Najlepšie kaviarne na Slovensku

NOZU: Prešovské high-end bistro s neskutočne dobrou kávou

Prešovské gastro evidentne naberá na obrátkach. Dôkazom nie sú len novo vznikajúce reštaurácie, ale aj množstvo kaviarní. A potom tu máme aj hybridné podniky, kde dostanete dobré jedlo a kvalitnú kávu. Jeden taký sme v Prešove navštívili, volá sa Nozu.

NOZU je jedno z miest o ktorom som mnoho počul, no dlho som sa tam nevedel dostať. Ich dokonalé spracovanie ázijskej kuchyne prepojenej s výberovou kávou s drinkmi nemá v širokom okolí obdobu. Ak by ste takýto podnik očakávali v absolútnom centre mesta, trochu vás sklamem. 

NOZU sa nachádza v rohovej časti obchodného centra Novum, čo mu otvára úplne nové rozmery. Nenechajte sa však odradiť. Hneď po prekročení ich dverí zabudnete, že sa nachádzate vo veľkom obchodnom dome.

NOZU bistro - interiér

Top kávy od Goriffee

To, že v tomto bistre nenechávajú nič na náhodu, som pochopil hneď po príchode. V podstate okamžite mi na stole pristála dokonalá šálka ľadovej matche. Nasledovala ochutnávka toho najlepšieho spomedzi kávy a aj tento zážitok bol výnimočný.

Výhradným dodávateľom kávy pre NOZU je jedna z našich najlepších pražiarní Goriffee. Práve od nich majú v ponuke dve rôzne kávy na filter i na espresso. Je teda z čoho vyberať. 

NOZU bistro - ponuka káv od Goriffee

Konvenčnejšie i zábavnejšie espresso

Začal som espressom. Prvým potešením bol vizuál. Šálky, v ktorých tu kávu dostanete, sú od značky Fellow. Tá je známa skôr baristickými pomôckami, no ich ojedinelý výskyt v kaviarňach z nich robí vzácny artikel. Pri espresse si tradične môžete vybrať medzi konvenčnejšou a tou zábavnejšou alternatívou. 

V prípade NOZU je to Kolumbia alebo blend Milkyway, ktorý je ideálny práve do mliečnych nápojov. Milkyway je zmesou káv z Brazílie a Kolumbie (článok o Milkyway nájdete tu). Ja som však ochutnal single origin Kolubiu, ktorá bola krásne vybalansovaná. 

Úžasné kávy na filter

Druhým nápojom bol filter a práve tu začala skutočná radosť. Káva pripravená z geshe Costa Rica dopestovaná na farme Eduarda Ramireza hrala cukríkovými tónmi presne podľa očakávaní. Dokonalosť v šálke. Potvrdzuje to aj táto recenzia z dielne Blogu o káve. Mimochodom, kilo tejto geshe stojí na eshope Goriffee 97 eur a cena rozhodne zodpovedá kvalite.

NOZU bistro - ochutnávka

Kvalitou nezaostávalo ani nafľaškované cold brew, ktorého obsahom bola Colombia OSCAR 300 – káva fermentovaná 300 hodín v pivných tankoch.

V zime aj káva v džezve 

V NOZU máte skutočne široký výber kávy a na svoje si tu príde každý. Skvelá káva je dokonalým doplnkom ku kvalitnej kuchyni a drinkom. 

V zimnom menu NOZU dokonca nájdete aj autenticky pripravenú kávu v džezve na piesku a taktiež množstvo skvelého jedla. 

Ak by pre vás ázijské jedlo a výberová káva boli málo, v ponuke NOZU nájdete aj veľa pútavých drinkov. Za mňa najzaujímavejšia je ponuka gin tonicov, z ktorých každý má svoj vlastný príbeh.

NOZU bistro - sakura

Káva pod sakurou 

Najkrajším doplnkom v celom podniku je sakura – japonská čerešňa známa svojim ružovým sfarbením kvetov. Tvorí skvelý doplnok k interiéru, ktorý je podľa jeho tvorcov zariadený v “biznis – casual” štýle. To znamená, že si tu môžete vychutnať romantickú večeru s vašim partnerom či partnerkou a zároveň dohodnúť obchodné stretnutie. 

Mohlo by sa zdať, že interiér nepôsobí jednoznačným dojmom, no opak je pravdou. Naprieč bistrom sa tiahne masívny a dominantný bar, ktorého ozdobou je espresso stroj Astoria Storm. Táto výrazná črta baru zmysluplne narúša kompozíciu zvyšku podniku a doslova v ňom svieti. Nakukol som aj za bar, ktorý je komponovaný veľmi rozumne a vytvára skvelé pracovné prostredie pre baristu, pričom spoza baru môže vybehnúť z oboch strán.

kávovar Astoria Storm v NOZU bistro

Vzdušný a otvorený priestor

Samotný priestor je veľmi vzdušný a otvorený a stráca sa v ňom pocit, že sedíte v obchodnom centre. Priznané industriálne stropy sa tu vznášajú vysoko nad hlavami návštevníkov.

Dôležitou súčasťou podniku je aj priestranná terasa. Z nej máte výhľad na ulicu, kde sa vždy niečo deje, no to najpodstatnejšie prichádza tesne pred zotmením. Terasa je orientovaná na západ a ponúka možnosť sledovať nádherný západ slnka nad Prešovom. Tento pohľad si vďaka preskleným stenám NOZU môžete vychutnať aj zvnútra. 

NOZU bistro - atmosféra v interiéri

NOZU ako miesto senzorických zážitkov

Nozu je miesto senzorických zážitkov. Zakázané ovocie, ktoré ak raz ochutnáte, budete sa sem chcieť rozhodne vrátiť. 

Fantastická kuchyňa, množstvo skvelých drinkov a výberová káva of Goriffee spolu tvoria dokonalú súhru podniku, ktorý nie je len nejakou zmesou náhodných gastro odvetví, ale v ktorom je každý detail je dotiahnutý do dokonalosti. 

Každému odvetviu v tomto podniku sa venuje samostatný tím ľudí, respektíve odborníkov vo svojom odbore. Napríklad pri tvorbe jedálneho lístka podnik spolupracoval so známym šéfkuchárom Michalom Konradom. O jeho kvalite a rozmanitosti teda niet pochýb.

High-end bistro

Keď vkročíte do NOZU, ocitnete sa v príkladnom high-end bistre, aké široko ďaleko nemá konkurenciu. Rozhodne teda odporúčam sa sem vybrať za dobrou kávou, jedlom a atmosférou. Každý si tu príde na svoje.

Bistro NOZU nájdete v prešovskom obchodnom centre Novum na Námestí Legionárov 15267/1. Sledovať ho môžete na instagramovom konte @nozu_bistro alebo na Facebooku @nozubistro, webová stránka je nozu.sk.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Back to top button
Close
Close