Recepty

Ochutnajte cascaru z Goriffee na štyri rôzne spôsoby

Počuli ste už o produkte zvanom cascara? Na Blogu o káve sme o ňom už písali, ale širokej verejnosti je tento pojem naďalej pomerne cudzí. Cascara v jednoduchosti predstavuje vysušené semenné obaly (dužinu a šupku) plodu kávovníka. Vzniká ako vedľajší produkt pri pestovaní kávy. Poďte s nami ochutnať vynikajúcu cascaru z Goriffee.

Niekto môže cascaru považovať za odpad, no vedzte, že aj v nej sa môžu ukrývať zaujímavé a rozmanité chute. Vďaka chalanom z bratislavskej pražiarne Goriffee sa dnes na chvíľu premení Blog o káve na Blog o cascare. Poslali nám totižto svoju novinku – cascaru Rwanda Rushashi. Vraj je taká chutná, že z nej budeme odpadávať :). Aspoň tak som počul.

cascara Rwanda Rushashi z Goriffee

Cascara, s ktorou budeme pracovať, pochádza z farmy Rushashi, ktorá je vo vlastníctve kooperácie Abakundakawa. Farma produkuje cascaru od roku 2015 a venuje jej obzvlášť precíznu starostlivosť. To sa odráža na tom, čo v balíčku od Goriffee nájdete. Pekné, veľké a voňavé čerešne. Mnoho z vás už určite má vlastné recepty na to, ako cascaru pripravovať. Budeme len radi, keď sa o ne s nami podelíte. My vám na oplátku poskytneme štyri rôzne spôsoby, ako sme si cascaru od Goriffee vychutnali mi.

Náš tip: na eshope goriffee.com môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

1. Výluh (čaj) z cascary

Veľmi jednoduchý a veľmi častý spôsob prípravy cascary. V našom prípade sme pre prípravu výluhu používali french press. French press však nie je nevyhnutný. Cascaru z Goriffee stačí zaliať horúcou vodou a neskôr scediť. Je len na vás, akým spôsobom. My sme používali 15 gramov cascary na 250 ml vody s teplotou 100 stupňov Celzia. Celkový čas extrakcie bol 10 minút. V poslednom kroku sme cascaru scedili pomocou sitka french pressu. Čaj chutil veľmi príjemne. V chuti sme našli hromadu citrusov, hlavne pomaranč. Ten bol doplnený o medovú sladkosť a štipku kvetinovosti.

Recept na výluh z cascary

Metóda: French press
Množstvo cascary: 15 g
Objem a teplota vody: 250 ml, 100 stupňov Celzia
Čas extrakcie: 10 minút
Chuť: pomaranč, med

cascara z Goriffee pripravovaná ako výluh vo french presse

2. Cascara cold brew

Keď máte radi kávové cold brew, prečo nevyskúšať aj cascarové? Príprava je znovu veľmi jednoduchá: 50 gramov cascary zalejte približne pol litrom vody izbovej teploty. Cascaru následne umiestnite do chladničky a nechajte extrahovať 12 hodín. 

Náš tip: Cascaru z Goriffee pred prípravou posekajte na menšie kúsky za pomoci mixéra alebo čepeľového mlynčeka. To všetko v záujme lepšej extrakcie a uvoľnenia aromatických látok. 

Po dvanástich hodinách cold brew sceďte buď cez sitko, alebo pre vyššiu čistotu cez papierový filter drippra Hario V60. Cold brew z cascary sme pili prvýkrát a celkom úprimne nám odpálilo dekel. Pomaranče, ktoré dominovali v cascarovom čaji, v cold brew vystriedali limetky a citróny. Cold brew pôsobilo extrémne ovocne a osviežujúco. Okrem citrusov sme v chuti našli čierny čaj a sladkosť melasy.

cedenie cold brew z cascary z Goriffee

Poznámka: Takto pripravené cold brew je pomerne koncentrované a plné chutí. Hodí sa ako surovina pre miešanie nápojov, ale aj ako samostatný nápoj. Ak na vás bude pôsobiť príliš “silno”, odporúčame ho podľa vašej preferencie zriediť vodou.

Recept na cascara cold brew

Metóda: Extrakcia v čistej nádobe a následná filtrácia pomocou Hario V60
Množstvo cascary: 50 g
Objem a teplota vody: 500 ml, izbová teplota vody a následné umiestnenie do chladničky
Čas extrakcie: cca 12 hodín
Chuť: limetka, citrón, čierny čaj, melasa

cold brew z cascary z Goriffee

3. Citrusovo-cascarová limonáda

Teraz sa pripravte na osviežujúcu letnú pecku. Cascara z Goriffee skvelo ladí s čerstvou citrusovou šťavou, a preto sme si pre vás pripravili citrusovo-cascarovú limču. Pre prípravu budete potrebovať 100 ml cascara cold brew (pripraveného podľa bodu 2.), jeden pomaranč, polovicu citróna, trstinový cukor, ľad a perlivú sódu. Perlivosť sa dá dosiahnuť aj pomocou domácich výdajníkov sódy, je to len na vás.

Postup prípravy je nasledovný. Odšťavte polovicu citróna a jeden celý pomaranč. Presnejšie povedané: v našom prípade išlo celkovo o 120 ml citrusovej šťavy. Zrieďte ju množstvom 250 ml vody, pridajte približne 13 gramov cukru, poriadne premiešajte a nalejte na ľad. Následne pridajte 100 ml cascarového cold brew, ktoré ste si pripravili vopred. Pri správnom naliatí sa v nápoji vytvoria pekne oddelené farebné vrstvy. Tie sú síce estetické, ale pred konzumáciou limonádu znovu poriadne zamiešajte. V limonáde pocítite svieže citrusy doplnené o sladkosť cascary a jemnú horkosť čierneho čaju v dochuti. Chuť vás možno zo začiatku prekvapí svojou netradičnosťou, no veríme, že si ju obľúbite minimálne tak ako my.

citrusovo cascarová limonáda príprava

Recept na citrusovo-cascarovú limonádu

Ingrediencie: 

100 ml cascara cold brew
šťava z jedného pomaranča
šťava z polovice citróna
cca 13 gramov trstinového cukru (sladkosť upravujte podľa vašej preferencie)
ľad
250 ml sódy

Postup: 

  1. Vopred si pripravte cascara cold brew.
  2. Odšťavte pomaranč a polovicu citrónu.
  3. Sódu, ovocnú šťavu a cukor zmiešajte a nalejte na ľad.
  4. Na vrch nalejte cascara cold brew.
  5. Zamiešajte a vychutnávajte.

Chuť: citrusy, med, čierny čaj

limonáda z cascary z Goriffee

4. Cascarový sirup

Cascarový sirup môžete použiť ako prísadu prakticky do hocičoho, čo uznáte za vhodné. My ho používame hlavne do miešaných nápojov. Cascara dodá sirupu svoju špecifickú sladkosť a v prípade rwandskej cascary z Goriffee aj pomarančovú citrusovosť. Pred prípravou sirupu znovu odporúčame cascaru posekať na menšie čiastočky pre lepšie uvoľnenie aromatických látok. 

Náš osvedčený pomer sirupu je jeden diel cukru na jeden diel vody a polovicu dielu cascary. Napríklad 200 gramov cukru na 200 ml vody a 100 gramov cascary. Všetky suroviny umiestnite do hrnca a pomaly uveďte do varu. Za stáleho miešania ohrievajte sirup niekoľko minút, a to až do okamihu, kým sa dostatočne nenaplní chuťami cascary. Sirup následne sceďte a umiestnite do čistej nádoby. Skladujte v chlade. Sirup môžete použiť namiesto cukru do citrusovo-cascarovej limonády a ešte viac zvýrazniť chuť cascary.

Recept na cascarový sirup:

Ingrediencie:

200 g trstinového cukru (1 diel)
200 g vody (1 diel)
100 gramov cascary (½ dielu)

Postup:
1. Všetky ingrediencie spolu za stáleho miešania zahrievame, kým sa cukor neroztopí a cascara neuvoľní aromatické látky.
2. Sirup scedíme a umiestnime do čistej nádoby.
Chuť: sladkosť trstinového cukru, pomaranč, med

Náš tip: na eshope goriffee.com môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

cascara z Goriffee
Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Back to top button
Close
Close