NOZU: Prešovské high-end bistro s neskutočne dobrou kávou
Prešovské gastro evidentne naberá na obrátkach. Dôkazom nie sú len novo vznikajúce reštaurácie, ale aj množstvo kaviarní. A potom tu máme aj hybridné podniky, kde dostanete dobré jedlo a kvalitnú kávu. Jeden taký sme v Prešove navštívili, volá sa Nozu.
NOZU je jedno z miest o ktorom som mnoho počul, no dlho som sa tam nevedel dostať. Ich dokonalé spracovanie ázijskej kuchyne prepojenej s výberovou kávou s drinkmi nemá v širokom okolí obdobu. Ak by ste takýto podnik očakávali v absolútnom centre mesta, trochu vás sklamem.
NOZU sa nachádza v rohovej časti obchodného centra Novum, čo mu otvára úplne nové rozmery. Nenechajte sa však odradiť. Hneď po prekročení ich dverí zabudnete, že sa nachádzate vo veľkom obchodnom dome.
Top kávy od Goriffee
To, že v tomto bistre nenechávajú nič na náhodu, som pochopil hneď po príchode. V podstate okamžite mi na stole pristála dokonalá šálka ľadovej matche. Nasledovala ochutnávka toho najlepšieho spomedzi kávy a aj tento zážitok bol výnimočný.
Výhradným dodávateľom kávy pre NOZU je jedna z našich najlepších pražiarní Goriffee. Práve od nich majú v ponuke dve rôzne kávy na filter i na espresso. Je teda z čoho vyberať.
Konvenčnejšie i zábavnejšie espresso
Začal som espressom. Prvým potešením bol vizuál. Šálky, v ktorých tu kávu dostanete, sú od značky Fellow. Tá je známa skôr baristickými pomôckami, no ich ojedinelý výskyt v kaviarňach z nich robí vzácny artikel. Pri espresse si tradične môžete vybrať medzi konvenčnejšou a tou zábavnejšou alternatívou.
V prípade NOZU je to Kolumbia alebo blend Milkyway, ktorý je ideálny práve do mliečnych nápojov. Milkyway je zmesou káv z Brazílie a Kolumbie (článok o Milkyway nájdete tu). Ja som však ochutnal single origin Kolubiu, ktorá bola krásne vybalansovaná.
Úžasné kávy na filter
Druhým nápojom bol filter a práve tu začala skutočná radosť. Káva pripravená z geshe Costa Rica dopestovaná na farme Eduarda Ramireza hrala cukríkovými tónmi presne podľa očakávaní. Dokonalosť v šálke. Potvrdzuje to aj táto recenzia z dielne Blogu o káve. Mimochodom, kilo tejto geshe stojí na eshope Goriffee 97 eur a cena rozhodne zodpovedá kvalite.
Kvalitou nezaostávalo ani nafľaškované cold brew, ktorého obsahom bola Colombia OSCAR 300 – káva fermentovaná 300 hodín v pivných tankoch.
V zime aj káva v džezve
V NOZU máte skutočne široký výber kávy a na svoje si tu príde každý. Skvelá káva je dokonalým doplnkom ku kvalitnej kuchyni a drinkom.
V zimnom menu NOZU dokonca nájdete aj autenticky pripravenú kávu v džezve na piesku a taktiež množstvo skvelého jedla.
Ak by pre vás ázijské jedlo a výberová káva boli málo, v ponuke NOZU nájdete aj veľa pútavých drinkov. Za mňa najzaujímavejšia je ponuka gin tonicov, z ktorých každý má svoj vlastný príbeh.
Káva pod sakurou
Najkrajším doplnkom v celom podniku je sakura – japonská čerešňa známa svojim ružovým sfarbením kvetov. Tvorí skvelý doplnok k interiéru, ktorý je podľa jeho tvorcov zariadený v “biznis – casual” štýle. To znamená, že si tu môžete vychutnať romantickú večeru s vašim partnerom či partnerkou a zároveň dohodnúť obchodné stretnutie.
Mohlo by sa zdať, že interiér nepôsobí jednoznačným dojmom, no opak je pravdou. Naprieč bistrom sa tiahne masívny a dominantný bar, ktorého ozdobou je espresso stroj Astoria Storm. Táto výrazná črta baru zmysluplne narúša kompozíciu zvyšku podniku a doslova v ňom svieti. Nakukol som aj za bar, ktorý je komponovaný veľmi rozumne a vytvára skvelé pracovné prostredie pre baristu, pričom spoza baru môže vybehnúť z oboch strán.
Vzdušný a otvorený priestor
Samotný priestor je veľmi vzdušný a otvorený a stráca sa v ňom pocit, že sedíte v obchodnom centre. Priznané industriálne stropy sa tu vznášajú vysoko nad hlavami návštevníkov.
Dôležitou súčasťou podniku je aj priestranná terasa. Z nej máte výhľad na ulicu, kde sa vždy niečo deje, no to najpodstatnejšie prichádza tesne pred zotmením. Terasa je orientovaná na západ a ponúka možnosť sledovať nádherný západ slnka nad Prešovom. Tento pohľad si vďaka preskleným stenám NOZU môžete vychutnať aj zvnútra.
NOZU ako miesto senzorických zážitkov
Nozu je miesto senzorických zážitkov. Zakázané ovocie, ktoré ak raz ochutnáte, budete sa sem chcieť rozhodne vrátiť.
Fantastická kuchyňa, množstvo skvelých drinkov a výberová káva of Goriffee spolu tvoria dokonalú súhru podniku, ktorý nie je len nejakou zmesou náhodných gastro odvetví, ale v ktorom je každý detail je dotiahnutý do dokonalosti.
Každému odvetviu v tomto podniku sa venuje samostatný tím ľudí, respektíve odborníkov vo svojom odbore. Napríklad pri tvorbe jedálneho lístka podnik spolupracoval so známym šéfkuchárom Michalom Konradom. O jeho kvalite a rozmanitosti teda niet pochýb.
High-end bistro
Keď vkročíte do NOZU, ocitnete sa v príkladnom high-end bistre, aké široko ďaleko nemá konkurenciu. Rozhodne teda odporúčam sa sem vybrať za dobrou kávou, jedlom a atmosférou. Každý si tu príde na svoje.
Bistro NOZU nájdete v prešovskom obchodnom centre Novum na Námestí Legionárov 15267/1. Sledovať ho môžete na instagramovom konte @nozu_bistro alebo na Facebooku @nozubistro, webová stránka je nozu.sk.