Kávové trendy sociálnych sietí

Orange espresso: Káva s pomarančovým džúsom

Spojenie káva a pomaranč sa nám zapáčilo. Vyzerá to tak, že v rubrike Kávové trendy sociálnych sietí si pomaly ale isto robíme portfólio zvané Pomaranč na tisíc spôsobov. Tentoraz skúsime jeden z najžiadanejších a najznámejších pomarančovo-kávových drinkov zvaný Orange espresso. Pozor, je vysoko návykový! 

Áno, tentokrát skutočne nejde až o taký experiment. Tento drink ste už určite mnohí ochutnali. Avšak tých z vás, ktorí drink zatiaľ nepoznajú, by sme radi inšpirovali. Poďte si prečítať článok a pustite sa do prípravy.

Orange espresso ako slniečko v pohári

Medzi základné ingrediencie tohto letného drinku patria pomarančový džús, espresso a ľad. Jeho namiešanie nie je vôbec náročné a zvládne ho každý. Podstatné je však zvoliť kávu, ktorá sa k pomarančovému drinku bude hodiť, bude ho dopĺňať a nebude príliš prebitá výraznou chuťou pomaranča. Preto navrhujeme dve rôzne alternatívy, ktorými sa môžete vybrať. 

Prvou je zvoliť si sladšiu kávu, ktorá má čokoládovo-orieškové tóny. Čokoláda a pomaranč sú kombinácia, ktorú v gastronómii nájdete veľmi často. Sladkosť čokolády a acidita citrusov sa krásne dopĺňajú. Presne takto sme sa rozhodli spraviť to aj my. Druhá možnosť je zas vybrať si kávu, ktorá bude takzvaným ovocným šialenstvom. V tomto prípade si predstavujeme kávu, ktorá bude spracovaná experimentálnou metódou, napríklad anaeróbnou fermentáciou. Takto spracované kávy sú šťavnaté, ovocné, chuťovo veľmi výrazné a plné. Práve takáto kombinácia môže vyústiť do drinku, ktorý bude explóziou chutí. Jednoznačne sa nebojte experimentovať! 

Takto si pripravíte Orange espresso:

  1. Do pohára vložte jednu väčšiu kocku ľadu, prípadne niekoľko menších kociek ľadu. Je dôležité, aby kociek bolo dostatok, keďže dostatočné ochladenie v kontraste s horúcim espressom zabezpečí vytvorenie vrstiev v drinku. Zároveň vám ľad pomôže pri liatí espressa do nápoja. 
  2. Do pohára nalejte vopred pripravený pomarančový džús. Ideálne je mať džús vychladený čo najviac, aby vytvoril peknú samostatnú vrstvu.
  3. Pripravte si espresso z vami zvolenej kávy. To, či sa rozhodnete pre klasické espresso (single shot) alebo dvojité espresso (double shot) je na vás. S menším objemom kávy viac vynikne chuť pomaranča, pri väčšom objeme kávy bude jej chuť v drinku výraznejšia. 
  4. Espresso nalievajte veľmi pomaly na kocku ľadu, aby sa vám vytvorila pekná oddelená vrstva espressa. Drink tak bude pôsobiť zaujímavejšie a lákavejšie. Doslova, ako keby espresso sedelo na slniečku 🙂
  5. Ako garnish môžete použiť plátok pomaranča a mätu, prípadne akékoľvek iné citrusové ovocie. 

Úsmev od ucha k uchu

Filipa pri svojich experimentoch väčšinou využívam ako pokusného králika. Každý výmysel ochutnáva a hovorí svoj názor. Inak tomu nebolo ani tentokrát. Pripravené Orange espresso som mu zaniesla a sledovala jeho výraz. 

Postupne sa mu na tvári objavil veľký úsmev. “Mňam, dal by som si ešte jeden!” zahlásil po tom, čo dopil drink takmer na jeden dúšok. Čo môže byť výpovednejšie ako prázdny pohár? 

Keď tento drink vyskúšate aj vy, odfoťte ho, prípadne natočte video a označte nás cez niektorý z našich instagramových účtov @blogokave @ladislavkiraly @gabrielaa.d.

Fotografie z prípravy:

prípravy na orange espresso
orange espresso - nalievanie pomarančového džúsu
príprava espressa na kávovare DeLonghi
orange espresso - nalievanie espressa na pomarančový džús a kocku ľadu
orange espresso
orange espresso - pohľad zhora
Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Back to top button
Close
Close