Exkluzívne

Novinka pre slovenské pražiarne: KAVAZ BRAZIL chce vylepšiť mienku o brazílskej káve

Výberová brazílska káva od brazílskych farmárov s dopravou zadarmo priamo do slovenských pražiarní. To je nový projekt KAVAZ BRAZIL spájajúci juhoamerických pestovateľov kávy so slovenskými pražiarmi a v konečnom dôsledku aj kávičkármi obzerajúcimi sa po výberovej kvalite.

Nový projekt zaujal aj nás v redakcii Blogu o káve a so zakladateľmi KAVAZ BRAZIL sme sa pozhovárali. Narazili sme na dvoch milých ľudí, ktorí nám svoju spoločnosť ochotne predstavili. Brazílčanka Andréia Karch Vaz a jej slovenský manžel Lukáš Karch už na Slovensko doviezli prvú kávu a začali s jej predajom.

Jedným z hlavných zámerov spoločnosti, ktoré pri osobnom stretnutí nahlas prezentovali, bude snaha vysvetliť slovenskej kávovej komunite, že Brazília navzdory všeobecnej mienke už nie je len o lacnejšej komoditnej káve.

Brazília nie je len lacná komoditná káva

„To rozhodne nie,“ skonštatovala Andréia v rozhovore pre Blog o káve. „Brazília je tak vnímaná preto, lebo sa historicky vyprofilovala na najväčšieho exportéra kávy vo svete. Platí to už pár storočí, ale keď začali odberatelia postupom času vyžadovať kávu vyššej kvality, rozhodli sa viacerí producenti postupne transformovať svoje zameranie. Ťažia z toho nemalé výhody, pretože za kávu dostanú viac peňazí a nie sú závislí od štandardných medzinárodných komoditných cien.“

V roku 1990 bola založená Brazílska asociácia výberovej kávy (BSCA – Brazilian Specialty Coffee Association), ktorá každoročne organizuje súťaž zvanú „cup of excellence“. Farmári sa do nej môžu zapojiť zadarmo a navzájom si porovnať kvalitu svojej produkcie. A to ich mimoriadne motivuje.

zelená káva z Brazílie
Brazílska káva môže ponúkať vysokú kvalitu.

Farmári dosahujú čoraz lepšie cuppingové skóre

„Víťazi dokážu svoju kávu predať za vyššie ceny a ja vám môžem prezradiť, že sa nám u jedného z minuloročných víťazov podarilo rezervovať desať vriec výberovej kávy, ktoré čoskoro poputujú na Slovensko. Každoročne pribúda viac a viac farmárov, ktorí v súťažiach dosahujú vysoké cuppingové skóre. Takéto súťaže sa už konajú aj na regionálnej úrovni, čo pestovateľov kávy motivuje investovať viac do produkcie mikro-lotov.“

„Cesta za vyššou kvalitou však nie je lacná záležitosť a nie každý sa na ňu vie preorientovať okamžite. Niektorí z veľkých producentov kávy sa rozhodli tak, že špeciálne postupy začali uplatňovať aspoň na malých častiach svojich fariem a mikro-loty už vďaka tomu neprodukujú len malí farmári. Tu však musím dodať, že o najvyššiu kvalitu sa nestarajú len farmárske techniky, vplyv na ňu má samozrejme aj nadmorská výška a odroda kávy.“

Brazílska káva a omyl menom Santos

Keď sa na Brazíliu pozrieme z geografického hľadiska, najviac kávových plantáží nájdeme v štátoch Minas Gerais, Espírito Santo a São Paulo, avšak káva sa pestuje aj v iných štátoch. Najviac fariem je v Minas Gerais, ale paradoxne, keď brazílska káva prichádza do našich končín, najčastejšie je označovaná ako Santos. Prečo je to tak?

„Prístavné mesto Santos tvorí sedem kilometrov pláží nachádzajúcich sa južne od São Paula a nachádza sa tam aj najväčší prístav v Latinskej Amerike. Práve prostredníctvom neho opúšťa Brazíliu väčšina kávy a odtiaľ mieri do celého sveta.“

Káva označená ako Santos teda vôbec nepochádza zo Santosu: „Je to všeobecne adoptované označenie pre kávu, ktorej pôvod pravdepodobne nevieme vystopovať, ale určite vieme, že nebola vyprodukovaná v Santose. Prístav je vďaka káve pre brazílsku ekonomiku nesmierne dôležitý a v Santose sa nachádza aj kávové múzeum.“

výberová káva z Brazílie
Brazílska káva: dlhoročná história a aj vysoká kvalita.

