Kávový bloger

Skutočné príbehy ľudí: Pre toto všetci prechádzame k slovenským pražiarňam

Slováci prepadajú dobrej káve. Fenomén prechodu od káv z dielne zahraničných gigantov k malým slovenským pražiarňam je čoraz viditeľnejší. Ale prečo je to tak? Čo je na domácich pražiarňach kávy také čarovné? A prečo sa zákazníci, ktorí raz ochutnajú ozaj kvalitnú kávu, k tej predtým nevedia vrátiť?

Rozhodol som sa, že o názor požiadam práve tých najpovolanejších. A teda ľudí, ktorí zmenu zažívajú na vlastnej koži. Prostredníctvom IG konta @ladislavkiraly som poprosil o odpoveď na takto formulovanú otázku: „Napíšte mi prosím, ako ste sa dostali od zahraničných káv k slovenským, prípadne od instantných k zrnkovým. Aká bola vaša kávová cesta a prečo by ste aj ostatným ľuďom odporúčali ochutnať kávu zo slovenských pražiarní?“

Reakcií bolo neúrekom a sú také silné, že po ich prečítaní budete chcieť kávu z niektorej zo slovenských pražiarní ochutnať aj vy. Tuto nájdete aj zľavové kódy, ktoré vám pomôžu pár eur ušetriť.

Rado

„Ja som ako fanúšik F1 a Števa Eiseleho pozeral veľkú cenu, ktorú si spolukomentoval. Začal som sledovať tvoj IG a blog, keďže som mal kávu rád aj predtým. Akurát som si myslel, že talianska káva je tá dobrá 😁. Ale pod vplyvom tvojich príspevkov som sa rozhodol, že podporím slovenskú pražiareň. Voľba padla na Coffeein. Že aspoň na skúšku, či je to ozaj rozdiel, a to aj napriek miernym výčitkám manželky kvôli cene😁. A odvtedy som už inú kávu ako od slovenských pražiarní nekúpil. Dnes už obaja vieme, že tá cena vôbec nie je vysoká, lebo ten rozdiel oproti supermarketovým kávam je galaktický. Postupne ku mne začala celá rodina a aj priatelia cielene chodiť na „tú“ dobrú kávu. Dokonca teraz už aj žiaľ len exmanželke, ktorá sa odsťahovala do zahraničia, objednávam kávu u nás a vždy, keď je na Slovensku, tak si ju vezme. Akurát ja som na ovocnejšie a acidnejšie svetlo pražené kávy a ostatným kupujem skôr čokoládovejšie a tmavšie. Ďakujem. A ešte musím dodať, že po našom osobnom stretnutí na narodeninách Coffeeinu som sa presvedčil, že si úžasná osobnosť a ďakujem za to, že som ťa spoznal. Takáto je moja cesta od milovníka „kávy“, cez F1 až k ozajstnej káve 😁😁.“

Janka Maliariková

„Moja cesta ku káve sa začala v kaviarni a pražiarni Aurelica, ktorú na Liptove otvorili. U nás v malom meste to bolo niečo wow. Vždy sa ma pekne opýtali „bude to ovocnejšia alebo horkejšia káva?“ Ja som si vždy dala horkejšiu. Po nejakom čase som na IG náhodou objavila Blog o káve. Boli tam super články, ktoré som vedela pochopiť. Žiadna vysoká škola technického učenia, ale bolo to napísané tak polopate. No a pamätám si na to, ako som raz vo svojej obľúbenej kaviarni zvolila ovocnejšiu kávu a prvé dojmy boli úplne prekvapivé. Boli pozitívne. Blog som začala čítať pravidelnejšie a rovnako tak piť acidnejšiu kávu. Potom prišiel na rad nový kávovar De’Longhi a kávovar na kapsuly som podarovala bratovi. Objednala som aj kávu z Coffeein a spolu s Aurelicou si tieto dve značky idem už hodnú chvíľu. K horkej káve som sa už nikdy nevrátila, už som strašne rozmaznaná 😃. Vďaka!“

Peter H.

„Mne káva nikdy nechutila a vôbec som nerozumel tomu, ako ju niekto môže piť. Potom mi kamarát povedal o vašom blogu a o človeku menom Ladislav Király, ktorému vraj káva tiež dlho nechutila, ale vraj narazil na nejaké iné kávy, ktoré ho úplne oslovili alebo také niečo. Tak som ho zo zvedavosti začal sledovať a na Instagrame vtedy odporúčal kávy z pražiarne Be:Café. Napísal som mu, opísal som mu svoju situáciu a odporučil mi nejaké ochutnávkové sety. Keď mi prišli, vyskúšal som si ich pripraviť na automatickom kávovare v práci. Nechcel som veriť tomu, čoho som sa to napil. Veď to vôbec nebola taká káva, akú som predtým poznal! Vyskúšal som už viacero slovenských pražiarní, ale najradšej mám práve Be:Café.“

Miriama Zaiček

„Váš blog som sledovala už dlhšie, hoci kávu pijem s mliekom a nikdy som to veľmi neriešila. U mňa to bolo vždy o tom, že či chutí alebo nechutí. Potom som začala detailnejšie sledovať blog a zaujalo ma to, aj keď sme doma mali len Nespresso kávovar. Plánovali sme sa však sťahovať a kúpiť si aj poriadny kávovar. Povedala som si, že hneď, ako to bude možné, kúpim kávu z niektorej pražiarne a určite vyskúšam. Pozrela som si recenzie a do oka mi padol Coffeein, ktorému som odvtedy verná. Otvorila som balenie a tá vôňa, farba, to sa nedá k ničomu prirovnať. O chuti nehovoriac. So zľavovým kódom (BLOGOKAVE10) a vernostnou zľavou, ktorú na coffeein.sk majú, je cena prijateľná a teším sa, že aspoň takto môžem prispieť šikovným ľuďom zo Slovenska.“

Matej Horváth

„Zdravím Vás. Sledujem F1, Vy ste komentovali so Števom a začal som Vás sledovať na IG. Dovtedy som si pokojne popíjal Nescu a myslel si, že káva ako káva. Na Vašom blogu a IG som začal sledovať, že existuje aj iná káva ako Nesca. Tak som si kúpil French Press a z Coffeeinu som si zaostaral Kubu. Odvtedy mi doma pribudol pákový kavovar a kvalitná kávička začína môj každý deň (od minulého týždňa aj so štipkou soli!) 🙂 Takže aspoň touto formou Vám chcem poďakovať, že ste mi otvorili oči 😘. Ešte k tej Vašej prosbe, ktorú ste zverejnili. Môj príbeh už máte, no dôvody prečo som neskúsil inú kávu ale pil som len ten blaf (neska) boli asi dva. Prvý, najzávažnejší, bol asi ten, že som neveril (áno, opäť sme pri tom 😁), že to môže byť až taký rozdiel. Že si nemusím dávať tri-štyri lyžičky cukru a mlieko, aby som prerazil tú „chuť“. A neveriacky som pozeral na ľudí, čo pijú kávu bez cukru a mlieka. Ak by som vtedy mal možnosť ochutnať nesku – dúšok a hneď za tým KÁVU, ihneď by som pochopil rozdiel. Za druhé – je to asi komplikovanosť toho, ako vyzerá príprava KÁVY. Neska je proste easy. Nasypem, zalejem, pijem. Pripraviť dobrú kávu je veda, ktorá sa stáva hrou až po nejakom čase, kedy to začne piča kávy (toho čo pije kávu ehm-ehm :)) baviť. Dovtedy to vyzerá jak operácia srdca. Osobne by som prijal na začiatku moje cesty kávy nejaký tutorial ako piť dobrú kávu rýchlo a jednoducho. Veľmi mi pomohli návody na Coffeeine, pretože dostať do rúk kávové zrná a nevedieť čo s nimi… tie ich návody boli skvelé a aj to je dôvod, prečo u nich nakupujem a ich stránku posúvam ďalej.“

