utorok, 3 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Novinka pre slovenské pražiarne: KAVAZ BRAZIL chce vylepšiť mienku o brazílskej káve

Ladislav Király Od Ladislav Király
7. decembra 2021

Andréia Karch Vaz a spoločnosť KAVAZ BRAZIL prinášajú na Slovensko zelenú kávu priamo od brazílksych farmárov. Prečítajte si článok a o novom projekte sa dozviete viac.

Share on FacebookShare on Twitter

Výberová brazílska káva od brazílskych farmárov s dopravou zadarmo priamo do slovenských pražiarní. To je nový projekt KAVAZ BRAZIL spájajúci juhoamerických pestovateľov kávy so slovenskými pražiarmi a v konečnom dôsledku aj kávičkármi obzerajúcimi sa po výberovej kvalite.

Nový projekt zaujal aj nás v redakcii Blogu o káve a so zakladateľmi KAVAZ BRAZIL sme sa pozhovárali. Narazili sme na dvoch milých ľudí, ktorí nám svoju spoločnosť ochotne predstavili. Brazílčanka Andréia Karch Vaz a jej slovenský manžel Lukáš Karch už na Slovensko doviezli prvú kávu a začali s jej predajom.

Jedným z hlavných zámerov spoločnosti, ktoré pri osobnom stretnutí nahlas prezentovali, bude snaha vysvetliť slovenskej kávovej komunite, že Brazília navzdory všeobecnej mienke už nie je len o lacnejšej komoditnej káve.

Brazília nie je len lacná komoditná káva

„To rozhodne nie,“ skonštatovala Andréia v rozhovore pre Blog o káve. „Brazília je tak vnímaná preto, lebo sa historicky vyprofilovala na najväčšieho exportéra kávy vo svete. Platí to už pár storočí, ale keď začali odberatelia postupom času vyžadovať kávu vyššej kvality, rozhodli sa viacerí producenti postupne transformovať svoje zameranie. Ťažia z toho nemalé výhody, pretože za kávu dostanú viac peňazí a nie sú závislí od štandardných medzinárodných komoditných cien.“

V roku 1990 bola založená Brazílska asociácia výberovej kávy (BSCA – Brazilian Specialty Coffee Association), ktorá každoročne organizuje súťaž zvanú „cup of excellence“. Farmári sa do nej môžu zapojiť zadarmo a navzájom si porovnať kvalitu svojej produkcie. A to ich mimoriadne motivuje.

zelená káva z Brazílie
Brazílska káva môže ponúkať vysokú kvalitu.

Farmári dosahujú čoraz lepšie cuppingové skóre

„Víťazi dokážu svoju kávu predať za vyššie ceny a ja vám môžem prezradiť, že sa nám u jedného z minuloročných víťazov podarilo rezervovať desať vriec výberovej kávy, ktoré čoskoro poputujú na Slovensko. Každoročne pribúda viac a viac farmárov, ktorí v súťažiach dosahujú vysoké cuppingové skóre. Takéto súťaže sa už konajú aj na regionálnej úrovni, čo pestovateľov kávy motivuje investovať viac do produkcie mikro-lotov.“

„Cesta za vyššou kvalitou však nie je lacná záležitosť a nie každý sa na ňu vie preorientovať okamžite. Niektorí z veľkých producentov kávy sa rozhodli tak, že špeciálne postupy začali uplatňovať aspoň na malých častiach svojich fariem a mikro-loty už vďaka tomu neprodukujú len malí farmári. Tu však musím dodať, že o najvyššiu kvalitu sa nestarajú len farmárske techniky, vplyv na ňu má samozrejme aj nadmorská výška a odroda kávy.“

Brazílska káva a omyl menom Santos

Keď sa na Brazíliu pozrieme z geografického hľadiska, najviac kávových plantáží nájdeme v štátoch Minas Gerais, Espírito Santo a São Paulo, avšak káva sa pestuje aj v iných štátoch. Najviac fariem je v Minas Gerais, ale paradoxne, keď brazílska káva prichádza do našich končín, najčastejšie je označovaná ako Santos. Prečo je to tak?

„Prístavné mesto Santos tvorí sedem kilometrov pláží nachádzajúcich sa južne od São Paula a nachádza sa tam aj najväčší prístav v Latinskej Amerike. Práve prostredníctvom neho opúšťa Brazíliu väčšina kávy a odtiaľ mieri do celého sveta.“

Káva označená ako Santos teda vôbec nepochádza zo Santosu: „Je to všeobecne adoptované označenie pre kávu, ktorej pôvod pravdepodobne nevieme vystopovať, ale určite vieme, že nebola vyprodukovaná v Santose. Prístav je vďaka káve pre brazílsku ekonomiku nesmierne dôležitý a v Santose sa nachádza aj kávové múzeum.“

výberová káva z Brazílie
Brazílska káva: dlhoročná história a aj vysoká kvalita.

Výberová brazílska káva od farmárov

V ponuke KAVAZ BRAZIL sa aj preto nenachádza káva označená ako Santos, ale spoločnosť si dáva záležať na tom, aby bolo kávu možné vystopovať podľa možností až k samotnému farmárovi. Viac je načrtnuté v rubrike „PROFILY KÁVY“ nachádzajúcej sa na webovej stránke spoločnosti, avšak na to, ako to vlastne je a odkiaľ káva pochádza, sme sa pre istotu aj opýtali.

„Naša káva pochádza z troch regiónov v Minas Gerais, konkrétne z Cerrado Mineiro, Mogiana a z južného Minasu. A to hlavne preto, že Minas Gerais je v Brazílii známy vďaka produkcii výberovej kávy a syrov, ktoré vyhrávajú ocenenia na svetových súťažiach. Aktuálne kávu dovážame z fariem Fazenda Chapadão, Nossa Senhora da Aparecida, Pirapitinga, Duas Barras a Sítio Santo Antônio, ale nakupovať ju budeme vždy podľa aktuálne dostupnej kvality. Je teda možné, že sa spojíme aj s inými farmami.“

Portugalčina a osobný kontakt s farmármi

Pre spoločnosť KAVAZ BRAZIL je veľmi dôležitý neustály kontakt s farmármi. Veľkou výhodou je v tomto smere portugalčina. „V kontakte sme doslova na dennej báze, využívame pritom hlavne WhatsApp. Niektoré farmy sme navštívili aj osobne a farmárov nám odporučili naši známi. Postupne budujeme čoraz silnejšie väzby. V Brazílii sme naposledy boli v novembri a rozhodli sme sa, že tam pôjdeme každý rok počas obdobia zberu. Chceme totiž osobne vidieť, čo sa s kávou v tomto dôležitom čase deje.“

Akási „kontrola“ však neprebieha len raz ročne, pretože Andréia má v oblasti svojho brata Wagnera Vaza, ktorý farmy navštevuje pravidelne. „Najbližšia návšteva ho čaká už teraz v marci, nakoľko už v tomto období začíname robiť rezervácie pre tohtoročný zber.“

Z Minas Gerais do Michaloviec

Preprava kávy od farmárov z Brazílie do skladu na Slovensku trvá približne 40 dní – so samotným spracovaním kávy na farme sú to viac ako 3 mesiace od zberu. Aktuálne sú v sklade v Michalovciach naskladnené už štyri druhy kávy, ktoré sú k dispozícii pre potreby pražiarní.

Keďže preprava kávy v malých množstvách je na takúto vzdialenosť veľmi neefektívna, spoločnosť KAVAZ BRAZIL priviezla z Brazílie celý kontajner, teda vyše 19 ton zelenej kávy: „Ak by sme išli do menšieho množstva, logistické náklady v prepočte na kilogram kávy by boli veľmi vysoké.“

Silných stránok, ktorými chce táto spoločnosť preraziť, je viacero. „V prvom rade sme prvý dodávateľ zelenej kávy na Slovensku, ktorý má dopravu v rámci celej krajiny zadarmo. Okrem toho sme čisto v pozícii dodávateľa, kávu nepražíme a ani nemáme takúto ambíciu. Navyše, po nadviazaní vzťahov so slovenskými pražiarňami chceme niekoľko pražiarov počas obdobia zberu kávy vziať priamo do Brazílie – akonáhle to pandemická situácia dovolí.“

Brazílska káva ako obohatenie slovenského trhu

KAVAZ BRAZIL nakupuje kávu priamo od farmárov a ponúka výberovú kávu, avšak v ponuke má aj univerzálnejšie zrno. „Nazývame ho regionálny lot. Nie je to komoditná káva, ale nie je ani z konkrétnej jednej farmy,“ poznamenala Andréia. „Náš regionálny lot nazývame Cerrado Good a je to akýsi kompromis medzi kvalitou a cenou. Je vhodný aj do blendov. Na túto kávu v ponuke nadväzuje Cerrado Fine, ktorá ponúka vyššiu kvalitu pri ešte stále dostupnej cene. No a okrem toho sa v ponuke nachádzajú vyššie spomínané mikro-loty, ktorých ponuka sa bude neustále rozširovať.“

Dodajme, že viac sa o spoločnosti KAVAZ BRAZIL dozviete na webovej stránke kavazbrazil.sk, prípadne na sociálnych sieťach Facebook @kavazbrazil a Instagram @kavaz_brazil.

0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: BrazíliaKAVAZ BRAZILpražiareň kávyzelená káva
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
šváby v mletej káve

Britský doktor tvrdí, že v mletej káve nájdete aj kúsky švábov

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Rwanda Gicumbi Bukure od READY AFTER - espresso

    Rwanda Gicumbi Peaberry od READY AFTER: Ovocné africké espresso plné prekvapení

    2. júna 2025
    ManGoGo od Aurelica Coffee

    ManGoGo od Aurelica Coffee: Káva, ktorá zmení Liptov na tropický raj

    30. mája 2025
    Future Coffee Dubai - espresso

    Káva od exota Kewina Futura: Rozporuplné dojmy, ale aj zaujímavé chute

    30. mája 2025
    Nicaragua Finca la Huella Limoncillo od BeCafé - turbo shot

    Turbo shot espresso: Čo to je, ako ho pripraviť a ako chutí na výberovke od Be:Café

    29. mája 2025
    Václav Faltus na vreciach s kávou

    Václav Faltus zo Zlatého Zrnka: Bál som sa, že po vašej recenzii skrachujeme, dnes som za ňu vďačný

    30. mája 2025
    Colombia El Diviso a Venezuela Rivero Family od Barista Roasters - espresso

    Espresso novinky od Barista Roasters: Funky Venezuela a Kolumbia od svetoznámeho producenta 

    28. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Rwanda Gicumbi Bukure od READY AFTER - espresso

    Rwanda Gicumbi Peaberry od READY AFTER: Ovocné africké espresso plné prekvapení

    2. júna 2025
    ManGoGo od Aurelica Coffee

    ManGoGo od Aurelica Coffee: Káva, ktorá zmení Liptov na tropický raj

    30. mája 2025
    Future Coffee Dubai - espresso

    Káva od exota Kewina Futura: Rozporuplné dojmy, ale aj zaujímavé chute

    30. mája 2025
    Nicaragua Finca la Huella Limoncillo od BeCafé - turbo shot

    Turbo shot espresso: Čo to je, ako ho pripraviť a ako chutí na výberovke od Be:Café

    29. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL