štvrtok, 29 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Omni praženie alebo omni roast: Čo to je a má to zmysel?

Ladislav Király Od Ladislav Király
31. marca 2021
omni praženie omni roast

Omni praženie alebo omni roast. Prezradíme vám, o čo vlastne ide a či je to dobrá alternatíva.

Share on FacebookShare on Twitter

Jedným z najdôležitejších okamihov života kávového zrnka je jeho praženie. Práve vďaka tomuto procesu sa z neho dostávajú nuansy, ktoré v sebe má a vyzdvihujú sa jeho jedinečné kvality. Ak má pražiar potrebné vedomosti, cit a skúsenosti, môže finálnemu produktu pridať značnú nadhodnotu. Prispeje k tomu omni praženie?

V záujme toho, aby kávu čo najlepšie vyladil k spôsobu neskoršej finálnej prípravy nápoja, je veľmi rozšírené praženie na espresso alebo na filter. Espresso je zaužívaná klasika, ktorá sa obľube teší dlhé roky. Filter je modernejšia alternatíva, ktorá z kávy dokáže vytiahnuť celkom iné prednosti.

Praženie na espresso je tmavšie, na filter svetlejšie

Lepší pražiari majú v ponuke často dva druhy praženia; jedno na espresso (o niečo tmavšie) a jedno na filter (o niečo svetlejšie). Existuje však aj iný variant označovaný ako omni praženie. Jeho zástancovia sa snažia hľadať akúsi zlatú strednú cestu, vďaka ktorej by kávu upražili univerzálne a barista by z nej dokázal dostať maximum pri akomkoľvek spôsobe prípravy.

Kvalita kávy má určité parametre. Káva by mala vyjadrovať charakteristiky miesta jej pôvodu a teroáru, mala by mať zrejmé chuťové profily, ktoré je možné odlíšiť a nemala by byť príliš svetlá a enormne kyslá, ale ani príliš tmavá a spálená.

Zohľadniť však treba aj iné veci: espresso z kávy dostane omnoho viac kyslosti a svetlo pražená káva môže byť pri tomto spôsobe prípravy neznesiteľne kyslá. Okrem toho by espresso malo byť bohatšie a hustejšie. Filter vie z kávy vytiahnuť niečo celkom iné, káva môže byť delikátnejšia, komplexnejšia a čistejšia.

Môže sa omni praženie vyrovnať špecializovanému?

Každý pražiar má svoj recept na to, ako sa dopracuje k najlepšiemu finálnemu výsledku. Zvolí správny profil praženia, vďaka ktorému postupne zvýrazňuje vlastnosti kávového zrnka. Ale môže byť univerzálne omni praženie rovnako dobré ako špecializované praženie na filter či espresso? Ponúkne pri rôznych spôsoboch prípravy rovnaký zážitok a kvalitu?

S touto otázkou sme oslovili pražiara výberovej kávy Miroslava Boltvana. Myšlienka omni roastu sa mu príliš nepozdávala. „Úprimne poviem, že kávu som nikdy nechcel pražiť so zámerom, aby bola vhodná súčasne na espresso i filter,“ povedal odborník zo spoločnosti Barista Coffee Roasters pre Blog o káve.

„Omni praženie som nikdy nebral veľmi vážne“

„Kávu vždy pražím s nejakým zámerom. Jednoducho dopredu viem, či ju chcem mať na filter alebo na espresso. Myšlienku omni roastu som nikdy nebral veľmi vážne, pretože podľa mňa sa takýmto pražením nedosiahne maximum ani pri jednej príprave. Také je moje presvedčenie. Finálnou prípravou sa dá ovplyvniť veľmi veľa, ale podľa mňa to už nemôže byť ono.“

Espresso a filter sú jednoducho výrazne odlišné svety, ktoré majú svoje špecifiká. „Pri espresse väčšina ľudí hľadá vyvážené chute a pri filtri zasa viac ovocné. Omni pražením toto nedosiahnete. Párkrát som to zo zvedavosti skúšal, ale káva napokon nebola dobrá ani na espresso a ani na filter,“ prezradil Miro Boltvan.

Vyhráva špecializovaný postup praženia

Keď sme ďalej vyzvedali a skúmali sme odlišnosti týkajúce sa praženia na jednotlivé spôsoby prípravy, dostali sme ďalšie zaujímavé odpovede.

„Skúsim to vysvetliť zoširoka. Celý príbeh praženia má viacero fáz. Najskôr nabíjanie, teda okamih, keď zrno dávam do pražičky. Nasleduje sušenie a potom Maillardova reakcia, keď vlastne zrno začína meniť farbu – cukry karamelizujú. Potom nasleduje prvé praskanie a po ňom development zrna. No a sušenie, Maillardova reakcia aj development sú trochu iné pri espresse a aj pri filtri. Omni roastom to podľa mňa nemôžeme zvládnuť úplne najlepšie, ako by sa dalo,“ dodal Miroslav Boltvan pre Blog o káve.

0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: omni praženiepraženie kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Rene Kralovic a Miloslav Lnenicek

Výberová káva a komoditná káva: Debata, ktorá otvára oči

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Colombia El Diviso a Venezuela Rivero Family od Barista Roasters - espresso

    Espresso novinky od Barista Roasters: Funky Venezuela a Kolumbia od svetoznámeho producenta 

    28. mája 2025
    Stanislav Cibuľa

    Kávový kurz u trojnásobného majstra Slovenska: Škola Baristu formovala aj majstra sveta

    27. mája 2025
    príprava espressa

    Takto zistíte, že nepijete kvalitnú kávu

    28. mája 2025
    Peach Please od Goriffee - hotová ľadová káva

    Peach Please od Goriffee: Broskyňová káva ako letný hit

    27. mája 2025
    Cold Brew Tonic

    Cold Brew Tonic: Rýchle letné osvieženie s De’Longhi

    26. mája 2025
    Lázeňská káva Kostarika Coffee Nace a Etiópia Iron Lion

    Etiópia a Kostarika z pražiarne Lázeňská káva: Dokonalé kávové kúpele od našich susedov

    27. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Colombia El Diviso a Venezuela Rivero Family od Barista Roasters - espresso

    Espresso novinky od Barista Roasters: Funky Venezuela a Kolumbia od svetoznámeho producenta 

    28. mája 2025
    Stanislav Cibuľa

    Kávový kurz u trojnásobného majstra Slovenska: Škola Baristu formovala aj majstra sveta

    27. mája 2025
    príprava espressa

    Takto zistíte, že nepijete kvalitnú kávu

    28. mája 2025
    Peach Please od Goriffee - hotová ľadová káva

    Peach Please od Goriffee: Broskyňová káva ako letný hit

    27. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL