Recepty

Noetika: Kávový drink na báze Nochina

Slovenská spoločnosť Vlčie sirupy, ktorá sídli na ďalekom východe Slovenska v Poloninách, nám do redakcie doručila niekoľko svojich produktov. Okrem sirupov nás zaujal nealkoholický aperitív zvaný Nochino a hneď sme začali špekulovať nad kávovým drinkom, pri ktorom by sme Nochino využili.

Majitelia Vlčích sirupov tvrdia, že svet barovej kultúry s týmto nápojom “obrátili na ruby”. S Nochinom pritom nechcú oslovovať len abstinentov, ale aj šoférov, odvážnych ľudí skúšajúcich nové veci a všetkých, ktorí si chcú letné dni užiť s chuťou, ale bez alkoholu. 

Noetika ako Nochino Orange Espresso Tonic

My sme sa toho s radosťou chopili a vyskúšali sme množstvo kombinácií Nochina s kávou a ďalšími prímesami. Napokon nám najviac zachutila jeho kombinácia s pomarančovou šťavou, espressom a tonikom, teda akýsi Nochino Orange Espresso Tonic.

Iniciály tohto komplikovaného slovného spojenia sú NOET a v nadväznosti na to sme nový drink pomenovali ako Noetika. Slovo noetika mimochodom má aj iný význam. Označuje filozofickú vedu známu ako teória poznania. Aj tu sme našli prepojenia s Blogom o káve, ktorý otvára brány k poznaniu kávového sveta.

Noetika - drink na báze Nochino

Dosť však bolo filozofických úvah. Pre prípravu Noetiky potrebujete tieto ingrediencie:

  • ľad
  • cca 15 ml Nochina
  • 20 ml čerstvej pomarančovej šťavy
  • 45 ml kvalitného, menej sladkého toniku (v našom prípade Valencian Orange Tonic Water od značky Fentimans)
  • single shot espressa (cca 20 ml)

Twist klasického espresso toniku

Noetiku by sme mohli charakterizovať ako twist klasického espresso toniku obohatený o prvý slovenský nealko aperitív Nochino a čerstvú pomarančovú šťavu.

Prvou ingredienciou je Nochino, ktoré drinku dodáva príjemnú „bylinkovosť“ a sladkosť. Nasleduje pomarančová šťava, ktorá s Nochinom veľmi dobre ladí a celý drink robí ľahším a sviežejším. 

Aromatický pomarančový tonik podčiarkuje citrusovosť v drinku a nápoju dodáva horkastý podtón. Nie je nutné použiť konkrétne Valencian Orange Tonic Water od Fentimans, pretože drink ako taký funguje aj bez pomarančovej arómy v toniku. Odporúčame však siahnuť po kvalitnejšom a menej sladkom toniku. Pri použití “bežnejších” tonikov ako Schweppes, Kinley a podobne, odporúčame znížiť množstvo použitého Nochina. Inak by drink mohol pôsobiť až príliš sladko.

Akú kávu použiť?

Na záver, ako čerešnička na torte, nasleduje single shot espressa. Je už len na vás, akú kávu použijete. Ovocné espresso urobí drink sviežejším, sladšie espresso na druhej strane zvýrazní sladkosť Nochina a obohatí ho o čokoládovú dochuť. A keď si chcete úplne uletieť, vyskúšajte espresso z experimentálne spracovanej kávy. To vystrelí drink do inej dimenzie.

Po tom, ako jednotlivé ingrediencie postupne nalejete na ľad, sa vám vytvoria krásne oddelené vrstvy. Pred konzumáciou si drink nezabudnite ľahko premiešať, aby boli všetky chute vyvážené a prepojené. 

Nazdravie!

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Back to top button
Close
Close