Výberová brazílska káva od farmárov

V ponuke KAVAZ BRAZIL sa aj preto nenachádza káva označená ako Santos, ale spoločnosť si dáva záležať na tom, aby bolo kávu možné vystopovať podľa možností až k samotnému farmárovi. Viac je načrtnuté v rubrike „PROFILY KÁVY“ nachádzajúcej sa na webovej stránke spoločnosti, avšak na to, ako to vlastne je a odkiaľ káva pochádza, sme sa pre istotu aj opýtali.

„Naša káva pochádza z troch regiónov v Minas Gerais, konkrétne z Cerrado Mineiro, Mogiana a z južného Minasu. A to hlavne preto, že Minas Gerais je v Brazílii známy vďaka produkcii výberovej kávy a syrov, ktoré vyhrávajú ocenenia na svetových súťažiach. Aktuálne kávu dovážame z fariem Fazenda Chapadão, Nossa Senhora da Aparecida, Pirapitinga, Duas Barras a Sítio Santo Antônio, ale nakupovať ju budeme vždy podľa aktuálne dostupnej kvality. Je teda možné, že sa spojíme aj s inými farmami.“

Portugalčina a osobný kontakt s farmármi

Pre spoločnosť KAVAZ BRAZIL je veľmi dôležitý neustály kontakt s farmármi. Veľkou výhodou je v tomto smere portugalčina. „V kontakte sme doslova na dennej báze, využívame pritom hlavne WhatsApp. Niektoré farmy sme navštívili aj osobne a farmárov nám odporučili naši známi. Postupne budujeme čoraz silnejšie väzby. V Brazílii sme naposledy boli v novembri a rozhodli sme sa, že tam pôjdeme každý rok počas obdobia zberu. Chceme totiž osobne vidieť, čo sa s kávou v tomto dôležitom čase deje.“

Akási „kontrola“ však neprebieha len raz ročne, pretože Andréia má v oblasti svojho brata Wagnera Vaza, ktorý farmy navštevuje pravidelne. „Najbližšia návšteva ho čaká už teraz v marci, nakoľko už v tomto období začíname robiť rezervácie pre tohtoročný zber.“

Z Minas Gerais do Michaloviec

Preprava kávy od farmárov z Brazílie do skladu na Slovensku trvá približne 40 dní – so samotným spracovaním kávy na farme sú to viac ako 3 mesiace od zberu. Aktuálne sú v sklade v Michalovciach naskladnené už štyri druhy kávy, ktoré sú k dispozícii pre potreby pražiarní.

Keďže preprava kávy v malých množstvách je na takúto vzdialenosť veľmi neefektívna, spoločnosť KAVAZ BRAZIL priviezla z Brazílie celý kontajner, teda vyše 19 ton zelenej kávy: „Ak by sme išli do menšieho množstva, logistické náklady v prepočte na kilogram kávy by boli veľmi vysoké.

Silných stránok, ktorými chce táto spoločnosť preraziť, je viacero. „V prvom rade sme prvý dodávateľ zelenej kávy na Slovensku, ktorý má dopravu v rámci celej krajiny zadarmo. Okrem toho sme čisto v pozícii dodávateľa, kávu nepražíme a ani nemáme takúto ambíciu. Navyše, po nadviazaní vzťahov so slovenskými pražiarňami chceme niekoľko pražiarov počas obdobia zberu kávy vziať priamo do Brazílie – akonáhle to pandemická situácia dovolí.“

Brazílska káva ako obohatenie slovenského trhu

KAVAZ BRAZIL nakupuje kávu priamo od farmárov a ponúka výberovú kávu, avšak v ponuke má aj univerzálnejšie zrno. „Nazývame ho regionálny lot. Nie je to komoditná káva, ale nie je ani z konkrétnej jednej farmy,“ poznamenala Andréia. „Náš regionálny lot nazývame Cerrado Good a je to akýsi kompromis medzi kvalitou a cenou. Je vhodný aj do blendov. Na túto kávu v ponuke nadväzuje Cerrado Fine, ktorá ponúka vyššiu kvalitu pri ešte stále dostupnej cene. No a okrem toho sa v ponuke nachádzajú vyššie spomínané mikro-loty, ktorých ponuka sa bude neustále rozširovať.“

Dodajme, že viac sa o spoločnosti KAVAZ BRAZIL dozviete na webovej stránke kavazbrazil.sk, prípadne na sociálnych sieťach Facebook @kavazbrazil a Instagram @kavaz_brazil.

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close