Viktória Klemová

„K dobrej káve som sa dostala tak, že som ťa chcela podporiť a samozrejme to bolo spojené aj so zvedavosťou. Bolo vidieť, že tomu veríš a ideš si za tým. Tak som ochutnala a pamätám si, že z chuti neprepálenej kávy som bola šokovaná. Skúšala som ďalej a ďalej, až sa mi raz slovenské kávy minuli a vrátila som sa k neske. Vtedy nastal zlom a dostala som druhý šok, o ktorom každému rozprávam. Nikdy by som nepovedala, že dokážem rozlíšiť kávu s ponožkovým vývarom. Ďakujem sir Király, vaše meno nie je náhoda 🙏🏼😁.“

Majo

„Mňa kamoši vzali v Lisabone do nejakej fancy kaviarne, vyskúšal som dajakú V60 a po ochutnaní som videl farby. Filtre som si chcel zaobstarať aj na domov, začal som googliť a našiel som Blog o káve. Zistil som, že slovenské kávy nemusia byť len z Popradu. Postupne som pomaly skúšal rôzne odrody a spracovania, aby som zistil, čo mi vyhovuje. A naozaj, káva sa dá piť aj bez mlieka. Treba mať otvorenú myseľ a skúšať po troche.“

Katka Šoltésová

„Svoju prvú kávu som ochutnala tesne pred maturitou. Skoro som sa dogrcala a nechápala som, ako toto môže niekto piť. Potom som kávu roky nepila, až neskôr u nás v škole, kde učím, som ochutnala výtvory našich baristov. Následne sme si domov kúpili automat, ale stále to nebolo ono. Bez poriadnej dávky sladkého kávového sirupu som to nedokázala vypiť. Až vďaka vám som začala ochutnávať slovenské pražiarne a po viac ako 15 rokoch od prvého dúška tej hnusnej kávy si kávu konečne vychutnávam. Bez cukru, bez sirupov. Ďakujem za vašu prácu.“

Tomáš Beczányi

„Oči mi otvorilo nasledovné video: https://m.mojevideo.sk/26q7, ale dostupnosť výberových káv v tom čase nebola tak dobrá ako dnes. Navyše som bol mladší, v práci bolo dôležité si kávu spraviť rýchlo a doma sme už síce mali automat, ale kávu sme kupovali podľa ceny. Boli to časy, keď človek riešil každých 5 € a kvalitnejšiu kávu sme si dopriali len na sviatky a výnimočné udalosti, ale rozdiel som v tom poznal. Spomínam si aj na to, že v tom čase by mi ani len nenapadlo kúpiť si kávu na internete. Však potraviny sa kupujú v obchode. Intenzívne som sa téme výberová káva začal venovať až vďaka chalanom z cyklopodcastu. Sponzorom podcastu je Coffeein a okrem čerstvých správ o mojom obľúbenom športe som pravidelne dostával aj reklamu na rôzne úžasné kávy, až som raz neodolal a spravil som objednávku na ich stránke. Potom som si uvedomil že už vlastne na tom nie som tak zle, aby som potreboval ušetriť 5 € na kvalite kávy.“

Igor Reisenauer

„Ja som na kávy od slovenských lokálnych pražiarní prešiel vďaka Vám, respektíve vďaka vysvetľovaniu a edukácii. Keď mi v minulosti niekto povedal, že to je nekvalitná komoditná káva, nechápal som, ako by mohla byť Lavazza zlá. Alebo Popradská káva. Hovoril som si, že to musia byť nejaké mýty a hoaxy o spiknutí. Ale vysvetlením celého procesu, rozdielov a podobne som pochopil, že tu ten rozdiel skutočne je. Aciditu v káve som vnímal ako chybu, ako nejaké negatívum. Veď kto by už pil kyslú kávu? No fujky. Ale edukáciou, čo tá acidita vlastne znamená a prečo v káve je, ako aj tým, že v káve možno cítiť ovocie, sa mi zrazu otvoril nový svet. Ešte som len na začiatku cesty a stále mám radšej orieškovo-kakaové tóny, ale keď dostanem príjemne acidnú kávu, tak tú skutočnosť vnímam už inak. Pomohlo mi aj to, že so ženou sme vášniví vinári a uvedomil som si, že pri káve je mnoho veci podobných.“

Náš tip: zľavové kódy do slovenských pražiarní nájdeš v hornom menu tohto webu.

Zuzana Šulcová

„Kamarátka kupovala kávu od pána Hralu z Komárna a básnila o nej. Tak som ju na skúšku objednala aj ja a roky som potom brala len od neho. Pán Hrala už nepraží, tak som začala hľadať niečo podobné a vďaka tvojmu profilu som prišla na to, koľko je toho na Slovensku na výber. My si aj na dovolenky alebo chaty pomelieme zrnkovú Brazíliu od Goriffee a pribalíme si aj french press. Pod tie fotky, ktoré dávať a ktorými si porovnával taliansku kávu z obchodu so slovenskou pražiarňou, sa podpisujem. Kedysi som kávu pila iba s mliekom, ale dobrú kávu si vychutnám aj bez neho a dokonca aj studenú. Všetkým návštevám u nás chutí káva, ale aj tak si drvivá väčšina z nich kupuje Lavazzu alebo Segafredo. U nás sa to však už nedá zvrátiť.“

Veronika Ďuránová

„Ja som samozrejme začínala neskou. Bolo to rýchle a keď som nasypala do nej ešte tonu cukru a mlieka, dalo sa to aj vypiť. Popradskú som nepila nikdy, pretože mi z nej bolo zle. Občas sme šli na kávu, espresso, mlieko, cukor, čo sa tiež dalo vypiť. Neskôr som si kúpila koťogo, ale dávala som doňho Lavazzu, takže tiež nič moc. Zapadlo prachom a pila som ďalej svoju nesku. Moja sestra začala pracovať v pekárni, kde používali kávu z pražiarne Padme z Rožňavy. Zas som vytiahla koťogo a potom som sa nejakým spôsobom dostala k vám. Následne som začala kávami z Coffeeinu. Mala som už skoro všetky z ich ponuky. Po presťahovaní sa sme si kúpili kávovar a pohrala som sa s nastaveniami podľa článku na vašom blogu. Kávu pije už aj môj manžel, ktorému predtým nechutila. U nich sa pila iba Popradská a inú bohužiaľ nepoznal.“

Veronika

„Ďakujem za tvoju osvetu. Ako teenager som začala piť nescu s mliekom a kopou cukru, až pokým som nezostala tehotná a z takejto nesci (už len z jej „vône“) ma začalo napínať. Kúpili sme si kapsulový kávovar, že veď predsa niečo lepšie. Na tridsiate narodeniny mi potom manžel kúpil automatický kávovar a začala som skúmať kávový svet. Vo svete zrnkových káv som tápala až do okamihu, kým som neobjavila teba a slovenské pražiarne. Odvtedy si pri každej jednej rannej káve „krochám blahom“. Pravdepodobne, ako mnohí ostatní, aj ja som začínala Kubou a Brazíliou, až som sa nakoniec prekávičkovala aj k ovocnejším kávam s vyššou aciditou. A najkrajšie na tom je, že už za mnou chodia aj kolegyne: „Verka, kedy objednávaš kávu? Objednaj aj mne dve.“ Obrovské ďakujem za kávovú osvetu. Robíš to skvele.“

Simuška

„U mňa za to mohol ex. Je to veľký kávičkár a keď sme boli spolu, tak ma naučil na lepšiu kávu a odporúčal Blog o káve. Aj keď už spolu nie sme, vychádzame super a o káve si občas aj píšeme. Práve on ma začal brať do kaviarní, v ktorých je lepšia káva ako Lavazza, ukázal mi slovenské pražiarne a podobne. Dnes podľa vašich recenzií kupujem konkrétne kávy zo slovenských pražiarní a používam aj zľavové kódy, za ktoré moc ďakujem.“

Ľudmila Mišičková

„Ja som nikdy nepila nescu a podobne a kávu som začala piť až keď som mala 33. Od začiatku to bola zrnková káva. Kávovar máme doma skoro desať rokov a manžel, kým pil kávu sám, si kupoval talianske „top“ kávy – ja som teda tiež na nich začala, ale aj predtým, než som spoznala váš blog, som si zvykla kúpiť Coffiu (bývame v SC) alebo Čiernu perlu. Teraz je to Coffeein. Nákup kávy je v mojich rukách, hoci manžel Geishu ofrflal. Kávu si už v meste nedávam, jedine na našich dvoch obľúbených miestach: v Black alebo Coffii. Inde nie a kávu si radšej vypijem doma.“

Martin Kán

„K výberovej káve som sa dostal ešte cez sesternicinho priateľa, teraz už muža. Mal mlynček, frenchpress a mnoho ďalších nástrojov na rôzne typy prípravy kávy. Párkrát mi urobil takú kávu, nazrel som do procesu prípravy a tak ma to zaujalo, že som si kúpil vlastné vybavenie, ktoré som si nosil aj do práce. Keď som si ráno kávu začal mlieť a pripravovať cez french press, tak kolegovci čumeli, že či mi šibe. Následne prišiel pákový kávovar a teraz už inú kávu nepijem. Predtým to bola Nesca s príchuťou „cappuccina“ a doliate mliekom doplna, teda kakauko.“

Babeta

„Káva ma nikdy príliš neťahala, lebo nechutila tak, ako voňala. A keďže pijem čistý čaj, tak babranie sa s mliekom a cukrom ma nikdy nebavilo. A potom som narazila na Váš príspevok o Plačkovej káve a na prvú chutnú kávu od Coffeeinu. Baví ma, že každá chutí dobre a inak❤️. Že to nie je len “prebúdzač”, ale fakt niečo, na čo sa človek ako na zážitok teší, lebo je to pohladenie na duši.“

Martina Janegová

„Ja som kávu začala piť kvôli nízkemu tlaku, ale keďže mám gastro reflux, tak som posledný rok kašľala takmer po každej šálke kávy. Keď som začala piť čerstvo namletú a neprepraženú kávu, tak tento problém zmizol. A ešte si na nej aj pochutím, takže to robíte výborne.“

Richard Pereš

„U mňa to bola asi klasická cesta. Od študenta pijúceho instantné kávy s mliekom (kofeinova náhrada kakaa), potom prvé pokusy so Starbucks, ktoré cukrom a hektolitrom sirupov a mlieka zabíjali chuť kávy, cez prvé pokusy o “presso” u rodičov až po kaviarenské espressá. Tam som sa začal zamýšľať, čím to je, že káva z domáceho automatu je tak ďaleko vzdialená dobrej káve z kaviarne – až neskôr som pochopil, že dobrých kaviarní s dobrou kávou je ako šafránu. Došiel som k tomu, že automat proste nechcem a že tajomstvo bude asi v páke. Domov sme si kúpili Sage kávovar a už to išlo. Začali sme hľadať dobrú kávu a chceli sme podporiť lokálnu tvorbu. Dostali sme odporúčanie na Zlaté Zrnko a z tejto kávy sme dokázali dostať pomerne rozumnú chuť – rozumej, že aj doma si človek za pár centov urobil lepšiu kávu, akú dostane v 60 % kaviarní. Časom sme však narazili na to, že asi ani Zlaté Zrnko nie je vysoká kvalita, keďže niektoré iné pražiarne predávali kávy aj za dvojnásobné ceny. No a potom si ty došiel zbúrať internety a už to išlo. Musím uznať, že neskutočne dobre fungujú hlavne promo kódy, ktoré poskytuješ a rôzne pricingové aktivity, ktoré kaviarne robia. Nezdá sa to, ale keď máš urobiť vyše 50-eurovú objednávku od pre teba zatiaľ neznámej pražiarne, tak je fajn vidieť, že niekto, kto si na tom buduje meno, sa pod to dokáže podpísať natoľko, že svoje meno dá na zľavový kód.“

Jana Haruštiaková

„Mňa k dobrej káve viedol otec, ktorý si vždy potrpel na kvalitnú kávu a na slovenské pražiarne. Keď si ju chodil kupovať, ja som mu robila spoločnosť a počúvala som debaty. On je však kávový klasik, takže si ide stredne pražené horkejšie a čokoládovejšie chute. Acidné kávy mu zatiaľ nešmakujú, ale už som ho párkrát pristihla, že keď bol u mňa na káve, tak uznanlivo prikyvoval. Celkovo vďaka Blogu o káve poznám omnoho viac pražiarní a môj kávový záber je širší. Spočiatku som sa inak dosť čudovala, že čo to s tým blogom o káve akože idete robiť a ako vás to môže uživiť. Napokon je krása sledovať, kam sa to dá dotiahnuť a ako ste to svojou kreativitou dotiahli až tam, kde ste teraz. Well deserved.“

Náš tip: zľavové kódy do slovenských pražiarní nájdeš v hornom menu tohto webu.

Veronika Kevesová

„Mala som 30 (!), bývala v BA a stretla môjho muža. Predtým som asi od dvadsiatky pila po vzore mamy Nescu – samozrejme nerátam podniky v meste, kde som samozrejme nepýtala Nescu, ale presso s mliekom. Keď som vtedy začala u frajera prespávať, pripravoval espresso z pákového kávovaru. Pamätám si, že s kamarátom kupovali kadejaké výberovky – v Auparku bol obchod (nie Cafepoint), v ktorom nakupovali kávu. Následne som šéfa v robote ukecala na kávovar a už to išlo. Teraz už majú kávovar aj moji rodičia a svokrovci, jednoduchá páka De’Longhi. Slovenské kávy som objavila vlastne až u Teba🤍 – akurát, že po tehotenstve som už nevedela piť čistú kávu, takže si robím cappuccino. V lete na Pohode bol môj najobľúbenejší drink espresso tonic od Diamond’s Roastery 🤍. U teba a na Blogu o káve som sa naučila, že o káve si treba prečítať aspoň základné informácie a snažím sa to vštepovať aj kolegom. Slovenskú kávu prezentujem tak, že ju nosím ako darček. Pridám ešte príbeh z Benátok, kde sme si sadli do mega drahej kaviarne, dostali sme tú ich malú kávu a hubu mi skrútilo. Vypila som to na ex a už som v ten deň kávu nemala. Bolo to peklo a doteraz si na to pamätám ako na najhoršiu kávu.“

Zuzana Kosturjaková

„Síce to nie je dlho a nepamätám si na celý proces, no v každom prípade som na tvoj profil narazila asi vďaka dobrému marketingu. Išla som článok za článkom a recenziu za recenziou. Keď som to už mala celé prečítané, nemohla som sa dočkať nového článku a SÍCE KÁVU NEPIJEM, chcela som ju dopriať aspoň môjmu okoliu. Takže takáto je cesta môjho okolia k dobrej káve. 🙂 Ďakujeme.“

Lívia Rusnáková

„Ja som sa k pitiu kvalitnej kávy dostala cez vás, keď mi zobrazilo vašu recenziu na kávu Majka Spirita. Zvedavosť ma potom naviedla na prečítanie niekoľkých vašich článkov a recenzií a navyše v tom čase nám akosi prestávala chutiť káva z obchodov. Takže nasledovala prvá objednávka, ktorá bola z Coffeein. No a potom už nebolo cesty späť😃 Snažím sa robiť osvetu medzi známymi a kamarátmi, niektorí to vytrvalo ignorujú, ale niektorých to zaujalo a chcú piť tiež kvalitu, čo ma vždy poteší. Samozrejme sme medzičasom poskúšali viacero pražiarní a ostávame verní kvalite. Áno, ceny sú vyššie ako u supermarketových káv, ale tak, ako nakupujem radšej kvalitnejšie potraviny, za ktoré som ochotná si priplatiť, tak nebudem piť spálenú treťotriednu kávu, keď môžem mať kvalitu a navyše podporiť slovenské pražiarne.“

Jana

„Vždy som mala rada vôňu kávy, ale bolelo ma po nej brucho. Myslela som si, že káva ako taká mi nerobí dobre. Potom som si uvedomila, že pijem nesku a mne predsa nerobí dobre tá zlá žbrnda. Potešilo ma to. Dnes si ráno meliem kávu a teším sa na príjemný pocit nielen z vône, ale aj chuti.“

Viktor Šulek

„Priateľka bola akurát v pôrodnici a ja som hej chcel trošku odľahčiť fungovanie s malým dieťaťom, tak som jej kúpil automatický kávovar. Ale nejak brutálne sme neriešili, akú kávu do toho dávať. Chcel som len to, aby nemusela zakaždým variť vodu a zalievať si ju. No a potom som nejakým zázrakom objavil teba (asi ma odpočúval telefón a ukázal mi prvú užitočnú reklamu). Odvtedy si ideme bomby s lokálnymi pražiarňami, väčšinou od Frišnej kávy. Veľká vďaka ti! 👌🏻“

Julka Krišová

„Páčia sa mi príbehy, ktoré sa s rôznymi kávami viažu. Coffeein nezmenil môj pohľad na kávu, to sa podarilo prešovskej pražiarni Epera, keďže som z PO, ale Coffeein môj pohľad rozšíril a vďaka nim som zistila, že káva môže voniať inak ako spálenina a chutiť ako oriešok, čokoláda, prípadne ovocie. Zároveň sa mi páči, že po registrácii je 5% zľava a s tvojim kódom ďalších 10%. Povedzme si pravdu, kto nechce ušetriť😁. Celkovo mi najviac chutí Honduras a El Salvador, dekel mi odpálila China s tou pandou na obale. Zrnkovú kávu sme inak doma mali stále cez ocka, ktorý nám doniesol rovnaký balík, ako mali na firme. Samozrejme to boli zahraničné značky, stále sa nejako striedali. V tej dobe priznávam, že mi chutili a ani som netušila o slovenských pražiarňach, prípadne o tom, že káva je na začiatku procesu zelená 😁  vďaka tebe a tvojim článkom som skúsila najskôr pražiareň v našom meste. Priznávam, káva mi spočiatku nechutila. Avšak vyskúšala som rôzne druhy a našla si svoju doslova lásku. Takto som pochopila, že káva má mať chuť aj vôňu inú ako spálenina 😀 odvtedy už len slovenské pražiarne a som fakt šťastná, že môžem podporiť lokálnu tvorbu. Túto kávu sa pri mne naučil piť aj ocko, kupuje ju do firmy a pije ju aj snúbenec, ktorý predtým kávu nepil 😊 Laci, ďakujem ti za osvetu, naozaj môžeš za to, že v mojom okolí som začala robiť osvetu o káve aj ja. Robíš to super, prosím neprestávaj 💪🏼❤️“

Simona Vyletelová

„Dvere do sveta kávy mi boli pootvorené keď som mala asi 16 rokov a zúčastnila som sa baristického kurzu na mojej SŠ. Veľmi sa mi to páčilo, najmä tá príprava. V kaviarňach som si všímala prácu baristov, no výsledok mi nie vždy chutil. Skúsila som si teda raz objednať kávu z internetu – doteraz si pamätám, že to bola značka 9 Grams Coffee. Keď mi káva prišla, pomlela som si ju na ručnom mlynčeku, pretože iný sme nemali a pripravila vo french presse. Vyskúšala som ju bez mlieka a cukru. Chutila mi. V kaviarňach som dávala šancu espressu či lungu no stále to nebolo ono. Nechápala som to, však tie kaviarne mali značkové kávy ako Segafredo, Davidoff, Lavazza a podobné značky. Nejako som to tolerovala a pila aj takú kávu, riedila som ju horúcou vodou a mliekom, nebránila som sa teda ani neske (asi do mojich 20 rokov) – no niekde v kútiku duše som závidela ľuďom, ktorí v káve cítili iné chute ako len horkosť a chcela som to aj ja. Naďalej som rada čítala o káve a poučovala moje okolie, najmä rodičov, ktorí mi na Vianoce darovali pákový kávovar – nič špeciálne ale teším sa z neho doteraz. Kávovar ma motivoval ku kúpe „lepšej“ kávy, tak som skúsila Jacobs Barista. Nebola dobrá, ale nebola ani najhoršia, a takto som pokračovala cca rok. Niekedy koncom 2021 alebo začiatkom 2022 som narazila na profil @ladislavkiraly, súčasne aj na článok o supermarketových kávach a pomaly som pátrala, až som sa dopátrala k značke Ready After. Keď mi káva prišla, tak som konečne pochopila, prečo je možné cítiť z kávy oriešky, karamel či čokoládu. Práve vďaka tomu, že som naďalej sledovala profil pána Ladislava, som sa dozvedela, že bude v Žiline festival kávy – tam sa moje nadšenie ešte viac rozrástlo, ochutnala som tam kávy, ktoré mi ponúkli aj iné chute ako čučoriedky, ananás a vôbec prvý krát som z kávy cítila nejaké ovocie. Odvtedy chuť Popradskej či inej „podobnej“ kávy ani neznesiem a je mi z nej zle, pričom dbám aj na výber kaviarne. Nakoľko som VŠ študent a nezarábam milióny, stále používam môj amatérsky pákový kávovar a kávu si kupujem len z času na čas, ale o to viac si ju vychutnávam. Najradšej chodím v Považskej Bystrici do pražiarne Nômad, v Žiline do Verticcio, prípadne objednávam z Ready After. Ale samozrejme, že keď budem mať možnosť, vyskúšam aj iné slovenské pražiarne. Keď idem do kaviarne, záleží mi na tom, aby tam mali dobrú kávu, preto by som rada odporučila nejaké moje obľúbené: Base Camp v Bytči, Habesh alebo Cafe Republika v Žiline či Thalmeiner a Trnavskú kávu v Trnave. P.S. Moje okolie o káve teraz poučujem ešte viac ako pred pár rokmi. 🙂“

Jana Barillová

„Zdravím 🙋🏽‍♀️, reagujem na Váš príbeh ako sa začala moja “kávová cesta”. Začalo to Vašim profilom. Úprimne, vôbec si nepamätám, ako som na Váš profil natrafila 🥴, ale som rada, že som sa o káve mohla dozvedieť viac. Do toho času bola moja káva neska s mliekom a cukrom 🫣. Keď som otehotnela, tak mi ta káva začala neskutočne smrdieť. Istý prísun kofeínu som si nahradila v tom čase kofolou, lebo dosť často ma bolela hlava a toto mi pomáhalo. Niekedy koncom prvého tehotenstva som natrafila na váš profil. Asi mesiac po pôrode som sa rozhodla objednať kávu od Coffeeinu. Mne aj manželovi hneď zachutila a odvtedy si objednávame kávu iba od nich. Keď bola Vaša manželka tehotná a dávali ste storku, ako s Vami pije kávu, tak mi hneď išlo hlavou, či jej tá káva nesmrdí tak ako mne. V kútiku duše som jej závidela, že môže piť kávu… O dva roky som otehotnela druhýkrát a čuduj sa svete, káva mi už nesmrdela a ja som sa tešila, že si ju môžem dať bez toho, aby som 🤢. Takže môžem zhodnotiť, že aj vďaka Vám bolo moje druhé tehotenstvo krajšie 😁.“

Zuzka

„Kvalitné kávy som objavila vďaka Vám a mojej práci. Kupujem kávy len od Vami pochválených pražiarov. Jediná nevýhoda je tá, že už málokde na Slovensku či v zahraničí si dám kávu. Dokonca som ju nedokázala vypiť ani v 4* hoteli a tešila som sa domov.“

Tony

„Ako stredoškolák som začal piť 3v1. Keď začal fungovať Blog o káve, pil som supermarketové kávy a káva mi chutila. Až na blogu som zbadal, že existuje aj iná alternatíva a dokonca z domácich pražiarní. Po čase som tomu dal šancu a striedal som slovenské a supermarketové kávy. Teraz už objednávam len slovenské, nakoľko supermarketové mi nešmakujú. Väčšinou nakupujem v kategórii okolo 20 €/kg, takže existuje ešte aj vyššia alternatíva. Ale už aj toto je oproti bežnej supermarketovej (ne) kvalite nebe a dudy.“

Náš tip: zľavové kódy do slovenských pražiarní nájdeš v hornom menu tohto webu.

Martina Hrčková

„Dobrý deň, my sme sa so snúbencom k dobrej káve dostali vďaka ocinovi. Pamätám si na to, ako začínal ten vzťah ocino a káva. Vtedy som ešte netušila, že radosť z kávy sa bude iba násobiť a nie je to len nejaká chvíľková záľuba. Hoci si nepamätám všetko, čo mi o káve hovorí, ani tomu nejako extra nerozumiem, tak viem, že to, čo mi donedávna chutilo, vlastne káva ani nie je a zďaleka to obchádzam. Dokonca si v bežných podnikoch kávu neobjednávame, pretože by nám s najväčšou pravdepodobnosťou nechutila. Aj káva v práci je len v núdzi lebo doma máme lepšiu. Ocino nám ukázal aj to, že je dôležité, z čoho tú kávu pijeme. Vždy som krútila hlavou nad tým keď si pripravoval filter, koľko je s tým roboty a teraz je práve filter to, na čo sa k nemu pozývame. A stáva sa nám aj také, že berieme k nemu aj návštevu lebo má kávu lepšiu. 😃“

Zuzana

„Od puberty som pila len zelené čaje. Potom s novým frajerom, dnes manželom, som začala piť kávu, ale vždy len v kaviarňach, doma nikdy. On takisto pil espresso len mimo domu. Na prvej spoločnej dovolenke v Taliansku sme si každý kúpili Bialetti a k tomu nejaké klasické talianske kávy. Do prvého spoločného bytu potom rovno aj malý pákový kávovar a kávy z Casa del Caffé. Medzičasom náš kávovar aj mlynček výrazne vyrástli, ale kávy ostávajú. Iné ako slovenské kávy sme nikdy nekúpili – jedine kapsuly do práce, ale aj to sme už prešli na Coffeein. Vyskúšali sme viaceré slovenské pražiarne, ale Casa del Caffé je naša najčastejšia stálica už aspoň dvanásť rokov.“

Richard Moravčík

„Ahoj. Začalo to veľkým profi kávovarom Jura we6, ku ktorému sme sa dostali náhodou, a mojou ženou, ktorá do neho kúpila prvú ‚kyslú‘ – výberovú kávu (8 eur/200 gramov). Zistili sme, že každá káva, ktorú sme tam nasypali, môže chutiť inak. Teda okrem Tchibo Barista a hlavne Barista espresso, ktoré však zasa veľmi chutia našim rodičom. Nasledoval vianočný darček s množstvom výberových káv (Coffeein, Diamond’s Roastery), ktorý to u nás len odštartoval. Nasledovali nákupy moka kávovaru, aeropressu, V60-ky a ďalšie objednávky svetlejších káv. Už som dokonca meral aj TDS vody. A nesmiem zabudnúť na to, že na samom začiatku boli recenzie zo stránok Blog o káve. Preferujeme kávy zo Slovenska, poprípade ČR. Radi podporíme slovenských podnikateľov a na talianske praženie dostupné v supermarketoch sme trošku zanevreli. Ale na druhej strane nás už nebolia brušká.“

MaTYkárSK

„Pekný deň, u nás to bolo spojené s otvorením jednej z prvých pražiarní kávy v Trenčíne (Ogodo) s dovtedy nepoznanou možnosťou vybrať si kávu, ktorú pražia: Brazília, Peru, zmes… Keďže som brigádoval ako čašník, dovtedy som žil v tom, že existuje len akási Lavazza a nič viac. No káva zo slovenskej pražiarne chutila akosi inak, nebolo z nej cítiť čiernotu a prepraženosť. Každá kaviareň mala len tieto kilové sakle za pár eur a bral som to tak, že iné niet. A potom nastala zmena a odvtedy vyhľadávame pražiarne po Slovensku, ktoré sa snažia produkovať svoju kávu, svoj koncept 🙂 A ktorý to bol rok? Fúha, tak 2012-2013? Maybe 😎“

Dominika Romanová

„Dobrý deň. Môj príbeh s kávou je taký, že kávu som nepila, lebo mi nechutila. Moji rodičia pili iba tie hnusné instantné kávy. Keď som si začala s mojím teraz už manželom, tak on bol veľký kávičkár, ale tiež pil len tie hnusné žbrndy. Na jeho narodeniny sme si kúpili kávovar, a tak som si povedala, že začnem piť kávu aj ja. Začali sme samozrejme s tými „značkovými“ kávami, lenže mne to stále nechutilo. Tie kávy mi prišli horké a žalúdok ma z nich bolel pol dňa. Myslela som si, že mi nie je dané piť kávu. Lenže tu na insta som sa akosi dostala na Váš profil a prečítala som si Vaše recenzie. Dozvedela som sa, čo všetko má byť uvedené na obale, aké sú chute kávy a bola som milo prekvapená. Rozhodla som sa objednať kávu od firmy Coffeein a vtedy po ochutnaní som si uvedomila, že ja som nebola tá vadná. Konečne to bola príjemná chuť kávy, žiadna hnusná horkosť, žiadna bolesť žalúdka po dopití. Odvtedy objednávam iba od nich. Vyskúšali sme mnoho káv, ale mne srdcu najbližšia je zatiaľ Sumatra. Po týchto mojich skúsenostiach pijem kávu iba doma, lebo takto viem, čo pijem 😊“

Aneta Kladivíková

„Moja kávová cesta viedla cez Nesku k tebe a tvojmu Blogu o káve. Keď som spoznala môjho priateľa, bolo vymaľované. Ako skutočný kávičkár tvoje slová len potvrdil. Keď som mu potom spomenula tvoje meno, tak presne vedel kto si a o čo sa snažíš 👏🎉“

Martin Horváth

„U mňa sa všetko začalo u rodičov a na automatickom kávovare, kde sa veľmi neriešilo, čo sa do neho sype. Následne prišiel internát a s ním klasická instantná Nesca, časom som začal skúšať „fancy“ instantné kávy. Potom si zo mňa spravila kamarátka srandu, že pijem instantné kávy, a tak som začal kupovať namleté kávy (niečo trošičku lepšie ako Tesco značky). Bolo to pár rokov na „turkoch“. Potom prišla možnosť kúpiť si lacný pákový kávovar, ale káva sa moc nezmenila. Maximálne sa na byte objavil ručný mlynček, a tak som si supermarketové zrniečka ešte aj pracne mlel, samozrejme do zásoby aspoň na dva týždne. Kávovar s tvrdou vodou neprežil dlho. Tak prišiel na rad trošku lepší kávovar, potom mlynček. A nedlho na to som skúsil kúpiť kávu z brnenskej pražiarne Rebel Bean (vzhľadom na bydlisko ide o „lokálnu“ pražiareň). Možno aké-také povedomie o možnosti piť lepšiu kávu, bolo vďaka brnenskej kávovej scéne, kde v centre je možné nájsť viacero pobočiek, kde nemajú „taliansku kávu“. V týchto časoch sa záujem o kávu začal zrýchľovať hlavne vďaka vášmu IG profilu, ktorý zdieľal asi Eisele. Najprv som skúsil degustačný set z Brna, následne som skúsil vďaka vám degustačný set od Be:café a aj ich Geishu (asi zatiaľ najzaujímavejšia káva čo som kedy pil). Dospelo to k tomu, že teraz na Vianoce som objednával z COFFEEIN „degustačný“ set 8 či 9 káv v 250g balíkoch a bral som ich k rodičom a robili sme si cez Vianoce vždy inú kávu. Stále sa považujem za amatéra, ale už sa neviem prinútiť, aby som dopil supermarketovú kávu, ktorá mi zostala namletá spred kúpy balíka z Be:Café. Asi počká na espresso tonic sezónu. Ak by som to mal zhrnúť, tak cesta k slovenským alebo lokálnym pražiarňam začala kúpou mlynčeka a potreby skúšať niečo lepšie. K tomu mi pomohlo šťastie, že som natrafil na vás v správnom čase. Možno ako ďalší cieľ je prísť viac na chuť filtrom.“

Marek

„Kávu som začal piť počas študentských čias na vysokej škole, ale vtedy to bola ešte neska. Zmenilo sa to až v čase, keď som začal pracovať. Kávu bez cukru a mlieka som mal prvýkrát pri návšteve múzea kávy v Krušetnici na Orave. Mali sme tam možnosť si aj kúpiť zrnkovú kávu z pražiarne, ktorú má majiteľ múzea. Rodičom som na Vianoce kúpil retro mlynček na kávu (manuálny) a odvtedy som aj ich naučil si vychutnávať kávu a skúšať slovenské kúsky. Vďaka tvojmu profilu @ladislavkiraly som sa priučil a aj kávu so soľou som už skúsil.  Dnes si neviem predstaviť si dať do kávy cukor a mlieko,  ale vychutnávam si tie chute kávy.“

Zuzana Bednárová

„Kávu pijem asi od štrnástich rokov. Všetci sme tam (na strednej) začínali na „akožekáve“ z automatu a potom, ako inak, prešli na ďalší level „akožekávy“ – neska s cigou. No… ehm. Po pár (veľa) rokoch pitia nesky ma z nej začalo bolieť brucho (aj bez cigy), a tak som prešla na zrná a french press. Stále to však nebolo ono a každý nákup kávy (v bežnom obchode) znamenal nespokojnosť a na to nadväzujúce prestávky s pitím kávy – proste mi nechutila (a ja som pritom tak veľmi chcela!). Vystriedala som snáď všetko, čo bolo dostupné a nikdy som si nemohla povedať – túto si chcem kúpiť znova… 🥲 Až mi raz moji kamaráti (za čo som im doživotne vďačná) urobili u nich doma filter. Aj keď to nebola láska na prvé ochutnanie, nebolo už cesty späť. Začala som skúšať, objavovať, našla som vďaka tomu parádne kaviarne a konečne som pochopila, prečo som dovtedy s kávou nebola spokojná. Spätne nechápem, ako som to mohla piť… 😵‍💫 Skrz tie kaviarne a neskoršie spoznanie vášho IG účtu nasledoval plynulý prechod na slovenské pražiarne. Inšpiráciu na objednávky hľadám u vás a vyhovuje mi to…😊 A ďakujem za váš účet a blog – ste jediný, ktorý čítam naozaj pravidelne a oceňujem hlavne, že aj keď sú informácie seriózne, tak to nerobíte nudne a baví ma to 👍👍“

Maroš Kendra

„Ja som sa k tebe dostal cez Števa Eiseleho a F1. Sledujem ťa od januára 2022, ale moju prvú kávovú cestu som začal v marci 2021, kedy som si zaobstaral pákový kávovar Sage Barista Pro (ktorý mám inak dodnes a funguje za mňa super). Takže som začal moje pátranie po tej najlepšej supermarketovej komerčnej komoditnej káve. Skončil som pri Lavazza Crema e Aroma, ktorú som považoval za výbornú a bol som rád, keď na ňu bola akcia 10,90€ za kilo 😅. Priznám sa, pozeral som sa na cenu, pil som 90% kapučínko a snažil som sa vykúzliť latte art (4/10 sa mi podarí srdce, 6/10 r*ť). Keď tu zrazu moja žena koncom júla 2022 (ktorá ťa tiež začala sledovať aby zdokonalila prípravu espressa) zahlásila, že objednala kávu z coffeein.sk. Nevieš si predstaviť, ako som frflal, že načo objednala takú dráhu kávu (1kg Elite za 27€ a k tomu Brasil Cerrado za 6,50€ a Espresso Moderna za 5,90€). No stalo sa, kávu nám teda do Rakúska (kde dlhodobo žijeme) doniesli moji rodičia. A v tom som objavil Tajomnú komnatu. Keď sa káva minula, samozrejme sme kúpili opäť Lavazza. Ale už to nebolo ono. V tej dobe som pil už čisté espresso, pretože som si u teba prečítal, že káva ma chutiť. A keď sme v septembri mali cestu na Slovensko, objednal som predtým dáku kávu aj ja. No a vieš ako som nadával na moju ženu? Tak ja som urobil dvojnásobnú objednávku. A takto to išlo, až som v decembri začal uvažovať nad filtrovanou kávou. Aj tu som si prešiel tŕnistou cestou, kedy som si kúpil elektricky mlynček a Pour Over s Tchibo. Do toho som hodil V60 filter a testoval 😁 No a čuduj sa svetu, nebolo to ono. Aj keď som sa tváril, že áno. Teraz sa už len smejem. Potom sa našťastie mlynček za 30 € pokazil a ja som siahol po Timemore C3 pro, prikúpil váhu, elektrickú kanvicu s husím krkom, V60 dripper, french press, koťogo, Aeropress a Chemex. Vyskušal som už asi 10 slovenských pražiarní a dve rakúske. Kávu na návštevách odmietam a keď môžem, radšej si robím vlastnú do termosky 😁. Coffeein ostáva moja srdcovka. Je to prvá slovenská pražiareň, ktorú som vyskúšal, super marketing, cena aj kvalita. Číslo dva asi Goriffee a Kávoholik. Vlastne aj Diamond a Coffia 😅 Takže ďakujem ti za to, že si nám ukázal tento svet a naučil nás, že káva môže chutiť. Dúfam, že to nie je príliš dlhé ale ak by si potreboval kratšiu verziu, môžem to kľudne okresať. Ja len, že sa mi veľmi dobre píše o veciach v ktorých mám záľubu. Ešte sa môžme pobaviť aj o F1 😁“

Náš tip: zľavové kódy do slovenských pražiarní nájdeš v hornom menu tohto webu.

Janka

„Ja som sa k dobrej káve dostala jednoducho – až neuveriteľne jednoducho – cez teba 😂 . Nie som odborník ani fajnšmeker, ale keď mi prestala chutiť dovtedy kupovaná káva, tak som zháňala info, že akú kúpiť. Narazila som na Blog o káve a tvoj Instagram. A už to jelo 😊 Zatiaľ som stále ochutnávač/testovač, ale k supermarketovým alebo dobre známym talianskym značkám sa už teda nevrátim.“

Martin Kelso Hudák

„Tak reagujem na tvoju výzvu Laci. Ja som bol tiež jeden z tých, čo ťa sledovali kvôli F1 a potom si urobil Blog… zapojil som sa do jednej tvojej súťaže a vyhral som kávu od Coffeein… ale čo z toho, keď nebol kávovar? Tak som si prosil pod stromček a prišiel. Odvtedy inú kávu ako zo slovenských pražiarní u mňa doma nenájdeš. Predtým som kávu pil len v robote a doma len sporadicky, podľa toho, či som potreboval alebo som mal chuť. Dnes je to už rutina ráno i poobede, hoci len s obyčajným kávovarom. Ale chuť kávy je proste top. Snažím sa to podávať ďalej osobne u ľudí, ktorých poznám, ale ide to pomaly. Keď som minule mal kávu z Bardejova z Grand Coffee a bola že MADE IN CHINA, tak sa smiali, že som objednal na Aliexprese a že odkedy tam predávajú aj kávu. Ale trpezlivo som im to vysvetľoval.“

Ivana Kováčová

„Kolegovia z bývalej práce ma zobrali na kyslú kávu. Pre mňa to bol v momente ten wow-okamih, že káva a kyslá? Mňam kyslá káva! Istý čas som pila Keňu objednávanú z Verticcia. Ani neviem, prečo som prestala, ale Blog o káve ma k týmto chuťovkám dostal späť. Úprimne, komoditku už nie som schopný vypiť a na dobrú kvalitnú kávu už začínam učiť aj kamošku 😁😁😁 Každému by som odporučila vyskúšať kávu, ktorá nie je prepražená. Nemusia hneď ísť do kyslej Kene, Etiópie alebo možno Kostariky. Na ľudí, ktorí sú zvyknutí na tie supermarketové patoky, by som po vzore kamošky išla s nejakou konzervatívnejšou Brazíliou – napríklad Coffia má aj old school espresso, čo je na pomalé konvertovanie na dobrú a kvalitnú kávu ideálne. Keď majú radi horkejšiu kávu, tak OK, ale je rozdiel medzi príjemnou horkosťou a chuťou spálenej gumy. Človek nezistí a nepochopí až do okamihu, kým to neskúsi. Len na to netreba ísť príliš radikálne, pretože nie každého kyslá káva na prvé vypitie nadchne tak, ako vtedy pred rokmi mňa.“

Csaba Harsányi

„Našiel som vás na IG a skrz vaše články som objavil kaviareň Bolge, ktorú mám pod bránou. Vďaka vám som prišiel aj na to, že káva môže chutiť aj inak ako horko, napríklad po kvetoch 🙂. Fakt ďakujem za túto osvetu.“

Ondrej Szitás

„Kamarát ma zobral do najzaujímavejšej kaviarne, v akej som kedy bol. Tiež mi káva nejako nechutila, ale vtedy som vyskúšal espresso aj filter. Barista sa so mnou začal rozprávať o káve, povedal mi o zaujímavých pražiarňach a ja odvtedy pijem len výberovky. Samozrejme aj ja som bol ten kamarát, ktorý ostatných naučil piť kávu. Za mňa je Bomba barista najpoučnejšie miesto v Bratislave – keď teda ide o kávu.“

Niko Staš

„Dobrý deň, reagujem na Vašu story na Instagrame o našej kávovej ceste. Mám 16 rokov, Váš Instagram @ladislavkiraly som objavil v lete roku 2022. Už vtedy som mal záľubu v čínskom čaji (vždy som mal netradične záľuby) a kávou som sa nezaoberal, ale začal som Vás sledovať kvôli zaujímavému štýlu písania. To ma nakoniec vtiahlo, káva, pred ktorou som si vždy predstavil “tradičnú slovenskú kávu v červenom obale” sa pre mňa stala komplexným, farebným, “viacdimenzionálnym” svetom. Moju maminu som prehovoril, aby sme objednali výberovú kávu z Ready After.  To bol zároveň pamätný moment, prvý raz mi vtedy rodičia dali ochutnať kávu. Mamina, ktorá dovtedy vyše 30 rokov pila komoditné kávy, bola trochu prekvapená z inej povahy chuti, prvé dni, ako sme mali kávu z Ready After si preto ráno robila na tajnáša (aby som to ja nevidel 😀) svoje overené kávy. Keď som tam bol ja, tak zas pila výberovku. Na túto kávu sa mi podarilo prehovoriť aj ocina, aj keď on preferuje skôr dark roasty. Pre mňa sa káva stala najväčšou záľubou (už 2 roky), mám o nej množstvo kníh, doma trénujem senzoriku, bol som na Žilinskom festivale kávy, čo bol mega zážitok (prednáška, cupping, workshop, proste úžasné), na Vianoce som rodičom kúpil pákový kávovar a mlynec Baratza Encore ESP, v septembri som si urobil baristický kurz cez online platformu Barista Hustle, raz sa mi podarilo uhádnuť Záhadné zrnko od Coffeeinu 🤪, vašu myšlienku i výberovej káve ďalej šírim cez môj instagram, ktorý je tiež aj o káve a na mojom blogu na sme.sk. V Kubíne už máme tri kaviarne s výberovkou, čo je na ani nie 20 tisícové mesto úplná paráda. Káve sa chcem dobudúcna ďalej venovať, mám v tejto oblasti veľa snov, a vlastne aj vďaka Vám. Toto je naša cesta ku výberovej káve a v mojom prípade aj ku veľkej záľube. Ďakujem(e).“

Naďa Klaudíny

„Kávu som prvýkrát začala piť ako vedúca na detskom tábore. Mala som sladkých šestnásť a celý ten týždeň som frčala na 3v1. Vtedy bola káva zdroj energie a pocit dospelosti. Časom nasledovala instantná, granulová, turek, viedenská… taká slovenská klasika. Zakotvila som pri french presse, ktorý sme mali doma, ale nijak extra som sa nevenovala samotnej káve a ani správnej príprave french pressu. V podstate to bol prefiltrovaný turek. Základ bol samozrejme mlieko a cukor, bez toho sa to piť nedalo a absolútne som nechápala, ako môže niekomu chutiť čierna káva. Vrchol rozkoše bol Starbucks pri návšteve zahraničia. Ale život mi priniesol do okolia mnoho skutočných kávičkárov a začala som vnímať, že existujú aj iné prípravy, napríklad aeropress, coldbrew, chemex, avšak prišlo mi to len ako hipsterské snobstvo (keďže väčšina si tieto “výmysly” doniesla z Ameriky). Predsudky vo mne zlomil švagor, keď ma nadchol vyskúšať slovenské third wave kávy v Bratislave. Učil ma ich správne degustovať a objavovať, skoro ako víno. Vtedy som prvýkrát pochopila, že nie ja neviem piť čiernu kávu, ale že to nebola dobrá káva. Že keď sa spraví z kvalitných zŕn s dobrým pražením, tak je to lahoda, nový svet, nie len horkosť a pachuť. Že káva je viac ako kofeín. Je to vôňa, chuť aj dovetok na jazyku keď sa nadýchneš. A akonáhle to človek skúsi, už niet cesty späť. Mnoho ľudí sa čuduje, že som ochotná dať toľko peňazí za kávu (z ich pohľadu). Ja im vravím, že ak mám mať v živote nejakú neresť, tak kvalitná káva je obeť, ktorú som ochotná priniesť 🙂“

Klaudia Jarušková

„My sme doma roky pili Nescu, mama aj zalievanú kávu , klasiky ako Tchibo, Eduscho atď. Keď som už bola staršia, tak sme chodili s kamoškami na kávu do kaviarní a postupne som si odvykla od mlieka a cukru. Samozrejme, potom prišiel ošiaľ menom Dolce Gusto, tak sme doma pili rôzne kapsuly. Stále lepšie ako Nesca😄. Ani neviem ako a prečo, ale kúpili sme si kotyogó a samozrejme už zrnkovú kávu – Tchibo, Lavazza, Jacobs, lebo som si myslela, že talianske kávy sú top. Raz som bola v Yeme a tam som uvidela Honduras kávu od Coffeeinu. Zaujal ma dizajn aj popis, kúpila som jedno balenie, hoci vtedy ma išlo vystrieť, že som za 250g kávy dala 7€😂. Veľmi nám chutila, ale inde som ich nenašla a vlastne ani neviem prečo som si ich nevyhľadala na nete. Tak sme sa vrátili k lacným talianskym klasikám, ktoré sú už posledný čas celkom predražené (môj názor). Raz som v Metre uvidela Zlaté zrnko, tak som zobrala na skúšku, tiež nám veľmi chutilo. A potom asi zafungoval vesmír 😂 Na IG mi vyskočil Váš profil, neviem, či reklama alebo algoritmus, tak som si prečítala pár článkov na blogu a tam som zase natrafila na Coffeein. A keď dali tú brutálnu akciu v novembri, tak som neváhala a nakúpila. Naj rozhodnutie. Teraz už viem, že nekvalitnú kávu bez udania pôvodu už nekúpim a mám už lajster, čo si od nich nabudúce objednám. Takže veľká vďaka za to, čo robíte! Teraz si už radšej nedám kávu, keď nemám doma nejakú šmakocinku a pri kúpe určite uprednostním slovenské pražiarne. Myslím si, že každý by si našiel, čo by mu chutilo. Vaše recenzie sú obsiahle a zrozumiteľné aj pre úplných kávových laikov. Sorry za výlev a prajem všetko dobré, teším sa na nové články aj v tomto roku!😊“

Katarína Sagyová

„Ja som si najskôr kúpila lepší kávovar. Žiadne delo, len priemerný automatický za približne 300 €. Kúpila som si doň supermarketové  zrná 🤦🏼‍♀️😂🤦🏼‍♀️ prepálené ako gumené podrážky na prehriatom asfalte 😅 Tak, že toto asi nebude vončo 😂 Potom som začala čítať Váš blog, recenzie a využívať Vaše zľavové kupóny. Moje rána vďaka tomu nabrali nové rozmery 🌟🌟🌟 Ďakujem 🩵🩵🩵“

Michal Copko

„Ja som dlho dlho kávu nepil. Na konci VŠ, keď som sa potreboval učiť na štátnice, to boli krčahy nesky počas noci, potom po VŠ tiež dlho nič. Asi v roku 2017 otvorili v Košiciach na Komenského, neďaleko mojej práce, kaviareň Dáme kávu. Tam som sa naučil piť espresso a neska mi zrazu prestala chutiť. Majiteľka mala v kaviarni aj balíčky so svojou kávou, z ktorej robila espresso, tak som si kúpil dva. Mala dva blendy – horkejší a sladší. Začal som najprv doma s koťogom, neskôr s pákovým poloautomatom De‘Longhi Dedica 685. Moja prvá objednávka inej, ako jej kávy, bola v máji 2019 a bola to štandardná Brazília (to je asi najmenej bolestivý prechod od iných káv k výberovkám) a ako môj experiment mimo komfortnú zónu bol Honduras. Postupne som sa takto začal zaujímať trošku viac o kávu a rôzne chute v nej. Nasledoval festival Káva Čaj Čokoláda v Košiciach, kde som sa zoznámil aj s alternatívnymi spôsobmi prípravy a presedlal som na filtrovanú kávu. K ovocnejším kávam ma dostala káva od Coffie na spomínanom festivale, kde ma pani Maliariková spracovala, aby som ochutnal aj niečo odvážnejšie, tak som v ich stánku vypil asi 4 rôzne kávy a už to so mnou šlo dolu vodou. Výberoviek a filtra som sa až doteraz nezbavil. V obchodoch zvyknem kupovať slovenské výrobky, takže aj pri kávach som verný slovenským pražiarňam. Občas zhreším a v Bolge si kúpim aj niečo zo zahraničnej pražiarne, ale na 95% pijem „slovenskú“ kávu. V minulosti som sa snažil byť pri jednej konkrétnej káve, ktorá mi chutila, ale Filip Lörinc ma na baristickom kurze presvedčil, že treba experimentovať, takže teraz sa zakaždým snažím čítať Blog o káve a aj na základe recenzií objednávať stále niečo iné 🙂“

Náš tip: zľavové kódy do slovenských pražiarní nájdeš v hornom menu tohto webu.

Dominik Áron

Dobrý deň, píšem sem aj svoj príbeh. Máte ho aj v recenzií na Google blog o káve v trochu inej forme. Ďakujem za zverejnenie 🙂 Pán Király. Nikdy som neprišiel na chuť káve, a to mám 30 rokov. Potreboval som nájsť iný zdroj energie aj pôžitku, keďže som chcel prestať piť energeťáky. Objavil som Váš blog, začal som sa vzdelávať. Čo čert „nechcel“, po polroku som si kúpil prvý automatický kávovar (viem, že pákový je proste top, ale mám rád jednoduchú a nenáročnú prípravu a nevedel som, či to bude mať zmysel). Rovno prvá cesta do obchodu po kávu od Coffeeinu, na odporúčania som skúsil Italy a zásah do čierneho. Teraz už postupne skúšam samozrejme aj iné pražiarne, ale len naše slovenské. Manželka sa doteraz zo mňa smeje, že ani ona ma nedokázala prinútiť piť kávu, ale vy áno. A za to Vám, aj celej redakcii, nesmierne ďakujem 🙂“

Michal Krajčír

(v prvom rade si pred čítaním treba pustiť hudbu, ktorú v podmaze pri čítaní srdcervúcich príbehov používal Julo Viršík)

Celé to začalo pred niekoľkými rokmi. Ako prišeľec do officu som bol začlenený do kávových rituálov, alias firemných “zaje*ávačiek” (kľudne cenzurujme). V práci sme mali random kávovar a random kávu. Takú nejakú komoditnú, hnusnú, ale jej chuť bola iste lepšia ako sedieť za excelom. Takže, who cares. Lenže, časom som zistil, že ako reči a networking, tak i káva ma prestala baviť. Ostala len trpká chuť a ťažoba na žalúdku. V tom čase som vedel povedať len to, že káva je horká alebo kyslá. A že tá kyslá, je vlastne asi nejaká skazená. Informovanosť nula bodov. Cca v tom čase som zaregistroval istý Blog o káve, či skôr Ladislava Királyho. Dnes familiárne zvaný Láďo Pájo vtedy vysvetľoval čosi o káve v prvých postoch na Instagrame s prvými stovkami sledujúcich a tu som si na follow klikol i ja. Čiže niekde tu začala moja edukácia. Teoretická. Ešte dlho som káve odolával a skôr som jej holdoval príležitostne, iba na miestach, kde som vedel, že je chutná a že sa tu podáva “tá výberovka”. Moju pravidelnosť nalomila až blízkosť kancelárie pri TripleFive, kde som si navykol na dobrú kávu. Začal som spoznávať chute a “stretávať” kávy, o ktorých sa písalo aj na Blogokave.sk. Tudiž až niekedy v roku pána 2021/2022 som začal kávu pripravovať aj doma. Než som úplne prepadol tomuto “kultu” a vyzbrojil si kávový pultík nástrojmi za stovky eur, prešiel som rôznymi testami a fázami. Skúšal som kávy, potom obmieňať hardvér, potom to kombinovať a až v roku 2023 som našiel to, čo mi doma chutí najviac: Sage Bambino + Varia VS3 + káva od Coffeinu a LOT + kopa ďalšieho prísluška na doladenie chute. Na záver snáď len toľko, že vďaka neustálemu edukovaniu sa na YT a Blogokave.sk, skúšania a prechádzaním si rôznymi chuťovými fázami, som dospel z larválneho štádia (lavazza) do krásneho motýľa, ktorý si sadá len na vyberané kvietky (výberovky od slovenských pražiarní). Som rád, že táto cesta trvala a mala niekoľko štádií, vďaka ktorým som tam kde som. Tzn. do ufrfľaného kávičkára, ktorý každého poučuje o káve a jej príprave a pohľadom vraždí každeho “pikolkára”. Koniec 😁 S úctivým pozdravom, váš Michal Krajčír.“

Jakub Šajban

„Chcel by som vás touto cestou pozdraviť a poďakovať sa Vám za to, že vďaka vašej práci mám v živote o niečo viac radosti 😊. Ako bežný kávopič som bol odchovaný na komoditných kávach a kaviarňach, ktoré zásadne robili kávu len z prepálených zŕn. Už dlhšiu dobu sme s partnerkou mali problém s tým, že nám nechutila žiadna z bežne dostupných supermarketových káv. Všetky boli extrémne horké a chutili po spálenine (doma sme ich familiárne začali volať spáleninka). Asi pred 3/4 rokom mi reklama na IG podsunula jeden z Vašich príspevkov, ktorý bol vtipný a zároveň poukazoval na riešenie problému v našej domácnosti (samozrejme, myslím ten so zlou kávou :D). Vďaka Vášmu blogu som sa dozvedel o tom, že je aj nejaká iná káva, ako tá čo je bežne dostupná v obchode a že určite chutí lepšie. Nasledovala prvá objednávka na coffeein.sk a prvý stret s výberovou kávou. Ten chuťový rozdiel bol extrémny a úprimne povedané nečakal som to. Odvtedy som z Coffeeinu, ale aj iných slovenských pražiarní, spravil veľa objednávok, dokonca som si začal odkladať obaly z káv ktoré sme doma odskúšali a perom si na ne písal bodové aj slovné hodnotenie, aby som vedel, ktoré druhy a značky sme už doma mali a ako nám chutili (top hodnotenie bolo „super, duper truper“). Medzi časom som už do sveta výberovej kávy stihol natiahnuť aj mamu, ktorej pravidelne objednávam výberovky. A osvetu o káve šírim celým našim officom medzi kolegyňami a kolegami v práci – jeden môj klient ma dokonca nazval, že som evanjelista dobrej kávy :D.“

Tak čo, presvedčili vás recenzie skutočných ľudí? Ak áno a máte chuť ochutnať kvalitnú kávu zo slovenských pražiarní, pozrite si rubriku zľavové kódy v hornom menu.

Keď chcete, aby sem pribudol aj váš príbeh, napíšte nám ho na redakcia@blogokave.sk. Ďakujeme!

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close