utorok, 18 novembra, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Domov Recepty

Ochutnajte cascaru z Goriffee na štyri rôzne spôsoby

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
21. mája 2023
poď ochutnať cascaru z Goriffee
Share on FacebookShare on Twitter

Počuli ste už o produkte zvanom cascara? Na Blogu o káve sme o ňom už písali, ale širokej verejnosti je tento pojem naďalej pomerne cudzí. Cascara v jednoduchosti predstavuje vysušené semenné obaly (dužinu a šupku) plodu kávovníka. Vzniká ako vedľajší produkt pri pestovaní kávy. Poďte s nami ochutnať vynikajúcu cascaru z Goriffee.

Niekto môže cascaru považovať za odpad, no vedzte, že aj v nej sa môžu ukrývať zaujímavé a rozmanité chute. Vďaka chalanom z bratislavskej pražiarne Goriffee sa dnes na chvíľu premení Blog o káve na Blog o cascare. Poslali nám totižto svoju novinku – cascaru Rwanda Rushashi. Vraj je taká chutná, že z nej budeme odpadávať :). Aspoň tak som počul.

cascara Rwanda Rushashi z Goriffee

Cascara, s ktorou budeme pracovať, pochádza z farmy Rushashi, ktorá je vo vlastníctve kooperácie Abakundakawa. Farma produkuje cascaru od roku 2015 a venuje jej obzvlášť precíznu starostlivosť. To sa odráža na tom, čo v balíčku od Goriffee nájdete. Pekné, veľké a voňavé čerešne. Mnoho z vás už určite má vlastné recepty na to, ako cascaru pripravovať. Budeme len radi, keď sa o ne s nami podelíte. My vám na oplátku poskytneme štyri rôzne spôsoby, ako sme si cascaru od Goriffee vychutnali mi.

Náš tip: na eshope goriffee.com môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

1. Výluh (čaj) z cascary

Veľmi jednoduchý a veľmi častý spôsob prípravy cascary. V našom prípade sme pre prípravu výluhu používali french press. French press však nie je nevyhnutný. Cascaru z Goriffee stačí zaliať horúcou vodou a neskôr scediť. Je len na vás, akým spôsobom. My sme používali 15 gramov cascary na 250 ml vody s teplotou 100 stupňov Celzia. Celkový čas extrakcie bol 10 minút. V poslednom kroku sme cascaru scedili pomocou sitka french pressu. Čaj chutil veľmi príjemne. V chuti sme našli hromadu citrusov, hlavne pomaranč. Ten bol doplnený o medovú sladkosť a štipku kvetinovosti.

Recept na výluh z cascary

Metóda: French press
Množstvo cascary: 15 g
Objem a teplota vody: 250 ml, 100 stupňov Celzia
Čas extrakcie: 10 minút
Chuť: pomaranč, med

cascara z Goriffee pripravovaná ako výluh vo french presse

2. Cascara cold brew

Keď máte radi kávové cold brew, prečo nevyskúšať aj cascarové? Príprava je znovu veľmi jednoduchá: 50 gramov cascary zalejte približne pol litrom vody izbovej teploty. Cascaru následne umiestnite do chladničky a nechajte extrahovať 12 hodín. 

Náš tip: Cascaru z Goriffee pred prípravou posekajte na menšie kúsky za pomoci mixéra alebo čepeľového mlynčeka. To všetko v záujme lepšej extrakcie a uvoľnenia aromatických látok. 

Po dvanástich hodinách cold brew sceďte buď cez sitko, alebo pre vyššiu čistotu cez papierový filter drippra Hario V60. Cold brew z cascary sme pili prvýkrát a celkom úprimne nám odpálilo dekel. Pomaranče, ktoré dominovali v cascarovom čaji, v cold brew vystriedali limetky a citróny. Cold brew pôsobilo extrémne ovocne a osviežujúco. Okrem citrusov sme v chuti našli čierny čaj a sladkosť melasy.

cedenie cold brew z cascary z Goriffee

Poznámka: Takto pripravené cold brew je pomerne koncentrované a plné chutí. Hodí sa ako surovina pre miešanie nápojov, ale aj ako samostatný nápoj. Ak na vás bude pôsobiť príliš “silno”, odporúčame ho podľa vašej preferencie zriediť vodou.

Recept na cascara cold brew

Metóda: Extrakcia v čistej nádobe a následná filtrácia pomocou Hario V60
Množstvo cascary: 50 g
Objem a teplota vody: 500 ml, izbová teplota vody a následné umiestnenie do chladničky
Čas extrakcie: cca 12 hodín
Chuť: limetka, citrón, čierny čaj, melasa

cold brew z cascary z Goriffee

3. Citrusovo-cascarová limonáda

Teraz sa pripravte na osviežujúcu letnú pecku. Cascara z Goriffee skvelo ladí s čerstvou citrusovou šťavou, a preto sme si pre vás pripravili citrusovo-cascarovú limču. Pre prípravu budete potrebovať 100 ml cascara cold brew (pripraveného podľa bodu 2.), jeden pomaranč, polovicu citróna, trstinový cukor, ľad a perlivú sódu. Perlivosť sa dá dosiahnuť aj pomocou domácich výdajníkov sódy, je to len na vás.

Postup prípravy je nasledovný. Odšťavte polovicu citróna a jeden celý pomaranč. Presnejšie povedané: v našom prípade išlo celkovo o 120 ml citrusovej šťavy. Zrieďte ju množstvom 250 ml vody, pridajte približne 13 gramov cukru, poriadne premiešajte a nalejte na ľad. Následne pridajte 100 ml cascarového cold brew, ktoré ste si pripravili vopred. Pri správnom naliatí sa v nápoji vytvoria pekne oddelené farebné vrstvy. Tie sú síce estetické, ale pred konzumáciou limonádu znovu poriadne zamiešajte. V limonáde pocítite svieže citrusy doplnené o sladkosť cascary a jemnú horkosť čierneho čaju v dochuti. Chuť vás možno zo začiatku prekvapí svojou netradičnosťou, no veríme, že si ju obľúbite minimálne tak ako my.

citrusovo cascarová limonáda príprava

Recept na citrusovo-cascarovú limonádu

Ingrediencie: 

100 ml cascara cold brew
šťava z jedného pomaranča
šťava z polovice citróna
cca 13 gramov trstinového cukru (sladkosť upravujte podľa vašej preferencie)
ľad
250 ml sódy

Postup: 

  1. Vopred si pripravte cascara cold brew.
  2. Odšťavte pomaranč a polovicu citrónu.
  3. Sódu, ovocnú šťavu a cukor zmiešajte a nalejte na ľad.
  4. Na vrch nalejte cascara cold brew.
  5. Zamiešajte a vychutnávajte.

Chuť: citrusy, med, čierny čaj

limonáda z cascary z Goriffee

4. Cascarový sirup

Cascarový sirup môžete použiť ako prísadu prakticky do hocičoho, čo uznáte za vhodné. My ho používame hlavne do miešaných nápojov. Cascara dodá sirupu svoju špecifickú sladkosť a v prípade rwandskej cascary z Goriffee aj pomarančovú citrusovosť. Pred prípravou sirupu znovu odporúčame cascaru posekať na menšie čiastočky pre lepšie uvoľnenie aromatických látok. 

Náš osvedčený pomer sirupu je jeden diel cukru na jeden diel vody a polovicu dielu cascary. Napríklad 200 gramov cukru na 200 ml vody a 100 gramov cascary. Všetky suroviny umiestnite do hrnca a pomaly uveďte do varu. Za stáleho miešania ohrievajte sirup niekoľko minút, a to až do okamihu, kým sa dostatočne nenaplní chuťami cascary. Sirup následne sceďte a umiestnite do čistej nádoby. Skladujte v chlade. Sirup môžete použiť namiesto cukru do citrusovo-cascarovej limonády a ešte viac zvýrazniť chuť cascary.

Recept na cascarový sirup:

Ingrediencie:

200 g trstinového cukru (1 diel)
200 g vody (1 diel)
100 gramov cascary (½ dielu)

Postup:
1. Všetky ingrediencie spolu za stáleho miešania zahrievame, kým sa cukor neroztopí a cascara neuvoľní aromatické látky.
2. Sirup scedíme a umiestnime do čistej nádoby.
Chuť: sladkosť trstinového cukru, pomaranč, med

Náš tip: na eshope goriffee.com môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

cascara z Goriffee
0x Super článok
Zľavové kódy

Štítky: cascaraGoriffee
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

ĎALŠÍ ČLÁNOK
Martin Pagáč vyhral šampionát v aeropresse

Martin Pagáč: Učiteľ, ktorý prekvapujúco vyhral šampionát v AeroPresse

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Colombia Monteblanco Marakuja Fermentation od READY AFTER

Marakujová káva Kolumbia Monteblanco od READY AFTER: Tropická bomba na espresso aj filter 

13. novembra 2025
Filip Lörinc - Golden Roaster

Ako sa z obyčajného chlapca z Rožňavy stal najlepší pražiar kávy

12. novembra 2025
Blog o káve

Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

Naše sociálne siete

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

ZNAČKY

Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Barista Roasters Be:café bezkofeínová káva cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

TOP ČLÁNKY

Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
  • Cenník
  • Ochrana osobných údajov
  • Štatút

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
{title} {title} {title}
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL