Exkluzívne

Od tmavého praženia k cennému titulu: Príbeh Lucie Okšovej

Pre ľudí, ktorí sa pohybujú na scéne slovenskej výberovej kávy, je meno Lucia Okšová známe pravdepodobne už dlhšie. V tejto oblasti pôsobí už niekoľko rokov a neprestajne napreduje. Na víkendovom Comandante Cupe, ktorý sa konal v rámci festivalu Two Coffee Champs v Bratislave, všetkým vyrazila dych a zvíťazila.

Rodenú Bratislavčanku sme následne vyspovedali. Jej životná cesta totiž môže byť inšpiráciou aj pre ďalších milovníkov a milovníčky kávy. „Ani neviem, ako by som sa vám predstavila,“ usmiala sa Lucia Okšová v rozhovore pre Blog o káve. „Milujem kávu, ale mám rada aj jógu, kváskovanie či turistiku. Som hrdá mamina dvoch úžasných detí a milujem život. Neviem, čo ešte by som o sebe povedala… hlavne milujem kávu, o ktorej by som dokázala rozprávať aj celé hodiny.“

Začiatky pri mame a tmavom pražení

Lucia prezradila, že ku káve sa dostala v pomerne včasnom veku. Spomína si na to, ako ranný nápoj pripravovala jej mama. „Na dverách kuchyne sme mali také to guľôčkové sklo, cez ktoré svietilo tlmené svetlo a popod dvere sa šírila vôňa čerstvo pripravenej kávy. Ja som ju mohla piť približne od štrnástich rokov a odvtedy ma ráno pravidelne budieval kávovar. Bola to úžasná malá mašinka s dvoma dávkovačmi na filter a kávu, dokonca aj s časovačom.“

Ladislav Király a Lucia Okšová
Ladislav Király a Lucia Okšová

Už popri škole začala brigádovať a neskôr aj pracovať v maminej kaviarni, ktorú označila za „malú a krásnu“. Celá láska sa napokon zrodila až tu. „To však bola ešte druhá kávová vlna a fičala som na talianskej káve. Áno, na tmavom pražení,“ priznala Lucia. „Potom prišlo jedno a druhé tehotenstvo, takže krátka kávová pauza. Po návrate z materskej som objavila výberovú kávu, teda tretiu kávovú vlnu, pričom na nej sa veziem do dnešných dní.“

Káva našimi očami

Objavenie tretej kávovej vlny si Lucia spája s Michaelou Nemcovou, ktorá ju priviedla do Kafé Lampy a odporučila jej absolvovať baristický kurz. „Tak vraj zistím, ako teraz funguje kávový svet. Počúvla som ju a prihlásila som sa na dvojdňový kurz do Dream Cocktail, ktorý som absolvovala s Marošom Petrikovičom a Alexandrom Nagyom. Tu som prvýkrát ochutnala filtrovanú kávu a uvedomila som si, ako má chutiť správne espresso.“

Nasledovalo zásadné uvedomenie. „Práca s kávou nie je len práca, je to životná cesta. Nie je káva ako káva a s kávou chcem pracovať nie len ako so surovinou, ale chcem vnímať celý jej príbeh a jej dušu. Spomínaná Michaela so mnou túto lásku ku káve zdieľa do dnešných dní a na Instagrame pre tento účel spravujeme spoločný účet @kava_nasimi_ocami. Pokojne nám dajte follow,“ zasmiala sa Lucia Okšová.

Voda a Just Lovely Cafe

V ďalšej fáze kávovej kariéry prišli lekcie o vode, ktoré Lucii na svojom workshope odovzdal Adrián Krišák. Potom si prečítala jeho knihu Need for Espresso: Underground a s vodou začala veľmi seriózne experimentovať.

Ladislav Király a víťazka Comandante Cupu Lucia Okšová
S Luciou sme pokecali v zákulisí bratislavskej Novej Cvernovky.

„Prostredníctvom kávy som sa dostala aj k Martine Ebdon Walker, ktorá akurát finišovala s prípravou svojej vlastnej kaviarne v Dúbravke s názvom Just Lovely Cafe. Dala mi možnosť zažiť spolu s ňou otvorenie celkom novej kaviarne, čo bol vždy môj sen. Stala som sa head baristkou a mohla som aplikovať všetko, čo som sa dovtedy naučila. Práve tu som sa stala tým, kým dnes som a Martine za to budem navždy vďačná.“

Maliarikovci a Mário Adamčík

„Tu som mala tú česť spoznať Michala Maliarika a jeho úžasnú manželku Evu z pražiarne Coffia. Michal ma potom pozval do pražiarne a vysvetlil mi, ako sa káva správa pri pražení. Ako ten proces vlastne vyzerá. V mojom kávovom živote to bol veľký míľnik. A spomenúť musím aj Mária Adamčíka, ktorý ma naučil spárovať si správne chute, čo a ako v káve hľadať, vysvetlil mi princípy filtrovanej kávy, teploty vody, ako posúvať a vylepšovať recept a ako z kávy dostať čo najviac. V skratke: kávová komunita tu na Slovensku je úžasný celok, ktorý vie spolu rásť. Takto ju vnímam a preto ju tak milujem,“ skonštatovala Lucia Okšová.

Comandante Cup 2022

Toto všetko Lucia zúročila na spomínanom Comandante Cupe 2022, ktorý vyhrala. Išlo o podujatie, v rámci ktorého dostali súťažiaci súťažnú kávu už tri týždne pred festivalom. Mohli ju spoznať, zoznámiť sa s ňou a nájsť ten najlepší recept.

Lucia Okšová na Two Coffee Champs 2022
Lucia Okšová počas súťaže. (Foto: Ivka Rožková/Two Coffee Champs)

„Prišla mi naturálne spracovaná káva z českej pražiarne Father’s Coffee Roastery, čo ma veľmi potešilo, lebo kávu od nich mám veľmi rada a veľmi mi sadla. V deň súťaže sme dostali na výber aj vodu. Mali sme čas na ocuppovanie a výber vody. Mali sme dosť času na zladenie receptu s vodou a na doladenie posledných úprav. Potom sme súťažili s Hario V60-02 a podarilo sa mi postúpiť ďalej.“

Cesta k víťazstvu

„Nasledovalo semifinále, v ktorom sme už súťažili s inou kávou. Na zoznámenie a nájdenie receptu sme mali 50 minút – na samotnú prípravu kávy osem minút a všetko to hodnotili traja senzorickí rozhodcovia. V druhom kole sme museli použiť aeropress a mali sme na výber klasickú alebo obrátenú metódu. Vo finále sme dostali kávu z druhého kola a mohli sme si vybrať ľubovoľnú prípravu. V prvom a finálovom kole som použila Hario V60-02 Kasuya dripper, v druhom obrátenú metódu aeropress. Samozrejmosťou bolo mletie na mlynčeku Comandante,“ vysvetlila Lucia.

Šampiónka priznala, že pred súťažou nemala žiadne veľké očakávania. Do okruhu favoritov radila mnoho známych mien ako Dušan-Bombabarista, Jakub Ševčík, Asztrik Bene či Stanislav Goga, ale napokon im titul vyfúkla.

„Aj keď hovorím, že som nemala žiadne očakávania, tak som to fakt veľmi, veľmi, veľmi chcela,“ priznala sa. „V prvom rade som si to však chcela užiť, prísť tam a uvariť čo najlepšiu kávu. Tajne som dúfala aspoň v jeden postup. To, čo sa napokon stalo, mi došlo až na druhý deň ráno. Vôbec som to nečakala. Pri všetkých tých osobnostiach, pri tom, ako pracovali, ako si dolaďovali recept, ako si radili a akú robili atmosféru. Je neskutočné, že som to mohla zažiť.“

Málo žien ako prekvapenie

Súťaže sa zúčastnili len dve ženy a jedna z nich napokon vyhrala. Toto nás trochu prekvapilo, pretože medzi svojimi followermi na Instagrame máme 72 percent žien a len 28 percent mužov. Akoby teda ženy mali ku káve bližšie. Prečo ich teda na scéne nie je viac? „Ono v kávovom svete ich je veľa a sú úžasné. Ich malá účasť ma veľmi prekvapila. Na otázku odpovedať neviem, ale tiež by som rada poznala odpoveď.“

Čo je horšie, kávu od Lucie dnes dostanete len veľmi ťažko. „Už mesiac som mimo gastra. Láska ku káve je jedna vec, vyhorenie druhá. Potrebujem pauzu na niekoľko mesiacov a potom sa vrátim. Budem hľadať ten správny kávový domov. Michaela Nemcová, ktorá ma neprestajne podporovala, mi ponúkla priestor na najbližšej kávovej akcii v ich kaviarni AM Coffee. Budem tam pripravovať filtrovanú kávu. Už sa veľmi teším tak na kávu, ako aj na ľudí. Strašne mi to chýba,“ dodala Lucia Okšová pre Blog o káve.

PS: Luciu Okšovú sledujte na Instagrame ako @lucia.oksova.9.

Lucia Okšová s mlynčekom Comandante


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Back to top button
Close
Close