Óda na french press
Jedným z veľmi obľúbených spôsobov prípravy kávy je french press označovaný aj ako сafetière à piston. Všetko je vec vkusu a individuálnych preferencií, ale táto alternatíva ponúka pomerne zaujímavé mantinely, v ktorých sa vieme hrať. A sme veľmi radi, že v tom nie sme sami. Tajomstvá french pressu poznajú na celom svete.
Na stránke Business Insider sa objavil článok, ktorý je doslova ódou na french press a akoby nám hovoril z duše. „Na rozdiel od väčšiny ľudí som veľkú časť svojho dospelého života prežil v kávovom priemysle,“ začal so svojím predstavovaním autor Dylan Ettinger, ktorý už počas vysokej školy pracoval v miestnej kaviarni, neskôr káve venoval celý semester štúdia, pomohol otvoriť kaviareň v rodnom meste a následne päť rokov pracoval pre producenta výberovej kávy v Los Angeles.
„Moje štandardy sú možno o niečo vyššie, ako je normál, ale urobiť si dobrú kávu doma je jednoduchšie, ako si mnoho ľudí myslí. Mojou každodennou metódou prípravy kávy je skromný french press,“ prezradil Američan pripomínajúc, že napríklad od „pour-over“ zariadení ako Kalita Wave alebo Hario V60 pri french presse nie je potrebný ani papierový filter.
Pri príprave kávy prostredníctvom tejto nádobky je potrebné mať len namletú zmes, ktorá sa následne zaleje horúcou vodou niekoľko stupňov pod bodom varu. Chvíľku (väčšinou okolo štyroch minút, pozn. autora) sa nechá vylúhovať, pomocou piestu sa sediment stlačí na dno nádoby a do šálky sa vyleje takmer čistá káva len s minimálnym množstvom usadenín. Jednoduché, rýchle a chutné.
French press navyše ponúka priestor pre experimentovanie. Vieme sa hrať s pomerom kávy a vody, avšak aj s časom lúhovania. Všetci si kávu vieme „nastaviť“ tak, ako nám najviac vyhovuje.
Odporúčané dávkovanie je 6 gramov kávy na jeden deciliter vody, ale nie je to nič pevne stanovené. „Táto metóda prípravy kávy vám ‚odpustí‘ aj to, ak ste nemerali a nedávkovali úplne perfektne,“ skonštatoval Ettinger. „Celý proces sa postará o to, že kávový grunt pošle do spodnej časti nádoby a nič z neho sa teda nedostane do obľúbeného hrnčeka. Manuálne varenie v podstate len sotva môže byť jednoduchšie, ako toto.“
„Väčšina olejov a organických zmesí, ktoré sa pri procese varenia kávy uvoľňujú, sa napokon dostanú aj do finálnej šálky. Nie je teda nezvyčajné, keď na povrchu pohára uvidíte aj jemný odlesk. V spodnej časti možno nájdete aj kúsky sedimentu. Aby ste ho nepožili, posledný hlt vynechajte.“
Ďalšou z výhod french pressu je veľmi jednoduché umývanie. Nádobka a piest nie sú prepojené, takže sa dajú umyť osamote. Postačí prúd vody a všetko je ozaj mimoriadne ľahké. „A aj čo sa týka trvanlivosti, french press zvyčajne vydrží veľa. Ja ten svoj používam už minimálne päť rokov,“ dodal Dylan Ettinger.
Jeden komentár