piatok, 13 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Spôsoby prípravy

Óda na french press

Ladislav Király Od Ladislav Király
5. júna 2024
Príprava kávy cez french press

Pripravujete si kávu za pomoci french pressu? Je to jednoduché, rýchle a navyše aj chutné. Odporúčame.

Share on FacebookShare on Twitter

Jedným z veľmi obľúbených spôsobov prípravy kávy je french press označovaný aj ako сafetière à piston. Všetko je vec vkusu a individuálnych preferencií, ale táto alternatíva ponúka pomerne zaujímavé mantinely, v ktorých sa vieme hrať. A sme veľmi radi, že v tom nie sme sami. Tajomstvá french pressu poznajú na celom svete.

Na stránke Business Insider sa objavil článok, ktorý je doslova ódou na french press a akoby nám hovoril z duše. „Na rozdiel od väčšiny ľudí som veľkú časť svojho dospelého života prežil v kávovom priemysle,“ začal so svojím predstavovaním autor Dylan Ettinger, ktorý už počas vysokej školy pracoval v miestnej kaviarni, neskôr káve venoval celý semester štúdia, pomohol otvoriť kaviareň v rodnom meste a následne päť rokov pracoval pre producenta výberovej kávy v Los Angeles.

Príprava kávy cez french press
Takto vyzerá prvý krok prípravy kávy cez french press. Do umytej nádobky nasypeme kávu – v našom prípade to boli dve polievkové lyžice.

„Moje štandardy sú možno o niečo vyššie, ako je normál, ale urobiť si dobrú kávu doma je jednoduchšie, ako si mnoho ľudí myslí. Mojou každodennou metódou prípravy kávy je skromný french press,“ prezradil Američan pripomínajúc, že napríklad od „pour-over“ zariadení ako Kalita Wave alebo Hario V60 pri french presse nie je potrebný ani papierový filter.

Pri príprave kávy prostredníctvom tejto nádobky je potrebné mať len namletú zmes, ktorá sa následne zaleje horúcou vodou niekoľko stupňov pod bodom varu. Chvíľku (väčšinou okolo štyroch minút, pozn. autora) sa nechá vylúhovať, pomocou piestu sa sediment stlačí na dno nádoby a do šálky sa vyleje takmer čistá káva len s minimálnym množstvom usadenín. Jednoduché, rýchle a chutné.

French press navyše ponúka priestor pre experimentovanie. Vieme sa hrať s pomerom kávy a vody, avšak aj s časom lúhovania. Všetci si kávu vieme „nastaviť“ tak, ako nám najviac vyhovuje.

Naplnený french press
Tu sme si už french press naplnili vodou, ktorej teplota by ideálne mala byť od 90 do 95 stupňov Celzia. Napokon je to však na vás.

Odporúčané dávkovanie je 6 gramov kávy na jeden deciliter vody, ale nie je to nič pevne stanovené. „Táto metóda prípravy kávy vám ‚odpustí‘ aj to, ak ste nemerali a nedávkovali úplne perfektne,“ skonštatoval Ettinger. „Celý proces sa postará o to, že kávový grunt pošle do spodnej časti nádoby a nič z neho sa teda nedostane do obľúbeného hrnčeka. Manuálne varenie v podstate len sotva môže byť jednoduchšie, ako toto.“

„Väčšina olejov a organických zmesí, ktoré sa pri procese varenia kávy uvoľňujú, sa napokon dostanú aj do finálnej šálky. Nie je teda nezvyčajné, keď na povrchu pohára uvidíte aj jemný odlesk. V spodnej časti možno nájdete aj kúsky sedimentu. Aby ste ho nepožili, posledný hlt vynechajte.“

Ďalšou z výhod french pressu je veľmi jednoduché umývanie. Nádobka a piest nie sú prepojené, takže sa dajú umyť osamote. Postačí prúd vody a všetko je ozaj mimoriadne ľahké. „A aj čo sa týka trvanlivosti, french press zvyčajne vydrží veľa. Ja ten svoj používam už minimálne päť rokov,“ dodal Dylan Ettinger.

Záverečná fáza prípravy kávy cez french press v našom amatérskom videu. Mňam 🤪 #káva #frenchpress pic.twitter.com/bkoZqRkTAK

— Blog o káve (@blog_o_kave) April 23, 2020
0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: french presspríprava kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
podpora výberovej kávy z Kene

Keňa zvýši produkciu výberovej kávy, dostala peniaze od Svetovej banky

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    12. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    Zlaté Zrnko Vietnam Zanya - espresso

    Zlaté Zrnko nasadilo kávu od slovenského farmára: Vietnam Zanya Natural

    9. júna 2025
    Ty Kokos z pražiarne Aurelica - hotová káva v dekantéri

    Ty Kokos! od Aurelica Coffee: Tyčinka Margot alebo káva?

    10. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    12. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL