piatok, 13 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Recepty

Ochutnajte cascaru z Goriffee na štyri rôzne spôsoby

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
21. mája 2023
poď ochutnať cascaru z Goriffee
Share on FacebookShare on Twitter

Počuli ste už o produkte zvanom cascara? Na Blogu o káve sme o ňom už písali, ale širokej verejnosti je tento pojem naďalej pomerne cudzí. Cascara v jednoduchosti predstavuje vysušené semenné obaly (dužinu a šupku) plodu kávovníka. Vzniká ako vedľajší produkt pri pestovaní kávy. Poďte s nami ochutnať vynikajúcu cascaru z Goriffee.

Niekto môže cascaru považovať za odpad, no vedzte, že aj v nej sa môžu ukrývať zaujímavé a rozmanité chute. Vďaka chalanom z bratislavskej pražiarne Goriffee sa dnes na chvíľu premení Blog o káve na Blog o cascare. Poslali nám totižto svoju novinku – cascaru Rwanda Rushashi. Vraj je taká chutná, že z nej budeme odpadávať :). Aspoň tak som počul.

cascara Rwanda Rushashi z Goriffee

Cascara, s ktorou budeme pracovať, pochádza z farmy Rushashi, ktorá je vo vlastníctve kooperácie Abakundakawa. Farma produkuje cascaru od roku 2015 a venuje jej obzvlášť precíznu starostlivosť. To sa odráža na tom, čo v balíčku od Goriffee nájdete. Pekné, veľké a voňavé čerešne. Mnoho z vás už určite má vlastné recepty na to, ako cascaru pripravovať. Budeme len radi, keď sa o ne s nami podelíte. My vám na oplátku poskytneme štyri rôzne spôsoby, ako sme si cascaru od Goriffee vychutnali mi.

Náš tip: na eshope goriffee.com môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

1. Výluh (čaj) z cascary

Veľmi jednoduchý a veľmi častý spôsob prípravy cascary. V našom prípade sme pre prípravu výluhu používali french press. French press však nie je nevyhnutný. Cascaru z Goriffee stačí zaliať horúcou vodou a neskôr scediť. Je len na vás, akým spôsobom. My sme používali 15 gramov cascary na 250 ml vody s teplotou 100 stupňov Celzia. Celkový čas extrakcie bol 10 minút. V poslednom kroku sme cascaru scedili pomocou sitka french pressu. Čaj chutil veľmi príjemne. V chuti sme našli hromadu citrusov, hlavne pomaranč. Ten bol doplnený o medovú sladkosť a štipku kvetinovosti.

Recept na výluh z cascary

Metóda: French press
Množstvo cascary: 15 g
Objem a teplota vody: 250 ml, 100 stupňov Celzia
Čas extrakcie: 10 minút
Chuť: pomaranč, med

cascara z Goriffee pripravovaná ako výluh vo french presse

2. Cascara cold brew

Keď máte radi kávové cold brew, prečo nevyskúšať aj cascarové? Príprava je znovu veľmi jednoduchá: 50 gramov cascary zalejte približne pol litrom vody izbovej teploty. Cascaru následne umiestnite do chladničky a nechajte extrahovať 12 hodín. 

Náš tip: Cascaru z Goriffee pred prípravou posekajte na menšie kúsky za pomoci mixéra alebo čepeľového mlynčeka. To všetko v záujme lepšej extrakcie a uvoľnenia aromatických látok. 

Po dvanástich hodinách cold brew sceďte buď cez sitko, alebo pre vyššiu čistotu cez papierový filter drippra Hario V60. Cold brew z cascary sme pili prvýkrát a celkom úprimne nám odpálilo dekel. Pomaranče, ktoré dominovali v cascarovom čaji, v cold brew vystriedali limetky a citróny. Cold brew pôsobilo extrémne ovocne a osviežujúco. Okrem citrusov sme v chuti našli čierny čaj a sladkosť melasy.

cedenie cold brew z cascary z Goriffee

Poznámka: Takto pripravené cold brew je pomerne koncentrované a plné chutí. Hodí sa ako surovina pre miešanie nápojov, ale aj ako samostatný nápoj. Ak na vás bude pôsobiť príliš “silno”, odporúčame ho podľa vašej preferencie zriediť vodou.

Recept na cascara cold brew

Metóda: Extrakcia v čistej nádobe a následná filtrácia pomocou Hario V60
Množstvo cascary: 50 g
Objem a teplota vody: 500 ml, izbová teplota vody a následné umiestnenie do chladničky
Čas extrakcie: cca 12 hodín
Chuť: limetka, citrón, čierny čaj, melasa

cold brew z cascary z Goriffee

3. Citrusovo-cascarová limonáda

Teraz sa pripravte na osviežujúcu letnú pecku. Cascara z Goriffee skvelo ladí s čerstvou citrusovou šťavou, a preto sme si pre vás pripravili citrusovo-cascarovú limču. Pre prípravu budete potrebovať 100 ml cascara cold brew (pripraveného podľa bodu 2.), jeden pomaranč, polovicu citróna, trstinový cukor, ľad a perlivú sódu. Perlivosť sa dá dosiahnuť aj pomocou domácich výdajníkov sódy, je to len na vás.

Postup prípravy je nasledovný. Odšťavte polovicu citróna a jeden celý pomaranč. Presnejšie povedané: v našom prípade išlo celkovo o 120 ml citrusovej šťavy. Zrieďte ju množstvom 250 ml vody, pridajte približne 13 gramov cukru, poriadne premiešajte a nalejte na ľad. Následne pridajte 100 ml cascarového cold brew, ktoré ste si pripravili vopred. Pri správnom naliatí sa v nápoji vytvoria pekne oddelené farebné vrstvy. Tie sú síce estetické, ale pred konzumáciou limonádu znovu poriadne zamiešajte. V limonáde pocítite svieže citrusy doplnené o sladkosť cascary a jemnú horkosť čierneho čaju v dochuti. Chuť vás možno zo začiatku prekvapí svojou netradičnosťou, no veríme, že si ju obľúbite minimálne tak ako my.

citrusovo cascarová limonáda príprava

Recept na citrusovo-cascarovú limonádu

Ingrediencie: 

100 ml cascara cold brew
šťava z jedného pomaranča
šťava z polovice citróna
cca 13 gramov trstinového cukru (sladkosť upravujte podľa vašej preferencie)
ľad
250 ml sódy

Postup: 

  1. Vopred si pripravte cascara cold brew.
  2. Odšťavte pomaranč a polovicu citrónu.
  3. Sódu, ovocnú šťavu a cukor zmiešajte a nalejte na ľad.
  4. Na vrch nalejte cascara cold brew.
  5. Zamiešajte a vychutnávajte.

Chuť: citrusy, med, čierny čaj

limonáda z cascary z Goriffee

4. Cascarový sirup

Cascarový sirup môžete použiť ako prísadu prakticky do hocičoho, čo uznáte za vhodné. My ho používame hlavne do miešaných nápojov. Cascara dodá sirupu svoju špecifickú sladkosť a v prípade rwandskej cascary z Goriffee aj pomarančovú citrusovosť. Pred prípravou sirupu znovu odporúčame cascaru posekať na menšie čiastočky pre lepšie uvoľnenie aromatických látok. 

Náš osvedčený pomer sirupu je jeden diel cukru na jeden diel vody a polovicu dielu cascary. Napríklad 200 gramov cukru na 200 ml vody a 100 gramov cascary. Všetky suroviny umiestnite do hrnca a pomaly uveďte do varu. Za stáleho miešania ohrievajte sirup niekoľko minút, a to až do okamihu, kým sa dostatočne nenaplní chuťami cascary. Sirup následne sceďte a umiestnite do čistej nádoby. Skladujte v chlade. Sirup môžete použiť namiesto cukru do citrusovo-cascarovej limonády a ešte viac zvýrazniť chuť cascary.

Recept na cascarový sirup:

Ingrediencie:

200 g trstinového cukru (1 diel)
200 g vody (1 diel)
100 gramov cascary (½ dielu)

Postup:
1. Všetky ingrediencie spolu za stáleho miešania zahrievame, kým sa cukor neroztopí a cascara neuvoľní aromatické látky.
2. Sirup scedíme a umiestnime do čistej nádoby.
Chuť: sladkosť trstinového cukru, pomaranč, med

Náš tip: na eshope goriffee.com môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

cascara z Goriffee
0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: cascaraGoriffee
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
Martin Pagáč vyhral šampionát v aeropresse

Martin Pagáč: Učiteľ, ktorý prekvapujúco vyhral šampionát v AeroPresse

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    12. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    Zlaté Zrnko Vietnam Zanya - espresso

    Zlaté Zrnko nasadilo kávu od slovenského farmára: Vietnam Zanya Natural

    9. júna 2025
    Ty Kokos z pražiarne Aurelica - hotová káva v dekantéri

    Ty Kokos! od Aurelica Coffee: Tyčinka Margot alebo káva?

    10. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    12. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL