piatok, 13 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Odborník z Kofipacku: Malé pražiarne potrebujú iné obaly ako veľké

Ladislav Király Od Ladislav Király
6. júna 2025
obaly na kávu - Kofipack
Share on FacebookShare on Twitter

Malé pražiarne kávy si vystačia s o niečo jednoduchšími obalmi ako veľké. Môže za to skutočnosť, že káva z remeselných pražiarní má často dobu spotreby len šesť mesiacov, pričom káva od veľkých korporátnych značiek dva roky. Obaly komoditných káv by preto mali byť „vyzbrojené“ aj metalickou vrstvou. V rozhovore pre Blog o káve to povedal konateľ kofipack.com Jakub Kolínek, ktorého spoločnosť sa venuje výrobe obalov hlavne pre pražiarne kávy a čokoládovne.

Jakub Kolínek sa v segmente obalov pohybuje od roku 2016, v minulosti pôsobil ako obalový špecialista vo firmách Sonnentor, Ambiente alebo Villgain. Položili sme mu viacero otázok týkajúcich sa obalov a opýtali sme sa aj na to, koľko stojí mega, luxusný a magický obal, ktorým sa rád chváli Versace.

Jakub Kolínek - Kofipack
Jakub Kolínek z Kofipacku.

Predstavme si situáciu, že si založím pražiareň kávy. Všetko mám pripravené a práve som vo fáze rozhodovania, do čoho budem kávu baliť. Aké sú základné možnosti?

JK: Existuje množstvo rôznych typov obalov. Sú obaly so zipom, bez zipu, sú sáčky rôznych tvarov. Nemožno uniformne odporučiť jeden jediný. Prvá otázka by podľa mňa mala stáť tak, že aká bude minimálna trvanlivosť kávy.

Prečo?

JK: Od toho sa totiž odvíja obal. Ak máte kávu, na ktorú chcete dať spotrebu do šiestich mesiacov od dátumu praženia, tak môžete pokojne použiť obaly bez metalickej vrstvy. Keď to bude viac ako šesť mesiacov, je lepšie zvoliť obal, ktorý má vnútri metalickú vrstvu. Káva sa síce ani v jednom prípade nepokazí, ale ovplyvní to jej arómu. Obal by mal byť ideálne trojvrstvový a s jednocestným ventilom.

Starbucks Dark Roast - pohľad do vnútra obalu
Tento obal má zvnútra aj metalickú vrstvu.

Ktorú možnosť by ste odporučili zvoliť vy? Je niektorá možnosť vhodnejšia pre menšiu a iná zasa pre väčšiu pražiareň?

JK: Toto priamo nadväzuje na predchádzajúcu odpoveď. Pri malých pražiarňach je bežnou praxou používať obaly bez metalickej vrstvy. Tiež sú to trojvrstvové obaly, ideálne pre spotrebu do 6 mesiacov od dátumu praženia. Pri väčších pražiarňach, kde je vyššia minimálna doba trvanlivosti, by som ich neodporúčal.

Predpokladám, že pri väčších pražiarňach narážame na rôzne komerčné alebo komoditné značky, ktorých kávy môžu stáť v skladoch alebo na pultoch pokojne aj rok, kým sa predajú. Tieto značky teda majú obaly s metalickou vrstvou?

JK: Áno, presne tak. Pri väčších pražiarňach je štandardom použitie metalickej vrstvy, prípadne hliníka vnútri sáčku. Vzhľadom k dlhšej skladovacej dobe si nemôžu dovoliť riskovať priepustnosť UV svetla.

priesvitný obal kávy

Na vašej stránke kofipack.com som videl aj informácie o úplne priesvitnom sáčku. Prečo takýto sáčok nie je dobrá voľba?

JK: Priame UV žiarenie môže spôsobiť degradáciu niektorých látok v kávových zrnách, napríklad antioxidantov a aromatických zložiek. To môže následne ovplyvniť vôňu a kvalitu kávy. Transparentný obal by som z tohto dôvodu neodporúčal. Teda jedine tak pri rýchlej spotrebe.

Nedávno sme na našich sociálnych sieťach uverejňovali TOTO video. Slovenská celebrita označovaná ako Versace promoval obal svojej kávy ako mega luxusný. Aký je to sáčok?

JK: Ide o obal bez metalickej vrstvy, čo však neznamená, že je zlý. Používa ho veľa pražiarní. Na pohľad to vyzerá na trojvrstvový plastový sáčok z polyetylénu a EVOH fólií. EVOH je číra fólia s výbornými bariérovými vlastnosťami.

Versaceho káva - káva s nádychom mora

Koľko približne stojí jeden kus takéhoto sáčku pri objednávke napríklad 5 000 kusov? A koľko je cena obalu s metalickou vrstvou?

JK: Cenové rozdiely pri použití metalickej vrstvy, prípadne bez nej, sú minimálne. Pohybujeme sa tu okolo sumy 8 Kč/obal (v prepočte podľa aktuálneho kurzu 32 centov) vrátane kávového ventilu (bez potlače). Pri celopotlačenom obale je cena vyššia, ale vždy záleží od množstva a použitia tlačovej technológie.

Čo hovoríte na rôzne formy „ekologických“ alebo recyklovateľných obalov? Ktoré sú najlepšie?

JK: Najlepší obal je žiadny obal. Ale vážne: táto téma je na hlbšiu diskusiu. Môj názor je však taký, že ekologický obal neexistuje. Áno, môžeme sa baviť o recyklovateľných obaloch, prípadne o biologicky rozložiteľných. Musíme sa však pýtať, čo sa s obalmi deje po roztriedení do správnych kontajnerov. Skončia ozaj na recyklačnej linke? Zrecyklujú sa alebo skončia v lepšom prípade v spaľovni? Rozložia sa kompostovateľné obaly skutočne biologicky? Nevznikajú tak mikroplasty, ktoré sa ďalej dostávajú do pôdy? Otáznikov je veľmi veľa.

Kofipack - obaly pre Coffeespot
Obal Kofipacku pre pražiareň Coffeespot.

Myslíte si teda, že recyklovateľné obaly nemajú zmysel?

JK: Nie, to nechcem povedať. Niekde sa začať musí a čím viac recyklovateľných obalov sa bude vyrábať a ponúkať, tým rýchlejšia môže byť cesta k celkovej udržateľnosti. V roku 2030 nás navyše čaká gamechanger v podobe nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ ) 2025/40, ktoré nariaďuje, že všetky obaly uvedené na trh musia byť recyklovateľné a označené recyklačnými symbolmi pre správne triedenie. Určite je to krok vpred k zjednoteniu obalových materiálov do monoštruktúr a zníženie ekologického dopadu. Musíme však urobiť aj to B a využiť potenciál recyklovateľných materiálov. Pri kávových obaloch to však zatiaľ nevidím.

Ešte by som pridal jednu marketingovú otázku. Môže byť kvalita spracovania obalu a jeho dizajn dôležitejší ako samotná káva?

JK: Pri prvom kontakte určite, pretože ľudia majú radi pekné veci a vyberáme predsa očami. Väčšina pražiarní však určite chce, aby sa ľudia vracali pre chuťové zážitky. Ak je obal dobrý, ale káva nie, asi by som si ďalšiu kúpu rozmyslel.

Kofipack - obal kávy

Na ktorých sociálnych sieťach vás zákazníci môžu sledovať?

JK: Zákazníci nás môžu sledovať na Instagrame @kofi_pack, prípadne sa môžu zastaviť u nás v Otrokoviciach (mesto neďaleko Zlína), kde máme výrobu.

O kofipack s.r.o.

Firma kofipack s.r.o. vznikla s myšlienkou pomôcť pražiarňam a čokoládovniam s brandingom obalov, a to vrátane dizajnu. Nie je to len o sáčkoch, do ponuky totiž patria aj tašky, tégliky, potravinársky baliaci papier. Všetko na jednom mieste, s vlastnou potlačou od malých množstiev.

K zákazníkom kofipack s.r.o. nepatria len pražiarne a čokoládovne, ale aj výrobcovia proteínov alebo čajov. Medzi najznámejších zákazníkov patrí čokoládovňa Herůfek, prípadne pražiarne DotCoffee alebo Coffeespot. Viac informácií nájdete na kofipack.com.

Kofipack - obal pre čokoládovňu Herufek
Obal Kofipacku pre čokoládovňu Herůfek.

11x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: obal kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
kniha Cesta kávy - obal

O knihu Cesta kávy je veľký záujem, akciová predpredajová cena platí len do konca mája

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    12. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    Zlaté Zrnko Vietnam Zanya - espresso

    Zlaté Zrnko nasadilo kávu od slovenského farmára: Vietnam Zanya Natural

    9. júna 2025
    Ty Kokos z pražiarne Aurelica - hotová káva v dekantéri

    Ty Kokos! od Aurelica Coffee: Tyčinka Margot alebo káva?

    10. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    12. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL