Recenzie káv

Recenzia kávy z McCafé: Po stopách strýca Rudolfa

Keď ste si mysleli, že kávové potulky baristickej družiny Blogu o káve sa skončia misiou za prémiovou kávou čerpacích staníc Slovnaft, boli ste na omyle. Káva z Fresh Corneru naše brušká neskolila a nespravila sa nám v nich ani žiadna bublinka. Z jej chuti sme sa síce museli chvíľu zotavovať, no sme späť v plnej sile. Spolu s Láďom Pájom sme sa vydali po stopách Putinovho medveďa a našťastie neúspešného ministerského kandidáta Rudolfa Huliaka. Toho usvedčil záber v denníku Plus 7 dní, na ktorom vášnivo diskutuje pri americane a croissante v americkej kaviarni McCafé. A to je v našom ponímaní podobný kaliber, ako kričať na arabov s kebabom v ruke. Dámy a páni, toto je recenzia kávy z McCafé.

ponuka McCafé

Halloween a perníkové cappuccino

Na návštevu McCafé sme sa vybrali v polovici októbra a ocitli sme sa v kaviarni plnej pavučín, pavúkov, kostričiek a tekvíc. “Americký sviatok,” zaiste by povedal strýco Rudolf.

Ale späť k veci. V rádiu sme zachytili reklamu: “Príďte do McCafé na nové perníkové cappuccino.” Práve to bolo napokon našou vysnenou métou. Okrem neho sme si od obsluhy vypýtali tri ďalšie nápoje: dvojité espresso, klasické cappuccino a flat white. Usadili sme sa a sledovali sme, čo bude nasledovať.

halloweenska výzdoba v McCafé

Skvelý prvý dojem

Prvý dojem nás uchvátil. Kaviarenská časť “McDonaldu” bola až sterilne čistá. Kávovar bol bez jediného fŕkanca s čistou tryskou. Skvelé.

kávovar v McCafé

Obsluha začala prípravou mliečnych drinkov. Do konvičky na napeňovanie naliala mlieko Rajo Barista, ktoré v našom nedávnom teste komerčných mliek zvíťazilo. Palec hore. Pri napeňovaní používala baristka teplomer, vďaka ktorému mala kontrolu nad teplotou mlieka. V tomto bode sme sa seriózne začali tešiť na to, čo nás čaká. Príprava štyroch nápojov síce trvala o trochu dlhšie, ako sme zvyknutí, ale to absolútne nevadilo. Keď nápoje pristali na stole, tak už prvý pohľad na obsah šálok nám poriadne znížil hladinu endorfínu.

objednané kávy v McCafé

Toto sú naše zápisky:

Dvojité espresso (Filip)

“Ochutnávku sme začali dvojitým espressom. Oproti vodnatému nezdaru vo Fresh Corneri malo espresso z McCafé už na prvý pohľad menší objem. Doppio pôsobilo skutočne menej vodnato, malo príjemnejšiu štruktúru a plnšie chute. Ale. Áno, je tu jedno veľké ALE. Chuť espressa bola extrémne horká. Za horúca nám káva nepríjemne sťahovala ústa. Chutila ako pripálená kôrka chleba so zvláštnou, až chemikálne horkou dochuťou. Chladnutím sa horkosť nepatrne znížila. Ani to však nepomohlo k tomu, aby sme espresso dopili až dokonca. S ústami obrátenými naopak sme sa posunuli k mliečnym nápojom.”

McCafé - dvojité espresso

Flat white (Filip)

“Flat white sa od cappuccina na prvý pohľad líšil sfarbením mliečnej peny na povrchu. Pena bola hnedšia a menej objemná. Vo všeobecnosti považujeme flat white za jeden z najchutnejších mliečnych kávových drinkov. V McCafé nás však “flatko” asi najviac sklamalo. Dvojité espresso v ňom výrazne chuťovo prevažovalo nad mliekom. Chute espressa a mlieka neboli v rovnováhe. Mlieko takmer úplne zaniklo za horkosťou espressa. Aby toho na nás nebolo málo, flat white bol až príliš horúci. Teplota mliečnych nápojov nás vo všetkých troch prípadoch nepríjemne prekvapila. A to napriek tomu, že pri príprave bol použitý teplomer. Vysoká teplota zapríčinila chuťovú degradáciu mlieka, ktoré v súboji s horkosťou už aj tak ťahalo za kratší koniec povrazu. Flat white v McCafé jednoducho nie.”

McCafé - flat white

Cappuccino (Gabriela)

“Od cappuccina sme mali vysoké očakávania. Všetko ukazovalo na to, že v McCafé skutočne vedia, čo robia. Profesionálny prístup baristky a čistota za barom nás skutočne potešili. Hneď pri prvom dotyku nás však zarmútila jedna vec – cappuccino bolo horúce. Nevieme, kde mohla nastať chyba. Kávu sme teda nechali chvíľu vychladnúť, aby sme mohli adekvátne zhodnotiť jej chuť.”

“Mliečna mikropena. Strašiak všetkých baristov. Potvrdzujeme, že aj v tomto prípade sa stal z mikropeny strašiak. Peny bolo v nápoji príliš veľa. Nebola však až taká hutná ako na Slovnaftke, a teda pôsobila chutnejšie. Negatívom bol však chýbajúci latte art – pomohol by vzhľadu cappuccina a rovnako tak aj premiešaniu kávy s mliekom.”

McCafé - cappuccino

“Cappuccino ako také bolo priemerné. V chuti vynikala najmä horkosť espressa, no zároveň v spojení s mliekom sa kdesi v pozadí vynorila aj sladká čokoládová chuť. Negatívom však bolo, že cappuccino pôsobilo príliš vodnato. Dôvodom bolo pravdepodobne vodnaté espresso.”

“Ak by sme toto cappuccino mali porovnať s cappuccinom z pákového kávovaru z benzínky Slovnaft, jednoznačne by vyhralo cappuccino z McCafé. Oceňujeme najmä jeho čokoládovú sladkosť a chutné plnotučné mlieko. Mínusom bola teplota nápoja a príliš veľa mikropeny, ktorá bola do espressa len vyliata bez pokusu o latte art.”

McCafé - mliečna pena

Perníkové cappuccino (Gabriela)

“Na tento nápoj sme sa tešili najviac. Veď čo sa dá pokaziť sladkým perníkovým sirupom, mliekom a espressom? A naozaj, McCafé na tomto sezónnom cappuccine nič nepokazilo. Chuť kávy v drinku síce zanikla, ale to mozno nebolo úplne na škodu. Sirup bol naozaj veľmi prenikavý a chutný.”

“Mliečna pena ani v tomto prípade nebola ideálna – chýbal latte art a mlieko bolo teplejšie, než by malo byť. Espresso v sirupe samozrejme zaniklo a vytváralo len dochuť nápoja.”

“Musíme vám však prezradiť zákulisné informácie. S Filipom sme takmer až pobili kvôli tomu, kto drink vypije. Bol to vlastne jediný nápoj, ktorý sme vypili úplne celý a naozaj nám chutil. Keď sa v blízkej budúcnosti chystáte navštíviť McCafé, jednoznačne ho ochutnajte.”

McCafé - perníkové cappuccino

Takto sme to zvládli podopíjať:

McCafé po ukončení pokusu

Pomoc v podaní Láďa Pája

Po nezdarnej a bolestivej výprave do McCafé sme sa vybrali na nákup do Kauflandu, ktorý s prevádzkou susedí. Pri nakupovaní nám na um ako blesk z jasného neba prišla myšlienka privolať na pomoc Láďa Pája. Predsa len má podobný zostrih ako Rudolf a možno by sa vedel aj dobre vžiť do jeho kože.

Čo tak ho posadiť k americanu a croissantu? Predstava, ktorá sa nám v hlave vytvorila, sa až podozrivo podobala na Rudovu fotku z internetu. “Musíš prísť! Daj si polokošeľu a rýchlo dobehni!” napísali sme Láďovi, ktorý nás aj vyslyšal. Vychádzajúc z Kauflandu sme nášho kávového magnáta spozorovali odetého v polokošeli a pripraveného stať sa memelordom.

