nedeľa, 16 novembra, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Domov Exkluzívne

Omni praženie alebo omni roast: Čo to je a má to zmysel?

Ladislav Király Od Ladislav Király
31. marca 2021
omni praženie omni roast

Omni praženie alebo omni roast. Prezradíme vám, o čo vlastne ide a či je to dobrá alternatíva.

Share on FacebookShare on Twitter

Jedným z najdôležitejších okamihov života kávového zrnka je jeho praženie. Práve vďaka tomuto procesu sa z neho dostávajú nuansy, ktoré v sebe má a vyzdvihujú sa jeho jedinečné kvality. Ak má pražiar potrebné vedomosti, cit a skúsenosti, môže finálnemu produktu pridať značnú nadhodnotu. Prispeje k tomu omni praženie?

V záujme toho, aby kávu čo najlepšie vyladil k spôsobu neskoršej finálnej prípravy nápoja, je veľmi rozšírené praženie na espresso alebo na filter. Espresso je zaužívaná klasika, ktorá sa obľube teší dlhé roky. Filter je modernejšia alternatíva, ktorá z kávy dokáže vytiahnuť celkom iné prednosti.

Praženie na espresso je tmavšie, na filter svetlejšie

Lepší pražiari majú v ponuke často dva druhy praženia; jedno na espresso (o niečo tmavšie) a jedno na filter (o niečo svetlejšie). Existuje však aj iný variant označovaný ako omni praženie. Jeho zástancovia sa snažia hľadať akúsi zlatú strednú cestu, vďaka ktorej by kávu upražili univerzálne a barista by z nej dokázal dostať maximum pri akomkoľvek spôsobe prípravy.

Kvalita kávy má určité parametre. Káva by mala vyjadrovať charakteristiky miesta jej pôvodu a teroáru, mala by mať zrejmé chuťové profily, ktoré je možné odlíšiť a nemala by byť príliš svetlá a enormne kyslá, ale ani príliš tmavá a spálená.

Náš tip: zaslúžite si piť kvalitnú kávu – kliknite TU a zobrazia sa vám aktuálne platné zľavové kódy do remeselných pražiarní kávy.

Zohľadniť však treba aj iné veci: espresso z kávy dostane omnoho viac kyslosti a svetlo pražená káva môže byť pri tomto spôsobe prípravy neznesiteľne kyslá. Okrem toho by espresso malo byť bohatšie a hustejšie. Filter vie z kávy vytiahnuť niečo celkom iné, káva môže byť delikátnejšia, komplexnejšia a čistejšia.

Môže sa omni praženie vyrovnať špecializovanému?

Každý pražiar má svoj recept na to, ako sa dopracuje k najlepšiemu finálnemu výsledku. Zvolí správny profil praženia, vďaka ktorému postupne zvýrazňuje vlastnosti kávového zrnka. Ale môže byť univerzálne omni praženie rovnako dobré ako špecializované praženie na filter či espresso? Ponúkne pri rôznych spôsoboch prípravy rovnaký zážitok a kvalitu?

S touto otázkou sme oslovili pražiara výberovej kávy Miroslava Boltvana. Myšlienka omni roastu sa mu príliš nepozdávala. „Úprimne poviem, že kávu som nikdy nechcel pražiť so zámerom, aby bola vhodná súčasne na espresso i filter,“ povedal odborník zo spoločnosti Barista Coffee Roasters pre Blog o káve.

„Omni praženie som nikdy nebral veľmi vážne“

„Kávu vždy pražím s nejakým zámerom. Jednoducho dopredu viem, či ju chcem mať na filter alebo na espresso. Myšlienku omni roastu som nikdy nebral veľmi vážne, pretože podľa mňa sa takýmto pražením nedosiahne maximum ani pri jednej príprave. Také je moje presvedčenie. Finálnou prípravou sa dá ovplyvniť veľmi veľa, ale podľa mňa to už nemôže byť ono.“

Espresso a filter sú jednoducho výrazne odlišné svety, ktoré majú svoje špecifiká. „Pri espresse väčšina ľudí hľadá vyvážené chute a pri filtri zasa viac ovocné. Omni pražením toto nedosiahnete. Párkrát som to zo zvedavosti skúšal, ale káva napokon nebola dobrá ani na espresso a ani na filter,“ prezradil Miro Boltvan.

Vyhráva špecializovaný postup praženia

Keď sme ďalej vyzvedali a skúmali sme odlišnosti týkajúce sa praženia na jednotlivé spôsoby prípravy, dostali sme ďalšie zaujímavé odpovede.

„Skúsim to vysvetliť zoširoka. Celý príbeh praženia má viacero fáz. Najskôr nabíjanie, teda okamih, keď zrno dávam do pražičky. Nasleduje sušenie a potom Maillardova reakcia, keď vlastne zrno začína meniť farbu – cukry karamelizujú. Potom nasleduje prvé praskanie a po ňom development zrna. No a sušenie, Maillardova reakcia aj development sú trochu iné pri espresse a aj pri filtri. Omni roastom to podľa mňa nemôžeme zvládnuť úplne najlepšie, ako by sa dalo,“ dodal Miroslav Boltvan pre Blog o káve.

Náš tip: zaslúžite si piť kvalitnú kávu – kliknite TU a zobrazia sa vám aktuálne platné zľavové kódy do remeselných pražiarní kávy.

0x Super článok
Zľavové kódy

Štítky: omni praženiepraženie kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

ĎALŠÍ ČLÁNOK
Rene Kralovic a Miloslav Lnenicek

Výberová káva a komoditná káva: Debata, ktorá otvára oči

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Colombia Monteblanco Marakuja Fermentation od READY AFTER

Marakujová káva Kolumbia Monteblanco od READY AFTER: Tropická bomba na espresso aj filter 

13. novembra 2025
Filip Lörinc - Golden Roaster

Ako sa z obyčajného chlapca z Rožňavy stal najlepší pražiar kávy

12. novembra 2025
Costa Rica Corazon de Jesus od Coffeeinu

Costa Rica Corazon de Jesus: Bomba od Coffeeinu, ktorá vybuchla na sociálnych sieťach

12. novembra 2025
Brasil Santos Cerrado od READY AFTER - príprava espressa

Top ponuka: Kilo Brazílie zo slovenskej pražiarne za 21,53 €

11. novembra 2025
Blog o káve

Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

Naše sociálne siete

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

ZNAČKY

Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Barista Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger Marián Takáč mlynček na kávu pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

TOP ČLÁNKY

Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Colombia Monteblanco Marakuja Fermentation od READY AFTER

Marakujová káva Kolumbia Monteblanco od READY AFTER: Tropická bomba na espresso aj filter 

13. novembra 2025
Filip Lörinc - Golden Roaster

Ako sa z obyčajného chlapca z Rožňavy stal najlepší pražiar kávy

12. novembra 2025
  • Cenník
  • Ochrana osobných údajov
  • Štatút

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
{title} {title} {title}
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL