková tuba podobná tej z obľúbeného Pikaa, uvádza krajinu pôvodu kávy, z ktorej bola vyrobená, ako Kolumbiu. 

“Kávová pasta, ktorú môžete zjesť alebo vypiť…”

… takto znie motto výrobku, ktorý je už na prvý pohľad trošku pochybný. Predsa len sme sa skúsili riadiť touto vetou a hneď po otvorení sme pastu ochutnali samu o sebe.

Bol to teda poriadny „zážitok“ a kým sme sa zbavili prenikavej intenzívnej chute, tak to chvíľu trvalo. Tá sa totiž z chuťových pohárikov akosi nechcela dostať.

Po odvážnom prvom kroku sme sa pustili do klasickej prípravy. Výrobcom odporúčaný pomer kávovej pasty (ďalej už len “pasty”) je 5 gramov ku 100 mililitrom vody. 

No Normal Coffee - váženie hmoty

Prvý pokus rozmiešať pastu vo vode obyčajnou čajovou lyžičkou zlyhal na plnej čiare. Na dne šálky sa vytvorila usadenina, ktorá sa jednoducho nechcela rozpustiť. 

Zhodli sme sa na tom, že dôvodom je extrémne hustá konzistencia pripomínajúca melasu. K druhému pokusu sme si teda zvolili sofistikovaný postup miešania pomocou ručného mini peniča mlieka. Tento postup sa nám osvedčil o niečo viac. 

“Delikatesa” v šálke

Prvý kávový nápoj bola jednoducho úplne obyčajná káva. Pastu sme zaliali, rozmiešali, ochutnali a vypľuli. O pôžitku sa dá hovoriť len ťažko, teda jedine, že snívate o dokonalo nechutnej instantnej káve. Dokonca ešte aj samotné estetické prevedenie nápoja pripomínalo úplnú kávovú neplechu. 

No Normal Coffee - pripravená káva

Pasta však dostala druhú šancu a rozhodli sme sa pripraviť “cappuccino”, resp. nápoj, ktorý ho mal aspoň pripomínať. Pomer vody a pasty sme upravili tak, aby sme vytvorili približné espresso a šup doňho napenené mlieko. Aj keď tento pokus vyzeral o čosi gustióznejšie, o dramatickom vylepšení chute radšej pomlčím. 

Dobre našľahané mlieko zjemnilo traumu

Ako som už spomenul, po ochutnaní samotnej pasty sme ostali trochu zdesení, išlo však o silný koncentrát. Po rozpustení vo vode káva pripomínala rozpustnú instantnú kávu s polievkovou lyžicou cukru. Naozaj nič moc.

Čo sa týka cappuccina, zážitok bol podobný. Dobre našľahané mlieko síce zjemnilo traumu, no zvláštne sladkú pachuť nedokázalo eliminovať. Plusom je, že horkosť bola dostatočne potlačená. To je však len slabá útecha. 

No Normal Coffee - cappuccino

Počas zoznamovania sa s pastou sa nám podarilo viackrát zamazať stôl, váhu, prsty a vlastne čokoľvek okolo. Poumývať pastu z akéhokoľvek povrchu bolo dosť náročné. 

A ak sa pýtate na obsah, tak obal uvádza kávový extrakt, cukor, kávový prášok, vodu a dva rôzne zhusťovače. 

Využitie kávy vo forme pasty?

Ak si kliknete na web výrobcu, nájdete mnoho obrázkov turistov pri outdoorových aktivitách, popri ktorých si pripravujú kávu z pasty. Zo samotného konceptu nie je ťažké usúdiť, že tento výrobok je určený prioritne na využitie v “sťažených podmienkach”.

Úprimne si však myslím, že existuje mnoho iných spôsobov ako si kávu pripraviť jednoducho a v rámci možností aj celkom chutne. Na kávovú pastu teda nikto nemusí byť odkázaný. 

Startupy v kávovom priemysle orientujúce sa na instantnú prípravu kávy bohužiaľ nemajú veľký úspech. Utopistické predstavy inovátorov o tom, že dokážu vyrobiť chutnú, lacnú, dostupnú a udržateľnú alternatívu tohto nápoja, ktorá by ohromila svet, sa rozplývajú. 

Aby som však túto ideu aj trochu obhájil, verím, že rovnaký produkt by sa dal urobiť aj s oveľa chutnejším výsledkom ako to, čo sme dnes skúšali s No Normal Coffee.

No Normal Coffee - produktovka
Toto je produktová fotka z webu nonormal.com.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: zaujímavosti o káve
Jakub Sobota

Jakub Sobota

Ďalší článok
prečo je káva horká

Prečo je káva horká a ako v káve vzniká horkosť?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Mexiko Turquesa od READY AFTER - príprava espressa na La Marzocco

    Káva za polovicu: K.O. od READY AFTER, kilovka Mexika za neuveriteľnú cenu

    20. mája 2025
    Bercoff Espresso Elegante Dark Roast - príprava espressa

    Recenzia Bercoff Espresso Elegante: Hanba! Taký bordel sme v balíku kávy ešte nevideli

    19. mája 2025
    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Mexiko Turquesa od READY AFTER - príprava espressa na La Marzocco

    Káva za polovicu: K.O. od READY AFTER, kilovka Mexika za neuveriteľnú cenu

    20. mája 2025
    Bercoff Espresso Elegante Dark Roast - príprava espressa

    Recenzia Bercoff Espresso Elegante: Hanba! Taký bordel sme v balíku kávy ešte nevideli

    19. mája 2025
    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL