piatok, 9 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Predstavujeme nové kávy

Novinka Burundi Nemba Cima z Grand Roastery: Takto z kávy dostanete maximum

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
22. februára 2024
Burundi Nemba Cima od Grand Roastery - filtrovaná káva
Share on FacebookShare on Twitter

Na ochutnávku nám tentoraz dorazila novinka Burundi Nemba Cima z pražiarne Grand Roastery so sídlom v Bardejovských Kúpeľoch. Táto pražiareň už zďaleka nie je len o kávach pražených na espresso. Barrel aged kávy, fermentácie, filter roasty. Ponuka Grand Roastery je ozaj široká.

Burundi Nemba Cima

Medzi najnovšie prírastky do portfólia tejto pražiarne pribudla zaujímavo spracovaná káva z Afriky. V Burundi, konkrétne regióne Kayanzas vypestovalo farmárske združenie lot odrody Red Bourbon, ktorý je na grandroastery.sk v predaji ako Burundi Nemba Cima. V nadmorskej výške 1700 metrov nad morom členovia združenia ručne zozbierali len zrelé čerešne, ktoré následne odovzdali do spracovateľskej stanice. 

Náš tip: pri nákupe na grandroastery.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

Burundi Nemba Cima - Grand Roastery
Burundi Nemba Cima.

Kvasinky?

V spracovateľskej stanici sa kávu rozhodli spracovať experimentálnou metódou. Celé čerešne uložili do sudov a nechali ich fermentovať bez prístupu kyslíka. Pracovníci stanice okrem toho k čerešniam dodatočne prisypali kultúru kvasiniek Saccharomyces Cerevisiae od francúzskej spoločnosti Lalcafé. Kultúra LALCAFÉ CIMA bola vyšľachtená špeciálne pre potreby fermentácie kávy. Takéto kvasinky sa pri prirodzenej fermentácii kávy nevyskytnú a ich dodatočným pridaním spracovateľ zámerne pozmení chemické a biologické reakcie vo fermentačnom tanku. Fermentácia kávy vďaka tomu prebehne inak ako zvyčajne. Za následok to má vznik chutí a aróm, ktoré by sa prirodzenou cestou v káve nerozvinuli. Viete si predstaviť, že to, ako môže takáto káva chutiť, nás veľmi zaujímalo.

Burundi Nemba Cima od Grand Roastery - zrná

Svetlé praženie = príprava filtrovanej kávy

Káva Burundi Nemba Cima je pražená svetlo, na filter. Preto siahnite po vašej súprave na prípravu alternatívnych metód. Či už doma máte Hario V60, Kalita Wave, Aeropress alebo akékoľvek iné príslušenstvo, ponúkneme vám rady a parametre univerzálne pre všetky spôsoby. 

Burundi Nemba Cima od Grand Roastery - pohľad na zrná

Funky aróma

Vďaka experimentálnej fermentácii by káva mala byť funky, plná chutí, aromatická a výrazná. Aróma, ktorá sa na vás vyvalí hneď po tom, čo balík otvoríte, to len potvrdzuje. Sladké sušené slivky, marhule a do toho mliečna čokoláda. To všetko vám rozvibruje vaše čuchové bunky a chuťové navnadí na zážitok, ktorý ich ešte len čaká.

Aký recept zvoliť?

Odhliadnuc od metódy a príslušenstva, ktoré budete používať, vám ponúkame niekoľko rád týkajúcich sa prípravy fermentovaného Burundi. 

Burundi Nemba Cima od Grand Roastery - mletá káva

Pomer

Experimentálne spracovania dodávajú kávovníkovému zrnu dodatočné chute. Vďaka nim je zrno väčšinou preplnené hromadou chuťových a aromatických látok, ktoré čakajú len a len na vás. Keď nechcete, aby vaša šálka chutila ohlušujúco, zvoľte väčší pomer vody voči namletej káve. 

Asi najbežnejším pomerom pri príprave filtrovanej kávy je pomer 1:15 (jeden diel namletej kávy na 15 dielov vody). Pri výrazných kávach skúste siahnuť po pomeroch 1:16, 1:17 a pokojne aj vyšších. Viac vody zabezpečí vyššiu extrakciu, vďaka ktorej dostanete z kávy viac sladkosti. Navyše, vo väčšom objeme sa budú chute kávy navzájom menej biť. Budú tak jasnejšie, rozoznateľnejšie a menej ostré. 

Pre túto kávu skúste pomer 1:16, poprípade ho upravte podľa vašich preferencií a príslušenstva.

Burundi Nemba Cima od Grand Roastery - mletá káva pripravená na zaliatie

Nízka teplota extrakcie

Druhým hackom, ktorý by ste mali vyskúšať, je nižšia teplota extrakcie v spojení s jemnejším mletím. Vďaka väčšiemu pomeru dosiahnete sladšie a jasnejšie chute. Čo tak káve pridať trochu ovocnosti? Ovocnosť a príjemná acidita sa veľmi dobre hodia k sladkým chutiam. Acidita sladkosť oživí, rozžiari a obzvláštni. 

Preto skúste použiť jemnejšie mletie, ktoré zapríčiní dlhší prietok vody cez masu kávy, ktorej štruktúra je vďaka experimentálnemu spracovaniu porózna a narušená. Jemnejšie mletie zabezpečí dostatočne dlhý prietok, aby ste sa mohli vyhrať s nízkou teplotou vody a kávu nepodextrahovali. Keď máte kanvicu, ktorá vám to umožňuje, nastavte na nej teplotu 75 stupňov Celzia. Keď nie, vodu ohrejte na sto stupňov a niekoľko minút počkajte, kým vychladne. Nižšia teplota extrakcie “boostne” ovocnosť a potlačí horkosť vášho filtra.

nastavenie teploty vody na 75 stupňov

Viac menších nálevov

Vyskúšajte viac menších nálevov. Vďaka väčšiemu počtu nálevov zvýšite agitáciu a premiešanie kávovej masy. To podporí extrakciu a zvýši tepelnú stabilitu vášho receptu. Jednotlivé nálevy budú vystavené okolitému prostrediu kratšie, čím budú chladnúť pomalšie a vy sa vyhnete podextrahovaniu kávy.

Burundi Nemba Cima od Grand Roastery - zalievanie kávy

Pripravili sme si pre vás recept pre Hario V60 02. Tieto rady však môžete aplikovať na akýkoľvek dripper. 

Recept Hario V60:

20 g —> 320 ml (75*C)
17 klikov na Comandante (stredne jemné mletie)
0:00 – 0:30 80 ml (krúživý nálev a zamiešanie)
0:30 – 0:45 60 ml (krúživý nálev)
0:45 – 1:00 60 ml (krúživý nálev)
1:00 – 1:15 60 ml (krúživý nálev)
1:15 – 1:30 60 ml (krúživý nálev a zamiešanie)
finálny čas extrakcie – cca 2:30

Burundi Nemba Cima od Grand Roastery - príprava filtrovanej kávy

Broskyne, slivky a  čokoláda

Za pomoci tohto receptu vytiahnete z Burundi Nemba Cima od Grand Roastery veľmi pekný balans a chuťovú čistotu. Na jazyku najskôr pocítite sušené slivky a čerstvé broskyne. Tie vystrieda sladký karamel a mliečna čokoláda, ktorá spolu s horkosťou tmavej čokolády a kakaa vytvorí dlhotrvajúcu dochuť. 

Znie to dosť dobre, nie? Potešíme vás aj zľavovým kódom BLOGOKAVE10, ktorý môžete využiť na eshope grandroastery.sk.

Burundi Nemba Cima od Grand Roastery - hotová filtrovaná káva


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Grand Roastery
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
ako chutí dvojročná káva - Brazil Canastra - Coffeein

Ako chutí výberová káva po dvoch rokoch od praženia?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL