Zaujímavosti ku káve

Oplatí sa kúpiť Nespresso?

V každom balíčku kávy sa ukrýva príbeh

Kapsulová príprava kávy patrí medzi najobľúbenejšie. Ročne sa predá okolo 60 miliárd kapsúl, pričom približne štvrtinu z tohto množstva produkuje vynálezca tohto spôsobu prípravy, spoločnosť Nespresso. V tomto blogu sa vám pokúsim pomôcť zodpovedať otázku: oplatí sa kúpiť Nespresso?

Ako vzniklo Nespresso?

V roku 1975 sa mladý zamestnanec spoločnosti Nestlé Eric Favre pohyboval v Ríme a všimol si, že jeden z coffee barov v blízkosti Panteónu láka omnoho viac zákazníkov ako ostatné. Skúmal, prečo je to tak a prišiel na to, že baristi v ňom uplatňovali iný spôsob prípravy. Do mletej kávy dostali viac vody a vzduchu, vďaka čomu posilnili oxidáciu a zo zŕn dostali viac arómy, ale napríklad vyprodukovali aj lepšiu crému.

Keď si v tom čase chcel bežný človek pripraviť kávu, mal na výber z dvoch základných možností. Buď si pomlel zrnkovú kávu a nejakým spôsobom si ju uvaril, čím sa dopracoval ku kvalitnému produktu, ale bolo to časovo náročnejšie, alebo si jednoducho zalial instantnú kávu. Nuž a Favre dostal vďaka rímskemu zážitku nápad, ako by mohol tieto dva spôsoby do istej miery skombinovať. Ľuďom chcel ponúknuť kvalitnú kávu, ktorú by si dokázali pripraviť rýchlosťou zaliatia instantnej.

Patent, ktorý vypršal

Eric Favre vymyslel ozaj premyslený systém, ktorý napodobňoval to, čo videl pri Panteóne. Systém, ktorý ponúkal kvalitnú kávu. Spoločnosť Nestlé si ho dala v roku 1976 patentovať a Nespresso bolo chránené celkovo 1 700 patentmi. Ani to však nestačilo a dnes môže podobné kapsule vyrábať ktokoľvek.

kapsule Nespresso

Jeden z prvotných problémov bol v tom, že pôvodný prototyp nebol na trh pripravený celé desaťročie. Objavil sa na švajčiarskom trhu, ale išlo o niečo podobné, ako klasické veľké komerčné espresso stroje a Nespresso sa nepresadilo. Podarilo sa to až s novým konceptom v roku 1986, ktorý bol uvedený najskôr v Japonsku, ale následne aj vo Švajčiarsku, Francúzsku a Taliansku.

Avšak švajčiarske zákony sa starajú o to, že patenty sú chránené len 20 rokov a následne sú prekvalifikované na „public domain“, teda na verejné vlastníctvo. Už ich môže replikovať ktokoľvek. Nestlé sa ešte zachránilo tým, že si dalo urobiť ochrannú známku, vďaka ktorej „skazu“ oddialilo o ďalších desať rokov. Potom sa však udialo nezvratné. Kapsule začali vyrábať aj mnohí ďalší konkurenti a dnes ich na trhu máme obrovské množstvo.

Ako chutí Nespresso?

V tejto súvislosti by som určite odporúčal pozrieť si video uznávaného Jamesa Hoffmanna, ktoré nájdete na YouTube. Baristický majster sveta a renomovaný kávový expert ochutnal všetkých 36 dostupných typov kapsúl od Nespresso a individuálne ich ohodnotil.

Celkovo môžeme prísť k záveru, že bežným kávičkárom, ktorí sú navyknutí len na prepražené produkty ako Lavazza, Illy, Tchibo a spol., môže Nespresso ponúknuť určitú nadhodnotu. Zahŕňa totiž celé spektrum rôznych káv, pričom tie najmenej upražené Hoffmann označil ako 4/10, ale našiel aj prepražené, ktoré by na stupnici dostali plných 10 bodov.

Odborníka však mrzelo, že jednotlivé kávy z rôznych oblastí sú do istej miery „utlmené“ a akési uniformné. Všetky chutia podobne a sú našité na mieru väčšinového publika. Mimo kapsulového sveta podľa neho nájdete kávu, ktorú „budete milovať 10x viac a bude to 10x väčšia zábava“.

Video odporúčam pozrieť:

Výhody kapsúl Nespresso

Tu by som spomenul napríklad skutočnosť, že na kapsuliach nájdete pekne označenú „intenzitu“. Vďaka nej viete, koľko kofeínu káva obsahuje a aká je silná. Ak vás čaká ťažký deň a potrebujete poriadne nakopnúť, stavíte na niečo silnejšie. Alebo naopak, ak máte chuť len na slabšiu kávu, môžete si ju ľahko dopriať.

Ďalšie výhody sa týkajú mimoriadne ľahkej prípravy, ale Nespresso ponúka aj konzistentný kávový zážitok, jednoduché čistenie a údržbu. Stlačíte tlačidlo a kávovar sa prečistí. Všetky stroje majú aj nejakú kapacitu na použité kapsule, čo je takisto fajn.

Za výhodu by sme mohli považovať aj cenu, pretože kávovary Nespresso dostanete za cenu okolo 70 eur. Cena jednej kapsule sa pohybuje od 30 do 50 centov, čo za jedno espresso nie je veľa. Ak sa vám to však predsa len zdá veľa, uprednostnite iný spôsob prípravy kávy. Pri kúpe zrnkovej kávy sa viete dostať na omnoho nižšiu cenu za jednu dávku a možno tak ušetríte na kvalitný automatický kávovar.

Nespresso kávovar
Kliknite sem a pozrite si aktuálnu ponuku kávovarov Nespresso.

Nespresso a odpad

V tejto oblasti zožalo Nespresso množstvo kritiky. Po príprave klasickej zrnkovej kávy vám ostane len kávový grunt, no po príprave Nespressa aj hliníkový obal. A to je zlé. Spoločnosť sa s tým snaží niečo robiť a kapsule sú dokonale a donekonečna recyklovateľné, ale koľko z nich sa skutočne recykluje? Koľko z bežných ľudí ich vôbec separuje? Minimum.

Nespresso do motivovania ľudí k recyklácii investovalo nemalé peniaze a snaží sa to robiť tak, aby vytvorilo akýsi uzatvorený okruh. Ak by sme všetky kapsule vrátili, tie by sa potom zrecyklovali a opäť naplnili. Bolo by to krásne, ale je to len sen. Bohužiaľ.

Dostupné informácie z prostredia spoločnosti hovoria o tom, že globálne sa aktuálne recykluje okolo 30 percent jej kapsúl. Z približne 15 miliárd kapsúl Nespresso teda až 10 miliárd putuje ročne na skládku. A to je zlé. Firme však treba kvitovať snahu, pretože k dátumu písaniu tohto článku má vyše 122 000 zberných miest použitých kapsúl a recyklovať ich môžete jednoducho napríklad prostredníctvom Zásielkovne.

Názory ľudí na Nespresso

O Nespresse a kávových kapsulách som napísal post na Instagrame a kávičkárov som vyzval k prezentovaniu vlastných názorov. Určite odporúčam rozkliknúť si ho a prečítať si reakcie. Je ich tam pomerne dosť a nazbierate veľa informácií.

Oplatí sa kúpiť Nespresso?

Ak sa nachádzate niekde na začiatku svojej kávovej cesty a uprednostňujete instantnú alebo zalievanú kávu (turka), kúpou Nespressa by ste určite spravili krok vpred. Dopracovali by ste sa k pomerne solídnemu espressu, ktoré by vám pravdepodobne otvorilo nové kávové obzory. Respektíve by vám ich aspoň načrtlo.

Všeobecne sa však dá povedať, že kúpa automatického kávovaru je lepšou voľbou. Nasypete do neho zrnkovú kávu a stlačením tlačidla sa dopracujete k svojmu kávovému nápoju. Nuž a navyše vám neostane žiadny hliníkový odpad.

Finálna voľba je napokon len a len na vás. Budem rád, ak sa o svoje názory podelíte aj v diskusii pod týmto článkom. Ďakujem.

Páči sa ti článok? Odmeň našu tvorbu a buď patrónom Blogu o káve.
Značky
Zobraz viac
V každom balíčku kávy sa ukrýva príbeh

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close