Svoju skúsenosť vám už opíše sám:

Americano s mliekom (Ladislav K.)

“Ako ste si už prečítali, kávy z dielne McCafé mali ísť pôvodne testovať len naši udatní baristi. Napokon som však neodolal a pridal som sa. Cítil som, že moja expertíza bude žiadaná. Keď bol na kávu v McDonalde expert na medvede a 5G technológie Huliak, musí predsa prísť aj Király.”

“Prekvapilo ma, že v prevádzke, ktorú sme navštívili, bolo dosť ľudí. Osobne som si myslel, že veci ako McDonald’s už nikto nekonzumuje, ale dosť som sa mýlil. Bolo chladno (asi už nastupuje zdoba ľadová) – a napokon sme museli sedieť von, ale čo človek nespraví pre päť minút slávy… nj, oblečie si polokošeľu.”

“Objednal som si Americano, aby som napodobnil pánka z Očovej, ale u obsluhy nastala chyba a do kávy mi dali aj mlieko. Škoda. Avšak práve vďaka mlieku to bolo ako-tak pitné a horkosť mierne ustúpila do pozadia. Pitie tejto kávy však napriek sladkosti mlieka nebolo príjemné a musel som do toho buchnúť aj oba cukre, ktoré som k nej dostal. Ani potom som ju bohužiaľ nedopil.”

Ladislav Király v McCafé

“Na druhej strane však nechcem byť prehnane kritický. Celkovo bol servis v prevádzke na veľmi fajn úrovni a aj obsluha bola sympatická a správala sa dobre. Chápem, že ak by tam predávali výberovku, tak by 90 percent ľudí ohŕňalo nos, že „fuj, kyslé“, alebo také niečo. No ja patrím k tej menšine, ktorá takéto nahorklé kávy piť nedokáže.”

“Celkovo teda musím skonštatovať, že OK, som rád, že som ochutnal, ale na druhej strane viem, že do McDonald’s možno už nikdy neprídem. Na kávu určite nie a pravdepodobne ani na čokoľvek iné z ich ponuky. Jednoducho to nie je nič pre mňa.”

“Na druhej strane je to však zjavne to pravé orechové pre strýca Rudolfa. Netuším, čo robil v prevádzke z krajiny svojho úhlavného nepriateľa. Takto nepriamo financovať americkú ekonomiku? Rudolf, Rudolf. Podľa mňa by si mal urýchlene odísť do Moskvy do Vkusno & tochka. Navyše tam majú obrovské množstvo medveďov, ktorých treba poriešiť.”

Záver

Z kávy v McCafé sme neodpadli, ale nebola to ani úplná katastrofa. Akú prevádzku by sme mali navštíviť nabudúce? Napíšte nám na naše instagramové účty @gabrielaa.d, @chlorofilip alebo @ladislavkiraly. Budeme sa tešiť.

Značky
Zobraz viac

Podobné články

8 Comments

  1. Veľmi mi nesedí vaša recenzia na cappuccino, čo viem tak cappuccino je práve o pene a bez latte art, tak prečo by mala byť micro a ako je možné že vám vadilo jej množstvo a chýbajúci latte art?
    Vo veľa kaviarňach vám práve pripravia cappuccino s bohatou penou takmer prekypujúcou z pohára a bez latte art, robia to teda všetky zle?

  2. Do mcdonlads chodim na tuto pobocku na kavu. kapucino mam presne takto rad takto ma vyzerat kapucino nie navrchu milimeter peny .. nerozumiem tejto recenzi.. akurat je pravda kava je raz horka raz nie ale ako za to mozu zamestnanci? niako

    1. Dobrý deň prajem. My vidíme, že prispievate viackrát z tej istej IPčky a z toho istého zariadenia, len sa vždy inak podpíšete. Nemusíte to robiť 🙂 My chápeme, že nie každému sa náš názor musí páčiť a tak je to fér. Možno ho len treba prijať s otvorenou mysľou a spomenúť si na to staré známe, že kritika môže posunúť. Keď máte rád presne takéto kapučíno a keď za idol moderného kávového sveta dávate Taliansko, tak to asi nie sme príliš kompatibilní 🙂 LK

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close