Obrovské prekvapenie: Kávy z Café Dias sú bomby
Vedeli ste, že v kaviarňach Café Dias dostanete výberovú kávu? A to poriadne dobrú! Ak neviete, tak Café Dias je sieť kaviarní pridružených ku kníhkupectvám Panta Rhei. Na Slovensku majú vyše desať pobočiek, zoznam kaviarní Café Dias nájdete TU. Kávy vám predstavíme v rámci nášho seriálu „Poď ochutnať slovenskú pražiareň„.
Ja som sa zhodou okolností s výberovou kávou prvýkrát stretol práve v kaviarni Café Dias v košickom Auparku. Stalo sa tak pred niekoľkými rokmi, keď som bol “obyčajný kávičkár” a výberovú kávu som nevedel poriadne zhodnotiť ani oceniť.
Café Dias má vlastnú pražiareň
Dnes som už kávovo o niečo ďalej a na stole mi pristálo päť balíčkov kávy, ktoré si Café Dias praží vo vlastnej pražiarni. Na úvod by som prezradil, že všetky kávy ma veľmi príjemne prekvapili. Od začiatku mi bolo jasné, že to pražiareň Café Dias myslí vážne.
Z obalov a ich webovej stránky som sa o kávach dozvedel všetky informácie, ktoré od balíčka výberovej kávy očakávame. Čo mi však absolútne odpálilo dekel, bol moderný prístup k praženiu. Štyri z piatich káv, ktoré si predstavíme, sú pražené tak, aby boli vhodné pre prípravu espressa, ale aj filtrovanej kávy. Realita to absolútne odráža a praženie bolo fakt svetlé.
Café Dias ponúka svetlé a voňavé kávy
Výsledkom boli svetlé a voňavé kávy, ktorých charakter nebol nijako potlačený pražením. Každá káva chutila inak a ich ochutnávanie predstavovalo zaujímavé dobrodružstvo. Rád vám popíšem svoje skúsenosti a azda pomôžem s výberom, ak by ste sa rozhodli Café Dias vyskúšať aj vy.
Môj tip: Informácie o kávach Café Dias nájdete na stránke Panta Rhei – kliknite TU.
Začnime s jedinou kávou, ktorá je pražená tmavšie (pre prípravu espressa).
Espresso zmes Dias – ČOKOLÁDA A ORIEŠKY
Blend Dias považujem za jedinú z káv, ktorá by sa dala nazvať konzervatívnejšou. Zmes sa skladá zo štyroch káv: sucho spracovanej Brazílie Santos, premytej Kolumbie Las Petunias, premytej Indie Tamil Nadu a suchej Etiópie Zege. Zrná su napražené tmavšie, no pozor! Vôbec neočakávajte olejnaté či čierne zrná. Jednoducho ide o “oldschool” roast, vďaka čomu je káva sladká a neobsahuje takmer žiadnu aciditu. Chute sú plné, čokoládovo orieškové a v dochuti pocítite hlavne pražené oriešky. Zmes Dias najviac oceníte vtedy, keď sa radíte medzi konzervatívnejších kávičkárov, ktorí vo svojej šálke neobľubujú aciditu.
Pre modernejšieho kávičkára prináša Café Dias hneď štyri možnosti vyžitia. Tri kávy pochádzajú z afrického kontinentu (Etiópia Buki, DR Kongo SOPACDI a Rwanda Abadatezuka COOP) a jedna z juhoamerického (Kolumbia Cauca). Každá z káv je vhodná aj pre prípravu espressa a rovnako tak aj filtrovanej kávy. Ja som si kávy najviac užil ako poriadne ovocné a šťavnaté espressá. Poďme si ich predstaviť s dôrazom na ich hlavné chuťové prvky.
Etiópia Buki – ČUČORIEDKY
Tento etiópsky Heirloom pochádza z regiónu Uraga. Zrelé kávovníkové čerešne boli spracované naturálnou metódou v spracovateľskej stanici Buki, podľa ktorej nesie káva názov. Pri príprave espressa očakávajte fakt ovocnú bombu. Za horúca chuti dominujú čučoriedky a bazový kvet, no postupným chladnutím prejde do popredia veľmi príjemná citrusová acidita. V dochuti je cítiť hlavne sladkú mliečnu čokoládu. Ak teda nemáte radi acidné kávy, táto vám pravdepodobne nesadne. V prípade, že ovocné kávy vyhľadávate, Etiópia Buki určite ulahodí aj náročnejšiemu konzumentovi.
DR Kongo SOPACDI – VIŠŇOVÝ DEZERT
Konžská káva od Café Dias bola vypestovaná v okolí dedín Mishebere a Ruhunde v regióne South Kivu. Ide o odrodu Bourbon spracovanú premytou metódou. Ak mám povedať pravdu, v káve som cítil chute, ktoré nezodpovedajú tomu, čo bežne od premytých káv očakávam – čo však vôbec nie je na škodu. Chute kávy boli výrazné a plné, telo nebolo ľahké, ako je u premytých káv zvykom. Bolo stredne ťažké (smotanové). Káva chutila ako višňový dezert. Jednoducho krásne zaobalená višňová acidita v čokoláde. Zo všetkých odskúšaných káv bolo Kongo mojim najväčším favoritom. Espresso nie je prehrotene acidné, a preto odporúčam aj publiku, ktoré preferuje sladšie kávy.
Rwanda Abadatezuka COOP – RUMOVÉ PRALINKY
Rovnako, ako v prípade Konga, je aj káva z Rwandy odrody Bourbon. Tento Bourbon však bol spracovaný naturálnou metódou. Vypestovalo ho združenie Abadatezuka sídliace v západnej provincii Rwandy, konkrétne v regióne Nyamasheke. Káva opäť ponúka veľmi pekný balans ovocnosti a sladkosti. V chuti sa dopĺňa sladkosť mliečnej čokolády s ovocnosťou grepu a štipkou rumu, ktorý navodzuje pralinkový dojem. V dochuti ostáva na jazyku hlavne grep a čokoláda. Oproti Etiópii a Kongu je v tomto prípade najväčšou odlišnosťou prítomnosť jemnej rumovej chute. Ak vám takéto chute v káve vyhovujú, alebo ste niečo také v espresse ešte necítili, odporúčam vyskúšať.
Kolumbia Cauca – VÍNO
Posledná z moderných, svetlo pražených, káv pochádza z juhoamerickej Kolumbie. Odrodu Castillo vypestovalo osem menších farmárov v regióne Cauca. Po zbere boli čerešne z ôsmich káv zavezené do spracovateľskej stanice Manos Jutas, kde boli spracované suchou (naturálnou) metódou. V káve je krásne cítiť červené hrozno, ktoré chladnutím prechádza do červeného vína doplneného o jahodový jogurt. Telo je krásne smotanové a dochuť vínová. Acidita je v tomto prípade trošičku vyššia, čiže kávu odporúčam hlavne milovníkom ovocnejších espress.
Od skepsy k veľkému prekvapeniu
Nebudem sa tajiť tým, že som bol voči kávam od Café Dias prvotne skeptický. Avšak v momente, kedy som začal jednotlivé balíky otvárať, sa moja skepsa vytratila. Uvedomil som si, že prípravu tohto článku si jednoznačne užijem.
Ak by som balíčky dostal v neoznačenej podobe, nikdy by som nepovedal, že ide o kávy od siete kaviarní a kníhkupectiev. A aj preto považujem Café Dias za jedno z mojich najpríjemnejších kávových prekvapení tohto roka. S čistým svedomím môžem tieto kávy odporučiť aj ľuďom s vycibreným jazýčkom. Pri správnej príprave je to fakt veľké chuťové potešenie.
Rozhodne sa chystám znovu po rokoch navštíviť aj ich kaviareň a vyskúšať kávy pripravené priamo u nich. Ak máte s Café Dias skúsenosti, neváhajte sa s nami podeliť. Kto každý sa na výberovú kávu namotal práve u nich?
Super! Káva v Pante mi vždy chutí, skúste aj martinusácke, s týmito podľa mňa ide v poslednej dobe dole vodou.