Obal kávy navrhla AI. Dokáže umelá inteligencia odporučiť aj dobrý recept?
Keď sme sa dozvedeli, že obal novej kávy Kolumbia Finca Monteblanco od Barista Coffee Roasters navrhla umelá inteligencia (AI), dostali sme nápad. AI sme sa opýtali aj na to, ako by sme si danú kávu mali pripraviť. Čo myslíte, je umelá inteligencia schopná pomôcť pri príprave kávy?
Oslovili sme chatbota stránky chat.openai.com, ktorý spočiatku príliš nespolupracoval. Podával nám len veľmi nejasné inštrukcie a informácie a navyše hovoril lámanou slovenčinou. Vraj jedna až dve lyžičky mletej kávy na 180 mililitrov vody. Haló, my nejdeme robiť turka z Popradu! Rozhodli sme sa klásť ďalšie otázky a čuduj sa svete, chatbot sa rozhovoril.
Pochvala pre zrná od Barista Coffee Roasters
Chatbot nás v úvode rozhovoru pochválil za dobrý výber kávových zrniek. Takže palec hore Barista Coffee Roasters. Už aj umelá inteligencia vie, že v Lučenci to robíte dobre a pražíte skvelú kávu.
Kolumbia Finca Monteblanco
Najskôr si predstavme kávu, s ktorou budeme pracovať. Kolumbia Finca Monteblanco je jednou z noviniek lučeneckej pražiarne. Farmár Rodrigo Sanchez Valencia spracoval zrná odrody Caturra anaeróbnou fermentáciou. Spolu s kávovými zrnami však v nádobe fermentovali aj plody marakuje, ktoré na káve zanechali výraznú chuťovú a aromatickú stopu.
Náš tip: na eshope baristacoffeeroasters.sk môžete použiť zľavový kód BLOGOKAVE10.
Recept od AI
Z konverzácie s botom umelej inteligencie sme vytiahli niekoľko dôležitých informácií, vďaka ktorým sme pre vás zostavili recept na prípravu Kolumbie Finca Monteblanco. Poradila nám umelá inteligencia správne? Poďte to spolu s nami zistiť.
Kalita Wave alebo Hario V60?
Keď sme sa AI opýtali na vhodný dripper, schválila nám oba ponúkané varianty. Hario V60 i Kalita Wave majú podľa AI svoje plusy aj mínusy. Umelá inteligencia nám trochu alibisticky odporučila vyskúšať oba spôsoby a kávu porovnať. My sme stavili na istotu a zvolili sme len Hario V60.
Teplota vody 90 až 96 stupňov Celzia
Po stránke teploty vody si chatbot zjavne nebol celkom istý a ponúkal nám pomerne široký teplotný interval 90 až 96 stupňov Celzia. My to vidíme tak, že keď chcete z Kolumbie vytiahnuť čo najviac ovocia, použite teplotu na spodnej hranici intervalu. Naopak, keď chcete dosiahnuť filter so sladšími chuťami, nebojte sa zohriať vodu na 96 stupňov.
Koľko kávy a vody použiť?
S pomerom 1:15 sa umelá inteligencia trafila do našich preferencií. Trafila sa aj do tých vašich? Z konverzácie vyplynulo, že by sme mali použiť 12 gramov mletej kávy a 180 ml vody. Vytiahnite teda svoju váhu, navážte 12 gramov Kolumbie Finca Monteblanco a zapnite kanvicu.
Stredná až stredne jemná hrúbka mletia
Umelej inteligencie sme sa opýtali aj na mlynček Comandante C40, ktorý sme chceli použiť. Pochválila nás za skvelý výber, no neporadila presnú hrúbku mletia. Podľa AI treba kávu namlieť na strednú až stredne jemnú hrúbku mletia. Dosť nekonkrétne. My sme v každom prípade na Comandante použili 15 klikov.
Dva nálevy a čas extrakcie 3,5 minúty
Podľa AI by ste mali Kolumbiu od Barista Coffee Roasters extrahovať pomocou dvoch rovnako veľkých nálevov. Oba by mali predstavovať 90 mililitrov a celkový čas extrakcie by nemal presiahnuť tri a pol minúty. V tomto prípade sme sa od rád AI trochu odklonili. Tri a pol minúty pri použití drippera Hario V60 a 90-stupňovej vody sa nám zdalo jednoducho veľa. Mletie sme pre vás nastavili tak, aby sa čas extrakcie pohyboval okolo dvoch minút a tridsiatich sekúnd.
Ako to dopadlo?
V momente, keď sme od umelej inteligencie dostali všetky dôležité informácie o recepte pre Kolumbiu Finca Monteblanco, sme sa pustili do jej prípravy. Káva počas prípravy celý priestor rozvoňala veľmi jasnými tónmi marakuje a iného tropického ovocia. Dvanásť gramov a dva nálevy fungovali pomerne dobre.
Jediná vec, ktorú sme hneď na začiatku zmenili, bol čas extrakcie. Tri a pol minúty sme okresali o jednu celú minútu. O dve a pol minúty od prvého nálevu nás tak na stole čakal nadupaný filter. V chuti výrazne prevládala svieža marakuja, ktorá sa nedala nerozoznať. Okrem marakuje v chuti nájdete aj kiwi, červený pomaranč a papáju.
Dovolíme si povedať, že zrná Kolumbie Finca Monteblanco sú tak kvalitné, že by ich nedokázala pokaziť ani AI. Recept od AI však fungoval prekvapivo dobre. Očakávajte od neho výraznú a ovocnú kávu s príjemnou aciditou a sladkou dochuťou.
Recept od AI v skratke (Hario V60)
12 g —> 180 ml (90*C)
15 klikov na mlynčeku Comandante
0:00 – 1:00 90 ml
1:00 90 ml
finálny čas extrakcie – 2:30
Funky Kolumbia od Barista Coffee Roasters si vyslúžila zábavný prístup a recept od umelej inteligencie. Nechali ste si pri príprave kávy niekedy poradiť od umelej inteligencie? Ak áno, poradila vám správne? Nám odporučila zaujímavý a netradičný recept, vďaka ktorému sme z Kolumbie Finca Monteblanco dostali prudko piteľný filter.
Náš tip: na eshope baristacoffeeroasters.sk môžete použiť zľavový kód BLOGOKAVE10.
Prikladáme aj pár screenshotov ako dôkaz: