Ekológia

Nová štúdia tvrdí, že ani robusta nie je odolná voči otepľovaniu

Eshop s kávou

Klimatické zmeny sú realitou a prinášajú so sebou viacero sprievodných javov. Čoraz častejšie zaznamenávame veľké výkyvy počasia, raz je extrémne chladno, raz horúco, inokedy je dlho sucho, potom zasa donekonečna prší. Jedným z dôsledkov zmien by malo byť aj postupné otepľovanie, pričom v niektorých oblastiach môže priemerná teplota stúpnuť až o dva stupne.

Dlhodobo sa hovorilo o tom, že na to doplatia hlavne kávovníky typu arabika (Coffea arabica) produkujúce o niečo kvalitnejšiu kávu, ktorá ponúka viac kyslosti a na druhej strane menšie množstvo kofeínu. Tie mali byť háklivejšie a hovorilo sa o potrebe presťahovania fariem do vyšších nadmorských výšok.

Ani robusta vraj oteplenie nemusí zvládať

Robusta (Coffea canephora) mala byť v pohode, ale napokon to nie je celkom pravda. Nová štúdia ukázala, že odolnosť robusty voči nárastu teplôt bola dlhodobo preceňovaná. Stačí pritom minimálne oteplenie a množstvo pozbieranej úrody dramaticky klesá. Kávu a jej pestovateľov teda čaká neľahká budúcnosť.

Výsledky štúdie, ktorá bola založená na desiatich rokoch pozorovaní na takmer 800 farmách v juhovýchodnej Ázii, boli publikované v magazíne Global Change Biology, na ktorý sa odvoláva odborná stránka Eurekalert.org.

Jeden stupeň spôsobí pokles úrody o 14 percent

Analýza ukázala, že optimálna teplota pre robustu predstavuje 20,5 stupňov Celzia, čo je výrazne menej, ako teploty, ktoré boli doposiaľ považované za optimálne. A čo je horšie, tak každý stupeň nad týmto optimálnym rámcom spôsobí pokles úrody o 14 percent.

„Naše výsledky naznačujú, že robusta je na teplotu omnoho citlivejšia, ako sme si pôvodne mysleli,“ uviedli autori štúdie. „Keď teploty pod vplyvom klimatických zmien porastú, môže jej produkčný potenciál výrazne klesnúť. Tým pádom by sa mnoho miliardový kávový priemysel dostal do ohrozenia a rovnako aj živobytie miliónov farmárov.“

Výskum prebiehal vo Vietname a Indonézii

Vedci z aliancie Bioversity International, Medzinárodného centra pre tropické poľnohospodárstvo (CIAT), University južného Queenslandu (USQ) a spoločnosti ECOM Agroindustrial, čo je veľkoobchodník s touto komoditou, sa pustili do výskumu na farmách vo Vietname a Indonézii, odkiaľ pochádza približne polovica svetovej produkcie robusty.

„Výsledky by nás mali prinútiť prehodnotiť reálnosť niektorých našich možností, ako prepnutie z arabiky na robustu, ktoré malo byť prostriedkom prispôsobenia produkcie klimatickým zmenám,“ povedal Jarrod Kath z USQ.

Novinky si žiadajú prehodnotenie prístupu

Doposiaľ to bolo zväčša tak, že farmári sídliaci v nižšie položených oblastiach vymieňali arabiku za robustu a stromy arabiky sa zväčša „sťahovali“ o niečo vyššie. Výsledky tejto štúdie však naznačujú, že ani toto nemusí pomôcť.

„V súvislosti s kávovým priemyslom sa dlhodobo hovorilo o probléme týkajúcom sa napríklad zmien v množstve zrážok,“ skonštatoval ďalší zo spoluautorov štúdie Laurent Bossolasco narážajúc na známu závislosť kávy na presnom množstve zrážok. „Teraz je však zrejmé, že potrebujeme aj ďalšie hĺbkové analýzy zmien teplôt v regiónoch, kde sa pestuje robusta.“

Casa del Caffé
Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close

Máte Adblock :(

Spravodajské stránky nemajú šancu prežiť bez reklamy. Preto by sme vás radi poprosili o to, aby ste si u nás vypli Adblock. Ďakujeme za pochopenie.