pondelok, 7 júla, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
No Result
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
No Result
View All Result
Blog o káve
No Result
View All Result
Home Zaujímavosti o káve

Ochutená káva? Čo káve dodáva typickú príchuť?

Ladislav Király by Ladislav Király
31. marca 2021
ochutená káva

Ako je možné, že káva má nejakú "príchuť" a čo sa o ňu stará? Posvietime si na to v tomto článku

Share on FacebookShare on Twitter

Možno trochu bulvárny a uletený nápis, ale nevadí. Ide o to, že v redakcii Blogu o káve sme sa už stretli aj s netradičnými otázkami kávičkárov, ktoré nás doslova prekvapili. Jedna z nich, ktorá sa opakuje pomerne často, znie takto: „Kde sa dá zohnať ochutená káva?“.

Ľudia sa nás veľmi často pýtajú na to, kde by si mohli kúpiť kávu s orieškovou či vanilkovou príchuťou alebo s chuťou tmavej čokolády. Priznávame, že keď sme otázku dostali prvýkrát, ostali sme zaskočení. Až pri hlbšom vnorení do témy nám však došlo, že ide len o zlú interpretáciu toho, čo pražiari výberovej kávy radi uvádzajú na obaloch. Informujú o tom, že v káve by malo byť cítiť oriešky, mliečnu čokoládu, karamel, grep, mango, ananás, med, slivku, jablko, hnedý cukor, jahody, lieskový orech a podobne.

Nejde však o príchuť, ktorá by sa do kávy zamiešavala úmyselne. Ide len o jej prirodzené vlastnosti, ktoré sú závislé od mnohých vecí týkajúcich sa pestovania, spracovania či praženia. Ak je všetko urobené správne, vieme z kávy doslova „vytiahnuť“ jedinečné chuťové profily a naplno si ich užívať. Takto by sa dala definovať „ochutená káva“.

Doprajte si viac ako supermarketovú kávu

Ak si kúpite bežnú kávu zo supermarketu, nič významné v nej nepocítite. Ide totiž o zrná nižších kvalitatívnych stupňov, ktoré sú navyše väčšinou prepražené alebo spálené a zbytočne horké. Žiadny pôžitok, žiadne ovocné tóny, nuda.

Avšak ak si doprajete výberovú kávu s vyšším SCA hodnotením, ktorá pochádza z kvalitnej pražiarne a pripravíte si ju s potrebným citom, viete sa dopracovať k veľmi zaujímavému pôžitku a skutočne v nej môžete pocítiť napríklad slivky alebo ananás. A verte nám, že ak tento pocit spoznáte, chytí vás za srdce. Odrazu vstúpite do celkom nového sveta.

Ako človek vníma chuť kávy?

Pre lepšie vysvetlenie týchto tajov potrebujeme pochopiť, ako vlastne vnímame chuť alebo tóny kávy. Ťažko tu nájsť správny výraz, pretože slovenčina ho vlastne ani nepozná. Ak by sme sa bavili o slove „chuť“, tak vieme hovoriť len o sladkej, slanej, kyslej, horkej a umami. To je všetko.

V angličtine však existuje aj slovo „flavor“, na ktoré nemáme slovenský ekvivalent. Zachytili sme označenie ako „chuťovôňa“, ktoré sčasti interpretuje, o čo vlastne ide. Analyzovali sme to už aj v článku s Valerianom Hralom, ktorý nám objasňoval retronazálnu olfakciu. Kávu prehltnete a následne vydýchnete cez nos. Tam niekde viete zacítiť napríklad to jablko. Nie je to teda o vnímaní cez jazyk, ale cez hlbšie skryté ústrojenstvo.

Chce to tréning

Samozrejme, že správne rozpoznanie týchto vnemov nie je jednoduché a chce cvik, avšak rozhodne sa to oplatí. Keď sa vo veci človek zorientuje, vie vychutnávanie kávy povýšiť na celkom novú úroveň.

príprava kávy Habesh Gedeb
Na eshope s kávou eshop.blogokave.sk zoženiete aj takúto „habeshku“.

Všetko je to ešte komplikovanejšie, pretože každý má osobné senzorické vlastnosti na inej úrovni. Niekto cíti to, iný zasa ono. Niekto je citlivejší na jednu vec, iný zasa na druhú. Je to aj vecou tréningu a profesionálnym ochutnávačom kávy, teda Q Graderom, sa človek nestane len tak.

Čo všetko však ovplyvňuje túto „príchuť kávy“ a čo všetko má na ňu vplyv? Je toho viac a my vám ponúkame základný prehľad. Existuje päť základných vecí starajúcich sa o danú „flavor“, ktorou káva disponuje.

Geografické predpoklady

Zemepiská šírka, nadmorská výška, teroár, typ pôdy, množstvo dažďa a slnka, prípadne či je káva pestovaná v tieni. Toto všetko má vplyv na množstvo cukrov, kyslosti či komplexnosti kávy.

Odrody a druhy kávy

Robusta neponúka nič výnimočné, arabika je niekde celkom inde. No a existujú aj kvalitnejšie odrody, pri ktorých sa dá dopracovať k výraznej nadhodnote. Možno ste už počuli o kávach označovaných ako geisha či gesha. Tak práve to je aktuálne zážitkový strop.

Spracovanie kávy

Tri hlavné metódy spracovania kávy sme rozpitvali v samostatnom článku a každá z nich má výrazný vplyv na finálne charakteristiky kávy. Každá z nich ich dokáže do istej miery zmeniť alebo upravovať. Okrem toho sa pri spracovaní kávy využíva napríklad aj fermentácia, ktorá má takisto významné účinky.

Praženie kávy

Proces praženia kávy má vplyv na jej kyslosť, horkosť, sladkosť, ale vie pracovať aj s jej telom. Keď si dáte svetlo praženú kávu, viete v nej cítiť veľmi zaujímavú ovocnosť, pričom pri tmavších praženiach je to zväčša už len o horkosti a fádnosti.

Príprava kávy

Veľmi dôležitý je aj spôsob finálnej prípravy kávy. Či ju robíte cez profesionálny kávovar alebo využijete niektorý z alternatívnych spôsobov. Rozhodujúci je aj pomer vody a kávy, hrúbka mletia, čas extrakcie či teplota vody. Toto všetko má vplyv na finálnu chuť, respektíve príchuť. Rozhodne odporúčame experimentovať a skúšať. Len tak nájdete to pravé orechové, čo vyhovuje práve vám.

K experimentovaniu a skúšaniu patrí aj ochutnávanie káv z rôznych pražiarní. Práve preto je tu eshop s kávou eshop.blogokave.sk. Pozrite si jeho ponuku a niečo si istotne vyberiete. Možno vám padne do oka aj nejaká „ochutená káva“.

0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Tags: káva
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Next Post
kávové čerešne Yellow Bourbon

Nový importér zelenej kávy z Brazílie na Slovensku!

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Uncategorized @sk
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Lukáš Tóth - Verticcio

    Mega zľavy na kávu a darčeky k objednávkam: Verticcio oslavuje 10 rokov

    7. júla 2025
    Jednoducho káva od Goriffee - príprava espressa na La Marzocco

    Jednoducho káva: Pražiareň Goriffee nasadila espresso zmes za 7 €

    4. júla 2025
    Barista Roasters - akcia - espresso za euro

    Výberové espresso za 1 €: Taký je júl v kaviarňach Barista Roasters v Lučenci

    4. júla 2025
    Idylika - produkty siete Me Gusta

    Pražiareň Idylika nie je len o Martine – jej kamenné obchody nájdete aj v Žiline vo VOYAGE a Rajeckých Tepliciach v PENSIONE RELISH

    3. júla 2025
    Summertime Coffee od READY AFTER - espresso

    Summertime Coffee: Pražiareň READY AFTER predstavila nový letný hit

    4. júla 2025
    Kolumbia Supernatural od Barista Roasters - nalievanie kávy do šálky

    Kolumbia Supernatural od Barista Roasters: Paranormálne supernaturálna káva plná exotiky

    1. júla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Uncategorized @sk
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger Marián Takáč mlynček na kávu pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Lukáš Tóth - Verticcio

    Mega zľavy na kávu a darčeky k objednávkam: Verticcio oslavuje 10 rokov

    7. júla 2025
    Jednoducho káva od Goriffee - príprava espressa na La Marzocco

    Jednoducho káva: Pražiareň Goriffee nasadila espresso zmes za 7 €

    4. júla 2025
    Barista Roasters - akcia - espresso za euro

    Výberové espresso za 1 €: Taký je júl v kaviarňach Barista Roasters v Lučenci

    4. júla 2025
    Idylika - produkty siete Me Gusta

    Pražiareň Idylika nie je len o Martine – jej kamenné obchody nájdete aj v Žiline vo VOYAGE a Rajeckých Tepliciach v PENSIONE RELISH

    3. júla 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    No Result
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL